Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 септ. 2006, 11:31 ч.

Към мамите живеещи в UK........

  • 447
  • 4
  •   1
Отговори
      Здравейте момичета,

      Имам няколко въпроса по - отношение на живота на българите в UK, но засега ще се задоволя с отговора на 1 от тях, ако разбира се желаете да го дадете!
1.Наясно съм, че в чужбина човек много рядко може да се реализира в професионално отношение, така, както се е реализирал в родината си, но въпреки това надеждата умира последна и затова бих искала да Ви попитам, ако владея много добре английски език (писмено и говоримо), има ли курс, който мога да изкарам, преквалификация или възможност за легализация на дипломата за завършено висше образование и един ден да получа равна възможност да се явя на конкурс, интервю за работа и да работя по специалността или нещо подобно?
В момента работя, като гл.счетоводител. Обожавам работата си, заплатата си и семейството си, но искам да живея в един по-уреден свят?

Искрено се надявам, че след влизането ни в ЕС от 01.01.2007 година Praynig, въпреки зле настроените към нас и нашите съседи политици на кралството, ще отпаднат всички ограничения за имигрантите от БГ и Румъния по отношение на труда. newsm10 smile3503
 
Хубав ден на всички

# 1
  • Bristol
  • Мнения: 7 143
Абсолютно ДА!
Това е организация, която може да ти свърши работа за легализирането www.naric.org.uk
Друг вариан е, да си избереш университет и да направиш запитване до тях. Те провеждат интервюта и дават съвети какво да се направи, за да се зачете дипломата тук. Съответно препоръчват курсове и т.н.
Има и сдружения на счетоводителите, те също са полезни. Можеш да се свържеш онлайн с тях, но за съжаление не ги знам.
Само се въоръжи с търпение, защото началото е трудно, но влезеш ли веднъж в системата нещата потръгват  newsm10

# 2
  • UK
  • Мнения: 1 302
Ако искаш да работиш като счетоводител по-добре се ориентирай към придобиване на професионална квалификация както я наричат тук. Българската диплома, макар и легализирана няма да ти отвори много врати. Най-престижната квалификация тук е АСА- Associated Chartered Accountant. За да я придобиеш обаче трябва да имаш договор с организация във Великобритания, която да ти даде практически опит по време на обучението. Обикновено към нея се ориентират студенти. Най-престижните позиции разбира се са тези в The Big Four компаниите-ПрайсуотърхаусКупърс, КПМГ, Делойт&Туш, Ърнст & Янг, но на сайта на асоциацията има списък с всички фирми, които са акредитирани да провеждат такова обучение.Другите 2 квалификации са АССА и СIMA-първата е по-скоро за хора, които ще се занимават с финансово счетоводство и одит, втората-управленско счетоводство. Аз например уча за втората. Тук не ти е необходим договор с организация и хубавото е, че докато учиш можеш и да работиш, обикновено разходите по ученето ги поема компанията.Изпитите можеш да ги държиш и в БГ, погледни сайта на International Human Resources,  които администрират изпитите. Ще ти признаят сигурно няколко след като им пратиш дипломата си за висше образование. В заключение, ако след първи януари разрешат на българите работа тук, почнал си да учиш за някоя от горепосочените, английският ти е на ниво и имаш опит според мен няма да имаш проблем да си намериш работа. Погледни сайтовете на тези организации и този сайт: www.GAAPWEB.com- да се ориентираш за заплатите и изискванията.
Друг ВАриант е да придобиеш квалификация за одитор, но не съм сигурна как им се казва организацията.
Успех!

# 3
Сърдечни благодарности за изчерпателните и окуражаващи отговори  bouquet!

# 4
  • Манчестър
  • Мнения: 1 462
Въпроса съвсем не опира до дипломи,легализация тн,не,че не са важни,но всичко е въпрос на късмет. И аз в БГ бях главен счетоводител и си обичах работата,ама мъжа ми като каза аз в БГ няма да доида,значи ти идваш тук - нямах голям избор.Почнах работа в магазин - sales manager,но не се отказах да си търся работа като счетоводител. Борих се около 2 години с параграф 22 - ходя на интервюта - те ми викат ,да имаш опит в БГ,но не е в Ук. Накрая рискувах,напуснах си добре платената работа и почнах през агенция като Credit Controller за 3 месеца. Обаче ме харесаха,създадоха позиция специално за мен - 3 м бях assistant accountant,сега съм senior accountant. Компанията за която работя е с над 100 милиона turnover.Та аз маи с това трябваше да започна,че никои не е поискал да ми види дипломите от БГ,или пък да ги легализирам тн,каквото писах в CV-то това е.Не знам обаче докога сте стоя,защото над мен са само двама човека - финансов директор и финансов манаджер,а те са от 15 г в компанията,така,че няма накъде да раста повече. за сметка на това имам опит от УК в СВ-то и всички врати са отворени за мен.
Важното е да го искаш,а искаш ли го ,то ще стане

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт