Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Моля ви за рецепти, които да се приготвят в съвременните домашни условия. Повечето живеем в апартаменти в блокове и това ни лишава от някои любими домашни зимнини. Например лютеницата! Къде ще се плескаме печене на чушки по терасите, пък мелене, бъркане на котлона и т.н. Аз години наред купувах готови доматени и чушкови пюрета, смесвах ги с печени патладжани и сварени моркови, добавях олио, сол, захар и подправки и смесвах в бурканчета. След това стерилизирах на котлона ooooh!
Готовите лютеници нямат нищо общо с домашните. Вкусът на повечете е като на някакъв сладникав кетчуп. Даже ако се добавят в пица или нещо друго, хващат коричка. Кой знае какво им слагат вътре! Thinking
Правя лесни туршии на принципа на прясното зеле- в бидончета и с претакане.
Чакам рецепти за лесни и вкусни туршии и т.н. есенни занимания.  chef
Цитирай


Мнения: 4 722
Лично за мен не е трудно да си напечеш пипер на терасата, имаш нужда точно от пипер, чушкопек, щипка за вадене на чушките и тенджера, в която да ги слагаш да се задушат..
Е разбира се трябва да прежалиш и някой ВИКЕНД
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Благодаря за съвета! Вчера купихме 30кг чушки и от днес започвам по малко вечерно време да пека чушки. Смятам да оставя малко за пълнене , а по-кривите да сложа в някаква туршийка. Преди време ме черпиха с една страхотна туршия с червени чушки, чесън и копър, олио, оцет, захар и сол. Не си спомням рецептата. Ако някой се сеща по-точно описание, моля да каже Wink
Цитирай

Там някъде

Мнения: 1 112
Имам рецепта за камби, карфиол и моркови, без стерилизация (с аспирин) . Ако те интересува, ще я пусна.
Цитирай

София

Мнения: 432
Safo,дай рецепта,примами ме.Спретнах едни корнишони с аспирин,станаха супер.Дай да спретна и камби:)
Цитирай

Там някъде

Мнения: 1 112
Смесена туршия - рязани камби, карфиол и моркови
За компотен буркан:
5 с. лъж. оцет (6 градусов)
3 с. лъж. равни захар
1 с. лъж. сол
2 бр. аспирин
Нарязаните камби (на 4 парчета), карфиола (на розички) и морковите (на кръгчета), се нареждат в буркана, между тях се слагат нарязани листа и дръжки на целина и се заливат с гореща вода. Бурканите се запечатват и се обръщат надолу с капачките.
Доза на отделните продукти няма - от което, колкото имате.
След месец е готова за хапване.

Друга смесена туршия - за домати (розово), динчета (рязани на парчета), камби (цели), моркови, бамя, краставички, карфиол, зеле, вишневи и дюлеви листа
За 3-литров буркан:
15 с. лъж. захар
4 с. лъж. сол
200 гр. оцет
8 аспирина
Слага се от това, което имате, по колкото имате, залива се със студена вода и 2 дни стои на слънце. Ако спадне водата се допълва с домат, чушка, камба или пък се долива вода.

Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Safo,рецептите ти са супер. През седмицатае се възползвам Very Happy  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 400
Ето и една страшна туршийка от мен. Кръстила съм я Плевенска туршия, защото от там взех рецептата  Wink

На 5кг камби, моркови, карфиол, кервиз се слага 1 бут. оцет, 100гр. сол, 500гр. захар, 3оогр. олио, 25 аспирина. Престоява 24часа в бидон4е или кофа с капак е най удобно. Като се разбърква от време на време.

Туршията е великолепна
Цитирай


Мнения: 8 580
Ето и една страшна туршийка от мен. Кръстила съм я Плевенска туршия, защото от там взех рецептата  Wink

На 5кг камби, моркови, карфиол, кервиз се слага 1 бут. оцет, 100гр. сол, 500гр. захар, 3оогр. олио, 25 аспирина. Престоява 24часа в бидон4е или кофа с капак е най удобно. Като се разбърква от време на време.

Туршията е великолепна

А след като престои в бидончето, по нататък...................какво??? newsm78
Цитирай

Пловдив/Свиленград

Мнения: 527
Чорбаджийски чушки

Продукти:
4-5кг. чорбаджийски чушки,
няколко глави чесън,
магданоз.
За маринатата:
3л. оцет,
1ч.ч. олио;
1ч.ч. захар
1ч.ч. сол.
Приготвяне: Измийте чушките и изчистете дръжките, цепнете ги на върха.
Продуктите за маринатата се сваряват и с врялата марината се попарват чушките. Изваждат се в плитък съд, докато още не са изстинали напълно ги слагате в буркани, без да ги притискате силно като слагате помежду им счукан чесън и нарязан магданоз. Бурканите се доливат с изстиналата марината. Най-отгоре слагате пласт олио. Ако маринатата не ви стигне се сварява допълнително.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Миналата зима ме черпиха с разкошни камби. Решила съм да я направя тая туршийка и за мой късмет и рецептата се оказа лесна. Камбите се измиват и с ножица им се клъцват дръжките до дъно. Редят се в 3 л буркан с много целина, на вкус чесън и черен пипер на зърна. Слагат се и 3 с. л. сол, 3-4 с. л. захар, 3 каф. чашки оцет и 3 аспирина. Полива се с вряла вода, запечатва се и се обръща. На другия ден се прибира в килера (мазата...). Стават разкошни хрупкави камбички Peace.
Мацката каза, че по тази рецепта прави и рязана туршия, но не съм я пробвала, само камбите.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 966
Туршийката с камби,май ще стане много вкусна Very Happyи аз ще направя малко да зарадвам мъжа
Цитирай


Мнения: 304
царска туршия
3кг. чушки капия
1кг. моркови
2кг. карфиол
3глави чесън
1кг. зелени домати
кервиз
марината:
600мл. оцет
2 каф.ч. захар
2 каф.ч. сол
1-1 1/2 каф.ч. олио
продуктите се нарязват на парчета, маринатата се кипва и с нея се заливат нарязаните зеленчуци. така престояват 6 часа за да пуснат сок, слагат се в буркан от компот в който на дъното се слагат по 3 аспирина.
вкъщи много се харесва тази рецепта, надявам се и на теб да ти хареса. идеална салатка е за ракия и гости.
Цитирай

София

Мнения: 1 041

Уточнение. Слагаш цялата галимация (зеленчуци + марината) в един голям съд за 6 часа, след което я насипваш в буркани от компот с по 3 аспирина. Правилно ли съм разбрала? Не се ли обръщат отвреме - навреме?


А след като престои в бидончето, по нататък...................какво??? newsm78

Присъединявам се към въпроса   bouquet
Цитирай


Мнения: 304

Уточнение. Слагаш цялата галимация (зеленчуци + марината) в един голям съд за 6 часа, след което я насипваш в буркани от компот с по 3 аспирина. Правилно ли съм разбрала? Не се ли обръщат отвреме - навреме?


А след като престои в бидончето, по нататък...................какво??? newsm78

Присъединявам се към въпроса   bouquet
зеленчузите престояват 6ч. в голям съд след това от сока слагам на дъното на бурката и в него разтварям по 3 аспирина и след това натъпквам добре продутките. затварят се бурканите и асо аспиринът не се е разтвморил напълно се разклащат докато се разтвори. надявам се да съм ти обяснила добре ако не чакам още въпроси.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора