Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 22 дек. 2004, 13:22 ч.
  • Преглеждания  1 025  Мнения  9  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 841
Днес беше ден на Атанас за жълтък, варих го 10 мин. При родителите на съпруга ми сме. Те взимат яйца от техен познат с уговорката, че са пресни. Днес за пръв път давам от тях. Жълтъка беше доста светъл. Изяде го. След това обаче дойде свекър ми и каза, че светъл жълтък значи старо яйце.
Място не мога да си намеря.Sad
Какви ли не мисли вече ми минават през главата.
Кога, не дай си Боже, може да очаквам някаква реакция?

Реклама
# 1
  • Бургас
  • Мнения: 2 258
Нищо подобно - цветът на жълтъка зависи от храната на кокошката. Не се притеснявай за възрастта на яйцето Wink .

# 2
  • Видин
  • Мнения: 5 409
Недей да се паникьосваш предварително,не е вярно, че светлия жълтък означава, че яйцето е старо!Цвета на жълтъка зависи от това, с какво се храни кокошката,по принцип домашно хранените кокошки със зърно и смески от различни зърна и треви са с по-жълт жълтък, а купешките или хранените с разни фуражи и концентрирани храни с по-блед.
Имаше едит трик с поставянето но цяло яйце във чаша с вода,за определяне дали е прясно или не.Едното потъваше, а другото остава на повърхността,ама не сещам прясното или старото потъва Thinking .Дано някой го знае и напише.

До колкото зная обрива от яйца избива почти веднага или до няколко часа,зависи от количеството.
Нашия педиатър ми каза да го варя 12 минути,но аз още не съм давала, защото ме е страх.

# 3
  • Мнения: 841
Ох, момичета, поуспокоих се малко.

# 4
  • там,откъдето се вижда морето...
  • Мнения: 928
Можеш да провериш преснотата на яйцето така:потапяш го в 10% р-р  от готв.сол и вода.Пресните яйца потъват в него,а старите изплуват,поради навлизането на въздух през порите на черупката.Прясното яйце се вари по-дълго време-около 15-20 мин.За да запазиш повече време яйцата в хладилника,е хубаво да се намажат с яйчен белтък,който възпрепятства навлизането на въздух през порите на черупките им.

# 5
  • Мнения: 780
здравей и от мен!
несе притеснявай за цвета на жълтъка,ако въздушното пространство на дупето на яйцето е голямо значи чее старо.
гледай него и вари 15 мин.

# 6
Вари се даже 20 минути! /заради салмонелата/!

# 7
  • London
  • Мнения: 7 073
Цитат на: Anonymous
Вари се даже 20 минути! /заради салмонелата/!

Стига бе, чак 20?! Не става ли син жълтъка след толкова варене?

# 8
  • високо
  • Мнения: 4 366
Цитат на: cheta
Цитат на: Anonymous
Вари се даже 20 минути! /заради салмонелата/!

Стига бе, чак 20?! Не става ли син жълтъка след толкова варене?


не става. и аз четох някъде/май в Л.Трифонова/, че се вари 20 и го варих толкова - не беше син Laughing
аз само веднъж съм давала жълтък, защото все ме е страх от тази пуста салмонела  Embarassed

# 9
Засега няма видими вреди от нашия жълтък Grinning
Но като така или иначе съм зачекнала темата, докога се дава жълтък? На нас ни е втори месец, сега ядем по половин през ден.
Почти на 8 месеца сме.
А да, мислех си, ако един жълтък се вари 20 минути какви витамини остават в него? По същия начин съм се чудила какво всъщност остава при варенето на плодовете и зеленчиците, при каква температура започват да се рушат витамините и т.н.
Въпросът ми може да е глупав, но ми стана интересно.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт