Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 44
Погледнах темата, в която всички се чудим, защо децата ни малко успяват и видях че е станала 16-17 ктраници. Реших лекичко да развия част от нещата, които се написаха в нея.
Преди две вечери бях на родителска среща. Става въпрос за Руската гимназия в Бургас. Могат да се изпишат страшно много неща против железните порядки в тази гимназия и прекопираните под индиго порядки от недалечното ни комунистическо минало. Основното е:
1. Насила наложените униформи за децата - грозни, ушити от морално остарели материи, изкуствени, непрактични, без нито един джоб по тях, като се изключат миниатюрните джобове на елека, в които не може да се сложи нещо п-голямо от джобен часовник.
2. Класни стаи, разположени в мазето - светлината влиза от три прозореца със светъл отсег не повече от 30 см, с таван опасан от водопроводни и топлопроводни тръби, с един единствен радиатор - там където е учителското бюро, под с теракота.
3. Малки междучасия по 5 мин. и две големи междучасия по 10 минути всяко - в резултат на това много закъснения за час, защото когато всички са пуснати едновременно за 10 минути кое по-напред - закуска ли, тоелет, цигара или каквото и да е друго (цигарата не е задължителна)
По време на родителската среща от присъстващи родители на 20 деца, реагирахме точно две майки. Безрезултатно. Получихме единствено снизходителната усмивка на класната. Това не било неин проблем. Да сме се обърнели към директорката
Сигурна съм че много от вас могат да разкажат подобна история. Тъжно, но факт: ТИ, РОДИТЕЛЯТ СИ НУЛА В УЧИЛИЩЕТО НА СВОЕТО ДЕТЕ! А детето ти може да бъде единствено обвинено и наказано, но не и защитено и оправдано.
Механизмите за въздействие на родителя в образователния процес са равни точно на нула, даже може и да са отрицателна величина.
Ако имате добри идеи за подобряване на положението или опитност, моля споделете ги.

# 1
 • Мнения: 1 671

Механизмите за въздействие на родителя в образователния процес са равни точно на нула, даже може и да са отрицателна величина.
Ако имате добри идеи за подобряване на положението или опитност, моля споделете ги.


Жалба до директора на училището и до Районния инспекторат по образованието с конкретни искания и настояване за проверка и писмено информиране за резултатите от нея.

Сигнали до различните организации за защита на децата, до ХЕИ, РИОКОЗ и т.н институции.

Но не е лесно и коства много нерви

# 2
 • Мнения: 5 876
Не е чак толкова страшно, хайде. Кофти, че стаите са в мазето, но за другото не мисля, че си права. В крайна сметка учителката не може да смени училищните униформи заради вашия вкус, нали? нито да промени междучасията, нито впрочем да определи къде ще учи класът им. Затова с право ви е казала да се обърнете към директорката. Усмихнала се е, защото е очаквала да има въпроси, свързани с нейната работа и с работата на класа й, а тези неща не са свързани с това.

За съжаление базата в много училища е плачевна, включително и в "елитните". Майка ми преподава цяла година в мазе, да не мислиш, че й е приятно? нито пък на учителите им е приятно междучасията да са по 5 минути, нали трябва и те да си починат. Така че недей да се настройваш войнствено за щяло и нещяло.
Тези неща се знаят предварително, преди да кандидатства детето за дадено учебно заведение. Общо взето много родители всъщност предпочитат училища с по-строги порядки.

# 3
 • ....
 • Мнения: 1 220
 Анда, този път не съм съгласна с теб Peace
Както майка ти, така и учениците имат право да учат (преподават) в по-здравословна обстановка!
Представа нямам как изглежда руската гимназия в Бургас, но все нещо може да се направи! Освен това, снизходителна усмивка от страна на учителката не е правилната реакция ( според мен), може ла е спокойна да каже "Да прави сте, условията са мизерни, но знаето как стои въпроса с финансите" . За униформите, по принцип съм "за" това да има униформи, ама идеята е да са удобни за носене, как се прави избор на такива не знам...  Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 5 876
Да.
Обаче е доста субективно коя усмивка е снизходителна... жената се е усмихнала, това не е непременно обидно. Може да се е усмихнала, защото хиляда пъти е повтаряла това на директорката и й е писнало, или да се е усмихнала облекчено, защото е очаквала да имате някакви възражения лично към нея, а не се е оказало така... по ред причини, всъщност.

Средствата за ремонт на училищата се отпускат от общината. А това, че учат в мазето, се дължи на недостиг на стаи - просто няма какво да се направи, освен да пратят други ученици да учат там.
Не могат да пристрояват училището все пак. Ела в Добрич да видиш езикова гимназия, набутана в сграда за начално училище. Тази сграда са дали от общината, в нея учат.

За униформата - да, трябва да са удобни и съвременни на вид. Но не може моделът да се сменя всяка година. Аз намирам за сладки класическите английски униформи с тъмносините пуловери и плисираните поли, но по тях също няма нито едно джобче.

# 5
 • Where troubles melt like lemon drops
 • Мнения: 1 114
Ако толкова неща не ти харесват, а ги считаш за важни - има изход... Премести детето в друго училище.

Съгласна съм с Анда.  Peace
 
А на въпроса от заглавието: Опитайте се да не гледате враждебно и изпитателно....  Не забравяйте, че учителите не са ви врагове. 

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 44
Благодаря че си направихте труда да пишете!
Да - опитвам се да не гледам враждебно и изпитателно. Но не всякога се получава. Общо взето, отговорите, които получих до тук ми обяснява, защо от една родителска среща се намират най-много двама критични родители, които да се осмелят да си отворят устата. А също обясняват на Коала, защо аз не предприемем предписаното от нея - извод: една птичка пролет не прави. Ако тръгна сама на кръстоносен поход няма да постигна нищо, а резултатът ще е според предписанията на Теа - т.е. да се наложи преместване в друго училище. Защо ли? Как мислите, че ще се отрази на отношението на учителите към детето ми моите постъпки тук и там?
Но все пак детето ми е държало конкурсен изпит. И дори и да не ми харесва училището, е прието там по заслуги, а и защо да се оттеглем по този начин та съвсем да ги улесня като ги лиша от другомислещи.
За пореден път обаче се убеждавам, че сме народ от примиренци. Дори и майка ти Анда. На нея не й е приятно да преподава в мазе и е наясно, че това е нездравословна среда не само за нея, но и за децата, които са й поверени, но не се опитва да промени нещата. Защото се страхува за работата си, защото е сама и няма подкрепа на колегите си, защото е сама и няма никаква обществена подкрепа. Та реално погледнато и тя, както и всеки учител, принуден да изпълнява служебните си задължения в такива условия, би могъл да сигнализира според казаното от Коала:
Цитат
Жалба до директора на училището и до Районния инспекторат по образованието с конкретни искания и настояване за проверка и писмено информиране за резултатите от нея.

Сигнали до различните организации за защита на децата, до ХЕИ, РИОКОЗ и т.н институции.
...но не го правят. Тогава не е чудно, че родителите гледат на учителите като на врагове. Но и учителите гледат на родителите като на врагове. Те гледат като на врагове дори и децата - често. Получава се разположение от двете страни на един фронт - едните защитават статуквото, а другите не могат да защитят най-милото си и единственото, което могат да направят е да се държат враждебно и поведение поне да покажат, че не одобрява. Но и дори това не бива да правят - нали утре в техния час ще влезе вашето дате и тогава ще ви е ясно защо се пишат по ниски оценки, но вече е късно. И какво става - и аз се примирявам, свивам байрака и навеждам по-ниско глава да не се види враждебния ми и недоверчив поглед.
Трябва ли да имам познати депутати или други подобни във властта, за да мога да възпра това, което родителската ми съвест подсказва, че е неправилно? В допълнение - Директорката на гимназията е общински съветник и активистка от БСП. Когато въведе униформите водиха дела срещу нея, разнасяха проблема по медии и до "Искрено и Лично" стигнаха, но нищо не се постигна, въпреки очевидното.

# 7
 • Мнения: 5 876
Ами защото майка ми има по-важни неща, с които е несъгласна и с които ти скоро ще се сблъскаш. Например учебната програма, пълна с недомислици; например фалшивата отчетност на училищната работа и т.н.
Моля, сигнализирай до тези институции - никой учител няма да ти се разсърди за това. Учителите не са идиоти, които нарочват децата за щяло и нещяло, камо ли пък за такова нещо.

Мога да ти кажа кой тип родителска намеса дразни учителя - когато един гимназист е абсолютно некомпетентен, пише пълни глупости, не си дава труда да научи две думи накръст, неграмотен е, съответно го оставяш на поправителен и родителят - някаква клечка - започва масиран натиск, заплашва те по телефона, заплашва директорката и тя тръгва да заплашва теб, за да пишеш на все така неукия му син по-висока оценка.
Ти как ще се почувстваш, ако детето ти учи в един клас с такива ученици, които получават оценките си по такъв начин и така обезсмислят неговия труд, знания и талант?

Моят съвет е като искаш, да подадеш жалба срещу общината за въпросните помещения; искрено ти желая успех, защото това наистина е кофти.
А после обърни внимание как работи учителката на детето ти - дали им обяснява подробно материала, дали прескача уроци или ги взема надве-натри, дали детето ти реално учи нещо в нейните часове или ще трябва после да го пращаш на частни уроци (тук и то има роля!) Това е работата на учителката, изгради си мнение за нея въз основа на реалните й задължения.
Детето ти е вече в гимназията, основното, за което е там, е да получи качествено обучение. Затова се смятат коя повече, коя по-малко елитна; дали униформата ще е с рапърски панталони с много джобове няма отношение към този въпрос. Може да са ни по-сладки облечени по един начин или по друг, но вече не са първокласници и като завършат, ще ги питат какво знаят, а не какви униформи са носили. Честно казано, вижда ми се смешно да се пише на "Искрено и лично" и да се водят дела за някакви униформи.

# 8
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Когато има проблем, но само 1-2 родителя реагират = глас в пустиня. и ти нарочват детето после. За да реши проблема трябва родител водач и единство на всички останали. А за съжаление на повечето род. срещи много мами и татковци имат какво да кажат, но си мълчат.
Относно униформите: лично аз съм ЗА, но да са практични и удобни на децата!!!

# 9
 • София
 • Мнения: 6 980
Ако толкова неща не ти харесват, а ги считаш за важни - има изход... Премести детето в друго училище.

Или изобщо не го записвай в училище, където сградата е кофти, униформите са кофти, порядките са кофти... Аз не бих пратила детето си на място, където не харесвам нищо. Садистично ми се вижда някак  newsm78

По отношение правата на ученика, уважението към него и естествено уважението на ученика към учителите... ОХ, ОХ, ОХ...
Няма го и не ми е ясно дали изобщо някога уважението към личността ще се появи в БГ училището?

# 10
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Учила съм в американско училище в чужбина и междучасията ни бяха по 3 минути. Като за тези три минути трябваше да отидем до шкафчето си и да си вземем учебниците за следващия час. Е това предпочитам за детето си, а не да се чудят какво да правят и почва бой от скука. Голямото междучасие беше 20 мин. Браво на Бургазлии. А униформите също браво, няма какво да ми се разхождат от малки по голи пъпчета, видяхте го опита без униформи. Като станат пълнолетни да правят каквото щат.

# 11
 • София
 • Мнения: 6 980
dorothy, в страни си от темата, но и аз съм твърдо "За" униформите. Девойки с проститутски вид, боядисани коси и грим достоен да конкурира клоун са ми около 1000000 пъти по-неприемливи от униформени ДЕЦА.

# 12
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Хайде да вкарам малко настроение в иначе сериозната тема.
На първата ми родителска среща в гимназията в зората на демокрацията се озовават точно 6 родителя - 5 майки и един баща. 4 от майките се оказват с еднакви чанти  Laughing . Майка като се прибра беше с тотално смазано самочувствие и заяви, че повече на родителски срещи няма да ходи. И наистина тази невероятна чест се падна на баща ми.  Crazy

# 13
 • Мнения: 126
А защо не се обърнеш към родителското настоятелство? Или изявиш желание да станеш част от него? Там твоят глас би бил достатъчен, за да дадеш начало на промяна, стига родителите в училището да са инициативни и наистина да ги интересува в какви условия учат децата. В последните години настоятелствата имат доста голямо внимание, защото сумите, които събират се харчат по тяхно решение, а не по своеволието на директорите. В крайна сметка, те съществуват именно за да решават подобни казуси и да са в помощ на родителите.

# 14
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
А защо не се обърнеш към родителското настоятелство? ...........

Не съм сигурна, че подобни родителски организации действат в гимназиите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт