Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 септ. 2006, 08:54 ч.

банално - за чистенето у дома

 • 3 474
 • 58
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 813
утре за пръв път у дома ще дойде жена да чисти. още не сме уговорили никакви подробности. разбрахме се само да идва за около 8 часа, веднъж седмично и да получава за това 20 лв.
трябва да реша как да подходя с раздаването на задачите:
- да кажа просто да изчисти всичко (ама дали нейното всичко е същото като моето всичко newsm78)
- да дам подробен списък със задачи?
- да я оставя да прецени какво и колко може да свърши за 8 часа?
- да й кажа какво да чисти, пък ако свърши по-рано, може да си ходи?
- да й създам допълнителна работа (гладене например), с която да си уплътни осемте часа?
- да я занимавам ли с неща като смяна на чаршафи, подреждане, пренареждане на шкафове, миене на прозорци....

идея нямам как да постъпя. знам само, че искам да си освободя съботния ден от чистене и да го прекарвам с децата. за нашата къща едно чистене седмично е достатъчно, но дали мога да разчитам друг да го свърши вместо и като мен?!

споделете, ако имате опит с отърваването от чистенето...

# 1
 • София
 • Мнения: 718
Обясняваш и най-подробно какво искаш да бъде изчистено и КАК. За подреждането на шкафове бих се въздържала, че не знаеш после кое къде е, особено ако има собствено мнение за нещата. За гладенето специално, мисля, че трябва да се уточните много внимателно какво ще се включва в нейните задължения за това заплащане.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 680
моя приятелка викаше жена да й чисти 1 път седмично.
чистеше абсолютно всичко , вкл. и прозорци, но не гладеше и не подреждаже дрехи, това беше уговорката.беше много доволна.
имаше списък и жената се придържаше към него, даже и ако се сети някои неща  и тях ги вършеше. И аз се бях запалила, но малко скъпичко ми излиза 20 лв. на седмица Mr. Green

# 3
 • София
 • Мнения: 1 492
Цитат
-да й кажа какво да чисти, пък ако свърши по-рано, може да си ходи?
Това е моят отговор, а ако не си доволна, другата седмица го смени с това
Цитат
- да дам подробен списък със задачи?
- да й създам допълнителна работа (гладене например), с която да си уплътни осемте часа?

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Аз нямам много богат опит (около година май, смених 3 жени), но споделям:

- Задължително списък със задачи И изисквания (т.е. обяснение - ти как го чистиш, с кой препарат, кой парцал и пр.).
- Може да си сигурна, че нейното всичко не е като твоето всичко, затова се опитай да бъдеш максимално подробна. Това ще спести разочарование и на двете ви.
- Знаеш кое колко време ти отнема, първите 1-2 пъти, докато свикне, и оставяш час-два бонус, след това гледаш да и уплътниш времето максимално.
- Занимаваш я с всичко, което прецениш, че ще ти е от полза. Миене на прозорци, смяна на чаршафи, не виждам защо не, шкафовете - мен лично ме дразнеше малко, че после нищо не можех да си намеря - тя си ги пренареждаше по неин вкус.
- Още първия път и казваш, че ще прави ВСИЧКО (да не кажа после "това не сме се разбрали") - ако трябва и картофи ще бели, и ще скубе тревата по двора. Може никога да не се наложи, но да си знае - занимава се с всичко. Уточнявате постоянните задачи и изисквания (това, което ще се прави всеки път), другите и ги казваш в движение.

В интерес на истината, когато на мен ми казаха горните неща, се почуствах малко гадно и с първите две жени не се придържах стриктно към тях. С третата обаче се разбирахме най-добре и се задържа най-дълго.

Успех! Сигурна съм, че като попаднеш на точния човек и свикнеш, много ще ти хареса.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 1 162
Аз смених три жени, докато попаднах на точната. Най-добре е да й обясниш точно какво искаш, как чистиш ТИ и дали ще глади, подрежда и т.н. В нас се минава с прахосмукачка на всякъде /едната беше решила, че само килимите се прахосмучат, а другото само с забърсва Shocked/, бърше се прах, измива се пода, баните, тоалетните и прозорците /не всеки път всички/, двете тераси - не се глади, не се сменят чаршафи - аз ги сменям преди да дойде/. Жената ми каза какво иска - ръкавици за еднократна употреба /медицински/ и само ми ПРЕПОРЪЧА препарати. Идва веднъж седмично, мното е експедитивна - не си пада по сладките раздумки, а си върши работата. Живеем в мезонет и свършва за около 4 часа /смея да твърдя, че в къщи поддържам доста чисто/.
Виж първия път как ще се справи и за колко време и сама ще прецениш как да процедирате по-нататък. Според мен 8 часа са много /е, зависи колко е голямо жилището/. И аз не бих искала да ви подреждат шкафчета, дрехи и т.н., но всеки си решава. След първия път оглеждаш свършеното и й посочваш от какво не си доволна /това на мен ми е много трудно, но общо взето нямам забележки/.
Много дълго стана май... Успех!

# 6
 • Мнения: 924
Преди да я видиш в действие не може да се каже нищо. 8 ч. наистина са доста време.
Моята държеше да чисти с парцал /аз имам миеща прахосмукачка/. В началото не бях доволна, но се оказа, че го прави идеално, просто така си е свикнала.Искаше и белина, това отказах. Но беше страшно старателна и сама си намираше работа.

# 7
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Знаеш ли какво мисля? Струва ми се, че 8 часа наведнъж са много време и почти сигурно е, че жената няма да уплътнява това време пълноценно, дори да й висиш на главата. И то си е нормално - към края на работното време всеки човек става по-неработоспособен.
Ако бях на твое място, щях да я викам 2 пъти седмично за по 4 часа, мисля, че този вариант е много по-рационален, както и да го погледнеш Simple Smile

# 8
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Ако бях на твое място, щях да я викам 2 пъти седмично за по 4 часа, мисля, че този вариант е много по-рационален, както и да го погледнеш Simple Smile

и на мен ми се вижда по- разумно! Peace

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 1 206
И на мен ми предстои наемане на жена, защото просто не ми остава никакво време за беба-в единствените по-свободни минути чистя... Laughing
 Говорих с нашата чистачка в офиса, защото тя чисти къщите на шефовете ми, които са американци. За 20 лв. освен, че чисти, им глади и сменя чаршафите...
 Според мен трябва ясно да се регламентира какво включва чистенето-прозорци, гладене и т.н.
 Може би е по-важно да е свършено всичко, отколкото за колко време newsm78
 Хайде...ще следя темата! Wink

# 10
 • София
 • Мнения: 4 813
благодаря за включването. помогнахте ми да си отговоря на някои въпроси, а също и да си задам нови...
- искам да определя времето, за да не се започне системно тръгване по-рано под предлог, че всичко е вече свършено.
- 8 часа не са малко време, но не са и твърде много за почистване на средно голяма къща с темпо, от което да не се задъхаш на третия час
- веднъж седмично е съвсем достатъчно при положение, че ние се прибираме само вечер за 3-4 активни часа и нямаме време да цапаме, а и предпочитам да ми е изчистена цялата къща наведнъж, иначе се обезмисля мероприятието.

значи, за чистене имам:
- 4 спални
- 3 бани
- хол, кухня и трапезария
- кабинет
- перално помещение
- вътрешно и външно стълбище

моят разчет (ако аз чистя всичко това) е следният:
- прахосмукачка и парцал на пода - час и половина
- бани, тоалетни, вкл. прозорците на баните - два часа
- бърсане на прах от мебелите, вкл. парапета на стълбите и вратите  - един час
- кухня (забърсване на плотове, шкафове, хладилник, печка) - един час
- стълбище (външно) - метене и бърсане - половин час
- измиване на няколко прозореца (идеята ми е на всяко идване да измива прозорците на 1-2 стаи, защото всичките наведнъж е непосилна задача) - един час

дотук това прави 7 часа. който и да е, ще има нужда от поемане на въздух, кафе, обяд... май няма да има време да глади и подрежда  Wink

всъщност, на мен не ми се отстъпва гладенето - обичам да гладя, а и имам претенции, та може да й оставям понякога да глади някои неща за сметка на миенето на прозорци например.

мисля си, че ще е добре вечерта преди да дойде жената да си прибираме всички наизвадени неща - дрехи, книги, играчки - защото не е нейна работа да знае кое къде искам да си намеря...

та такива мисли ме занимават днес. бъркам ли някъде?  newsm78

# 11
 • Мнения: 7 474
Подреди  задачите по важност (кое е най-важно да бъде свършено първо, второ....) и и дай списък (списъка можеш да променяш всяка седмица, според нуждити). Според мен не и казвай да си тръгва ,ако свърши,защото ще започне да претупва нещата , за да си ходи.  Мисля, че след първия ден ще се ориентираш кое колко време ще отнеме и дали можеш да допълниш списъка, или ще го съкращаваш  Peace

# 12
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Аз на 4-я, 5-я час се уморявам да чистя  Tired. А след като прочетох какво искаш да ти чисти жената за 1 ден, сигурна бъди, че няма да е като хората, щото ще е капнала жената накрая и все едно или две от задачките й ще са претупани.
2 пъти по 4 часа и с приоритети и точно по твой указ. Така виждам аз тази дейност.  Thinking

# 13
 • София
 • Мнения: 23
Моята чистачка свършва всичко за около 3-4 часа и давам 20 лева. Прави всичко включително и да сменя чаршафите, да глади, да чисти   фурната, хладилника, абе изобщо каквото се сетя не и го спестявам. 8 часа на ден не знам колко ви е голямо жилището но са много според мен. А в началото много подробно и обясних какво искам да прави, даже ходих след нея за да виждам какво прави и дали съм доволна. За препарати и парцали ми тя знае по добре от мен кое как, само казва какви препарати да и купя.

# 14
 • Мнения: 7 474
Моята чистачка свършва всичко за около 3-4 часа и давам 20 лева. Прави всичко включително и да сменя чаршафите, да глади, да чисти   фурната, хладилника, абе изобщо каквото се сетя не и го спестявам. 8 часа на ден незнам колко ви е голямо жилището но са много според мен.

Говори за голямо жилище

значи, за чистене имам:
- 4 спални
- 3 бани
- хол, кухня и трапезария
- кабинет
- перално помещение
- вътрешно и външно стълбище

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт