Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 455
Дойде ми на главата поредната кандидат-гимназистка година #2gunfire Искам да попитам родителите на седмокласници какво мислят за новите тестове и започнаха ли вече с частните уроци-в групи,индивидуално,цени и т.н.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 268
Това с частните уроци е глупаво според мен,още повече,че изпита е с тест.Мисля,че ако детето учи редовно уроците си ,няма да има проблем с изпита.Стига сме им пълнили гушите на разни там много зноещи учители.Синът ми изкара преди две години 5.25 по български и 4.70 по математика само с курсове.

# 2
 • Мнения: 2 455
Синът ми изкара преди две години 5.25 по български и 4.70 по математика само с курсове.
Ако курсовете са били безплатни,направо давай адреса  GrinningПри нас курсовете се водят от същите учители,които дават частни уроци,с тази разлика,че първите са по-евтини.Преди няколко години пратихме каката на курс,защото се"вързваше"на 5 лв.часа,а иначе искат по 15(20 за кандидат-студенти,да им е честито Wink)Харесва ми,че граматиката е  застъпена,поне ще  даде на децата някаква грамотност,докато наизустяването на чужди теми е загуба на време и пари.Така че,край на мъчителните курсове в събота и неделя(поне за нас).Може би ще отидем на няколко частни урока при две пенсионирани учителки в квартала и то само,когато нещо не и е ясно.Но няма да харчим повече грешни пари,време и да си съсипваме нервите цяла година.И без това има повече учебни заведения,отколкото  децата.

# 3
Моята щерка е 6 клас и догодина ще бъде 7.Смята да кандидатства във френската гимназия,а на второ и трето място да постави английските.Има една възможност да у4и в 4ужбина след 7 клас,но тя още не е сигурна!Колкото до 4астните уроци,мисля,4е няма смисъл ве4е да се ходи на тях,след като кандидатстването ще се осъществява 4рез тестове!А и преди "високо квалифицираните 4астни преподаватели"не подготвяха децата добре.Синът на една колежка сега беше 7 клас и кандидатства,влезе с 3 по литература и 4 по математика(или май обратното беше)!А преди това ходи на 4астни уроци,за да се подготви уж по-добре! Shocked

# 4
 • Мнения: 14 981
Ще кандидатства, няма как иначе.
Не съм го записала на частни уроци и още се чудя дали е необходимо?  newsm78
Записан е на СИП по български и математика, като математичката им е една от най-добрите преподавателки в града. Днес им е казала, че не ги съветва да ходят едновременно на СИП и на частни уроци от гледна точка на претоварването. Да изберат или едното, или другото. Казала е също, че на СИП-а ще ги занимава именно с решаването на теста. Надявам се това да е достатъчно.
За мене е престъпна досегашната практика с частните уроци, но от друга страна, не ми се иска да проваля бъдещето на детето си от идеализъм... Много съм объркана...  Tired

# 5
 • Мнения: 5 876
според мен за едно дете с интереси, добър български и добри познания по математика няма проблем.
Ако се справя с учебния материал, ако не прави правописни грешки и може да изложи мнението си и да го аргументира,
ако има логическо мислене и решава без проблем задачите от учебника - няма нужда от уроци.
Много, много повече можете да му помогнете, ако му обясните логиката на граматиката и правописа, карате го да пише ежедневно по един или друг повод и да изчете хубаво и внимателно произведенията, спорейки с вас.

Въпреки това не мисля, че частните уроци са "мафия", просто въпрос на търсене и предлагане. Майка ми дава например и гледам, че основният проблем е липсата на база у голяма част от учениците. Ако правописът е безумен, частните уроци не могат да направят чудеса, това се учи години наред в прогимназията. Също и умението да се аргументираш. Няма как за една година да ги научи на това. Не знам как е сега с теста, де, не съм я разпитвала.

По математика - можете да го пратите на курс, можете и да му купите един хубав сборник и да му помагате да решава задачите. Частни уроци пък там са напълно излишни, курсът върши съвсем същата работа.  Ако е ходило детето на кръжок и на една-две олимпиади, значи е готово.

# 6
 • Мнения: 14 981
Ако правописът е безумен, частните уроци не могат да направят чудеса, това се учи години наред в прогимназията. Също и умението да се аргументираш. Няма как за една година да ги научи на това.
Ами точно тук е проблемът де, че не се учи в час!  #Cussing out
Самите учебници са безумни!
Миналата година за една контролна реших да пробвам сина ми какво знае - ами не можах да открия едно читаво упражнение в учебника му по Български език!  Shocked Нямаше! Само някави нахвърляни неща, то не можеше да се каже и че е теория, изобщо не можах да се ориентирам в материала.  ooooh!
Какво да говоря повече?
Казваш - всекидневни упражнения, а откъде време? При 7 часа дневно, хайде, единият да е лек, поне по 6 предмета трябва да се учи и пишат домашни, доклади и лабораторни, време не остава никакво за почивка, камо ли за допълнителни упражнения.  Confused
Каквото са научили в началното училище по правопис, в прогимназията успешно го забравят. За гимназията няма да говоря - резултатите ги вижте сами в БисИрите в Клюкарника.  ooooh!

# 7
 • Мнения: 5 876
а уроците нали също са допълнително време, че и транспорта като сложиш...
специално ти, като те чета, спокойно можеш да го научиш на правопис и граматика. На изкуството да се аргументира - също.
Ако мисли с главата си, ще влезе. btw не съм ходила на уроци нито за езикова гимназия, нито за университета. Може и така.
Не че искам да разгонвам учениците на майка си де...  Joy

# 8
 • Мнения: 14 981
Ей това ми е най-болно! Че по наше време на частни уроци ходеха само изоставащите и тези, които имаха проблеми с ученето.
А сега ходят най-умните и будни деца! И не е само преди кандидатстване - с ужас научих, че болшинството гимназисти от езиковите гимназии ходят на частни уроци по езика!  Shocked На цялото натоварване, което имат там!  ooooh!
Откога рева, че някои хора са за съд направо - как можаха да сринат една добра и действаща система до такова плачевно състояние! И то на гърба на най-ценното ни - децата! Cry

# 9
 • Мнения: 2 455
Така е,как'Сийке,унищожиха бъдещето на нацията заради пари.Виж им скъпите учебници-до един писани така,че нищо да не разбереш,да не говорим за десетките помагала,които сме длъжни да купуваме.Да се чуди човек как станахме грамотни с учебник и две тетрадки за домашна и работа в клас.Когато каката ми беше в 7 клас,влезе математичката на род.среща и директно заяви:"Който мисли,че детето му ще влезе в гимназия без частни уроци,много греши.Ако желаете,ще ви насоча към преподаватели".Да се чуди човек защо плащаме данъци за учителски заплати,като отделно плащаме и за частни уроци.И,интересно,как така решиха ,че 60 мин.урок струва точно 15 лв.?Че някои се изхитрили 45 мин.да струват толкова и на минутата гонят детето.Данъци на държавата плащат ли?Курсовете също излязаха пълна пародия.Уж децата трябваше да бъдат 7-8,накрая станаха 20 и съответно нямаше време(дори места за сядане)за всяко.Затова имам надежди за тези тестове.Моята дъщеря е добре с българския,там може би аз ще я изпитвам в къщи,но математиката и е голям кошмар-на мене се е метнала.Тати пък се прибира  късно,убит от работа,къде да го занимаваме със задачи.Предвиждам 8 лв.седмично за урок по "гадния" предмет-хем да и обяснят каквото не е разбрала,хем за малко самочувствие и смелост.Тя иска в английска или немска гимназия,но където стане.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 305
Ще кандидатстваме и съответно ще ходим на уроци. Засега съм я записала на курс по български, защото граматиката за мен е тъмна Индия и предпочитам някой, който разбира да се занимава с дъщеря ми. Курсът ще ми струва 50 лв за 4 пъти на месец от 9.30 до 12 часа в група от 5 деца.
За математиката ще помагаме с баща й.
Не смея съвсем да я лиша от частни уроци. Пък и се надявам, че уроците ще са й стимул да се занимава повече, защото не е човек, който сам ще се затруднява в името на велика цел.  Simple Smile

# 11
 • Varna
 • Мнения: 501
Оффф.......... и ние ще кандидатстваме. с математиката ще се справим сами  нашия татко е добър математик. С  Българския  е малко по сложно. Но все пак съм на мнение че трябва сам да се справи и поне засега не мисля да го пращаме на допълнителни уроци. Стараем се вече няколко години да го контролирам и сами да се занимаваме с него. По добре да отделям повече време за обяснение отколкото да давам пари на учител който взема за това което  е трябвало  да го е предаде в час. Пък и ние търсим  англииски с руски  комбинация или математическа с засилено обучение на англ. Иначе си оставаме в старата гимназия - той е в паралелка с руски език. Но какво да се прави при мама рускиня  руския го говори с анг. акцент.  Другия вариант е  с някакъв друг втори език  например немски ама се притеснявам че съвсем ще му се объркат лимките в главата.  Незнам

# 12
 • Мнения: 14 981
Снощи бяхме на родителска среща. Учителката им по математика (една от най-добрите в града ни между другото) ни каза неща, които направо ме втрещиха.  Shocked
По въпроса за теста по математика и дали ще стигне времето на децата да решат толкова много въпроси, тя отговори, че лично не го е решавала още. Но колежката й математичка го е решила за 1 час. 1 час!!!
По принцип, правилото било, колкото време е необходимо на учителя да реши определени задачи, толкова време, но умножено по 4 било необходимо за учениците. Поне на този принцип подготвяли материала за контролни и класни.
От това следва, че на децата ще са необходими 4 часа, за да се справят със задачите от теста, а те на практика ще разполагат само с 3!   newsm78
Мисля, че това е много недообмислено и трябва да се повдигне въпросът или да се коригира броя на задачите, или да се увеличи времето с още 1 час.
Вие какво мислите и може ли да проверите тази информация?  newsm78

# 13
 • Мнения: 2 455
Нашата родителска среща е другата седмица и класната ни е математичка.Ще я разпитам най-подробно.

# 14
 • Мнения: 126
И нашето семейство ще кандидатства! Party
Веднъж със сестра ми за след 7 клас, и веднъж с мен за след 12...

Много съм доволна от появата на тестовете като изпит, защото именно чрез тях ще проличат реалните знания на учениците. Още помня на какво зубрене бяха подложени съучениците ми в курсовете след 7клас и цялата им безсмисленост въобще. Сестра ми няма да ходи на уроци и курсове, но вкъщи я очаква подготовка от моя страна...  Simple Smile От 1 септември започнахме да взимаме в аванс материала по математиката с ежедневни "уроци" по 1час и вече сме на 1/2 от алгебрата. По груби сметки до Коледа ще сме приключили и после ще решаваме само изпитни теми. Очевидно има ефект от домашните ни занимания - има 6 на входното ниво / а миналата година завърши с 5 по математика / и затова смело продължаваме напред! По БЕЛ съм я снабдила с книжки с примерни тестове и ще процедираме на принципа - прави тест, и на обърканите задачи преговаряме и дообясняваме материала...

Що се отнася за времето за решаване на теста - мисля че 3 часа ще са напълно достатъчно. 1/4 от задачите се решават само с "гледане" и нищожни сметки и според мен това учителката ви го е казала само, за да ви стресне и да ви подтикне към уроци...

В момента аз също съм на самоподготка и съм убедена, че ще се справя както и след 7клас / уча във френската като балът ми не ми стигна само за немската/, но за ученици, които са разсеяни повечко от обичайното и нямат самодисциплина и постоянство /като сестра ми Laughing / им е необходима помощ. Формата сами трябва да я изберат: курс, Сип, уроци, помощ вкъщи, но в крайна сметка всичко ще си зависи от тях.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт