Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 69 отговора

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Ето ви и от мен една бърза и лесна рецепта за кифлички. В нашето семейство много я уважаваме.

Кифлички

5 пълни супени лъжици захар
1 равна супена лъжица сол
1 кубче мая
1/2 чаена чаша олио (или друга мазнина по желание)
0.500 мл вода
брашно около килограм

за пълнежа по желание - сладко, локум, аз ги правя и със смлени орехи с канела и захар, какао ....

От всички продукти се омесва средно меко тесто. Оставя се да почине околко 1/2 час. Разделя се на 3 топки. Всяка топка се разточва и от нея се правят кифличките по стандартната процедура. Кифличките се нареждат в тавата на по-голямо разстояние, защото удвояват обема си. Остават се да втасат. Пекат се на 200 градуса. След като се извадят от фурната, се намазват с захарен сироп(или сок от компот) и се поръсват със захар.

Да ви е сладко eat
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Вчера ги спретнах тези кифлички. Използвах 3 вида пълнеж - локум, мармалад от вишни и орехи с канела и захар. Станаха чудни. От една доза ми излязоха 48 броя, защото разрязах тестото на 4 и после от всяка топка направих по 12 кифлички. Тестото се наду много повече от очакванията ми. Кигфличките станаха тройни и четворни. От последната тава леко прегорих 4 бройки - изгорялото не може да се яде. Много са вкусни и не трябва много майсторлък.

Можете да ги видите тук:

http://community.webshots.com/album/220224794bxVpVD
Цитирай

Варна

Мнения: 360
много хубави стават, а и не са трудни за правени. моя син много ги хареса с локум.
Цитирай


Мнения: 4 052
Подозрително проста ми изглежда рецептата. Наистина ли не се слага яйце или мляко?
Ако е така... защо да не спретна за довечера такава малка изнендка на любимия. Ще има да се радва
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Да проста е рецептата. Но кифличките са чудесни - и топли и студени. И на мене най ми харесаха с локум. С орехите ми са малко сухи. Може би трябва да се добави масло към сместа.
Цитирай

БУРГАС

Мнения: 138
Здравейте, май и аз ще ги  пробвам- но мисля да направя и с натрошено сирене , и с парченца шоколад с лешници.С една др. рецепта пробвах този пълнеж и станаха страхотни- за разлика от течния шоколад , не се разтопи и не изтече , а стана точно такъв , какъвто трябва.
Цитирай

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Радвам се, че са ви харесали.
Само ще допълня, че откакто ходя на работа, поради липса на време ги правя на захаринки.
Дозата я разделям на 16 парчета, разточвам ги на ръка като за кравайчета и ги завързвам на възел.
След като се опекат ги намазвам обилно с медена вода и поръсвам със захар.
Народа в къщи ги обожава за закуска   Laughing
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Само да намеря малко време и веднага ще ги спретна.
Цитирай

София

Мнения: 2 274
Ах, тези кифлички....
На мен изобщо не ми бухнаха -направих всичко както трябва...
Станха едни такива твърди...избощо не ми върви с печеното...
Къде е грешката при мен  Thinking
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Цитат на: Godzilla
Ах, тези кифлички....
На мен изобщо не ми бухнаха -направих всичко както трябва...
Станха едни такива твърди...избощо не ми върви с печеното...
Къде е грешката при мен  Thinking

хаххах Извинявай,че се смея, но познавам един човек със същите реплики - моята свекърва:)
На нея все не и успява печенето и всеки път казва" миналия път стана",а вярвайте ми няма такова нещо:)
Същото важи и за кюфтетата от тиквички. хаххаха
Виновни са ръцете, ръцете....( шегичка ей)
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Почнах ги. Стискайте палци:)
Цитирай


Мнения: 6 883
Стискаме!И аз се навих.Но няма да е днес.Смятам днес да си почина и да събера сили за месенето утре. Very Happy Пиши после как са станали!
Цитирай

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Цитат на: Godzilla
Ах, тези кифлички....
На мен изобщо не ми бухнаха -направих всичко както трябва...
Станха едни такива твърди...избощо не ми върви с печеното...
Къде е грешката при мен  Thinking

Да не би да си прекалила с брашното?
Тестото не трябва да твърдо. Аз като се усъмня накрая взема, че го "набия" 30-40 пъти и то омеква Wink
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Едно въпросче:

Може ли да се направи със суха мая (от тази в пакетчетата)?
Цитирай

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Цитат на: Roshalche
Едно въпросче:

Може ли да се направи със суха мая (от тази в пакетчетата)?

Не съм пробвала досега... Ама като се замисля, що да не може?
Ако решиш да експериментираш, да напишеш после какъв е бил резултата Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 69 отговора