Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 септ. 2006, 09:12 ч.

Бихате ли станали приемен родител?

 • 2 238
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 859
Здравейте, аз редовно ви чета но рядко пиша защото ми се струва неуместно. Искам първо да ви кажа на всички вас, които осиновявате дечица, че ви се възхищавам, заради цялата любов и търпение, което давате на своите деца!


Повода да пусна темата е са новините вчера! Това, което чух е че ще се внесе проекто закон за приемни семейства. Тоест желаещите семейства да дадат грижи на деца без да ги осиновяват (тъй като биологичните им родители не са се отказали от тях). За това държавата ще помага на приемните семейства (не знам как).

Като чух много се въодушевих и говорих с мъжа ми и той е съгласен да бъдем приемно семейство. При нас за осиновяване и дума не може да става тъй като нямаме собствен дом. Тук обаче идва дилемата! Взимаш дете гледаш го, грижиш се за него, даваш му всичката си любов (в най-добрия случай до 18 години) или докато не се появи биологичната му майка и си го вземе. Идеята за приемните семейства като цяло е прекрасна защото даваш дом и любов на някое детенце но ако някой ден майка му си го вземе как ще го преживея? Гледаме домашни любимци, и когато те се загубят или ни ги откраднат ние плачем и тъгуваме какво остава ако гледам дете и ми го вземат- ще умра от мъка. Какво мислите вие по въпроса? Бихте ли взели да гледате дете на което не знаете родната му майка кога ще се появи и ще си го поиска? Бихте ли живели в напрежение, че днес могат да го вземат от вас.


# 1
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
Ние с мъжа ми дори сме си говорили да осиновим дете. Вярно, това беше преди да си имаме наше, но като знам колко деца имат нужда от дом и семейство ми става тъжно   Sad
Ако имаме финансова възможност, защо не? Когато даваш любов, ти се връща двойна доза  Wink

# 2
 • Мнения: 1 615
Да, и мен много ме тревожи идеята за раздялата... Дори и на 18! Как ви се струва след купона за РД да му връчите сакчето и хайде, по живо - по здраво Sad А и самото дете?! Да знае, че във всеки един момент домът му може да спре да му бъде такъв и семейството му да остане само спомен, защото някой идва и го отвежда...
Осиновяването е съвсем друго - дава сигурност на детето, пък и на родителите. Аз имам мое дете, но идеята за осиновяване пак не ми чужда. Въпреки че възрастта ми напредва, хич не бързам за 2-ро (а много искам още деца), защото смятам, че това е един чудесен начин, стига човек да иска деца, а не единствено собственото си възпроизводство Wink

# 3
 • Мнения: 1 113
Вчера като чух това и аз се замислих. От една страна идеята е добра, но от друга - мисля че не е добре за самото дете. То може да живее дълго време при приемните си родители и в един момент се появява биологичната му майка и то ще- не ще трябва да се върне при нея.
Инна, на 18 г. детето става пълнолетно и нищо не му пречи да остане да живее при приемното семейство. Решението вече ще е негово, а не на някой друг.

# 4
Приемните семейства трябва да преминат обучения в които се засяга и този въпрос за раздялата.  http://www.sacp.government.bg/downloads/bg/6/3/Programa_sa_priemni_roditeli.doc
До колкото си спомням приемните семейства са два вида, такива в които се настаняват за кратко време деца/деца жертви на насилие, от трафик, без други близки и роднини и др/ и такива в които се настаняват деца дългосрочно -понякога с години.
Едно от най-важните задължения на приемното семейство е да поддържа спомена и връзката на детето с биологичната му среда.Тоест детето знае,че приемната майка не е неговата майка и има дни в които провежда срещи с родителите си.Всичко това става под контрола на социалните работници и никоя майка не може ей така да вземе детето си от приемното семейство.
Възможно е приемно семейство да кандидатства за осиновяване на дете настанено при тях, но тогава то спира да бъде приемно семейство.
Идеята за приемните семейства е децата да не растат в институции а в нормални семейства,където да виждат модела на поведение,да получават топлина и обич, докато кризата в собственото им семейство отмине
Спорен остава въпроса колко приемните семейства вредят или помагат..и дали приемните родители водени от желанието само да получават финансите определени за детето ще полагат и нужните грижи, НО все пак този контрол е възложен на социалните служби и се надявам да е стриктен
За реда и условията за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях има и специална Наредба приета още през 2004 http://www.sacp.government.bg/downloads/bg/6/3/naredba2.doc

# 5
 • Мнения: 6 234
Гери, благодаря, точно тези наредби и програми щях да търся. Ти написа всичко,което аз щях да кажа Grinning
Иначе - аз бих, но не съм говорила с мъжа си за това.

# 6
 • Мнения: 341
gery_b го е обяснила идеално.И аз мисля,че това е нещо като временен дом по друг начин казано,което е по-добър вариант от пансионите.До колкото разбрах в Румъния точно по този начин са премахнали всички домове,детето се настанява в приемно семейство докато намери своето семейство(осиновители) или просто израства в семейна среда без да бъде осиновено,но поне и не е повредено.Много кураж и смелост се иска да бъдеш приемен родител,да не говорим за търпение и философски мироглед.Дано има дори и търпеливи хора, наистина и с некомерсиални цели,които ще помогнат системата да заработи.Пожелавам успех на всички,които имат това намерение,дано да имат куража и търпението!!!Няма да е лесно,но...великите неща никога не са лесни,а това си е велико дело.  bouquet

# 7
 • Мнения: 2 597
Приемните родители - с трудов договор
18 септември 2006 / News.dir.bg
През 2007 г. у нас ще бъде въведена т.нар професионална приемна грижа, при която след сключване на трудов договор с директора на дирекция "Социално подпомагане" родители ще отглеждат деца от институции срещу възнаграждение.
Това съобщи днес заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова на първата национална среща на приемните родители в България, предаде БТА. Размерът на възнаграждението още не е уточнен. Общият брой на децата у нас, настанени в приемни семейства до миналата година, е 48. Увеличава се и броят на децата, настанени при близки роднини. До момента има 5 214 деца, за които се грижат близки роднини. Приемната грижа се различава от осиновяването. Тя представлява настаняване и отглеждане на деца, чиито родители поради различни причини не могат да се грижат за тях. За да бъдат одобрени за приемни родители, кандидатите преминават през процес на оценяване и курс на обучение. Има краткосрочно настаняване и дългосрочно - за деца, чиито родители са починали, неизвестни са или са лишени от родителски права.


# 8
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Три вида е приемната грижа,има и неотложна-спешна -за деца,които трябва веднага да бъдат настанени,деца които са малтретирани или нещо подобно в дома или в семейството и трябва задължително и веднага да се изведат от средата ,в която живеят!Аз също бях ходила да говоря за кандидатстване за приемна грижа.Взех си молба и съпътстващите брошури,но не си подадохме документите ,защото ни казаха ,че е по-добре да изчакаме докато се изяснят нещата от законова гледна точка.Проблем е,че родителите могат да идват да си виждат детето след предварителна уговорка,но по цял свят приемната грижа е толкова разпространен модел за помощ на изоставените дечица-трябва и при нас да заработи в тяхна полза ThinkingХаресва ми ,че ще е професионална грижа,защото има жени ,които имат желанието да гледат още едно детенце,но нямат средствата и свободното време.Така ще имат най-вече време,свободно време да се отдадат спокойно и изцяло на евентуалното детенце.

# 9
 • Мнения: 3 673
Ние с моя мъж говорихме по въпроса още преди около два месеца и стигнахме до извода, че не бихме станали приемни родители. Нещата при нас отиват към осиновяване на дете. Обвързването с едно дете за нас е обвързване завинаги.

# 10
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Мисля, че едно семейство трябва добре да узрее и осъзнае идеята за приемната грижа. Представете си, че гледате детето на сестра си, която е болна или просто няма никаква възможност да се грижи за детето си. Никога не бихте станали родители на детето на сестра си- в смисъл да я изместите от модела за семейство, подреден в главата на детето. Гери е обяснила много добре. Мисля, че кандидатите за приемно семейство трябва много добре да си изяснят разликата между осиновяване и приемна грижа и да си дадат време да приемат този вариант преди да пристъпят към това решенвие. Понеже в БГ всичко сега стартира, мисля, че би могло, изхождайки от опита(и негативния) на другите страни, двойките станали приемно семейство да бъдат под строг контрол, така, че да няма злоупотреби с децата. Това е един много благороден акт, по- благороден и от осиновяването, но за съжаление в България се вменява лош и негативен имидж на приемния родител. Съответно дори хора с добри намерения съвсем естествено бягат от този имидж.
Пожелавам на всички кандидати бързо узряване и се прекланям пред готовността им да отдадат семейството си в името на бъдещето не едно нещастно дете. Hug  bouquet

# 11
 • Мнения: 1 615
yosarian , супер-пример, страхотна си! изобщо не ми беше хрумнало да погледна така на нещата! сигурна съм, че подобно разсъждение ще помогне на много колебаещи се!

# 12
 • София
 • Мнения: 708

Като чух много се въодушевих и говорих с мъжа ми и той е съгласен да бъдем приемно семейство.

При нас за осиновяване и дума не може да става тъй като нямаме собствен дом.


Според мен е хубаво да станеш приемен родител.

Как да нямата собствен дом, нали все пак живеете някъде?
Ако имаш предвид нотариален акт, си мисля, че никъде няма такова изискване. Т.е. ако живееш ба квартира, да не можеш да осиновиш. Поправете ме, ако греша.

Гледах едно предаване за приемни родители по ТВ-то. Млади хора с израстнали деца и така се радват на живота. Според мен е хубаво да си осиновите и после да мислите за приемни родители. В този ред.

# 13
 • Мнения: 1 859
Имам в предвид, че живеем на квартира.

# 14
 • София
 • Мнения: 708
и какво като сте на квартира?
то това си е дом!
има ли някъде в закона, че трябва да имаш нотариален акт, за да си подадеш докс за осиновяване

подавай и нема се пУашиш

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт