Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 638
Моля Ви момичета помагайте! Спешно ми е нужна информация за курсовете за бременни и предродилната подготовка във всички европейски страни! Моля ви , който знае нещо да помага, линкове , сканирани брошури, линкове на институции подготвящи инструкторите за тези курсове и т.н.  Следващия месец ще се организира кръгла маса в БГ за този вид дейности и ще се започва регламентирането на училищата и ми е нужно инфо кой провежда такива занятия в евро страните, кой го обучава, лицензира и прочие. Предварително ви благодаря!   bouquet можете да ползвате и мейла ми - nani_@abv.bg

# 1
 • Мнения: 7 807
има в болницата, в която раждах. мисля 4е струва около 80 евро, но не съм ходила. това е болница в австрия. в германия ми предложиха такъв курс при една аку6ерка, zа немската zастраховка zнам 4е ти го пла6та тоzи курс.

# 2
 • Мнения: 6 395
В Чехия почти всяка една родилна болница има курсове за бременни, а доста от тях предлагат и упражнения или йога за бременни  Wink

# 3
 • София
 • Мнения: 3 161
Не знам колко ще ти е от полза, но от Англия донесох брошури за кърменето, които им раздават там.

Ето и един линк към National Childbirth Trust в Англия, където има доста информация за курсове за бременност и раждане: http://www.nct.org.uk/.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Инфо zа Германия. Има в болниците с АГ отдел, отделно и акуШерки и родилни домове органиzират. Полага се на родилката, т.е. е покрито от zастраховката. Ина4е цената е около 40?.
Курсовете се провеждат от акуШерки. Обикновенно траят 8 седмици по 60 до 90 минути.
Има курсове само zа родилки (само 1 път и бъдеШия баЩа у4аства), курсове с 50% у4астие на баЩата и курсове zа двамата. За у4астието на таткото се плаЩа отделно, символи4но.
По време на курса най ве4е се правят упражнения zа релаксация (полеzно не само zа родилния процес, но и zа последните седмици на бремеността), нау4ават се техники zа диШане. Покаzват на снимки и с кукли как върви родилни процес. Правят се упражнения zа таzовото дънно. Покаzват раzли4ните поzиции zа раждане. Ако курсът е в болница, покаzват и родилното.

Ако търсиШ линкове, на немски е Geburtsvorbereitungskurs.

# 5
 • somewhere in between
 • Мнения: 235
Инфо за Франция:

Подготвителните курсове (за класическа подготовка) започват към 7- мия месец на бременността. Те се организират от АГ болница или отделение. 
Сеансите са между 6 и 8. Те могат да са индивидуални или групови. (и в двата случая бъдещите татковци могат да вземат участие в курса).
Здравната каса поема цената на 8 сеанса, при условие, че са предписани от лекар.
Продължителността на един сеанс е 1ч30 - 2ч.

На френски терминът е : les cours de préparation à l'accouchement.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2006, 16:55 от Mika

# 6
 • Мнения: 638
  bouquet  bouquet  bouquet Страхотни сте! Благодаря ви!

# 7
 • Мнения: 9 120
http://www.krankenhaus-puettlingen.de/Service/Elternschule0/Elte … ternschule_2.html
Тук има инфо за всички курсове, които организира Училището за родители към клиниката в нашето село.
1. Курс за първо раждане.
2. Курс за семейни двойки
3. Курс за многораждали
4. Грижи за кърмачето и съвети за захранването.
5. Училище за братя и сестри.
6. Иформационни вечери за различните видове раждане с посещения в родилна зала и отделението.
7. Възстановителна гимнастика
8. Кърмаческо кафе
9. Бебешки масаж
10. Пълзящи и растящи - за бебета 9/18 месеца
11. Игрални групи за деца над 18 месеца
12. ПЕКИП (Прегър Родител Дете Програма - австралийска инициатива) - за възпитанието и проблемите на кърмаческата възраст
Голяма част от курсовете са платени (без 1,2, 3, 4, 7, 8 - тях ги поема касата).
Към всяко предложение има линк с обяснение.

# 8
 • Valencia, España
 • Мнения: 811
Аз пък за Испания да кажа....запо4нах такъв курс някаде към 30 тата седмица.Много съм доволна,помогна ми страшно много.Провеждаше се един път в седмицата,като едната се провеждаше под формата на лекции и беседи,а на следваштата,упражнения за релаксация,дишане и йога.Провеждаха се в поликлиниката от акушерки,като от време на време идваше и по някой педиатър да ни изнася лекции за гледане на бебета.Курсовете са абсолютно безплатни,4е и колко кутии с подаръци за бебоците ни дадоха...През цялото жреме ни агитираха и говореха за предимството на кърменето.
Като родих пък ходех на курс по кармене.И там беше хубаво...всяка жена с бебока си,кърмехме ги,преобувахме ги,обсъждахме си проблемите и т.н
Ами това е май...Хубаво,полезно и приятно...
Дано и в България се провеждат такива скоро.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт