Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 септ. 2006, 10:06 ч.

мрънка сутрин, събирам идеи

 • 1 354
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 877
Мислех, че е свързано с детската градина, но онзи ден се прояви и когато заминавахме за Копривщица -
сутрин не й се става и по-точно казано, не иска да се облича и да излиза навън.
Всякакви поводи за мрънкане си измисля - не ща тези дрехииии, те са лошииии, никакви дрехи не щааа, ще ходя гола (една сутрин)
не ща да ям баничка навъъъън, искам да ми я купите и да ми я донесете тууууук (снощи пристигнахме капнали и нямаше нищо за закуска вкъщи освен корнфлейкс с мляко, който тя обаче отказа)
не искам да излизаааам, ще си седя тук под одеялотооооо
не искам да ям в кухнятаааа, донеси ми закуската в леглотоооооо...

ето аз искам да наложа прост режим сутрин, ама срещам подобен отпор. Колкото по-решително подходя, толкова повече ескалира ревът. Интересно, че през останалото време е сговорчива (в общи линии) - изтърпя без мрънкане дълъг преход с влак (всъщност беше доста весела), в Копривщица не е пискала за нищо, на връщане ни се повреди автобусът, чакахме нов, той също се повреди малко преди София - детето си кротува. Непослушанието й е концентрирано сутрин.

Не я будим рано, има си ритуал (слушане на песнички в леглото, изпишкване, обличане, евентуално закуска (или по пътя), приказка в тролея). Общо взето мрънкането свършва на 50 метра от входната врата.

Идеи?

# 1
 • Мнения: 7 647
Ще ти кажа мъжа ми като дете как е побърквал родителите си........той пък вечер........

Искам компоооооот, не искам червен искам жъъъъъъълт, не искам тати да ми го носи , искам мамааааа........и накрая след 1 час размотаване - вече не искааааам  #Crazy

Може би просто трябва да проявиш твърдост и да и покажеш, че не може да ти се качва на главата.......наистина може би детето търси правилата

# 2
 • Мнения: 2 757
Ще ти кажа мъжа ми като дете как е побърквал родителите си........той пък вечер........

Искам компоооооот, не искам червен искам жъъъъъъълт, не искам тати да ми го носи , искам мамааааа........и накрая след 1 час размотаване - вече не искааааам  #Crazy

Може би просто трябва да проявиш твърдост и да и покажеш, че не може да ти се качва на главата.......наистина може би детето търси правилата
Тъкмо мислех и аз да напиша нещо от сорта

# 3
 • Мнения: 3 663
анда, и  аз имам такива дни  Crazy пък уж съм голяма  Blush не ми се става, мързи ме, излежава ми се, не знам какво искам...  ooooh!
няма ли как да я оставяш да си помързелува някой ден...
другото, което ми хрумва е да ставаш с ентусиазиран вид и да й казваш какво супер интересно нещо си измислила да правите днес и да я заинтригуваш и да забрави, че е искала всъщност да си полежи Simple Smile
което разбира се те поставя в крайно занимателната позиция да бълваш нови идеи всеки ден  Mr. Green

# 4
 • Мнения: 5 877
secretgarden, мхм, да, и как по-конкретно?
Общо взето единственото, което върши работа, е да я облека насила и изнеса на ръце от вкъщи, след което до спирката на тролея й минава, но аз един час съм разнебитена (ритане, рев, пищене в ухото ми, събуване на обувките секунди след като съм й ги обула)...
а не мога да я чакам един час вкъщи да й мине от само себе си.

T o n i, ами аз гледам непрекъснато да правя това... първо с това започвам.

# 5
 • Мнения: 3 663
ех, ами не знам тогава..
направете си състезание кой ще се облече по бързо/нахрани по-бързо...
кажи и че трябва да отива на работа (аз не знам таня дали точно разбира тази концепция с работата, но като я водя в яслата и обяснявам, че мама отива на работа и таня отива на работа  Mr. Green нейната работа е да иде и да покаже на децата каква песничка е научила, да им покаже къде са на маймунката миглите, да покаже на леля мими колко високо коминче прави и разни ей такива глупости Simple Smile май се заплесва, не знам колко работи, малка е още да се каже)
естествено ти на ането по-разумни важни занимания ще измислиш Simple Smile
мисълта ми е да й създадеш идеята, че има да свърши нещо важно през деня, което не може да чака и да се отлага, нещо което си е нейна отговорност
и остава да измислиш какво е то Simple Smile ти това го умееш, знам аз, на тебе жокер ти не требе  Heart Eyes

# 6
 • Мнения: 3 161
Май е време да смениш за малко моркова с тоягата... Казвам го само защото знам, че и ти си от "либералните" Grinning.

След първите дни в детската градина на Ирина разбрах, че към всичко подхожда с искам/не искам, което не ми беше направило впечатление у дома, но като се заслушах, вярно съм проявила прекалена толерантност. Просто има неща, които трябва да се правят и толкова. Снощи в 11:30 продължаваше да ме пита защо трябваше да спим. Сутринта, след като хапна няколко хапки, защо трябва да закусваме. Просто трябва и толкова. След известно мрънкане успя да заспи сама (голямо постижение - доскоро заспиваше с мен край леглото, после с ръка, подадена от моето легло, а сега отработваме заспиването сама - много важно умение за ДГ).

Почнах да я уча да иска позволение за нещата, които ще прави, като например пускане на компютъра или играта с вода. И за моя изненада сутринта ми съобщи, че отива в банята не да си играе водата, а само да измиела нещо. Доскоро не беше ми хрумвало да поставям такова ограничение - и след няколко минути цялата е мокра. Надявам се да не прекаля с изискванията, но си дадох сметка, че наистина има нужда от подобни правила. Иначе  усложнявам не само своя живот, а и нейния, защото никой в детската градина или в другите общности, в които ще влезе, няма да угажда на всяко нейно желание и да я залъгва за всяко нещо, което просто трябва да направи.

# 7
 • Мнения: 3 495
И мен ме побърква сутрин, да се разсъни, че тогава да си помисли, какво точно иска за закуска, да не си мием очите, зъбите, да гледа детско още малко - мрън, мрън, мрън, че и по пътя продължава и аз най-редовно закъснявах за работа. Опитваме  разни тактики, понякога вършат работа, понякога - не.

# 8
 • Мнения: 5 877
уф, ами на, тази сутрин трябваше да отиде в градината да разкаже на приятелката си Лин за Копривщица, да й даде шишарка (отказа се в последния момент, "ама тя ми е за спомен"), джуджето да й остави пластилин, за да направим довечера фосил...
обаче:
"Да, ама искам да донесете баничката тууууууук!"

Като имаш предвид, че снощи РЕВА, понеже й казахме на шега, че ако не слуша, ще я накажем "без детска градина". През деня беше видяла едно дете, чиято баба казала, че "Нешко много ходел в росата и сега не го пускали на градина". Казах й, че Нешко е бил наказан и не го пускали да играе с приятелчетата си в детската градина - снощи се скъса от рев, докато ние й обяснявахме, че е шега и естествено ще я пуснем на градина.

Да, и аз съм се замислила за налагането на граници, знам, че съм от либералните и това е смисълът на последните ми главоблъсканици.
Обаче как се осъществява преходът от едното към другото - не знам.

# 9
 • Мнения: 3 161
secretgarden, мхм, да, и как по-конкретно?
Не съм secretgarden, Но да дам няколко предложения... Опитвала ли си да тръгнеш сама и да я оставиш у дома за няколко минути, като преди това й разкажеш на какви интересни места ще ходиш? Строг тон, нетърпимост към мрънкането, казваш й, че не харесваш подобно поведение, че нищо няма да постигне така, че ако иска нещо конкретно, трябва да го поиска по подходящия начин... също отказваш да й дадеш нещата, които тя иска от теб, ако тя не изпълнява твоите молби и подкани...

# 10
 • Мнения: 5 877
Стигам до стълбищната площадка, затварям вратата и слушам. Тя или продължава да се тръшка, или се е върнала в леглото, съблякла се е и се е завила.

# 11
 • В офиса
 • Мнения: 2 294
Аз пък точно в този случай съм против тоягата като подход. Аз се разсънвам лесно, но мъжът ми е ужас, Цвета също. При Цвета зорът е докато се размърда, т.е. надигне от леглото и свърши сутрешния тоалет. Като я гледам как ходи като сомнамбул и направо ми дожалява. Ако оставя на нея, 2 часа ще гледа в празното пространство преди да живне.
При нас добър ефект има да я занеса на ръце в хола, да й пусна Дора the Explorer, да я пльосна на дивана и да оставя пред нея чаша мляко със сламка и парче шоколад. След тази комбинация става доста по-сговорчива. Излизаме с финалните надписи на филмчето. Така тя има 25 мин да се освести, а шоколадът й дава доза енергия. Все още я обличам сутрин (по принцип се облича сама)
Вече не мога да я нося и...много е зле положението. Уж дрехите ги избираме от вечерта, но и на мен ми се случват истерии не искам да облека товаааа, искам оноваааа (което естествено е за пране) Ако съм твърда и непреклонна, истерията е гарантирана.
Също така сутрин тя не мисли, т.е. аз трябва да мисля вместо нея - да не забравя раница, любима играчка, яке...Че иначе, пак настава драма голяма. То и аз не мисля много сутрин, така че редовно се връщаме забравили половината неща.
Мразя сутрините.

ПП Изобщо не й пука там ли съм, или не съм, единственото което иска е да спииии. Всъщност даже ме дебне, изляза ли от стаята и тя моментално се е шмугнала в леглото и се прави че спи. И процедурата започва отново.

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Хм...обикновено ако стане в криво настроение сутрин, или гледам да й кажа нещо интересно, което да я вдигне от леглото бързо (сега - "дай да видим колко са порастнали котенцата, докато си спала!"), или...вдигам и си изтърпявам сутрешната порция мрънкане... Ако не успея да я разсея, е пълна програма.

# 13
 • Мнения: 5 877
Ох, ами "пуснигопакпуснигопак"?

# 14
 • Мнения: 7 647
secretgarden, мхм, да, и как по-конкретно?
Общо взето единственото, което върши работа, е да я облека насила и изнеса на ръце от вкъщи, след което до спирката на тролея й минава, но аз един час съм разнебитена (ритане, рев, пищене в ухото ми, събуване на обувките секунди след като съм й ги обула)...
а не мога да я чакам един час вкъщи да й мине от само себе си.Продължаваш по същия начин, според мен.........и аз бих правила като теб........търпение и това е...........нямам отговор...........само си предполагам..........и трупам идеи

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт