Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 714
Мисля си аз днес .....  Rolling Eyes, добре, оплюхме ги италианците, испанците, американците ... такива били, онакива били ... , с това не можахме да свикнем, с онова ли не беше ....  Rolling Eyes, все едно напук им правим, а те не считам, че ще си  разплетат чорапите и ще престанат да правят кафето вряло, или спагетите тънки. 

добре де, ама това си е ТЯХНОТО общество ... а ние, освен да се дърпаме и да се правим на различни от тях, какво даваме от нас самите (говоря освен данъци и здравни осигуровки), освен да взимаме????
Не говоря да се поиталианчваме, поамериканчваме и т.н. .. но ....с какво участваме в съответното макро или микро-общество в морален план? С какво допринасяме за нашата собствена интеграция и за факта да се чувстваме полезни, не само на нас самите, но и на държавата, в която така или иначе живеем???? Какво е факторът "единица" в обществото, без да губим нашия български облик?

Ще отговоря аз първа. Не давам много на държавата, в която живея. Но ... това което мога и правя (и за което ми стига времето), като съвестен гражданин е:
- регистриран кръводарител съм
- регистрирана съм в "банката" за взаимопомощ в града (обяснявам по-долу какво е)
- участвам в родителския комитет на училището
- списвам чат-пат по разни женски и семейни или общински списания

Банката за взаимопомощ към нашата община е "банка" за обмяна на умения и време. Хората там депозират своите нужди и възможности по принципа на бартера. Например аз бих могла да давам 5 часа уроци по английски седмично. А имам нужда да кажем от детегледачка за 2 часа седмично. Друг човек има нужда от уроците ми по английски например. Той пък е свободен да дава 3 часа уроци по шахмат например. И така.

# 1
 • UK, Derby
 • Мнения: 1 959
Аз освен да си плщам данаците съм и редовен кръводарител,това ми стига щото има хора които и това не правят Peaceама ако им се налои са първи на опашката и викат

# 2
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 448
Аз работя към висшето училище, където следвам, в групата, която отговаря за рекламата и популяризирането на обучението. Изнасям лекции за специалностите, огранизирам отворени дни, кореспонденция и т.н. Когато наближат изпитите на децата от средното училище им помагам, без възнаграждение, при подготовката.

Иначе съм човек, който здравословно критикува, но не си позволява да коментира защо и как е в страната. Това последното го правя по отношение на моята страна, на тази нямам право.  

# 3
 • Мнения: 714
... щото има хора които и това не правят Peaceама ако им се налои са първи на опашката и викат

то такива ги има на всяка географска ширина ...

# 4
 • Мнения: 6 167
добре де, ама това си е ТЯХНОТО общество ...

е точно тук е моето разминаване. това не е тяхното общество
това е нашето общество.

в момента, в който са ми ударили печата на паспорта, резидент съм тук, плащам данъци и отглеждам деца - няма тяхно общество и аз. има наше общество, в което аз имам абсолютно същите човешки права, каквито и те. бюрокрация и политка ме спира да гласувам, но и това ще стане. не може да се спре процеса.

затова какво правя за това общество?
присъствам законно и поемам отговорностите на италианските граждани ( но не и всичките им права) . Равна съм пред закона ( приела съм законите им), не нарушавам обществения ред.

за обществено полезна дейност - да си призная, все още съм на нивото на средния италиански гражданин, тоест не правя нищо. да, слагам дрехи в кутии на червен кръст, имам някои идеи, ще им дойде времето и на тях. езика все още ме спира. записах се доброволец на Италиански червен кръст, но още нищо не съм правила, не мога да водя обучение на италиански още. уча.

за мен също така важи и това,че професионално съм ориентирана към нуждаещи се, но погледът ми не е обърнат към Италия, а към Бъглария и други бивши соц страни, и други, където има нуждаещи се деца. това и работя ( когато работя).

  bouquet# 5
 • Мнения: 6 167
Вале, това за банката за взаимопомощ ми хареса.
Къде мога да проверя дали и тук има?! Или е нещо уникално за вашия град!?

# 6
 • Мнения: 714
Лени, в повечето населени места в Ломбардия има  newsm78 Не знам как е при вас. Търси banca del tempo в търсачката или просто питай Дамиано.
При нас е практически за всичко. Един може да глади, друг да преподава, трети да поправя водопровод ... в замяна на нещо друго.

# 7
 • Мнения: 2 427
Аз пък не правя нищо за тази държава,но и тя не прави нищо даром за мен.Тук отварям едни малки скобки за да кажа че здравеопазването ми хич не ми го плаща държавата а се водя на разноски на съпруга си.Не обичам да се занимавам с общественни мероприятия,просто не съм такъв тип,и в училище никога не съм се натискала да изпълнявам някакви задачи или да се занимавам с разни извънкласни мероприятия(за една седмица бях звенева и направо се побърках от яд че ме избраха)...това обаче не ме кара да се чувствам зле,напротив по-бих се чувствала зле да бягам насам-натам ,да се занимавам с разни неща които никак не ме вълнуват ,докато в същото време моите дела си стоят неуредени.Аз дори и да не работя,винаги имам какво да правя.Не се оплаквам от свободно време.Но иначе се радвам за хората които успяват да бъдат полезни на обществото.Похвално е това Peace.
Виж кръв бих дала,но пък съм с малко килограми и не ме искат за кръводарител.
Смятам да стана дарител на стволови клетки след раждането.Ето,едно нещо,което ме изпълва със радост,нещо в което виждам истинска полза.Да помогна с това на човек,който би имал нужда от нещо такова.
Друго нещо,което много би ми харесало да направя/да подпиша декларация че след смъртта ми,дарявам органите си на хора в нужда.Трябва да проуча само как стои въпроса тук,дали има някакви такива предварителни декларации за оформяне или всичко го вършат в последния момент...искат разрешение от близки?!?!Дааа,това определено е нещо което бих искала да направя за обществото.
А,да пускам редовно смс-и по разни кампании за борба с различни видове болести,за спонсориране на научни открития в областта на медицината,левкемии,рак на гърдата,тумори разни,синдроми.Това за територията на Италия! Пращам смс и всеки път когато чуя за разни села в Африка ,където имат нужда от средства за училища или болници...разни такива.Ама това с смс-ите е страшно хитро!Не се разправяш с банкови сметки и пр..

# 8
 • Мнения: 3 452
С нищо не допринасям,освен с многото пари,които оставям в магазините и подхранвам местната икономика LaughingКато един гаден консуматор се очертавам.А,да,редовно даваме пари за разни бедствия като земетресения и наводнения,но те обикновено са за други държави.Иначе чуждестранната общност се обединява за много каузи,но преди това аз трябва да се обединя с нея,а ме няма много по колективната част. Embarassed

# 9
 • Ot Byrgas do London
 • Мнения: 74
И аз като се замислих май не допринасям много Thinking.Пращам само стари дрехи и ненужни за мен неща за благотворителни цели и май с това се изчерпвам засега. Confused Confused Confused

# 10
 • UK, Derby
 • Мнения: 1 959
Пари и аз давам ама само за две чарати "раковото"и за "сърцето"щото не се знае дали няма да ми се наложи някой ден да им ползвам услугие.Други чаратита не признавам

# 11
 • София - България
 • Мнения: 1 992
И аз смятам, че няма тяхното общество, а наше общество Peace
Аз ходя един път седмично в дом за стари хора да помагам-без пари и доброволно, също и един път седмично ходя в един готварски клуб да готвя български манджи-като с мен готвят още десетина жени, които пък правят мъжете си щастливи Mr. Green
Събирам и стари дрехи и ги давам в една църква, която се грижи за социално слаби и наркомани.

# 12
 • usa
 • Мнения: 3 367
-помагам за стори тайм в местната библиотека и 2/месец в книжарницата
-ходим по походи за събиране на средства за с-м на Даун,рак на гърдата,депресии и пр
-даряваме дрехи,обувки,детски неща и миналия месец кола на разли1ни огранизации
-давам кръв поне 1 на 4 месеца,последния път не ме щяха 1е им се сторих слаба нещо
-ще осиновим гадинка в зоо-то другата пролет
-ходим на плей групи с майки на деца по възраст близки до нашите и рядко,но си правим взаимни ситерски услуги
-купуваме индустриални коли1ества гърл скаут кукис и бой скаут попкорн
-опаковъ1на хартия имам докато умрем(деца я продават за да набират средства за у-ща)
-превеждам анг-бг-френски на нужаещи се от медицинска и легална помощ,но за това в пове1ето слу1аи ми се плаща

# 13
 • Мнения: 9 120
За да отговоря по темата, би трябвало да знам какво разбирате под обществен живот.
Защото гледам, че има малки разминавания.

# 14
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 newsm78 И  аз като Валя съм регистриран кръводарител и съм  регистрирана  в "банката" за взаимопомощ в града ми  Peace
Принципно съм доброволец и в Каритас..но оттам все още не са ме викали за нищо.. Rolling Eyes


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт