Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 окт. 2006, 11:40 ч.

VII клас и деца с хронични заболявания

  • 2 900
  • 4
  •   1
Отговори
Синът ми е с диагноза диабет от 4 години и сега е в седми клас. Попитах в нашия регионален инспекторат дали е освободен от изпит и в кои училища има право да кандидатства с тази диагноза. Отговориха ми, че този въпрос се решава от лекарската комисия към инспектората и то някъде през април-май. Попитах дали има нормативен документ по този въпрос, но не получих отговор. В интернет, в сайта на Министерството на образованието намерих списък на специалностите, който може да кандидатства детето с тази диагноза, но с номерата им, а не наименованията на специалностите. Освен това никъде в този списък не пише, че при тези заболявания децата се освобождават от изпит.
Трябва ли да чакаме до май, за да решим какво ще кандидатстваме. Децата почти всеки ден говорят на тази тема и синът ми ме пита може ли да кандидатства в определени училища. Не искам да го подвеждам. Освен това имаме проблеми със захарите по време на класни и контролни и затова искам да кандидатства без изпит. Не искам заболявамето му да стане причина да не може да влезе  в желаното училище!
Знам от опит, че докато не си потъриш правата, базирайки се на определени нормативни документи, нищо не се получава и затова питам за нормативни документи по тази тема.

# 1
  • Мнения: 485
Eто това е Наредба 11 за приема след 7 и 8 клас, вкл. за ученици с хронични заболявания /има такава глава в наредбата/:
http://minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/d … -05_priem_uch.pdf
За съжаление, до края на февруари-нач.на март не е възможно да си изберете специалности в професионални гимназии, защото едва тогава се утвърждават специалностите, по които ще има прием след 7 и 8 клас.
Въпросът къде може да кандидатства не се определя от комисията към Инспектората, а предварително се утвърждава списък от МОН и МЗ. В този списък пък всяка година има някаква промяна. Доколкото знам, с диабет досега можеше да се кандидатства в езиковите гимназии, за другите специалности не се сещам. Тази комисия само следи дали диагнозите отговарят на тези в списъка и дали не е противопоказана дадена специалност.

# 2
  • Мнения: 4 554
   Точно така, но с една подробност, че трябва да си потърсите правата по рано, защото приемът на деца с увр. започва и завършва преди да е започнало приемането на документи на другите деца. Ние отидохме късно икато ги попитах откъде трябваше да знам за предимствата на детето ми, казаха че е публикивано в в-к "Гледища" - излиза в тираж 30бр /бел. на Wolf/.

# 3
  • Мнения: 485
Минаването през тази комисия става от началото на месец май до 20-22 май - ни по-рано, ни по-късно  Grinning
А това за вестник "Гледища" направо ме разби!

# 4
Благодаря много за информацията, за бързия отговор! От тази наредба излиза, че ще имаме право да кандидатстваме без изпит, а ще чакаме новия списък за да видим къде можем да се запишем. Важно е и че се гледат оценките от първия срок. Ще трябва да се стегнем още сега.
Освен това в училище обявяват разни допълнителни часове (СИП) по математика и бълг. език, в който основно ще се подготвят за изпитите. Те са в неудобно за детето време (проваля му се режима на хранене) и ако не е необходимо няма да ги посещава. И без това са достатъчно натоваряни, а и всеки ден спортуваме (тенис). За заболяването му двигателната активност е много важен фактор за подържане на нормалнои стойности на захарта.
Благодаря ви! Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт