Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Плевен

Мнения: 1 364
Някой от вас дали знае какво са мъстакулки? Едно време баба ми ги правеше тези сладки.Знам, че се слага карамфил и едно нещо, на което тя му казваше "мъст" и то се приготвяше предварително.Стоеше в един буркан и когато и потрябваше си наливаше от него в тестото.Самите сладки имаха кафеникав цвят и освен,че бяха много вкусни друго не се сещам.Майка ми също не е научила рецептата и сега питам вас   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 19 789
От кой край е баба ти? Това сигурно е нещо на диалект newsm78
За първи път чувам!
Цитирай

София

Мнения: 3 447
"Мъст" не беше ли нещо, което се правеше от гроздов сок... нещо такова ми се върти в главата newsm78
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 204
"Мъст" не беше ли нещо, което се правеше от гроздов сок... нещо такова ми се върти в главата newsm78
Точно така, приготвят се с неферментирал още  гроздов сок - ние му казваме шира, на други места - мъст.Имам приятелка от Севлиево - есенно време като и ходех на гости майка и ги правеше, но за съжаление нямам рецептата.Но със сигурност се слага шира/мъст.
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
"Мъст" не беше ли нещо, което се правеше от гроздов сок... нещо такова ми се върти в главата newsm78
Точно така, приготвят се с неферментирал още  гроздов сок - ние му казваме шира, на други места - мъст.Имам приятелка от Севлиево - есенно време като и ходех на гости майка и ги правеше, но за съжаление нямам рецептата.Но със сигурност се слага шира/мъст.


Ааа вярно, че беше някакъв гроздов сок. Жалко, не знам как се прави и  няма да мога да направя мъстакулките...... Sad А баба ми е от Плевен, близо е до Севлиево.Явно това е познато в този край.
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 204
Дикси, ще се опитам да се свържа с приятелката си и да и искам рецептата...незнам точно кога, защото е омъжена и не живее при майка си вече, но ще се опитам възможно най-бързо Hug.
Цитирай

София

Мнения: 328
Имам рецептата в едни записки на баба ми оставени ми в наследство, аз лично не съм ги яла, но баща ми твърдеше , че е отраснал с тях.
МАСТАКУЛКИ: 1 ч. маджун - сладко от сини сливи, 2 яйца, 3 лъжици олио- техните са били бая големички, 2 лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжичка амонячна сода, 1/2 чаена лъжичка сода, 1 чаша орехи, 1 лъжичка канела, брашно , колкото поеме за меко тесто.В подмазана тавичка се слага по-дебел пласт, нарязва се с нож на ромбове или квадрати, намазва се с маджун и се пече в умерена фурна.
Незнам дали ще ви очароват, но навремето не са имали голям избор и продукти.
Цитирай


Мнения: 502
И моята баба правеше, но имам много бледи спомени - като курабийки newsm78.Тя е от Търновския край
Цитирай

Плевен

Мнения: 262
Баба ми ги прави. Ще и се обадя утре и ще ти дам рецептата.
Цитирай

София

Мнения: 328
rori моята баба също е от Търновския край и рецептата , която съм дала е от там.
Цитирай

там нейде .............

Мнения: 647
Баба ми го прави така:
1 литър шира/мъст/неферментирал сок от грозде.
1 нишесте ванилия ( за 1 литър)
1 ч. ч. захар (ако искате може и по-вече)
2 чаши едро нарязани орехи

Начин на приготвяне
Нишестето се приготвя както е написано на плика но вместо вода / мляко се слага гроздовия сок. Като се сгъсти се слагат орехите и се излива в тава(купички или чашки). Оставя се да изтине за около 2-3 часа в хладилник. Много е вкусно наистина.  chef  chef  chef
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
А моята баба ги правеше с мас и шира...обаче не мога да намеря рецептата. Казала съм на майка да пита баба ми, като ми я прати ще ви ги напиша. Спомням си че ги навиваха на вид като лукумки ( яла съм ги като малка), ама не помня имаше ли, нямаше ли сладко, и после ги поръсваха с пудра захар.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Намерих рецептата, само не съм ги правила, пиша дословно рецептата, така че не мога да дам практически препоръки:

1 ч.ч. свинска мас
1ч.ч. шира( може червено вино, баба и с бяло ги е правила)
1ч.ч. захар
1ч.л. хлебна сода
4 ч.ч. брашно +1 или 1/2  ( 1 кг за две дози)
конфитюр за пълнежа
Тестото се замесва, разточва се на кора с дебелина 0.5 см. С чашка или формичка се изрязват кръгчета, слага се пълнежа и се прищипват. Пекат се в умерена фурна, в тавичка намазана с масло( ако в тестото мазнината е олио) или в суха тава( ако в тестото е сложена свинска мас).
Още топли се ръсят с пудра захар.

Не ми се вързват на мен 4-те чаши брашно обаче- това е 4х 250 гр= 1 кг, а тя пише за 2 дози, че е 1 кг, така че според мен се е объркала и за 1 доза е 2 чаши брашно. Не съм го пробвала пак казвам( но мисля да го пробвам), така че не съм 100 % сигурна за брашното, само знам, че тестото трябва да е меко, а с 4 чаши при това количество течност ще стане кораво.
Наистина е важно да се поръсят с пудра захар топли, защото си спомням, че поемаха захарта и омекваха много приятно отгоре, а отвътре бяха на власинки като маслено тесто.
Май ще ги правя скоро, че ужавно ми се приядоха  Laughing
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
Много благодаря на всички   bouquet
Сега се сетих, като четях рецептите, които сте ми дали, че имаше орехи  bowuu Може и аз да съм се объркала, но като че ли имаше и карамфил.
Още веднъж  Hug
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Много благодаря на всички   bouquet
Сега се сетих, като четях рецептите, които сте ми дали, че имаше орехи  bowuu Може и аз да съм се объркала, но като че ли имаше и карамфил.
Още веднъж  Hug

Ами аз от бързане.... ooooh! В моята рецепта се слага и по една орехова ядка. Ивинявам се Embarassed
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.