Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 септ. 2006, 20:29 ч.

заливка за мусака

  • 6 093
  • 19
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 1 288
Имам питане...
Как правите заливката на мусака например?
С яйца и кисело мляко?
Питам защо аз много мразя заливки и по-специално тази.
Днес правих мусака както аз я обичам - с кайма, картофи, патладжани, тиквичка, морков, гъби...
Като се опече я поръсих с магданоз за красота и майка казва - ами да направя заливка...
Аз и казвам, че не обичам и тя - Ама как мусака без заливка?!

Та... как правите заливката вие и правите ли изобщо?

# 1
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 282
С яйца и кисело мляко - допичам 10 минути и готово!  Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 22 433
С яйца и кисело мляко - допичам 10 минути и готово!  Peace
Peace  и аз

Като не ти харесва - не прави заливка.
Моето дете не обича и аз много рядко правя.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 5 312
С яйце, кисело мляко и малко брашно. Аз като дете много мразех заливката на мусаката и си я делях  Mr. Green

# 4
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
Аз вчера готвих това и направих заливка от 3 яйца, 1 кисело мляко и 3 с.л. брашно стана чудесна

# 5
  • София
  • Мнения: 279
Правя нещо като сос бешамел-олио, запържвам брашно, доливам вода, малко да поври, като бъркам. После, като го махна от котлона добавям две-три яйца-и с това заливам. После допичам мусаката.

# 6
  • все тук
  • Мнения: 1 635
Предлагам ви една страхотна заливка от форума Gotvetesmen

Пухкава заливка за мусака:
В тенджерка се запържват 100 грама( три супени лъжици с връх) брашно в 100 млитра( кафяна чашка) олио.
Когато брашното пусне мехурки се налива 0.5 литра( 2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавете и чаена лъжичка сол - инак заливката става малко блудкава.
Бърка се докато почне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки.
Сваля се от огъня и се добавят две яйца( без черупките) - бъркането продължава докато стане гладка паста.
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце.
Мусаката трябва да е гореща - всъщност като "наближи да става" намалете фурната наполовина и започвайте пастата.
Залива се и се разпределя равномерно върху мусаката, но не се притеснявайте особено - сама ще се заглади.
Връщате тавата във фурната на максимална степен и когато започне да се зачервява може да я намалите отгоре за да не прегори.
Наистина е страхотна - препоръчвам

# 7
  • Мнения: 17
Аз правя заливка от една рецепта от вестник "За жената". Рецептата беше на гръцка мусака. Вари се сос Бешамел на водна баня - както си му е редът - прясно мляко/бульон, брашно, сол докато се посгъсти. На две яйца се разделят жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Настъргва се сирене на едро ренде. След като Бешамела изстине малко се прибавят жълтъците, белтъците на сняг, сиренето. Разбърква се леко, полива се мусаката и се допича. Става много вкусна заливка, препоръчвам я. Може да се добави малко червен пипер и черен пипер за цвят и вкус - който обича вкуса им!

# 8
  • Варна
  • Мнения: 793
С едно или две яйца и кис.мляко, но по принцип зет ми не яде яйца, така че ако е за него, я правя без заливка мисля че няма разлика кой знае каква  Hug Кои както я обича  Grinning

# 9
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
То и аз май трябваше да я остава без заливка, иначе мноого обичам ама сега от бременноста нещо от заливката Sick

# 10
  • в къщи
  • Мнения: 450
Обожавам заливката!Винаги я правя дебела-3 яйца,кис.мляко и 2 лъжици брашно.Но ще пробвам и заливката на Sisi  eat

# 11
  • Мнения: 7 809
яйца,кис.мляко, бра6но, настърган ка6кавал, босилек

# 12
  • Milano / Como
  • Мнения: 3 388
Аз вчера готвих това и направих заливка от 3 яйца, 1 кисело мляко и 3 с.л. брашно стана чудесна

и аз така я правя  Peace

# 13
  • Мнения: 2 825
Ние понеже не я обичаме заливката много дебела, аз слагам повече яйца, 4-5 лъжици кисело мляко и малко водичка, за да стане по рядка. Така тя попива в мусаката и не става дебела  Peace

# 14
  • Мнения: 10 207
Аз пък я правя като крем карамел - с прясно мляко, яйца и съвсем малко брашно. Също така пропада надолу в мусаката и става като крем. И отгоре се запича, разбира се, и е много вкусно.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт