Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 680
Извинявам се, ако досадих на някого с моите питанки, но трябва да взема важно решение, затова ми е нужна помощ.
Откакто се е родил малкия не съм преставала да ходя на работа /адвокат съм/, но ходех само на делата - примерно за час-два, през което време го гледаше баба му. Когато стана на 9 м. започнах да ходя по 4-5-6 часа на ден, гледаше го бабата. Не е правил проблеми, дори тя го успиваше в кош(е /а иначе само на гърда/. После обаче ние двете се поскарахме  Mr. Green, а след това жената заболя сериозно и не може да го гледа.
И така ... напоследък отказвах доста дела, започнах да чувствам, че губя име на професионалист и колегите гледат несериозно на мен. Отделно и това, което сигурно всички сме изпитвали - побъркващото усещане, че животът се върти около памперса и гърдата/шишето. И ... реших да дам малчо на ясла. Успях да го запиша много трудно в една добра ясла, където гледали децата прекрасно. С трепет чаках заветния ден ...
Тръгна на 18.09. Докато не го хвана госпожата за ръка беше тих и спокоен, после започна рев. Слязох по стълбите - рев. Чувах го отвън как плаче в следващите 2 часа ... и трябваше да го взема. Като се прибрахме у дома детето не беше същото. Хлипаше, на обяд заспа много трудно и спа само половин час /а спеше 2-3 часа спокойно/, целият следобед плачеше и вечерта заспа много трудно 2-3 часа след нормалното му време за заспиване. Същото се повтори и на другия, че и на третия ден. На четвъртия вече имаше сополи, но пак го заведох - не ме пусна, вкопчи се в мен и не спря да плаче, въпреки че стоях до него 2 часа.
След това бяха почивните дни - детето ми обаче беше болно. В момента е с ларингиална /дано не бъркам/ кашлица и появила се алергия от възпалението - на антибиотик е и противоалергичен сироп.
И СЕГА НАЙ-ВАЖНОТО. Педиатърът ми каза, че детето ми е очевидно стресирано. На тази възраст децата не били готови за колектив - е, щял да свикне, но и "вълк да вържеш на бой и глад ще свикне". Родителите, които давали децата толкова малки на ясла не обръщали внималине болни, здрави, потиснати не потиснати - просто защото финансовата нужда ги притискала.
ВЪПРОСЪТ. Очевидно не мога да го гледам вече аз - дали да наема детегледачка - ще ми се отрази доста зле на финансите - не сме от тези, чиито джобове са вечно пълни. Но от друга страна вече сме 40 лв. такса + 35 лв. за лекарствата назад. Ами гледането от детегледачка как ще му се отрази психически?!
Извинявам се, че стана толкова дълго, но наистина съм объркана.  Tired

# 1
 • Русе
 • Мнения: 3 940
Ако детето ти е болнаво така ще изкарате яслата.Моето е същото.Ходи на ясла от 9 месечно и беше вечно със сополи.
За мое учудване въобще не се тръшка и не рева.А и аз винаги му говорих че е за малко ,че там има други деца......и т.н.Колко ме е разбирал... newsm78...незнам.Пробвай 2-3 месеца с детегледачка и го събирай с други деца за да свикне да си играе с тях и сам да се сети че така е по-интересно.И започни да го носиш за за по 2 часа на яслата.Лошото на бг яслите е че нямат мн. играчки и все ги държат на столчетата.МОето е ходило на ясла в чужбина и там му беше мн. интересно.Накрая не искаше да се прибира а стоеше по 12 часа на ясла.Когато се върнахме тук,след първия ден се почна с рева защото не му даваха да си играе а трябвало да седи на столчето.............. ooooh!
Намери добра дтегледачка и тя да го носи през ден за малко докато свикне(стига да се съгласят в градината),много приказки,песни и молитви  Praynig
Стискам ти палци Hug

# 2
 • Русе
 • Мнения: 5 578
 Sad Намъчних се, защото помня как и аз чаках заветния ден с теб.  Sad
Явно нещата отиват все по на зле при вас. Щом малчо е толкова болен.

Значи аз мисля следното - щом ще е само за няколко часа може да намериш детегледачка/пенсионерка от блока/квартала, която да го гледа през деня. Нали казваш, че няма да е за дълго.
Но не губете мястото в яслата - да кажем сега намери жена за един месец, с уговорката, че след това ще дадеш на яслата "втори шанс" и ако се получи няма да ползваш вече услугите й.

Аз бих те посъветвала да не се стряскаш от адаптацията, защото явно на него ще му трябват месеци да свикне.
И мисля да опиташ още да го даваш, но това при положение, че е здрав. Щом се е разболял значи нещата са сериозни. Потърси жена за един месец.

Успех, пиши какво ще правиш.  Hug

# 3
 • София
 • Мнения: 1 150
Аз бих си взела гледачка!!!
Бях чела из форума една мама беше казала, че след подобни приключения и в последствие хронично болно дете от нещо е взела гледачка, оказало се че сумата, която и дава е почти като за ясла + лекарствата за сополи и кашлици.
Освен това не мисля, че трябва да се притиска детето, това може да го затвори в себе си за години напред.
Успех! Hug

# 4
 • на кого му пука
 • Мнения: 890
Моето дете тръгна на същата възраст но свикна за около две седмици като прачеше само докато го внесат навътре и то защото съм го гледала сама и не се е делил от мен.
Но пък той си върви общителен като баща си да не кажа чак нахален Laughing

Колкото до разболяването всички деца имат един период на климатизиране защото все пак в къщи нямат толкова контакти и средата е много или малко изолирана.
Изчакай още малко преди да се откажеш от яслата .
Успех!  bouquet

# 5
 • Навсякъде и никъде.
 • Мнения: 1 047
Аз на твое място бих си взел детеглегледачка за зимния период.Той е много неприятен за децата в яслите и градините-постоянно са болни.Не го отписвай от яслата и напролет живи и здрави ще опитате отново.Хубаво е обаче,да насърчавате контакта му с други деца.
Нашите от малки са свикнали да остават при различни хора:съседи,приятели и не сме имали сериозни проблеми с яслата и градината.Чак сега като порасна голямата (4,9)започна да плаче и да се опитва да се налага,че не иска на градина,но бързо й минава.А малката (2,3)не мога да я удържа докато й събуя обувките-иска да влиза в яслата.

# 6
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 376
Голямата я дадох на 1 г 4 мес на ясла, защото нямах избор. Свикна лесно, но в началото боледуваше, изкара и една сериозна пневмония, заради която лежахме в болница.
С малкият, който не говори, и има изоставане поради здравословни проблеми, видях много голям зор.
В яслата - същата работа - детето стресирано, истерясало, и след една седмица се разболя. Оплакваха ми се, че бил много силен и 2 лели не можели да му сменят памперса, тръшкал се на пода и си удрял главата. И освен това ми наприказваха как да го дам в градина за бавноразвивщи се, защото той си има проблеми. Има си, но има по-голям шанс да проговори, ако е с деца, а не изолиран или с деца, които не говорят.
С детегледачките нямаше проблем, аз потърсих студентки за почасово гледане, те бяха много мили с него, научиха го на нови неща, а и лесно свикваше с тях. Оказва се, че когато се подходи кьм него с разбиране и търпение, детето не прави проблеми. Недостатъкът е, че им сменят програмите и трудно си нагаждаме свободното време.
Пробвахме в държавна градина - логопедична- не можело - не говорел - недисциплиниран бил и тн...
Сега опитваме на частна занималня. Това, за което се молех в яслата - да го довеждам първо за 1-2 часа, докато свикне - тук ми го предложиха сами. Ходи от началото на септември, успя да изкара едно леко вирусно, но мина. Ходи с радост, като наближим мястото, тича и цвърчи радостно. Занимават ги логопеди и специални педагози. И са навити да го отучат от памперса.
СПоред мен трябва да търсиш подходящи хора - дали за детегледакч или за ясла.
Това, което ги стресира в яслата, не е "колектива", а хаоса. Лелите ги оставят да правят каквото си искат, а според мен децата трябва да бъдат занимавани - повече песни, приказки, групови игри като "балона се надува" или "пущам, пущам кърпа"...
Оставени "на спокойствие" те си дърпат играчките, хапят се и се скубят, на яслена възраст още не умеят да играят заедно, ако някой не им го подскаже.

# 7
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 973
Много неща, които бих казала като мнение firebird  го е казала.

Запазете си мястото заради градината.

Вчера посетих една детска градина и смесено с ясла и какво се оказа. 24 деца от яслата са с две учителки и една леля. Щатът е за три учителки и две лели.

Директорката има желание догодина да разкрие още една яслена група, като щата ще и бъде също за още три учителки и 2 лели.

Е търси жената свестни мед сестри /нали в яслите са мед сестри - педагози/ за яслата със заплата 160 лв основна, а за лелята 150 мисля че беше. Е кой ще гледа качествено децата ни с толкова пари толкова деца и толкова персонал.


Моите деца също са ходили на ясла, но просто ми се бяха помолили за да не закрият яслата. Аз лично до три години нямаше да ги дам, при толкова деца. Тогава бяха около 10 -15

# 8
 • София
 • Мнения: 3 162
Не насилвай детето. Вземи жена за гледане. Все ще успееш да покриеш заплатата й от твоята. Ако има начин да запазиш мястото в яслата, за да е по-лесно записването в ДГ - направи го. Успех!

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
Ако имаш възможност да работиш на 1/2 ден - наеми студентка или младо момиче на половин ден да го гледа. Така финансово няма да е много пари, а ти ще можеш да вършиш част от работата си в офиса, друга част - от дома, но ще се появяваш редовно и ще си запазиш името на професионалист.

Мястото в яслата... майната му. Напролет ще го запишеш пак, ако не искат да ти го пазят без пари.

# 10
 • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
 • Мнения: 4 176
Оххх болна тема.
Моят син започва ясла в понеделник.
По-голям е от вас, но пък е адски привързан. Сга съжалявам, че не го дадох на 2г. в ясла.
Мисля, че е рано да си мислиш, че детето не може да свикне. Все пак  4 дена е ходило детето там.
АЗ не бих дала детето си на 1.4г. Може пък да вземеш жена до 2г. възраст и после пак да пробваш. Но все пак опитай пак когато оздравее. Незнам. Децата са важни, но и професията е важна.
Сега прелиствах книгата "изкуството да бъдеш родител" и там съветват да не се дава дете преди 2г. възраст, но пък ако майката трябва да се върне на работа да не се чувства виновна за това си решение.
Все пак каквото и решение да вземеш, ще е най-правилното за вас.
Моля те пиши скоро как вървят нещата. ще следя темата.

# 11
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Напълно те разбирам. На края на майчинството се бях превърнала в ходеща сянка - и физически и психически. Чаках с нетърпение да се върна на работа. Но от друга страна това което ти е казал личния лекар е абсолютно вярно. Мъничко ти е детенцето за този стрес. Пък и бацилите са много, то не е укрепнало още - ще ти боледува. По-добре, ако имаш възможност си вземи детегледачка, но на която имаш доверие. И задължително си запази мястото в градината. Кажи, че боледува, но ще идва от време на време или нещо подобно.
Успех и пиши какво става   bouquet

# 12
 • високо
 • Мнения: 4 366
Ния тръгна на ясла на 2 годинки. обаче на частна. плачеше сутрин и вечер, като започнат да звънят да прибират дечицата, но пък ядеше, спеше...вкъщи беше спокойна. но там каките я гледаха като детегледачки. 2 седмици седеше почти непрекъснато в полата на едното момиче. изкарахме 2-3 болести, но не много тежко. мисля, че като свикна с яслата, спря да боледува. за съжаления тази ясла вече не съществува Sad сега ще я местя на ново място и ми е малко притеснено как ще свиква отново. но има други подобни места, където детето е сред други деца. обикновено 2 млади жени гледат около 6-7 деца, което за мен е оптимален вариант, защото могат да им обръщат персонално внимание. излиза малко по-евтино от детегледачка /200-250 до 300 лв./, но пък разкарваш детето. даже вчера имаше тема за подобна ясла в Лозенец. потърси из форума и ще откриеш. аз не бих насилвала детето да ходи на ясла/поне не в такъв тип, какъвто са държавните ясли в момента/, при положение, че за него е такъв стрес.
успех във вземането на решение!  bouquet

# 13
 • Русе
 • Мнения: 4 406
и аз съм за съвета , даден по- напред- пробвай  човек да гледа детето вкъщи, студенти, безработни майки...

# 14
 • София
 • Мнения: 1 072
Анита, прекрасно те разбирам, и аз съм на твоя хал, но няма кой да го гледа. Мисля, че за себе си реших да не го давам на ясла. Имайки предвид, че досега беше боледувал по-сериозно само веднъж и антибиотици не сме пили, отиде първия ден и се разболя. Дадох 20 лв. за лекарства и цяла седмица ще се лекуваме. Но не това ме потресе - лекарката каза, че "било нормално" да се дере 1 час за мама без никой да му обърне внимание, от това да се изпоти (никой не го беше съблякъл или преоблякъл, а сутринта беше 9 градуса, на обяд - 20) после да ги изкарат навън и да се простуди... нормално! Просто на никой не му пука, макар че работят с деца. Аз не искам сина ми да се адаптира към това. Освен това от едно сменяне на памперс при тях (всъщност без нужда, защото прекара в яслата общо 3 часа и не е акал) вече 2 дни пищи като искам аз да му го сменя и да му измия дупето - незнам те какво са му правили. Да не говориме, че плаче в съня си и се буди по 100 пъти (това може и да е от болестта...) Общо взето ти решаваш, но не те съветвам да го даваш в държавна ясла...Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт