Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 дек. 2004, 13:22 ч.

Евентуална реакция от жълтък?

  • 1 086
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 856
Днес беше ден на Атанас за жълтък, варих го 10 мин. При родителите на съпруга ми сме. Те взимат яйца от техен познат с уговорката, че са пресни. Днес за пръв път давам от тях. Жълтъка беше доста светъл. Изяде го. След това обаче дойде свекър ми и каза, че светъл жълтък значи старо яйце.
Място не мога да си намеря.Sad
Какви ли не мисли вече ми минават през главата.
Кога, не дай си Боже, може да очаквам някаква реакция?

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 2 264
Нищо подобно - цветът на жълтъка зависи от храната на кокошката. Не се притеснявай за възрастта на яйцето Wink .

# 2
  • Видин
  • Мнения: 5 572
Недей да се паникьосваш предварително,не е вярно, че светлия жълтък означава, че яйцето е старо!Цвета на жълтъка зависи от това, с какво се храни кокошката,по принцип домашно хранените кокошки със зърно и смески от различни зърна и треви са с по-жълт жълтък, а купешките или хранените с разни фуражи и концентрирани храни с по-блед.
Имаше едит трик с поставянето но цяло яйце във чаша с вода,за определяне дали е прясно или не.Едното потъваше, а другото остава на повърхността,ама не сещам прясното или старото потъва Thinking .Дано някой го знае и напише.

До колкото зная обрива от яйца избива почти веднага или до няколко часа,зависи от количеството.
Нашия педиатър ми каза да го варя 12 минути,но аз още не съм давала, защото ме е страх.

# 3
  • Мнения: 856
Ох, момичета, поуспокоих се малко.

# 4
  • там,откъдето се вижда морето...
  • Мнения: 928
Можеш да провериш преснотата на яйцето така:потапяш го в 10% р-р  от готв.сол и вода.Пресните яйца потъват в него,а старите изплуват,поради навлизането на въздух през порите на черупката.Прясното яйце се вари по-дълго време-около 15-20 мин.За да запазиш повече време яйцата в хладилника,е хубаво да се намажат с яйчен белтък,който възпрепятства навлизането на въздух през порите на черупките им.

# 5
  • Мнения: 781
здравей и от мен!
несе притеснявай за цвета на жълтъка,ако въздушното пространство на дупето на яйцето е голямо значи чее старо.
гледай него и вари 15 мин.

# 6
Вари се даже 20 минути! /заради салмонелата/!

# 7
  • London
  • Мнения: 7 700
Цитат на: Anonymous
Вари се даже 20 минути! /заради салмонелата/!

Стига бе, чак 20?! Не става ли син жълтъка след толкова варене?

# 8
  • високо
  • Мнения: 4 366
Цитат на: cheta
Цитат на: Anonymous
Вари се даже 20 минути! /заради салмонелата/!

Стига бе, чак 20?! Не става ли син жълтъка след толкова варене?


не става. и аз четох някъде/май в Л.Трифонова/, че се вари 20 и го варих толкова - не беше син Laughing
аз само веднъж съм давала жълтък, защото все ме е страх от тази пуста салмонела  Embarassed

# 9
Засега няма видими вреди от нашия жълтък Grinning
Но като така или иначе съм зачекнала темата, докога се дава жълтък? На нас ни е втори месец, сега ядем по половин през ден.
Почти на 8 месеца сме.
А да, мислех си, ако един жълтък се вари 20 минути какви витамини остават в него? По същия начин съм се чудила какво всъщност остава при варенето на плодовете и зеленчиците, при каква температура започват да се рушат витамините и т.н.
Въпросът ми може да е глупав, но ми стана интересно.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт