Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2006, 16:47 ч.

И пак за детската градина !

 • 627
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 180
В детската градина на дъщеря ми всеки месец ни задължават да носим 1 пакет тоалетна хартия,салфетки ,сапун.Как е при вас?Не че ми пречи да нося,но като взимам малката от градина редовно е с изцапано лице от следобедната закуска или се е подсекла,защото е нямало тоалетна хартия в тоалетната ,за да се избърше.В края на краищата мисля ,че тези консумативи са за децата,а не за персонала.Казвам на дъщеря ми да помоли някоя от лелите да донесе,но явно  или не им е казала ,или на тях не им се занимава. Не ми се иска да се "заяждам" с персонала,защото после ще се отрази на детето. Вие какво мислите и как бихте постъпили? 

# 1
 • Варна
 • Мнения: 5 211
Защо трябва да се заяждаш?  Може да говориш с тях и спокойно. Просто ги попитай къде обикновено поставят тоалетната хартия и ги помоли да покажат на дъщеря ти, за да знае. Обясни, че детето не е използвало такава, това естествено не би харесало на никой, и по една или друга причина не е посмяла да ги попита. Или нещо такова, просто говори с тях. Не вярвам да са такива дребни душици, да крадат тоалетната хартия от децата, ако има са изключение.
Имахме подобни ситуации в началото в градината/в първа група. Даже не подобни а същия. Още първите дни Сиси ме уведоми, че е акала и си избърсала с ръка! Докато поемах дъх да викна тя побърза да уточни, че след това си измила ръцете. Пощурях. То не че си трие дупето много качествено, ама това надхвърли фантазиите ми. Не пусках теми тук. Просто на другия ден говорих с госпожата и и казах едно към едно какво се е случило. Оказа се, че хартията е накъсана и сложена на достъпно място, но явно не всички деца са разбрали точно къде. Повече не е имало такива инциденти. Не се е отразило на детето това, че съм говорила за проблем с госпожите. Те са нормални, интелигентни жени и най-вече - обичат си децата и работата. Не са идеални, никой не е.
Съвета ми е - оттук нататък- говори с тях, спокойно. 95% от проблемите биха се решили така.  Ако насреща си видиш нарочно, злонамерено действие, тогава подхода е друг. Дано не се налага.
За консумативите на родителската среща решихме, че е по  удобно да внасяме по левче на месец в касичка и с тези пари да се закупува каквото трябва, вкл. препарати за почистване за лелката. Има добра отчетност от касиер-родител.

# 2
 • Дубай, ОАЕ
 • Мнения: 934
Просто ги попитай къде обикновено поставят тоалетната хартия и ги помоли да покажат на дъщеря ти, за да знае.

 newsm78
Извинявайте че се намесвам по такъв не-конструктивен начин, но тоалетната хартия не трябва ли да се държи в тоалетната? И защо трябва децата да я търсят специално? Откога тоалетната хартия е лукс, а не необходимост?

# 3
 • Мнения: 4 966
В нашата ясла казаха, че всички консумативи се купуват от таксата на децата и за сметка на градината/общината. Т.е. тоалетна хартия, еднократни кърпи за след миене, сапуни, препарати и т.н. не са в задължение на родителите (всъщност, така е и според правилника!).

# 4
 • област Софийска
 • Мнения: 1 680
В нашата градина тоалетната хартия стои в шкафчето на детето и предполагам, че всяко дете, отивайки до тоалетна, минава през шкафчето си и си взима. Удобно е, защото тоалетната им е близо до шкафчетата. Като видя, че хартията се е свършила, купувам нова. А за сапун, четки и пасти за зъби ни казват госпожите кога да купуваме (горе-долу два пъти в годината).

# 5
 • Сливен
 • Мнения: 369
Извинявайте че се намесвам по такъв не-конструктивен начин, но тоалетната хартия не трябва ли да се държи в тоалетната? И защо трябва децата да я търсят специално? Откога тоалетната хартия е лукс, а не необходимост?

Свекърва ми работи в детска градина и сме говорили за това. И при тях тоалетната хария не е в тоалетните, защото ако я оставят там много често се случва децата да се заграят с нея и да я развият цялата или пък да я съборят на земята и т.н. И със сапуните понякога се получавали подобни проблеми, но е по-трудно да се изхаби цял сапун от раз, за разлика от тоалетната хартия. Дори я питах защо не постявят сапуните в торбички от марля, закачени за кранчето на чешмата, както си спомням, че беше по мое време. Оказа се, че на времето и тук е било така, но после от ХЕИ забранили.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 5 211
Просто ги попитай къде обикновено поставят тоалетната хартия и ги помоли да покажат на дъщеря ти, за да знае.

 newsm78
Извинявайте че се намесвам по такъв не-конструктивен начин, но тоалетната хартия не трябва ли да се държи в тоалетната? И защо трябва децата да я търсят специално? Откога тоалетната хартия е лукс, а не необходимост?

Не е лукс разбира се и не бива да се търси а да е на ръка разстояние. Simple Smile Говоря конкретно за в групата на Силвана. Хартията не се поставя на руло на държач както обикновено, защото бива развита на земята за отрицателно време. Разхода се увеличава с пъти и се чуват вопли от рода на ' какво правят толкова много  тази хартия, у дома ли си я носят' .На моята дъщеря това елюбимо занимание все още и ако тя там не смее да го направи то е, защото е изключително кротка, послушна и изпълнителна- там. По голямата част от останалите обаче не са. Тоалетните са 3 ако не се лъжа и са с ниски около метър/по малко/ прегради помежду си. Хартията слагат отгоре на тези преградни стени, накъсана и сгъната. За мен това е добър вариант. В нашия случай, Сиси не беше я видяла.
Нямам идея каква е организацията по места, но обикновено обяснението е просто и логично.
И ако има проблем то той е, че между родители и учители няма комуникация.
Никога няма да разбера, защо хората не умеят да говорят помежду си, ей това е. Защо човек ще предпочете детето му да ходи омазано и с червено дупе/в случая/ и с дни ще обмисля как и защо заради някаква предполагаема бъдеща вреда.

# 7
 • Мнения: 1 877
В нашата ДГ не ни искат такива неща.Там си имат течен сапун,но за тоалетна хартия не знам,но не ни карат да купуваме.
Сега обаче на родителската среща ни искат по16 лева за някакви книжки,по които ще се водят занятията , и от които трябва да има всяко дете естествено

# 8
 • София
 • Мнения: 31 567
В яслата носехме, задължително. Сега вече общината им поемат всички разходи за месечни консумативи. И на мен в яслата ми се е случвало да прибирам Дияна с изцапано дупе.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт