Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 356 отговора

Плевен

Мнения: 2 070
 Здравейте, ако ви е грижа за българската природа подпишете подписката

http://www.bluelink.net/zaprirodata/send_appeal.php


Ето и текста на писмото


До:
Народното събрание
Министерски съвет
Главен прокурор
Висш съдебен съвет
Отговорните институции

Относно:
КАМПАНИЯ "За да остане природа в България"

Уважаеми Госпожи и Господа,

Нашата Конституция посочва, че Република България осигурява опазването на околната среда и поддържането и разнообразието на живата природа. Като гражданин на Република България се обръщам към Вас - представителите на законодателната, изпълнителната и съдебна държавна власт, с искане да предприемете всички зависещи от Вас действия и решения, за да защитите българската природа и да гарантирате спазването на нашата Конституция.

Аз съм обезпокоен от факта, че през последните години в България най-ценните природни територии – защитените територии и проектозащитените зони, се увреждат чрез застрояване, изсичане или пресушаване. Особено ме тревожи застрояването и "бетонизирането" на Черноморското крайбрежие и на все повече ски курорти в планините, поставянето на десетки вятърни електроцентрали на неподходящи места, които стават убийци на птици и застрашават здравето на хората. Не съм съгласен с опитите на някои инвеститори и държавни органи да се възстанови добива на уран у нас и да се въведат цианидни методи при добива на полезни изкопаеми.

Аз желая икономически растеж и развитие на България, но без това да е в ущърб на природата и интересите на хората.

Всичко това ме кара да подкрепя инициативите на кампанията „За да остане природа в България”  и да настоявам да предприемете най-малко следните действия:

Да се приемат поправки в Закона за защитените територии, Закона за устройство на територията и Закона за държавната собственост, както и закони за горите и Черноморското крайбрежие, които да гарантират спиране на незаконното строителство в защитените територии и зони. Природозащитните неправителствени организации имат добри предложения в тази връзка.
Да се отменят като нищожни всички разпоредителни сделки, извършени след 1998 г. с поземлени имоти, собственост на държавата и общините в защитените територии.
Народното събрание да потвърди всички заповеди за обявяване на защитени територии, издадени по реда на отменения Закон за защита на природата. Да се предприемат действия за спиране на разпоредителните сделки с имоти, собственост на държавата, попадащи в проектозащитените зони на Европейската екологична мрежа.
Да се ревизират всички разрешения за строителство в защитените зони от 2003 г. насам, тъй като повечето от тях са взети на базата на невярната информация, че не се засягат защитени природни дадености.
Да се гарантира опазване на природата в проектозащитените зони по Черноморското крайбрежие.
Да се спре изсичането на девствените гори в защитените територии и проектозащитените зони.
Да се издаде нова заповед за спиране на незаконното строителството в Природен парк „Странджа” с предвидено предварително изпълнение.
Да не се допуска строителство на нови спортни съоръжения и хотели в Националните паркове „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан”.
Да се приеме в цялостния му вид предложението на Българското дружество за защита на птиците за мрежа от защитени зони за птиците.
Да се спре изсичането на крайречните гори и изземването на инертни материали от речните корита до изграждането на националната екологична мрежа НАТУРА 2000.
Да се предприемат мерки, които да гарантират опазването на поне половината от български реки, с цел те да останат незасегнати от строителството на малки ВЕЦ.
Да се забрани използването на цианиди за добив на злато в България.
Да се предприемат ефективни действия за природосъобразно закриване на уранодобива в България, като се спрат всякакви опити за възстановяването му.
Да се предприемат проверки за наличието на корупционни или непрофесионални практики от страна на прокуратурата и съда (особено ВАС) по някои емблематични случаи за нарушаване на природозащитното законодателство, водещи до унищожаване, продажба или замяна на държавни земи и гори в защитените територии, а именно:
строителството на ски център в Национален парк “Пирин”;
строителството на курортни селища и хотели в Природните паркове „Странджа” и „Златни пясъци” и природна забележителност „Пясъчни дюни” край Несебър
продажби и замени на земи в природните паркове „Витоша”, „Странджа”, „Златни пясъци” и защитена местност „Камчийски пясъци

« Последна редакция: чт, 05 апр 2007, 23:59 от Мис Бу »
Цитирай

Fight club

Мнения: 1 419
Подписах се!  Peace  Hug
Цитирай

Плевен

Мнения: 2 070
Благодаря на Дивиана, че закова темата   bouquet

Момичета ще гледам да пускам тук отвреме на време информация по проблемите на околната страна, както и за инициативи на български еко организации, надявам се на вашата подкрепа!!!  Embarassed
Цитирай


Мнения: 12 638
подписах се и аз
Цитирай

Smallville

Мнения: 993
Присъединявам се,още повече че днес попаднах на това http://senseof.rallybulgaria.com/index_real.php
Благодаря на dorothy   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 30
подписвам се с две ръце Peace Peace
Цитирай

там където ми харесва

Мнения: 321
 и ние се подписахме  Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 253
Подписах се и от името на мъжа ми  Very Happy
Цитирай


Мнения: 1 363
Подписах се!
Цитирай

София

Мнения: 529
Подписвам се с две ръце, но тази подписка едва ли ще промени нещо...
Цитирай

Ямбол

Мнения: 987
Хайде и аз с вас  Wink
Цитирай


Мнения: 495
подкрепих, разбира се  Peace
обаче смятам, че опазването на природата и изобщо на околната среда може да започне още от обществените места, ако щете и междублоковото пространство, където хората от горните етажи си хвърлят боклука за по-лесно   Crazy
ами за фасовете да не говорим - пускам си детето да играе на пясъчника или в тревата в Морската градина и какво има там - фасове, мръсни хартии, торбички, памперси, хвърлени от....... други майки  Thinking
ами класиката в жанра - пепелниците от колите - колко е удобно само - отваряш вратата на колата, изсипваш пепелника на земята и потегляш....   Sick
Цитирай


Мнения: 703
Здравейте, ако ви е грижа за българската природа подпишете подписката

Грижа ме е - подписах.
Цитирай

София

Мнения: 123
И аз се подписах  Peace само че опазването на околната среда зависи от нас всички, зависи от възпитанието ни, от отношението ни към природата...Отговорността не трябва да се търси само в индустрията - цялото ни общество е виновно за това  - трябва да се превъзпитание на поколенията...
Цитирай

Sofia

Мнения: 38
И аз се подписвам с две ръце!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 356 отговора