Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 269
Здравейте,

От доста време само ви чета, но днес реших да се включа.
Преди два дни имах РД и реших да си направя тортата, която мама правеше едно време, когато имаше радостен повод. Не очаквах да я докарам както я помня, но всъщност се получи страхотно!
Много е лесна, става извънредно вкусна и не отнема много време да се приготви.
Ето и рецептата:
Необходими продукти:
4 пакета бишкоти /от мекичките български/;
за крема: 1 л. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 10 средноголеми супени лъжици брашно, 1ч. ч. захар, настърганата на ситно кора от един лимон, 4 яйца, ванилия; смлени орехи за поръсване

Млякото се сварява, сваля се от огъня и в него се разтопява маслото. Разбиват се яйцата със захарта и се прибавя брашното. Горещото, но не врящо /!/ мляко с маслото се излива при разбитите яйца, захар и брашно на тънка струйка при постоянно бъркане. Вари се отново, като се бърка отново постоянно /иначе загаря!/ до сгъстяване. Накрая към готовия крем се прибавят ванилията и настърганата лимонова кора. Аз слагам и по малко ромова есенция за разкош Peace.
Нареждат се като блат бишкотите и се заливат с горещия крем, после пак бишкоти и пак крем. Може да топвате бишкотите в мляко или плодов сок преди да ги покриете с крема, така тортата ще омекне по-бързо.
Готовата торта е хубаво да постои поне 12ч. на хладно за да попие крема в бишкотите и да се смесят всички аромати  chef Накрая тортата се посипва с фино смлени орехови ядки и може да се гарнира с плодове - пресни или от компот и сладко, но и само с орехи е много вкусно  cook

Да ви е сладко! bowuu


Цитирай

под звездите

Мнения: 3 439
Много лесно звучи- само снимка не си слойила да я видим.
Цитирай

Варна

Мнения: 269
С удоволствие ще приложа и снимка!
Следващата седмица пак ще правя торта и ще я фотографирам.
Да предупредя само, че на вид не е кой знае какво ако се следва оригиналната рецепта. Сега обаче се зачетох в темата за фондани, марципани и украси и направо съм във възторг от това, което може да се направи като декорация Thinking Може би следващото произведение ще е по-специално като украса  chef
Страхотен форум! Hug
Цитирай


Мнения: 466
Благодаря ти за рецептата.  smile3525Точно днес купих бисквити "закуска "и исках да направя бисквитена торта, но се чудих с какъв крем. Направих от твоя и стана много хубава и лекичка торта. Единствено забравих  лимончето.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Аз правя нещо подобно, само че по-скоро шарлота.
Нареждам бишкотите по страните и дъното на купа и вътре изсипвам крема,в който предварително съм сложила желатин.Отгоре пак нареждам бишкоти и оставям няколко часа.
Наистина става  Crazy
Цитирай

Варна

Мнения: 269
peit:
Моля, моля и благодаря за цветето Embarassed. Много се радвам, че ви се е усладил крема! Другия път пробвай и с лимоновата кора, става много специално на вкус  thumbs coolcool

sneji_:
Добра идея! Ще я приложа като пробвам да правя тази торта с фондан или друга по-така глазура отгоре! Mr. Green

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.