Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 септ. 2006, 17:22 ч.

срещу диабета и наднорменото тегло при бебетата

  • 2 404
  • 1
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 646
Надявам се, че тази статия ще бъде полезна на бъдещите майки!

Кърменето може да спомогне за прекъсване цикъла на диабета
Вторник 26 септ., 12:01 ч.
Проучване показва, че кърмените бебета е по-малко вероятно да натрупат наднормено тегло, дори ако техните майки са с наднормено тегло или имат диабет

АЛЕКСАНДРИЯ, Вирджиния., 26 септ. – Как да се прекъсне цикълът на диабет, който често се предава в семейството – особено при родители с наднормено тегло – е проблем, който занимава изследователи и лекари от дълги години. Едно изследване, публикувано в изданието Diabetes Care от м. октомври, насочва вниманието към средство, което да помогне: кърменето.

Проведеното в Харвардския Колеж по обществено здраве изследване сред над 15 000 момчета и момичета във възрастовата група 9 – 14 годишни, показа, че онези от тях, които са били кърмени през първата година от живота си, са много по-малко склонни към придобиване на свръх тегло когато пораснат – без значение дали техните майки са били с наднормено тегло или диабет. Това проучване опровергава предишно такова, което твърди, че децата, кърмени от майки с диабет, проявяват слаб глюкозоататолеранс и натрупват наднормено тегло по време на растежа си.

"За разлика от по-ранното изследване сега ние имахме възможност да включим в нашето проучване майки, които нямат диабет и такива, които имат; също така размерът на извадката е значително по-голям" казва водещият изследовател Д-р Елизабет Дж. Майер-Дейвис от Университета за обществено здраве Арнолд в Южна Каролина. “Ние открихме съществена полза от кърменето за всички деца независимо от теглото или здравния статус на техните майки. За всички деца с повишен риск от натрупване на свръх тегло или диабет поради семейна обремененост кърменето може да играе изключително важна роля за намаляване на риска от натрупване на наднормено тегло. Разбира се, има други фактори от голямо значение, като например непрекъснато поддържане на добри хранителни навици и редовна физическа дейност. Но кърменето може да даде на тези деца добър старт”.

Кърмените бебета са по-малко склонни към натрупването на наднормени килограми, тъй като техните майки отговарят на естествените позиви на бебето за храна (за разлика от храненето по график) и на вътрешните им сигнали да спрат храненето, когато се чувстват нахранени, за разлика от положението, при което на бебетата се дава конкретно количество храна и биват насърчавани да поемат всичко, което е в бутилката.

Съединените Щати са в разгара на епидемия от свръх и наднормено тегло при децата, както и при възрастните. Наднорменото тегло е сред основните рискови фактори, водещи до диабет тип 2; болест, която започва да се среща се по-често сред американската младеж в последните десетилетия с нарастването на броя на хората с наднормено тегло.

Това изследване е финансирано от Националния институт по здравеопазване.

Богатата на фибри диета преди бременността спомага за предпазване от гестационен диабет

Едно друго изследване, намерило място в октомврийския брой, показва, че жени, които са се хранили с богата на фибри храна преди да забременеят, са по-малко склонни към развиване на гестационен диабет. Конкретно се доказва, че всеки 10 гр. общ прием на фибри за ден намалява риска от гестационен диабет с 26 %. Положителните последици от приема на фибри, установени от това проучване, идват основно от храненето с плодове, студени пълнозърнести закуски и черен хляб. 

Едно по-ранно проучване показва, че глюкозата при майката е един от основните източници на енергия за растеж на фетуса и че поддържането на нисък гликимичен индекс спомага за предпазването на бебета с високо тегло. В това изследване жените с високи нива на глюкозата и малък прием на фибри се оказват два пъти по-склонни да развият гестационен диабет, състояние, водещо до раждане на бебета с високо тегло.

Тъй като жените, които имат гестационен диабет, са по-склонни да развият в последствие диабет тип 2, спазването на богата на фибри диета може не само да подобри тяхното здраве по време на бременността, но и да даде начало на едно по-добро здравословно състояние за по-нататъшния им живот. В наскоро обновените си Указания за храненето, Американската асоциация за борба с диабета подчертава важната превантивна роля, която могат да изиграят фибрите в диетата на хората, попадащи в групата с висок риск от диабет. 

Това изследване е финансирано с грант от Националния институт по здравеопазване.

Списанието на Американската асоциация за борба с диабета Diabetes Care е водещо издание относно клиничните проучвания на петата причина за смъртност на нацията поради болест. Диабетът е също така основна причина за инфаркти, сърдечни удари, както и за загуба на зрението при възрастните, за бъбречни кризи и ампутации по причини различни от травми. За повече информация за диабета вижте уебстраницата на Американската асоциация за борба с диабета http://www.diabetes.org .


Източник: Американската асоциация за борба с диабета


Превод: Rumya
Източник: http://biz.yahoo.com/prnews/060926/dctu002.html?.v=72

# 1
  • Русе
  • Мнения: 264
много благодаря за статията.  smile3501Общо взето природато си се грижи за всичко, така че моето вътрешно усещане за естествените неща отново се потвърждава. Намесата на човека не е довела до нищо хубаво. smile3506

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт