Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 септ. 2006, 19:03 ч.

Просто размисли или...

 • 4 812
 • 32
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 710
Тези дни, покрай градината на Гого мисля непрекъснато за това. Пускам отделна тема, защото тази за интеграцията се напълни с доста неща, които не бяха за нея. Та.... за нашата крава... ИНТЕГРАЦИЯТА.
Тази вечер сума майки бяха на родителска среща в градината до нас - основен проблем - интегрирано дете с увреждане. Чакайте да обясня, преди да се настройвате... Детето било агресивно, учителката се страхувала да го остави само с другите деца, защото имало опасност да извади дори окото на някое дете, изобщо мили родни картинки... Опитах се да се замисля като родител на Ния, а не само на Гого - ако в групата и има дете, което я бие, ако здравето дори и е застрашено - тогава какво??? Но понеже имам и Гого - съм мама и на двамата и отново си задавам въпроса - тогава мястото на Гого къде е???

Хора, сигурно се объркахте от поста ми искам само да кажа, че ми е мъчно, защото:
- ресурсни центрове бяха създадени - за какво - за да бъдат спасени съкращавани учители и да им се намери някаква работа???
- не трябваше ли да има хора, които да се грижат за интегриращите се деца в градините и училищата и да им създадат подкрепяща среда???
- ако детето не беше с поставена диагноза, а просто едно от останалите деца - така ли щяха да реагират майките???
- ако в групата на Ния има агресивно дете с увреждане, ако в групата на вашето дете има такова дете - какво ще правите, как ще реагирате???

Кажете ми - полудявам ли, ще има ли интеграция в България, а трябва ли да има?

# 1
 • Мнения: 3 537
Ами много е трудно,но ще опитам да обясня.Моята дъщеря е също в масово училище с ресурсен учител.Не пречи на никой,защото е само с обучителни трудности по някой предмети.Иначе си е 14 годишна нормална пубертетка. LaughingНо!Имахме в училище едно момченце,което от време на време буйстваше,а понякога и доста често.То щипе,рита,удря...Аз лично съм имала поне десет синини от него.И госпожата му,със съгласието на директорката го прехвърли на обучение в къщи,пак с ресурсен учител,който го посещава три дни в седмицата.
Та мисълта ми е ,в някой случаи родителите и учителите имат право за притеснение,но понякога ненужно вдигат олелия.Дано не съм засегнала някого!

# 2
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Ами в групата на сина ми има агресивно дете, без увреждания, даже на посл. род. среща г-жата каза пред всички че родителите трябва да се обърнат към специалисти. В същото време похвали нас за усилията които полагаме за сина ми и как той се интегрира успешно!
 Моя син също имаше моменти на агресия, но с правилни съвети и мерки се контролират нещата!

# 3
 • Мнения: 4 578
Хора, сигурно се объркахте от поста ми искам само да кажа, че ми е мъчно, защото:
- ресурсни центрове бяха създадени - за какво - за да бъдат спасени съкращавани учители и да им се намери някаква работа???
- не трябваше ли да има хора, които да се грижат за интегриращите се деца в градините и училищата и да им създадат подкрепяща среда???
- ако детето не беше с поставена диагноза, а просто едно от останалите деца - така ли щяха да реагират майките???
- ако в групата на Ния има агресивно дете с увреждане, ако в групата на вашето дете има такова дете - какво ще правите, как ще реагирате???

Кажете ми - полудявам ли, ще има ли интеграция в България, а трябва ли да има?
   Аз също зададох подобен въпрос /по съдържание,не по формулировка/ и веднага срещнах яростна съпротива.Мнението за ресурсните центрове ми е същото като това по горе.Според  мен един ресурсен учител трябва да бъде там на място в ДГ или училище и да се грижи постоянно за поверените му деца.Като казвам постоянно нямам предвид 12 часа,а докато детето се ИНТЕГРИРА т.с. свикне с другите деца и персонал,те свикнат с него,родители и те приемат,че това дете може да играе с техните и изобщо не е "заплаха" за никого,просто му трябва повече време за определени действия и по -дълъг период за усвояване на определени навици.
                На въпроса за подкрепящата среда май отговорих по горе.Така,че откритият ресурсен център дори не знам къде се намира,а и не съм чула някой да е получил подкрепа от него.Знам,че ще бъда нападната тъй като е нов и му трябва време за организация,но както е замислен ми се струва,че особена полза няма да има.Това според мен е нещо като английския в ДГ с фирмите.Мярка се за 30 минути и английски като резултат 10 думи и едно стихче за цяла година. Mr. Green Така ,че съм за ПОДКРЕПЯЩАТА СРЕДА,не за "прелитането" от градина на градина или от у-ще на у-ще.Съжалявам,но това е мнението ми.Не на последно място практиката ми е голяма и опита - също.
                 За диагнозата мисля,че също си права.Реакцията се определя и от това.Просто не сме ТОЛЕРАНТНО общество и не можем да разберем хората различни от нас.
                 Лично аз съм имала контакт с различни деца ,а също и с нашето /въпреки,че проблема ни е направо нищожен в сравнение с други/ и съм установила,че ако родителите на децата приемат различното дете ,никой от децата не обръща внимание,а напротив помагат,учат го и играят с него без никаква разлика.Но ако дори неволно някой от родителите акцентира върху "различността" ако така мога да се изразя децата - "задълбават" в случая и бързо се пренастройват към друго поведение.
                  Така,че ти изобщо не полудяваш,а обществото ни е лудо ,а според мен и не много интелигентно. Mr. Green

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
дано някой не се обиди, но моето мнение е следното - ако някой /независимо дете или възрастен и независимо от неговото здравословно и умствено и т.н. състояние/ заплашва живота, здравето и вреди на околните - не мисля, че е редно неговото присъствие да се натрапва на хората около него!
болестта не трябва да е причина нито за пренебрегване, но не  и за толериране, когато този толеранс може да навреди на други!
за мен напр. убийство от психично болен човек си е убийство - неговото заболяване може да е смекчаващо обстоятелство, но не и извинение.
същото важи за агресията сред децата - тя трябва да се наказва независимо от здравословното и умствено състояние на детето.

# 5
 • Мнения: 7 606

Тази вечер сума майки бяха на родителска среща в градината до нас - основен проблем - интегрирано дете с увреждане. Чакайте да обясня, преди да се настройвате... Детето било агресивно, учителката се страхувала да го остави само с другите деца, защото имало опасност да извади дори окото на някое дете, изобщо мили родни картинки...
Как така само  newsm78......аз не разбирам....... не трябва ли да има учител, който да не се отделя от това дете........то изглежда има нужда от помощ.......вероятно има причина за агресията му........може би се чувства безпомощно от нещо........има нужда от непрекъснато внимание........мъчно му е за мама и затова не харесва градината и не иска да стои там.......трябва да се разбере каква е причината за агресивното му поведение, нали........

Не трябва ли непрекъснато да се стимулират децата с увреждания, т.е. да им се обръща 10 пъти повече внимание.........

# 6
 • София
 • Мнения: 997
Мая  Hug, пак ще си кажа мнението...всяко начало е трудно. У нас, първо се пишат правилата, после се обмислят. Но нали такава беше нашата идея. Да покажем на тези от които зависи да променят нещата, къде грешат. Кръглата маса е една възможност, но има и други. Да, за да има полза от ресурсен учител, нужно е той да е плътно до детето. Иначе няма смисъл. На практика, трябва да е плътно не до едно, а до минимум 5 деца. И то има възможност те а са в различни градини - абсурд. А, по-малките градове или дори селата - където няма достатъчно проблемни деца и за един единствен учител. Права си Мая - и де юро и де факто Ресурсните центрове помагат за сега повече за осигуряване на работа на учители, отколкото на самите даца. Но за сега. Вярвам, че това ще се промени. Същото е и с програмата Личен асистент - уж за хората с увреждане, ама не съвсем. Но и това ще се промени. Просто на всички тези промени трябва да се даде малко тласък. И повече гласност. Много повече.  bowuu Което ми напомни, Мая...ти какво направи по онзи въпрос...за гласността.......

# 7
 • София
 • Мнения: 2 543
Аз пък не разбрах - това дете наранило ли е някого, направило ли е нещо конкретно или просто учителките си мислят, че може и да направи нещо? Може да има съществена разлика между действителността и това, което учителките говорят. Не бих си позволила никога прибързано да обявя ДЕТЕ за опасно. Може да е агресивно, ама какво - учителките за какво са там? Било ги страх да оставят детето само с другите - ами, на мен ми се струва изобщо нередно да се оставят децата сами. Изобщо, почти сигурна съм, че това са отново учителски мрънкания, заради това, че трябва да се занимаят с нещо, което изисква и сърце, освен рутина. Ей... аман от такива значи! ooooh!

# 8
 • София
 • Мнения: 7 408
Според мен едно дете не бива да бъде обявявано за агресивно,опасно и прочие ,от учителките в дадена градина.Прави ми впечатление,че учителките и леличките в градините си позволяват малко повече от полагащото им се.Не ме разбирайте погрешно-уважавам тяхната трудна професия,собствената ми майка 15 години е била леличка в детско заведение...но,за да бъде едно дете обявено за опасно за себе си и за околните,то би трябвало да се наблюдава от различни специалисти,и то по възможност не от същата детска градина.Какво ми прави впечатление на мен-хора с педагогическо образование/учителки/ и със средно образование/лелки/ поставят диагнози,които изискват дълго наблюдение от специалисти-примерно аутизъм-случвало се е и на мен,и на други мои познати,чела съм и във форума за такива случаи.ето това за мен е крайно неприемливо.Всеки трябва да си гледа своята работа,естествено трябва колективно да се обсъждат проблемите на детето,но крайната оценка да е на специалистите.Така мисля аз.

# 9
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Да си кажа и аз мислите...
Насе не говори... страхувам се, че някой може да ми го тормози и той няма как да разкаже...
Той проявява автоагресия - ако не го разберат, си удря главата.
Това беше хвърлило в ужас лелите в яслата - пак заваляха диагнози, поставени от хора, на които не им е това работа- но не е агресивен към децата...
От няколко дни ходи на забавачка. Вчера е давал бисквитка от своите на детенце с аутизъм.
А Насе е много ящен и даването на храна от него е жест на искрена обич (ние сме нещо като "Джоуи не дели храна" Simple Smile (от сериала Приятели)
В същото време много деца в категория "нормални" скубят, хапят, бият, ритат и щипят...
Тревожа се, че моя наивничък и обичлив Насе би бил много разочарован, ако срещне такова отношение.

# 10
 • високо
 • Мнения: 4 366
случай с внучето на един съсед: детето е много живо, не спира за секунда, непрекъснато е с рани по лицето, защото пада от разни места...ами един ден дядо му отишъл да го вземе от яслата и учителката му казала: "ако продължава да е толкова недисциплиниран Shocked/на 2 години/, ще трябва да си се гледате вкъщи! аз не мога да се занимавам постоянно с него!". детето не е с увреждане. в интерес на истината виждала съм и по-палави деца...моето мнение е, че детските градини са препълнени, чакащи има много и доста хора си позволяват да се държат както им харесва и да поставят какви ли не условия...
по въпроса с агресията...не зная защо по подразбиране се смята, че дете с увреждане е равносилно на агресивно дете newsm78 за мен нещата стоят така: за всяка детска агресия има причина - обикновено душевен дисконфорт. не е задължително проблемът да е в градината, може да е домашно насилие, примерно. трябва да се направи всичко възможно, за да се даде на детето чувство за сигурност и стабилност. с някой деца е по-лесно, с други по-трудно. за всяко се изисква индивидуален подход. приемам, че има случаи, в които детето не може да се интегрира, или още му е рано...но ми се струва, че доста по-често се правят прибързани заключения и се изритват деца, отколкото се правят опити да се разберат и да им се помогне.
за ресурсните центрове...аз лично, съм на мнението на Елена. смятам, че положението в момента е временно и ще върви към подобрение. може би не се случва с бързината с която искаме, но все е напредък...

# 11
 • Мнения: 3 537
Това дете беше хванало една баба за гърдите на улицата.Жената направо изтърва бастуна и се разтрепери от притеснение.Това е само пример .А иначе докторите даже са казали на родителите,че детето трябва да се прати в някакъв дом за деца ,опасни за околните.Мен да ви кажа ме е страх от него.Когато е близо до мен,съм винаги в очакване да ме удари.Един ден както уж ме прегръщаше ,така силно ме ущипа по ръката,че ми се доплака.Цял месец имах синьо-лилава татуировка . Mr. Green
Виждала съм много трудни деца,но повярвайте ми,никак не бих искала такова дете да учи в класа на моята дъщеря.Ако искате можете да ме оплюете.Всъщност детето е на 11години.
А иначе си има и психично изоставане,но леко.Даже доста дръпна напред в това отношение.Но това,че всички ученици и учители са насинени,принуди директорката да го изключи от редовни занятия.На мен веднъж ми отскубна цял кичур коса,без да го предизвиквам с нещо.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2006, 07:10 от krasi 76

# 12
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 954
Аз съм майка на агресивно дете. На този етап детето само щипе и то леко.
 Съвет да я запиша на градина имаше още преди година  и половина. Тогава Наталия хапеше до кръв и скубеше без да пусне. Тогава и мисъл не ми е минавала да се опитвам да я интегрирам. Има разлика в това, детето да е без проблем и да е агресивно и да е с проблем и агресивно. Справянето е доста по-сложно и изисква повече усилия. Отделно, поведението й е такова, че в масова градина трябва да има учител, който през цялото време да следи само нея - да отгатва какво иска, какво чувства, какво ще лапне и т.н., неща които и на мен понякога ми убягват.
Затова мнението ми по въпроса е следното - родителя не бива да надценява възможностите на детето и да се бори на всяка цена то да е сред здрави връстници. Това, че ще е в специална градина или друго подходящо място може да се окаже по-добрия вариант за развитието му.

# 13
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Затова мнението ми по въпроса е следното - родителя не бива да надценява възможностите на детето и да се бори на всяка цена то да е сред здрави връстници. Това, че ще е в специална градина или друго подходящо място може да се окаже по-добрия вариант за развитието му.

 Hug

Така е.
Когато получих социалната оценка за Диана доста се зачудих на написаното в нея - "има възможност за интеграция в ОДЗ или ЦДГ".
Не знаех дали ми е смешно или тъжно.
Наясно съм, че такава детска градина няма.
Поне доколкото аз знам.
Въобще дори не бих попитала в тази, където ходи Елина, виждайки огромните групи, малкото учители и т.н.

На въпроса - ако в групата на Елина има дете, което застрашава здравето на другите или ги тормози системно по какъвто и да било начин, бих реагирала остро.
Ако ръководството е решило, че може да поеме ангажимента за това дете - очаквам това наистина да е така, а не да се разчита, че след Н броя оплаквания ще могат да го изключат с чита съвест.

В случая с Насе например - бих очаквала учителките да го пазят от по-агресивните "нормални" деца.

# 14
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Любознателна, възхищавам ти се пак на трезвата преценка!
Мисля точно като ЛЮбознателна и РЕза.
И мисля

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт