Омекотяване чрез обратен натиск (ООН)
Техника за подпомагане на засукването при препълнени гърди.

Повечето лекари установяват, че при майки,  получавали множествени вливания по време на раждането, е налице забавено излъчване на течностите в следродовия период.
 Увеличеният оток през  следродовия период усложнява препълването на гърдите, увеличава съпротивлението на подареолната тъкан, извърта зърната и пречи на правилното и ефективно засукване. Отокът може да се появи по-рано или по-късно, в рамките на 48-96 часа и обикновено продължава 10-14 дни. (това зависи, както от вида на вливаните течности и от времето на вливане в съотношение с раждането на плацентата, така и от възбудителното средство за лактогенеза II).

Омекотяването чрез обратен натиск (ООН) е лесна техника, която се оказва много полезна през първите 14 дни след раждането. ООН се състои в използването на нежен натиск за омекотяване на 1-2 инча от ареолата, заобикаляща основата на зърното, временно измествайки подутините леко назад и нагоре в гърдата. ООН може да се прилага от лекар и/или да се проведе обучение на майката, дори и по телефона.

Обемът на междутъканната течност се увеличава с 30% над нормалното преди отокът да стане видим. За да побере%2

Последна редакция: вт, 26 сеп 2006, 20:52 от Jade