Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 28 дек. 2004, 15:24 ч.
  • Преглеждания  5 341  Мнения  18  Онлайн  1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 911
...на пащърнака? Извинете за тъпия въпрос предварително. Имаме тук едни спорове в офиса. Аз съм убедена, че има и друго наименование, което е по-широко разпространено. Знам, че има над 50 вида пащърнак, но... все пак, ако се сетите за друго наименование. Мерси, мами Simple Smile

Реклама
# 1
  • Ottawa, Canada
  • Мнения: 2 452
На английски му се вика парснип (parsnip). В "майки в чужбина" веднъж разнищвахме този въпрос (там може да видиш и снимки на растението) и аз изказах мнение, че пащърнака е корена на растението девисил (подправка за риба), но изобщо не съм сигурна в твърдението си. Grinning  Grinning  Grinning  Grinning

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 911
Цитат на: Laura
На английски му се вика парснип (parsnip). В "майки в чужбина" веднъж разнищвахме този въпрос (там може да видиш и снимки на растението) и аз изказах мнение, че пащърнака е корена на растението девисил (подправка за риба), но изобщо не съм сигурна в твърдението си. Grinning  Grinning  Grinning  Grinning


На английски и аз го знам, ама там май няма спор за наименованието. Знам го и как изглежда. То си е вид ряпа от целиновидните, както пишеше някъде. Честно казано аз пък си мислех, че е корен на кервиз, ама аз съм си зле с някои от подправките, имам си любими и другите не ги зачитам. И аз не съм сигурна изобщо... Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 220
Пащърнака си е пащърнак и това е името му в България.Може би си чула нескопосания превод в някое кулинарно предаване и за това си мислиш така

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 911
Цитат на: ina0305
Пащърнака си е пащърнак и това е името му в България.Може би си чула нескопосания превод в някое кулинарно предаване и за това си мислиш така


Невъзможно, аз не гледам такива предавания Simple Smile
Убедена съм, че в някои части на България се нарича по друг начин, но не мога да се сетя от кого и кога го чух, за да питам...

# 5
  • Сф, Младост1
  • Мнения: 5 337
целина, кервиз...

# 6
  • Мнения: 3 452
Цитат на: kopche
целина, кервиз...


не съм чувала друго име за пащърнака, но в никакъв случай не е кервиз. кервиз е зелената част, а целината е главата на едно и също растение. само дето във варна не са и чували думата кервиз Wink , която е от по-южните части на б-я....

# 7
Това не е ли лапад?

# 8
  • София
  • Мнения: 3 550
Извинете, аз съм госта!

# 9
  • Мнения: 3 452
не, не е.
не знам лапада да има глава?! той не е от кореноплодните, а доколкото знам, пащърнакът е такъв: прилича на голям морков, но е бежов на цвят.....

листата на целината приличат на магданоза, но са по-едри.....абе, иди на пазара и разпитай бабите, те ги знаят всичките зелении Wink  Wink

# 10
  • София
  • Мнения: 3 550
Май съм виждала това бежовото, което описа, но никога не съм го яла. То като ряпата и моркова ли се стърже на салата или се слага по малко за подправка?

# 11
  • София
  • Мнения: 718
Аз също не съм чувала за друго име на пащърнака..(не е кервиз със сигурност както са ти казали по нагоре)

Ето как изглежда за любопитните:

Копирам и информацията която е побликувана към снимката

Цитат
Пащърнак
Pastinaca sativa L.

Ароматна подправка, с месест сочен корен, със сивкавобял цвят и своеобразен приятен мирис и сладникав вкус, наподобяващ магданоза и целината. Известен е още от древността и е служел за храна до XVIII век, когато е заместен от морковите и картофите. Съдържа етерично масло, каротин, витамините В1, В2, фолиева киселина, витамин С (приблизително колкото в цитрусовите плодове), въглехидрати, белтъчини, мазнини, пектиноподобни вещества, минерални соли, миристицин, фурокумарин и др.
В националната ни кухня е намерил приложение при приготвянето на супи, сосове, яхнии.


Листната му част както вече са споменали девойките по горе наподобява целина/девисил/магданоз

# 12
  • София
  • Мнения: 718
Цитат на: Steisi
Май съм виждала това бежовото, което описа, но никога не съм го яла. То като ряпата и моркова ли се стърже на салата или се слага по малко за подправка?


Аз лично съм го слагала само на супи и яхнии.Веднъж добавих и на картофени крокети,никога не съм го ползвала за салати.. Thinking
Иначе на пилешката супа много върви (почти винаги го използвам)..,който обича фрикасе също (в бульона,където се вари месото)...

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 911
Courage, и аз я четох тази страничка. Явно нещо се оплетохме, извинявайте мами.  Embarassed

# 14
  • Мнения: 3 038
Във варненско  му викат "лющян" май Rolling Eyes

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт