Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 427
Искам предварително да се извиня ,ако публикуването на темата ми не е на място в майчинския форум и трябва да я преместите,но гледах,дледах и най подходяшо ми се стори тук за публикуването и.Също искам да се обърна към всички мами,които се вълнуват от тези проблеми и които смятат да публикуват реплики тук,нека се уважаваме и не преминаваме границите на добрия тон ,пишейки на теми,които биха могли да предизвикат кавги и къси съединения.Нека все пак не забравяме че всеки от нас изразява единственно лично мнение и споделя това което мисли по даден въпрос ,а не задължава другите да се съгласяват.
Отворих тази тема,защото вече - то момиче което познавам споделя това че е бременно и едва ли не е готова да направи аборт затова защото по-голяма част от хората около нея и казват че да родиш дете,след като имаш друго такова родено преди месеци е лудост,глупост и че тя се чувства нелепо ,защото всички гледат с лошо око на това да бъдеш млада мама на две деца с малка разлика.И 4-те ми познати казваха,че искат много детето,но в същото време ги е срам от разни приятелки,които ще ги заклеймят като необразовани,тъпи глупачки,които освен да раждат деца,едва ли могат да изпълняват друга функция в обществото.И това не е някава параноя,аз в действителност съм чувала подобни коментари към момичета,решили да продължат беменността,от хора които на всичкото отгоре не са никак глупави,едната беше лекар,другата проектант,третата икономист и всички се изказваха че да запазих бременността е лудост,при положение че вече имаш едно бебе.Аз бях на 17 когато забременях,на 18 родих.Тази бременност не беше изобщо случайна а исках това дете с цялото си сърце.Мен също не ме разбираха разни приятелки,които смятаха че е тъпо да имаш бебе на тази възраст,когато можеш да обикаляш дискотеките или да учиш.Но за мен не беше така,никога не съм чувствала че правя жертва,още повече че успявах едновременно да гледам детето си и паралелно с това да правя всичко това което и те ,без да се лишавам от нищо.
Много често на аборта се гледа като на идеалното решение и доста хора не се замислят два пъти преди да се "решат" на такова нещо.Казват че в началото на бременността,"онова"нещо не е живо и не е убииство да го премахнеш.Аз съм на мнение че това нещо е живо.Интересно ми е да разбера,според вас,кога започва да живэ детето в утробата и кога се сдобива с душа?Други казват пък че нямат възможност да гледат дете,затова предпочитат да абортират.Не че обвинявам такива хора,напротив,разбирам че не всички са способни да гледат дете ,а много и нямат материялната възможност за да го направят,но се питам,не може ли една бременност да се предотврати и не е ли по-добре това ,отколкото да се прекъсне? newsm78
По отношение на многодетните семейства,също забелязвам една такава тенденция да се гледа на тях като на ограничено простолудие,което само прави деца,благодарение именно на това че са ограничени хора,които не си дават сметка за това което правят.Има ли нещо по сладко от това да чуеш смеха на 5 месечно розово бебе,има ли нещо по-приятно от това да виждаш детето ти да расте и да те дарява с обичта си?Аз съм единственно дете,нямам братя и сестри и докато бях малка тайно завиждах на онези които имат такива.Мисля че и сега бих била много по-щастлива ако имах сестра или брат които да нчувствам близки и с които да споделям нещата от живота си.
Виждайки на какъв хал е обществото ни и как все по-малко деца се раждат,не е ли по-добре да се насърчават ражданията ,отколкото да повдигаме намръщено вежди и да се изказваме негативно за онези които се решават на това да имат деца? newsm78

# 1
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 546
Ще започна от там, че плащането на "данък обществено мнение" е голяма грешка при вземането на толкова важно решение, свързано със съществуването / или не на едно малко същество.
За мен бебето съществува от момента на зачеването, няма такова понятие като "онова нещо" ... Това е зародиш, който ако всичко е наред расте и става бебче - от него сме се появили всички. Мисля си, че липсата на персонифициране спомага за приемането на абрта. Аз не съм против аборта - считам, че това е въпрос на личен избор и този избор е разрешен от закона. Нито заклеймявам, нито отричам аборта - приемам, че има моменти, когато жената няма / или е решила, че няма / друг избор.
Не виждам нищо посредствено в това една жена да роди две деца едно след друго. Не мисля, че майчинството я прави някаква "втора категория" или жената трябва да се срамува от нещо толкова прекрасно. Какво значение има кога идва бебето? Като се замисля има толкова хора, които чакат дете с години и не могат да имат, защо ще заклеймяваме някой, който се радва на това щастие двукратно или трикратно? Не мисля, че времето е някакъв фактор тук, ако семейството желае това дете и преценява, че може да го отгледа. И наистина много по-лесно е да вземаш предпазни мерки, вместо да създаваш деца, а след това да ги абортират. Това е травма за жената и оставя печат върху съзнанието й за цял живот.
Аз се възхищавам на многодетните семейства и им се радвам. Намирам, че в наше време е достатъчно трудно да отгледаш едно дете, камо ли повече ... Но и на мен не ми се иска да оставя сина си без братче или сестриче. Адмирации на смелите хора, създали и отгледали повече деца!!! Но - всяко дете е отговорност на родителя си. Всеки човек трябва да прецени сам за себе си на колко деца може да даде вниманието, любовта и грижите си, защото няма нещо по-лошо от необгрижено, изоставено / не само буквално / дете.

# 2
 • Мнения: 34 766
За мен въпросът стои по един малко по-различен начин.
Въпрос на здравна култура е поне 1 година след раждането да не последва друга бременност, защото това е рискова бременност и лично аз бих се чувствала безотговорна да рискувам живота на нероденото си дете и моят също. Разбира се, проблеми могат да възникнат при всяка една бременност, но поне това е нещо, което може да се изключи от списъка с опасностите.

Нямам нищо против многодетните семейства с планирана бременност.

# 3
 • София/Овча купел 2
 • Мнения: 984
За мен "срамна бременност" няма.Няма нищо по-хубаво от една бременност,когато и да е настъпила тя.Аз лично завиждам на смелостта на жени,които се решават в такава ситуация да родят и отгледат бебчетата си.За съжаление аз не съм толкова смела и прекъснах една бременност,когато дъщеря ми беше на 6месеца.Много трудно взех това решение,и не ми беше лесно.Доста време след това се срамувах от тази си постъпка.Искам да имам поне още едно дете,но не смятам че точно тогава беше момента.По-добре щеше да е,ако изобщо не беше създадено,но...

# 4
 • Мнения: 4 806
съвсем си е на място темата.
Считам, че е важно да се запази правото на жената да направи аборт, но съм изключително против това да става, защото някоя жена била казала... Всеки нов живот е дар от майката-природа (или Бог, зависи кой как го разбира) и последното нещо, което да повлияе върху това решение трябва да са хорските мнения. Едва ли има по - висш дълг от това, да дадеш живот на човек. С това, ние жените, сме благословени.

# 5
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Семейство с много деца, стига да са желани и обичани - това е прекрасно!

Няма срамно в това да имаш много деца и е идиотско да се насаждат такива настроения.
За жалост има някакво отдръпване от естествените и природните неща - като искането за секцио без медицински показания, отказа от кърмене и тн.

Преди време по служебен повод контактувах с една майка, чийто 14 годишен син беше болен от рак... Тя не спираше да повтаря "Родете си повече деца, докато сте млади... той ми е единствен и си отива... "

# 6
 • залив на орловия щит
 • Мнения: 4 356
човек не трябва да живее според желанията на познатите си
жените в Западна Европа обикновено раждат децата си едно след друго, отглеждат си ги заедно и после се посвещават на кариерата си
тези "приятелки" са българки, нали
а за аборта всеки сам си решава и не е длъжен на никого да дава отчет

# 7
 • Мнения: 9 118
Много е странно това махленско навиране в тенджерата на съседа.
Като че ли знаят те по-добре как може самата майка да се справи с подобна ситуация.
Живея в общество, където в момента също се говори за демографски проблем, за липсата на по-добри условия за отглеждане на деца.
И въпреки това имам наблюдения, че жените, които имат възможност, си позволят повече от 2 деца. Колкото и да им струва това.
Един пример - в класа на дъщеря ми са 28 деца. Две от децата си имат по още 3 братя и сестри, 5 по още 2, а само едно единствено дете си няма още брат или сестра.
Въпрос на гледна точка е. Ако се промени общественото мнение към Майката и това да си майка, може би и ще спрат подобни махленски надничания и ще понамалеят абортите по желание.

# 8
 • Мнения: 9 990
За мен въпросът стои по един малко по-различен начин.
Въпрос на здравна култура е поне 1 година след раждането да не последва друга бременност, защото това е рискова бременност и лично аз бих се чувствала безотговорна да рискувам живота на нероденото си дете и моят също. Разбира се, проблеми могат да възникнат при всяка една бременност, но поне това е нещо, което може да се изключи от списъка с опасностите.

Нямам нищо против многодетните семейства с планирана бременност.

Освен това, което е и моят мироглед, мога да добавя и Данък Обществено Мнение-да, не бих се повлията никога от това, кой какво ще си помисли.От друга страна собствената ми майка не очакваше да и съобщя някога новината за второ, ако един ден и сервирам, че чакаме трето-може и да колабира.При все, че от нея помощ няма, ми е странна реакцията и, но и слабо ме вълнува.Аз съм искала и съм планирала за сега две деца.Другото, което обаче страшно ме радва-новият работодател на съпругът ми-очевидно поощрява прираста, това пък ни дава на нас като семейство малко повечко свобода и наистина желание за повече деца.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 164
Всяка жена решава сама дали да направи аборт или да задържи бебето, въз основа на това колко подготвена се чувства. Аз лично съм ЗА аборта, ако не е готова да е майка. Така мисля, откако се сблъсках с една жена, която се разведе и заряза първото си дете на мъжа си и повече не го потърси. Забременя повторно и се подписа след като роди, че не го иска и го дава за осиновяване. Сега е бременна с трето и Бог знае каква е съдбата му! Става въпрос за жена от добро семейство, не е циганка (макар да изглежда циганска работа, ама те поне си гледат децата, пък било то и да ги пускат по улиците...)...........

Това за аборта, а за многодетните семейства - чудесно, аз съм едно дете и винаги съм искала брат или сестра!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт