Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 септ. 2006, 12:39 ч.

тиквеник и бобена салата

  • 5 576
  • 13
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 888
Свекито ми донесе  две тикви - едната сладка за печене, а другата била за баница. Как се прави този тиквеник?Не ми се изхвърля цяла тиква - поне да опитам да направя нещо от нея, като ще използвам готови кори,че съм скарана с точенето Wink А освен това ме интересува как се прави бобена салата - знам, че вътре има моркови,боб, краставички и други неща и после може да се консервират в буркани за зимата:)

# 1
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 441
За тиквеника:
Настъргваш тиквата на едро ренде и я задушаваш с малко олио и вода, докато омекне и промени леко цвета си.Прибавяш и захар на вкус, канела. Ако обичате и орехови ядки.После с корите процедираш като за баница - можеш да ги навиваш на рулца, а можеш и да ги редиш на пластове. Отгоре заливаш с разбити яйца + малко вода и олио и печеш.
Аз бобената салата си я правя само от сварен боб, лук,олио, червен пипер и джоджен.

# 2
  • Русе
  • Мнения: 402
Аз правя бобена салата така: Сварявам само с вода и сол родопски боб /от този големия, шарения/, прибавям нарязан лук на полумесеци, нарязана на дребно кисела краставичка, печена червена чушка - на ивички и мек колбас - на дребно. Всичко това го поливам с олио и оцет и обира овациите на гостите. Това им е любимата салата, а на мен вече ми омръзна. Но не съм я консервирала за зимата. Naughty

# 3
  • София
  • Мнения: 22 347
За тиквеника:
Настъргваш тиквата на едро ренде и я задушаваш с малко олио и вода, докато омекне и промени леко цвета си.Прибавяш и захар на вкус, канела. Ако обичате и орехови ядки.После с корите процедираш като за баница - можеш да ги навиваш на рулца, а можеш и да ги редиш на пластове. Отгоре заливаш с разбити яйца + малко вода и олио и печеш.
Аз бобената салата си я правя само от сварен боб, лук,олио, червен пипер и джоджен.
Това го чувам за първи път - тиквеник и яйца   newsm78

Моят тиквеник:

смес: настъргана тиква+захар+канела+счукани орехи
Тава: олио, отгоре 2 кори , върху тях сместа, пак кори/вече по 1/ , отгоре смес и т.н
Нарязвам на ромбове, заливам с разтопено кр. масло и ръся кристална захар.
Пека и когато е готова я ръся с малко вода и завивам с кърпа.

ПП. може и навита като 'охлюв' в тавата

# 4
  • Мнения: 220


Моят тиквеник:

смес: настъргана тиква+захар+канела+счукани орехи
Тава: олио, отгоре 2 кори , върху тях сместа, пак кори/вече по 1/ , отгоре смес и т.н
Нарязвам на ромбове, заливам с разтопено кр. масло и ръся кристална захар.
Пека и когато е готов...............

ПП. може и навита като 'охлюв' в тавата



И аз така само,че тиквата я задушавам малко  в съд с незалепващо покритие без олио.Целта е да не е сурова .Не слагам вода защото тя пуска вода особено като сложа захар/една чаена чаша/  Накрая + канела +1ч.ч счукани орехи .
Като се изпече заливам със сироп от 1ч.ч. захар и 2ч.ч. вода
Студен сироп -горещ тиквеник
Става супер- тиквеник  Наподобява баклава


А за бобена салата  мисля,че търсиш рецепта за ропотамо . Така ли е?

# 5
  • София
  • Мнения: 3 447
Аз бобената салата си я правя само от сварен боб, лук,олио, червен пипер и джоджен.
И аз така я правя, без червения пипер и с оцет.

# 6
  • Добрич
  • Мнения: 1 117
Бобената салата : сварям боба с малко олио, като е готов боба го отцеждам и  овкусявам с лук, сол , оцет и съмсем малко олио. Понякога добавям и джоджен ,но не винаги ,че мъжо не харесва зелентиите Mr. Green

Тиквеника правя така: настърганата на едро ренде тиква слагам на слаб огън да задуша, като в това време добавям захар според количеството тиква. Като омекне отдръпвам и слагам малко канела и натрошени орехи.
Вземам лист от корите , намазвам с плънката и завивам на руло.Рулцето нарязвам на няколко по-малки , по преценка.След като опека парчетата тиквеник , докато са още топли ръся с пудра захар и ги завивам с фолио. Така омекват и избягвам поливането със захарен сироп.

# 7
  • Видин
  • Мнения: 5 560
За миналата Коледа правих Коледната бобена салана от сайта на Бон Апети. СТрахотна е и я прапоръчвам :
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=meal&id=1943

За който не отваря страницата - копи/пейст :

Коледена боб салата

25/12/2002
 

Списък на необходимите продукти:

4 шепи шарен боб
3-4 кисели краставички
1 стрък праз лук
2 глави кромид лук
1 люта чушка

за заливката:
2 скилидки чесън
3-4 с. л. оцет
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сух магданоз
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
7-8 с. л. олио
3-4 с. л. лютеница
 
Начин на приготвяне:

1. Бобът се сварява, поставя се в салатиера и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички.
2. Лукът се изпича на жар или във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва наситно и всичко се прибавя към боба.
3. В купичка се смесват оцетът, чубрицата, магданозът, солта и джодженът. Престояват 10 минути и се прибавят олиото, наситненият чесън, стритата люта чушка, лютеницата. Разбърква се. Салатата се овкусява и се оставя да престои 1 час на хладно преди консумация.

Ето моето произведение :

# 8
  • Мнения: 2 717
Мммм ...много вкусно бе Зори! А подходяща ли е салатата за консервиране? А тиквеника и аз го приготвям с пудра захар ,само че я примесвам с няколко прахчета ванилия ,че много я обичам  Laughing

# 9
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 441
За тиквеника:
Настъргваш тиквата на едро ренде и я задушаваш с малко олио и вода, докато омекне и промени леко цвета си.Прибавяш и захар на вкус, канела. Ако обичате и орехови ядки.После с корите процедираш като за баница - можеш да ги навиваш на рулца, а можеш и да ги редиш на пластове. Отгоре заливаш с разбити яйца + малко вода и олио и печеш.
Аз бобената салата си я правя само от сварен боб, лук,олио, червен пипер и джоджен.
Това го чувам за първи път - тиквеник и яйца   newsm78

Моят тиквеник:

смес: настъргана тиква+захар+канела+счукани орехи
Тава: олио, отгоре 2 кори , върху тях сместа, пак кори/вече по 1/ , отгоре смес и т.н
Нарязвам на ромбове, заливам с разтопено кр. масло и ръся кристална захар.
Пека и когато е готова я ръся с малко вода и завивам с кърпа.

ПП. може и навита като 'охлюв' в тавата

Защо   newsm78?Какво те притесняват яйцата - става червена, хрупкава коричка...

# 10
  • Видин
  • Мнения: 5 560
Алекс, нямам представа. Но би могла да пробваш с една доза и да споделиш после  Hug.

# 11
  • Мнения: 386
1кг.боб
1кг.моркови
2кг.чушки
3кг.домати
1буркан кисели краставички
1буркан грах
МАРИНАТА:
300мл.олио
200г.оцет
1/2ч.ч.сол
1/2ч.ч.захар
Всичко това се слага да заври.
Добавят се морковите,врът около 15 мин.+доматите/попарени и обелени/+чушките/опечени и нарязани/.Всичко това си ври до сгъстяване.Накрая се прибавя сварения боб,грахта,краставичките на дребно,черен пипер и дафинов лист.
Стерилизира се 10 мин.

# 12
  • Мнения: 1 744
Тази салата е много вкусна. newsm78 Множко ми се види работата, обаче.

# 13
  • Мнения: 386
Тази салата е много вкусна. newsm78 Множко ми се види работата, обаче.


Ами да,доста си е работа,но си заслужава защото става и за гарнитура и за салата ,а пък даже и за основно ядене.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт