Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
        НЯКОЛКО ДУМИ ЗА  ДЕСЕРТИТЕ


   Строго погледнато, природосъобразното хранене би трябвало да изключва десертите. От друга страна обаче, здравословните десерти, макар и малко на брой, все пак съществуват.
   На това място искам да отправя едно предупреждение към всички онези, които страдат от затлъстяване или наднормено тегло. Те не би трябвало изобщо да четат този материал. На тях ще дам няколко съвета, които са ми помагали винаги да заобиколя десерта.

1. Веднага щом привършите с основното ястие, отидете в банята и си измийте зъбите. Това ще пресече апетита ви за сладко.
2. Ако миенето на зъби все пак не помогне, лапнете една ментова дъвка без захар и я дъвчете, докато почувствате, че вече не ви се яде десерт. Напоследък на пазара се появиха и бонбони без захар. Опитайте и тях! На мен те ми помагат.
3. На най- лакомите от вас предходните съвети могат и да не помогнат. Затова ще ви дам един резервен вариант. Дръжте винаги в камерата за дълбоко замразяване един натурален шоколад с високо съдържание на какао и ниско съдържание на захар. Когато ви се прияде нещо сладко, извадете го и се помъчете да отхапете от него. Неуспешните и мъчителни опити много скоро ще ви откажат от шоколада.

   В тази връзка само още няколко думи. В България истинска диетология де факто няма. Алопатичната медицина винаги е гледала отвисоко на този раздел в медицината. Доскоро се смяташе, че диетологията е нещо несъществено, маловажно. Това отношение се дължи на факта, че школската, алопатична медицина никога не е била ПРЕВАНТИВНА медицина. Докато източната медицина, известна под наименованието Аюрведа, изхожда от предпоставката, че човек е това, което яде.
   Освен това нашата съвременна диетология, доколкото все пак я има, все още робува на допотопни догми, които отдавна са изгубили всякаква актуалност.
   Да вземем за пример така наречената пирамида на храненето. Още от най- ранно детство ни се внушава, че в основата на тази причудлива пирамида трябва да залегнат въглехидратите. Човек трябвало да покрива 70 % от хранителните си нужди именно с въглехидрати. Той трябвало да се пази единствено и само от мазнините. Е, пазихме се години наред, но повечето от нас, българите, нагъваха бял хляб в индустриални количества и ставаха от ден на ден все по- дебели... В наши дни 60% от българите са вече с наднормено тегло!...
   Трябва да призная, че някои от така наречените диетолозите вече се поразколебаха в правотата си. И как би могло да бъде другояче- те са заобиколени от дебели, тантурести българи, които се гърчат от хипертония и умират млади от инфаркт или инсулт.
   Повече от ясно е, че в тяхната пирамида на храненето има нещо гнило. Много гнило...Най- съвременните биохимични изследвания доказват недвусмислено, че човек трябва да приема 40 % въглехидрати, 30 % мазнини и 30 % белтъчини. Водещи капацитети в света не спират да го повтарят на своите пациенти.
   Затова ви съветвам да внимавате с въглехидратите. Долуописаните десерти са здравословни, но така или иначе те съдържат въглехидрати. Дозирайте десертите с разум или се помъчете да ги елиминирате изцяло.

   И все пак, ето ви няколко изключително здравословни десерта от нашата кухня, които като че ли напълно сме забравили:
   
                                             КИСЕЛ

   Ако имате пасатор, можете да приготвите тази рецепта бързо и лесно.
   Обелете и нарежете плодовете, с които разполагате. Поставете ги в мензурата на пасатора заедно с мед или подсладител, прибавете лимонов сок на вкус и пюрирайте. Изстудете кисела в хладилника и сервирайте.

    Предлагам на вашето внимание още няколко нашенски рецепти за изготвянето на кисели.


                                КИСЕЛ ОТ ЯБЪЛКИ

   Измиваме и обелваме 100 гр. ябълки, след което ги заливаме с чаша вода и ги сваряваме до омекване. Прецеждаме и поставяме сока на огъня. Прибавяме 2 лъжици мед (или изкуствен подсладител), а след това и 1 лъжица, разтворено в хладка вода пшеничено или картофено нишесте. Докато прибавяме нишестето, не преставаме да бъркаме сместа. Изстудяваме за час- два в хладилника.
   По същия начин можем да приготвим кисел от круши или дюли.

                                   КИСЕЛ ОТ ЯГОДИ

   За този великолепен кисел ще са ви необходими 200 гр. ягоди, които трябва да намачкате и залеете поне със 100 гр. втечнен мед. Разбъркайте плодовото пюре добре и го оставете да престои 2- 3 часа. След това прецедете ягодите, поставете ги на огъня, залейте ги с 2 чаши вода и ги кипнете.
   Прецедете отварата, прибавете към нея 5 лъжици нишесте, разтворено във вода и кипнете тази смес отново. При снемането и от огъня, налейте отделения от суровите ягоди сок. Разбъркайте, изсипете в подходяща купа и охладете. След като киселът се желира, той се изсипва върху подходящо плато и се сервира.
   Повече от ясно е, че вместо мед можете да използвате и подсладители.
   Италианците имат някои много леки десерти. Искам да ви запозная с някои от тях. Първият е от изключителна простота.

   
                           ЗАМРАЗЕНО КИСЕЛО МЛЯКО

   Към една кофичка кисело мляко (нужно ли е да напомням, че то трябва да е обезмаслено?) прибавяме подсладител или мед на вкус. Подправяме с една ванилия. Пюрираме обелена нектарина (праскова, кайсия, банан) и я прибавяме към киселото мляко. Разбъркваме добре.
   Прибавяме постепенно и при непрестанно разбъркване 1 разбит на сняг белтък. Разбъркваме бавно и последователно, докато получим хомогенна маса.
   Навлажняваме една купа с качествен алкохол (ром, уиски) и изсипваме половината смес в нея. Нарязваме един плод на малки кубчета (кръгчета) и ги поставяме върху този първи слой. Отгоре изсипваме останалата смес. Поставяме във фризера, докато се втвърди.

   Нямам много високо мнение за американската кухня, но един сладкиш нашумя напоследък дотолкова, че бих искал да го спомена тук. Още повече, че прочутият чийзкейк, за който става дума, може да бъде приготвен и по един приемлив за нас начин.

                                 ЧИЙЗКЕЙК С МЕД

   Разтопяваме 50 гр. масло. Натрошаваме какаови бисквити с кухненския робот и прибавяме маслото към тях. Разбиваме добре и изсипваме сместа на дъното на формичка за торти. Оформяме ръб.
   Към 400 гр. извара прибавяме сока на половин лимон и малко настъргана кора. Прибавяме и 7- 8 лъжици мед, 5- 6 лъжици кисело мляко и 3 лъжици бяло вино. Разбиваме с миксера.
   Към 150-200 гр. растителна сметана прибавяме пакетче желатин, разтворено в 3- 4 лъжици бяло вино. Смесваме внимателно първата и втората смес, разбъркваме добре и изсипваме върху блата. Подравняваме и изстудяваме в хладилник.

   Ето още една рецепта за чийзкейк. Така го правят в ресторанта на едно от най- прочутите казина в Лас Вегас.


                      ЧИЙЗКЕЙК от CEASAR’S PALACE

   Разбиваме с миксера 300 гр. извара с изкуствен подсладител, равняващ се на 1 чаша захар, докато получим гладка смес. Прибавяме едно след друго 2 яйца, като след всяко яйце разбиваме сместа. Подправяме с настъргана лимонова кора и едно пакетче ванилия. Прибавяме 2 шепи стафиди, предварително накиснати в някакъв качествен алкохол. Разбъркваме много добре.
   Изсипваме сместа в измазана с масло тавичка за торта и изпичаме до златисто при 200 градуса. Обикновено това трае около 35- 40 минути.


                                    ТИКВА С ИЗВАРА

   Нарязваме 600- 700 гр. тиква на кубчета и я изсипваме в тава, намазана с  масло. Разбиваме в една купа 4 яйца, доливаме 250 гр. прясно мляко, подслаждаме с 4 лъжици мед, подправяме с ½ лъжичка канела. Разбиваме тази смес добре и прибавяме към нея 300 гр. извара. Разбъркваме повторно и заливаме тиквата със сместа.
   Поставяме тавата в подгрята фурна и печем при 180 градуса 1 час и 15 мин. Към края на печенето можем да извадим тиквата и да я полеем с още 2 лъжици мед, след което да я поръсим с още малко канела.

                      ДЕСЕРТ С КУС- КУС И ИЗВАРА

   Сваряваме чаша кус- кус и го смесваме със същото количество извара. Подправяме с мед и канела на вкус, прибавяме стафиди и едро счукани орехи, разбъркваме добре. Можем да  гарнираме този здравословен десерт с пресни плодове на сезона.

                                       ОРИЗ С МЕД

   Сваряваме 300 гр. ориз, измиваме го добре със студена вода и го отцеждаме. Към него прибавяме ½ чаша счукани орехови ядки, 3 лъжици стафиди и 3 лъжици мед. Разбъркваме добре сместа, след което я разсипваме по купички и я украсяваме с плодове на сезона.

                                    БАНАНОВ КРЕМ

      Към 300 гр. извара прибавяме 2 намачкани банана, няколко лъжици течен мед, 3 лъжици кисело мляко, 3 лъжици лимонов сок и 2 капки ромова есенция. Разбиваме с миксера, докато получим гладък крем.
   След това разбиваме пакетче суха сметана със 150 гр. обезмаслено прясно мляко. Прибавяме сметаната към крема и разбъркваме внимателно, докато тя се съедини с него. Поставяме в хладилника, за да се стегне. Разпределяме сместа в купички. Отрязваме кръгчета от банан и декорираме с тях купичките преди самото поднасяне.


                           ДИЕТИЧЕН КЕКС “ЗДРАВЕ”

   Смиламе в кухненския робот 400- 500 грама овесени ядки. Към така полученото брашно прибавяме 10 белтъка, разбити на сняг. Прибавяме и 2 жълтъка, 2 настъргани ябълки, 30- 40 грама стафиди, 1 бакпулвер и подсладител на вкус.
   Забъркваме това тесто и го изсипваме във формичка за кекс. Изпичаме до златисто при 200 градуса.


            ШОКОЛАДОВ МУС С НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД

   Ален Делон твърди, че това е любимият му десерт. Но как тогава е съхранил стройната си фигура и на стари години, ще се запитат някои от вас. Запознайте се с рецептата и ще разберете...
   За този десерт се използват 100 гр. натурален шоколад. Бъдете внимателни при покупката му- колкото повече какао съдържа той, толкова по- добре. Високото съдържание на какао автоматически означава, че шоколадът съдържа много малко захар.
   Разтопяваме шоколада заедно с 4 лъжици вода, но внимаваме той да не възври.
   Разбиваме 4 жълтъка на пяна и прибавяме лека- полека разтопения шоколад, ½ чаша течна растителна сметана и подсладител на прах, който се равнява на 100 гр. захар.
   Тук му е мястото да отворя скоба. На нашия пазар напоследък се намират всевъзможни заместители на захарта. Подсладителят на прах, за който става дума на няколко пъти в тази книга, може да се намери във всеки магазин за диетични храни. Има дори и течни подсладители.
   Чувствам се задължен да кажа, че захаринът е забранен в САЩ, защото подозират, че той причинява рак на пикочния мехур. Не е зле да имате това предвид, като си купувате подсладители.  В това отношение имаме голям избор- съществуват дори екологично чисти заместители на захарта. По понятни причини няма да ги назова по име...
   Да се върнем сега към шоколадовия мус.
   Поставяме белтъците в една абсолютно суха метална купа, която предварително сме изстудили във фризера. Разбиваме ги с миксера на сняг. Ако се придържате към горните указания, много бързо и лесно ще получите пухкавата смес.
   Прибавете бавно и внимателно белтъците към шоколадовия крем. Забърквайте ги в него с дървена лопатка, като бъркате само по посока на часовниковата стрелка.
   Щом получите хомогенна смес, разпределете я по чашите, в които смятате да я сервирате, и ги поставете за няколко часа в хладилника.
   Уверявам ви, че дори в самата Франция шоколадовият мус минава за един много изискан десерт. Сигурен съм, че ще смаете вашите гости с него. Препоръчвам ви го за особено тържествени случаи.
   Добър апетит!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Много благодаря за положения труд и рецепти   bouquet !
Някои от тях ми дадоха нови идеи за закуски за дъщеря ми.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 869
Хайде обаче не си говорим колко здравословни са изкуствените подсладители......  като имам предвид не само захарина. Щото откровено казано са направо вредни. На мен ми се налага да ги употребявам и чета достатъчно за тях.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
По 'Зоната' ли сте се водили съставяйки тези рецепти?
Не съм съгласна, че изкуствените подсладители са здравословни, също така плодовете са много по-ценни ако се ядат сурови, а не сварени на кисел.
Цитирай
Съвсм не съм съгласна за дъвченето на дъвки без захар и за всякакви продукти от сорта- вече на все повече места има информация колко опасни са подсладителите /аспартам/, които се използват.  Вижте примерна статия!

ГЕНОЦИДЪТ, НАРЕЧЕН АСПАРТАМ
Голям процент от хората, страдащи от хронично главоболие, преумора, световъртеж, депресия и страхово безпокойство смятат, че това са преходни състояния, причинени от ежедневния стрес. Те нямат представа, че в основата на техните проблеми може да стои приемането на различни храни или напитки, съдържащи вредни за здравето компоненти. Обезкуражителни са изводите, направени от редица учени, след продължителни изследвания върху опитни мишки, на които са давани всекидневно определени количества аспартам. За няколко месеца те получили сериозно натравяне и развили множество патологични симптоми и злокачествени тумори. След прекратяване приема на съдържащите аспартам продукти, тяхното състояние рязко се подобрило. Наскоро Националната американска асоциация на производителите на безалкохолни напитки се обяви против употребата на аспартам. Основните обвинения срещу фирмата производител на химическия подсладител са, че тя не предупреждава какво ще се случи с продукта, след като се употреби при повече от 30 градуса (температурата на човешкото тяло е около 36 градуса). Върху опаковките на безалкохолните напитки се изписва: “Да не се излага на пряка слънчева светлина!”. Но какво следва ако това се случи, потребителят дори не подозира. До 1981 година Американската комисия за контрол на храните и лекарствата ( FDA ) , многократно забранява използването на аспартама като хранителна добавка, заради доказаното му гърчово и мозъчно-туморно действие. След идването на власт, президентът Роналд Рейгън назначава д-р Артур Хайес за прадседател на въпросната комисия, който се противопоставя на останалите и членове и разрешава употребата на аспартам. 90% от многобройните проучвания на влиянието на аспартама доказват пагубното му влияние върху здравето на потребителите. Пораженията, които той нанася, са дълготрайни и “тихи” и могат да отнемат 1, 5, 10 дори 20 години, докато се натрупат необходимите патологични проблеми и се проявят първите симптоми. Сега хиляди компании добавят химически подсладители в своите продукти – какао, кафе, чай, безалкохолни напитки и диетични храни. Те се използват дори при производството на витамини и минерали, тъй като са евтини и не оскъпяват продуктите. Това, преведено в долари, са милиони, управлявани от високи постове във властта. Срещу служителите, които се опитват да вършат съвестно своята работа, застават бизнесмени, политици, учени и журналисти, получаващи добри пари за своето мълчание. Най-добре проучените промени, свързани с метаноловото натравяне (най-опасната съставка на аспартама), са зрителните. Знае се, че формалдехидът е канцероген, който може да увреди ретината и да предисвика вътреутробни дефекти. Хората са особено чувствителни към тази отрова, тъй като при тях липсват два от ензимите, които имат животните. По тази причина опитите, провеждани върху животни, не са достатъчно илюстртивни, опасността при хората е по-голяма. Действието на аспартама се усилва, ако храните и напитките, в които е използван като подсладител, се приемат на гладен стомах, както и ако са били съхранявани при високи температури и под пряка слънчева светлина. Компонентите му проникват директно в мозъка и предизвикват главоболие, загуба на съзнание, умствена обърканост и гърчове. По тази причина на пилотите и капитаните на кораби е забранена употребата на всякакви продукти, съдържащи химически подсладители. Независимо от множеството изследвания, доказващи невро-токсичното действие на подсладителите, Международната здравна асоциация не е забранила на бременните и кърмещи жени да ги употребяват. По време на бременността в плацентата се натрупват фенилаланин и аспартам от четири ди шест пъти повече от нормалното. Вследствие на това децата, които се раждат, са четири пъти по-сензитивни към тази отрова, отколкото възрастните и са предразположени към затлъстяване. Острото и бързо отделяне на инсулин, което се получава при консумация на подсладители, изтегля глюкозата от кръвта и я превръща в мазнини. Това води до глад за сладки храни и до увеличаване на теглото. Според Американския национален институт на рака, след въвеждането на химическите подсладители в масовото производство през 1984 година, има 10% увеличение на злокачествените тумори на мозъка. Понякога пренасищането с аспартам може да имитира множество автоимунни заболявания като мултиплена склероза, паркинсонова и алцхаймерова болест. След прекратяване приема на тази добавка, състоянието на пациентите рязко се подобрява. Многобройните потребители на най-рекламираните безалкохолни напитки, дъвки, пържени тестени изделия, диетични и диабетични продукти, проявили странни патологични симптоми, не могат да бъдат диагностицирани, тъй като нямат функционални изменения. Въпрос на време и на информация е да бъде установена истинската причина за техните страдания. Прикриването на истината е удобна за много производители и търговци. Болните хора купуват и повече лекарства, което затваря порочния цикъл и носи огромни печалби на фирмите – гиганти, владеещи пазара. Опасността от появата на силен конкурент на пазара кара висшите държавни служители, свързани с тази порочна верига, да прибягват до непочтени мерки, за да защитят интересите си. Ето защо през 1991 година FDA забрани вноса на използваната от векове като подсладител в Япония билка STEVIA , която е 200-300 пъти по-сладка от захарта и я обяви за опасна. Нещо повече, всички книги, в които се описват качествата на билката, бяха конфискувани и унищожени, включително и сборниците с готварски рецепти, а производството й беше забранено. ФАКТ – Аспартамът е синтетичен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. Състои се от аминокиселините аспартат и фенилаланин в комбинация с алкохола метанол. Абсорбацията му става в тънките черва, под въздействието на ензима хомотрипсин, а свободният метанол се отделя от аспартама при температура 30 градуса и се превръща във формалдехид (смъртоносен невротоксин). Смята се, че това е комулативна (натрупваща се) отрова, поради слабото ниво на изхвърляне от организма. Безвредният дневен лимит е 7,8 мг., а в един литър подсладена безалкохолна напитка се съдържа около 560 мг. метанол, което е 32 пъти повече от препоръчителната доза. Аспартамът влиза в състава на повече от 5000 диетични продукта. В това число влизат повечето безалкохолни напитки с представка “лайт”, някои видове боза, популярните дъвки “Орбит”, шоколади, конфитюри, бисквити, снаксове и др. ФАКТ – Компанията, притежаваща патента за производство на подсладителите, известни с различни имена: NutraSweet , Equal , Spoonful , аспартам или Е 951 е създадена в края на 70-те години на миналия век. През 1985 година тя за първи път продава своя патент и на други фирми. Настоящият съветник на американския президент Буш по въпросите на сигурността Доналд Ръмсвелд е работил в продължение на осем години като изпълнителен директор на компанията и дори е награждаван за постигнати успехи. ФАКТ – По време на операцията “Пустинна буря” много от американските войници развиха всички симптоми на така наречената “аспартамова болест”. Много от тях се втрнаха с оплаквания, твърде подобни на тези, получени след отравяне с химическата отрова формалдехид. Свободният метанол в напитките е основната причина в патогенезата на тези пациенти. Проявените оплаквания са десетки: страхово безпокойство, астма, хипо- и хиперкликемия, тумори в мозъка, парене при уриниране, депресия, хронична умора, световъртеж, главоболие, хипертония, затлъстяване и др. Независимо от негативния резултат от теста, аспартамът не беше забранен за употреба и за пореден път беше прикрит. СПОДЕЛЕНО – Ето какво споделя един от засегнатите от аспартама пациенти: “Пиех по две бутилки диетична кола на ден в продължение на осем години. Постепенно общото ми състояние се влоши. Стигнах до момента, в който не си спомнях домашния си адрес и номера на телефона, когато трябваше да го дам на свои приятели. Загубих работата си, само защото забравих името на прекия си началник. Имах съмнение, че това се дължи на добавките и подсладителите в диетичната кола, в дъвките без захар и в някои други продукти, които редовно употребявах. Реших да не ги комсумирам и само три дни по-късно мъглата започна да се прояснява. След три месеца паметта ми започна да се възвръща, а тревожността и безпокойството ми изчезнаха. Сега някой по-лесно би ме накарал да пия антифриз, отколкото диетична кола.”



Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.