Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Момичета, организациите Настоящи и бъдещи майки, Зачатие, Движение на българските майки, родителите на децата с увреждания, майките от кърмаческия, организираме кръгла маса под егидата на Президента по въпросите на зачеването, бременността, раждането, кърменето и отглеждането на децата.

В тази връзка ни интересува подробна информация относно необходимте изследвания по време на бременността, за да видим как е възможно да се увеличат, тъй като смятаме, че са крайно недостатъчни. Моля, разкажете ни как се следи при вас бременността и на какви изледвания задължително ви пращат... Да видим пропускаме ли нещо.. В момента се прави програмата и кипи организация.. Ще сме ви благодарни. Не забравяйте да споменете и за коя държава става въпрос...

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Според мен в БГ има ве4е много пове4е иzследвания, отколкото в други държави.....

Мой опит се баzира върху една бременност в 2 държави.

1. Франция
* 3 ехографии, по един във всеки триместър
* тест zа токсопласмоzа, ако няма имунитет, се проверява всеки месец
* тест zа Триzомия 21/синдром на Даун
* иzмерване на дебелината на врата (някой да ми помогне с превода, моля, надявам се 4е раzбрахте zа какво става въпрос)
* тест zа Спин, австралийски антиген, рубеола, хепатит С, сифилис
* кръвна група
* урина периоди4но
* хламидии

2. Германия
виж то4ка 1ва, беz токсоплаzмоzа, триzомия 21 и дебелината на врата

Пациентката може да си направи пове4е иzследвания по желание, които се zаплаЩат.
При рискова бременност или оплаквания по преценка на лекаря се правят пове4е иzследвания, с4итани zа необходими.

# 2
 • Мнения: 4 364
Канада

- кръвен тест за установяване на бременността
- кръвен тест за /проверка на -кръвна група, Rh фактор, нивото на желязо в кръвта, антитела за рубеола, кръвна захар, хепатит/
- глюкозен тест
- биохимичен скрийнинг в 18-та седмица /Expanded Alpha-Fetoprotein (AFP) -spina bifida, trisomy 21 (Даун синдром), trisomy 18 и други генетични отклонения/.
- урината ми проверяваха с лентички в кабинета и не на всяка консултация, след 5 месец
започнаха
- ултрасаунд /за установяване дали е едноплодна или многоплодна бременността, как нараства плода, определяне на термина, позицията на плацентата/ - имала съм 4 /по изключение, принципно 2 или 3 такива се правят/
- до 28-ма седмица - ежемесечна консултация, от 28-ма седмица до 36-та - на всеки две седмици, след 36 - един път в седмицата
- на всяка консултация ми измерваха килограмите и кръвното налягане.

# 3
 • usa
 • Мнения: 3 491
Първоначалният пакет вече не си го спомням, но на всеки преглед проверяваха урината за протеин. Това ми се струва важно, и едва ли изисква кой знае какви усилия. Така се засича прееклампсия. Стана ми кофти, когато разбрах, че моя приятелка (и съфорумка) в България е била докарана до прееклампсия и до усложнения в края на бременността и раждането поради липса на навременна диагноза.

# 4
 • Мнения: 4 364
Стана ми кофти, когато разбрах, че моя приятелка (и съфорумка) в България е била докарана до прееклампсия и до усложнения в края на бременността и раждането поради липса на навременна диагноза.

Едва ли се случва само в България. Мен пък в Канада ме докараха до прееклампсия, точно по същата причина. Зависи от лекаря, бил той българин, канадец, занзибарец...

deshtovidi, извинявай за отклонението от темата.

# 5
 • Мнения: 9 117
Татяна, мисля, че това, което си имала предвид е мерене на сънната артерия на бебето, за да се провери дали е добра циркулацията на кръвта.
Освен това в Германия следят на всеки преглед килограми, ниво на хемоглобин на майката и урината за белтък и захар.
Последните 4 седмици се проверява ежеседмично за тонове и контракции.

# 6
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Хайде и аз за Канада:
6-та – 7-ма седмица – първи преглед – Гинекологичен преглед, цитонамазка, видеозон (може да се види сърдечна дейност), взимане на кръв за пълна кръвна картина, кръвна група, рубеола, хепатит “Б” и др. Ако RH на майката е отрицателно, се насрочва изследване на кръвната група и RH на бащата.
11та-12-та седмица – изследване за синдром на Даун - задължително в Онтарио за всички бъдещи майки. Първо ви гледат на видеозон – мери се нещо на вратлето на плода, като в зависимост от дебелината, бременните се разделят на две групи – група с нисък риск от синдром на Даун и група с повишен риск от синдром на Даун. След видеозона – разговор с лекар, който обяснява резултата и ви изпраща на кръвен тест (тук се изследва и за още две генетични аномалии - аненцефалия (липса на главен мозък) и спина бифида (незатворен гръбначен прешлен/и) резултата излиза след седмица. Ако попадате в група с повишен риск от синдром на Даун, ви препоръчват изследване на околоплодните води (амниоцентеза - прави се максимум до 16-та седмица), което можете и да откажете. Единствено при него с точност до 99% се доказва наличие или неналичие на Даун.
17-та седмица – кръвно изследване пак за някаква генетична аномалия
19-та – 20-та седмица – видеозон – измерва се големината на органите (сърце, бял и черен дроб), оглеждат се подробно личицето и гръбначният стълб, разположението на плацентата. Изследването трае около час, до час и половина. Ако видят, ще ви кажат пола на бъдещото ви дете и колко приблизително тежи в момента на изследването.
28-ма седмица – изследване за наличие на захар в кръвта. Карат ви да изпиете шише с много сладък, студен и газиран сок и един час по-късно ви взимат кръв. Много често този тест дава лъжлив резултат – имате високо съдържание на захар в кръвта. Веднага се назначaва второ, по-прецизно изследване. В деня на изследването сутринта не се закусва. Взимат ви кръв, пиете си сокчето, след час от изпиването пак кръв и след още час пак, т.е. бодат ви три пъти през час. Резултата излиза след около седмица.
29-та седмица – бъдещите майки с отрицателно RH се имунизират профилактично. Преди това не се прави изследване за антитела.
34-та седмица – изследване на влагалищен секрет за наличие на бактерия, причиняваща плевмония на бебето при раждането.
37-ма седмица – вагинален преглед за установяване състоянието на шийката на матката.
Изследването на урината при мен започна 6-ти месец и представляваше топване на една лентичка. Изследване за наличие на бактерии не ми е правено нито веднъж - практиката тук е такава.
През последния месец от бременността консултациите са всяка седмица. При преносване обикновенно се изчаква 14 дни и тогава се предизвиква раждане. Моят лекар твърди, че повечето преносени бебета се раждат до 9-я ден от преносването.

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Мерси много за бързата реакция, чакам да видя и за останалите страни... Тук май не ни правят изследвания за тези генетични малформации, освен ако майката не е над 35-6 или има нещо в родовете...

# 8
 • на кея до телевизионната кула
 • Мнения: 2 093
Другите мами, вече описаха за канада и аз няма какво да добавя. Исках само да попитам какви изследвания се правят стандартно в Бьлгария на бремените в момента? До колкото сьм чувала, ако си платиш, те гледат много по обстойно. Роднина на сьпруга ми беше платила кам 200 лв и я гледаха много подробно с тестове и видеозони. Разбира се не казвам че това е решението, и е чудесно че се опитвате да направите много повече за всички бьдеще майки.

# 9
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Татяна, мисля, че това, което си имала предвид е мерене на сънната артерия на бебето, за да се провери дали е добра циркулацията на кръвта.

Не, не е това. Nackenfaltemessung е на немски. Ако е прекалено дебело е приzнак zа аномалии. Прави се в 3ти месец.
Последните 4 седмици ми мериха на 2 седмици тоновете (в Германия)...сигурно е до лекар и пациентката  Peace

# 10
 • Германия
 • Мнения: 7 100
Това, за което Татяна споменава не е ли спина брифида-тест Thinking

# 11
 • Дойчеланд
 • Мнения: 1 947
Татяна, мисля, че това, което си имала предвид е
мерене на сънната артерия на бебето, за да се провери дали е добра циркулацията на кръвта.
Не, не е това. Nackenfaltemessung е на немски. Ако е прекалено дебело е приzнак zа аномалии. Прави се в 3ти месец...
   Именно - аз го знам като Nackentransparenz и е част от скрийнинга около 14.седмица, чиито резултати са във вероятности -
за хромозомни аномалии. При мен беше платено. Също и изследването за стрептококи в 36.седмица беше платено.
Мен ме караха малко през пръсти - имам 9 прегледа за цялата бременност и дори накрая ходех на CTG (запис на тонове)
през 2 седмици. Имаше и изследване за хепатит Б. Урина и кръв - всеки път.

# 12
 • Дойчеланд
 • Мнения: 1 947
Това, за което Татяна споменава не е ли спина брифида-тест Thinking

   А, именно! Simple Smile

# 13
 • София, център
 • Мнения: 626
Мога да кажа на мен какво ми е правено,
но искам да отбележа, че аз съм дете на медицински кадър и никъде не съм плащала за нищо, освен това съм и здравно осигурена!
1.Установяване на бременност и разположение на плодния сак в няколко поредни дни с видеозон.
2.Кръв и урина за същото + да се видят показателите дали са в норма
3.Ежемесечни видеозони + измервания ( за растеж на корема,кръвно налягане, вагинален секрет, размери на плода и неговите части... и т.н. ) + слушане на тоновете от , май 5 ти беше???
4.В генетична лаборатория ми взеха кръв за изследване ( по мое желание - но всеки ,който иска е безплатно )на 27 съм но рискове винаги има - 16 седмица - най-вече е за синдрома на Даун + някакъв набор от задължителни, на мен и за Спина Бифида- понеже аз имам
5.Двуизмерен видеозон в МА с огромна степен на увеличение, прегледаха на детето ВСИЧКО-всеки прешлен на гръбнака, всички пръстчета, .... легенчетата на бъбреците,кръвния поток-артериален и венозен, мозък, сърце...
6.Последните месеци - през 10 дена кръв, урина, тонове.... накрая васерман, спин,хепатит,кръвна група...
7. Имах и вагинален преглед 8-ми месец ,защото от тогава ми почнаха контракциите
Вече съм позабравила...това е от мен...

# 14
 • London
 • Мнения: 141
За Америка:

Първи триместър изседвания - между 10 и 14 седмица - включват ултрасаунд (Даун синдром) и кръвен тест (за нивата на плазмени портеини А & hCG, както и два хормона, произвеждани от фетуса, преминаващи в майчината кръв).
Втори триместър изседвания - между 15 и 18 седмица - включва кръвен тест за измерване на три хормона, произвеждани от фетуса, преминаващи в майчината кръв: алфа-фетопротеин (AFP), hCG & estirol; повишени нива на хормоните, индикират за спина бифида, а ненормално ниски нива - съответно за повишен риск от Даун синдром. Ако има необичайните резултати от този тест, се предписват нови изседвания.

Ултрасануд: Level 1 определя началота на бременността; насрочва се преди 12 седмица;
Level 2 се изпозва за по-комплексни диагностични цели - между 18 и 22 семица.
Ултрасануд може да се прави и за да се определят причините за кървене през първи или втори триместър;
- да се локализира фетуса при амниоцинтеза;
- да се определи състоянието на плода, ако не е установено сърцебиене, чрез доплер (14 седмица) или няма движение от 22 седмица нататък;
- да се определи дали плода е един или повече от един;
- проверка за количеството амниотична течност;
- наличие за фиброиди (миома);
- размера на фетуса, при преждивременно или при преносване;
- да се определи мястото, размера, възможни дефекти на плацентата;
- да се установи състоянието на плода, чрез наблюдаване на неговата активност, дихателни движения, количество амниотична течност;
- да се определи позицията на плода или необичайни позиции на плода или на пъпната връв.
Ултрасануд - прегледа моге да се извърши по всяко време на бременността, зависи от причината и съответно толкова, колкото е неоходимо.

Диагностични тестове:
CVS - межди 10 и 13 седмица. Извършва се в болница; взема се проба от клетките през вагината  или маточната шийка, или чрез инсъртването на игла през коремната кухина. Използва се при съмнение на цистични фиброиди,  съмнения за Даун синдром, Tai-Sachs (болест, която не касае българите!);
Амниоцентеза - между 16 и 18 седмица, но най рано 14 седмица, а най-късно - 20седмица. Може, но рядко, да се насрочи и през последният триместър, за да се види колко са развити дробовете на плода. Чрез игла, се извлича малко количество течност от анатомичниат сак.
PUBS - изледва се кръв от пъпната връв - след 18 седмица - диагностицира кръвни и кожни заболявания, които амниоцентеза не може да установи.
Кръвен тест за определяне пола на плода.
Проба от кожата на плода - за кожни заболявания.
Магнитен резонас
Ехограф
Тест, които определя вероятноста от преждевремено раждане.

При първи преглед: потвъргдение за бременността; пълна гинекологична история; пълен физически преглед + тестове:
кръвен за кръвна група и Rh, hCG нива за анемия;
урина за глюкоза, протеини, бели кр.телца, кръв, бактерии
кръвен тест, вкл. rubella
тест за отркиване на болести, предавани по полов път
генетични тестове
Pap smear или цитонамазка
кръвна захар

На всеки последващ преглед: мери се тегло; взема се проба от урината; прверка на ръце и крака за подуване (edema); крака - за варикозни вени;
От трети месец нататък - слуша се сърцето на плода; проверява се размера на матката и се определя термина; височината на матката;
Седми и осми месец - оределя се размера и позицията на плода, наред с всичко останало.
Осми месец - бактериален тест (Group B Strep);
Двевети месец - наред с изброеното, се проверява маточната шийка за изтъняване и разкритие; ако има съмнения за инфекция, се взема проба; размера на плода, позиция.

Това е от мен. Дано съм била полезна. Ако съм допуснала грешли, моля да ме извините!
Поздрави и успех с каузата!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт