Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 878
Мили мами вещи в занаята, предстои ми да подготвя прощапулник на малчото, на който имам огромното желание да измайсторя собственоръчно питка с отпечатъка на краченцето отгоре, до тук добре .............ОБАЧЕ никога не съм месила питка (освен съвсем обикновенна за Бъдни вечер), но пък се сетих за тукашния великолепен форум и мамите специалисти в готвенето - ТА Мили Мами мнооооого ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете с рецептата на някоя не сложна, но пък вкусна питка  Hug
Цитирай


Мнения: 2 711
Отиди на готварски-Важно-машина за хляб ,там има фантастични предложения .А за бебо -поздравления   bouquet
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 202
Обикновено за тържествени поводи правя питка-Слънце - за мен не е сложна, но знам ли...само че ти искаш да сложиш отпечатък от крачето, така че този вариант отпада.Ако искаш имам няколко рецепти /изпробвани / - ще ти ги напиша,пък само ще я омесиш, ще отделиш малко тесто за украса по края и в средата ще стъпи детенце.../обаче си мисля дали при печене няма да бухне отпечатъка и да се заличи... newsm78/.Няма ли да е по-добре да изрежеш самия отпечатък от отделеното тесто и да го лепнеш отгоре като апликациа?
Цитирай

София

Мнения: 3 255
Отиди на готварски-Важно-машина за хляб ,там има фантастични предложения .А за бебо -поздравления   bouquet

ЕЕЕЕ, много и помогна - няма що Tired- аз се опитах да намеря това за което казваш, но нищо не откривам - къде е това Важно - машина за хляб? Дай линк
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 202
Е то го линка за машината за хляб - на първа страница е темата, гледайте внимателно...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22004.0
Цитирай


Мнения: 2 711
На главната страница  -раздел популярни -влез подраздел/ Готварски рецепти /на 1 страничка -19 темичка   Hug
Цитирай


Мнения: 973
С търсачката можеш да откриеш прекрасни рецепти, за мен всичките са лесни и затова се колебая да ти препоръчам. Просто ги разгледай и си харесай такава, която ти е лесна да я омесиш (не гледай оформлението) напр. Хризантема, Слънце....
След това от тестото можеш да направиш желаното от теб оформяне на питката....например подходяща украса е да разделиш тестото на 3. 1/3 оформяш като питка и остава за центъра, а от останалите 2/3 разделяш на 3 фитила и плетеш обикновена плитка, която увиваш като венец около ядрото. Така в центъра може детенце да стъпи и да има краче, а и да е достатъчно ефектна като изпълнение.
Това от мен ...препоръчвам ти да си направиш проба от половин доза и да се упражниш.


Успех, не е трудно, а щом имаш желанието със сигурност ще стане страхотна  bouquet
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 114
Айде аз пак да си препръчам питката, че е мноооого вкусна, а пък оформлението/плетката, както Аним е казала... да не я повтарям bowuu
... а,  и търсчаката ще ти извади доста теми по въпроса
Цитирай

София

Мнения: 1 137
Аз правих пита слънце от една мама от форума. забравих и името, но заради тази рецепта пожънах невероятни успехи.
За 1-ви път месих в живота , а всички ядоха питка, вместо сготвената капама, защото беше страшно вкусна Smile
Опитай:
Ето схмеата, извинявам се , че не помня кой беше пуснал рецептата, не искам да плагиатствам Smile
Ето как се прави. Цитирам поста директно и давам снимка :
http://www.bgphoto.net/photos/3546/o632948632017500000.jpg




Питка “Слънце”
Продукти:
1 кг. брашно;
400 мл прясно мляко; желателно е да е 200 мл. мляко и 200 мл вода – по-добре става питката
1-2 яйца;
1 ч.л. сол;
2-3 с.л. олио;
1 кубче мая
Маята се слага разтрошена в купичка заедно с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и малко вода. Оставя се на топло да шупне.
В пресятото брашно се прави кладенче, добавя се млякото (мляко+вода), добавя се едното яйце и единия белтък, единия жълтък се отделя за намазване, добавя се солта, олиото и шупналата мая. Меси се тестото. След като се омеси се оставя на топка, в намазнена тавичка да втаса на 40 градуса около 20 мин. След това тестото се разделя на три части. Едната се разточва на кора, голяма колкото тавата, в която ще се пече. Тавата се намазнява с олио, слага се кората и се намазнява добре. Втората част от тестото се разточва по същия начин и пак добре намаслена от двете страни се поставя върху първата. След това се правят разрезите както е обяснено на картинката. Когато Слънцето е готово се оставя да втаса на 40 градуса 20 мин. След това се пече на 220 градуса само отдолу, вдигната на скарата, да не е в/у реотаните директно, когато е полуизпечена се пуска горния реотан за малко да я опече отгоре.

После – ТЪРКУУУУЛ


Благодарение на Мамица и аз направих страшна питка за прощапулника на дъщеря ми. Ползвах нейната рецепта за тесто и формата Слънце на Ваче. Мамица беше така добра и да ми обясни какво означава втастване и т.н., за което съм и страшно благодарна.

 

Продукти:
1 кг. брашно
3 яйца ( 1 жълтък отделям за намазване)
2 пакетчета суха мая по 11г
1 кофичка кисело мляко
1ч.л. захар и 1/2 ч.л. сол
7-8л. олио
1/2 кофичка от кисело мляко хладка вода

Смесват се всички сухи продукти с брашното на сухо. Всички мокри се загрявати се омесва тесто.
Питката се оставя да втаса. Оформя се и се маже с жългът. Пече се в умерена фурна.
Цитирай


Мнения: 8 587
Ето я и моята питка за прощъпулка. Направих я от обикновено тесто с мая. Много удобна за търкаляне беше. Идеята за стъпчица от краче също много ми харесва. Иначе за гостите правих болярска пита. Мисля, че рецептата е от форума, но не помня на кого беше. Много е сполучлива обаче.

1 кг брашно
400 мл вода
60-70 г краве масло за намазване
50 г мая
4 яйца
1 с. л. захар
1 с. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Маята се смесва със захарта и солта, наливат се 400 мл вода, след което се слагат трите яйца и белтъкът на четвъртото. Постепенно се сипва брашното, омесва се тесто и се оставя да втаса за 15 минути.

2. Втасалото тесто се разделя на четири парчета, които се омесват допълнително. Всяко парче се разточва на тънка питка. Питките се слагат една върху друга, като всяка се намазва с масло. Поставят се в намазнена тава.

3. Питките се навиват на руло. Рулото се усуква, оформя се като "охлюв", покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса за 1 час в намаслената тава. След това се намазва с жълтък и се пече.
« Последна редакция: вт, 26 сеп 2006, 23:53 от labrex »
Цитирай

у дома

Мнения: 2 605
За прощапулник питката трябвало да е постна, иначе децата много се "подхлъзвали" и падали.  Thinking Така знам от свеки, поради тая причина правихме на Яна и втора питка, Rolling Eyes след като след първата не спря да пада....абее бабешки работи. ooooh!
Цитирай

При любимите ми хора!

Мнения: 1 696
Какво имаш предвид под постна питка-без масло, сирене и т.н ли?
« Последна редакция: ср, 27 сеп 2006, 19:10 от mimes »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.