Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

София

Мнения: 69
Мили момичета, споделете как правите класическа баклава.
Аз досега винаги съм я правила с тестена плънка, но мъжа ми не я обича. Миналата нова година, като правих, корите станаха едни такива твърди и сухи, въпреки че имаше много сироп. А на свекървичка баклавата й беше мекичка и се топеше в устата.  Embarassed
Помагайте моля ви! Тази година, мойта баклава, трябва да е по-вкусна!  cook  За да има после   remybussi  и  loveuuu
Цитирай

Пловдив

Мнения: 883
Баба ми прави страхотна баклава!! Утре ще я питам каква е рецептата, знам само, че е с най-обикновени кори (май на Стамболийски), а не с "Белла"- тях не ги харесва.
Цитирай

на път...

Мнения: 1 283
За Коледа направих най-вкусната баклава,която някога съм яла.Рецептата е на една приятелка:
1 пакет фини кори
300 гр. накълцани орехи(или повече,ако искаш)
1 ч.ч. мазнина(масло + олио)
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. галета
1 ч.лъж.канела
Тавата се намазва с мазнината,горните съставки се смесват и се реди 2 кори,плънка+ мазнина,2 кори,като най-отгоре се завършва с кори.Баклавата се нарязва на ромбоиди.Пе4е се на слаба фурна,т.к. трябва да съхне,а не да се пе4е.Аз качих решетката в средата на фурната и пекох на 250 градуса,но по Фаренхайт(по Целзий май са около 150,но не съм сигурна.Пече се около 3 часа и нещо докато получи златна коричка.
Сиропа:
Едно към едно вода и захар(аз направих 3 4аши захар и 3 4аши вода и стана много сочна)Към сиропа се прибавя една ванилия и малко лимонов сок.Свари си сиропа докато се пече баклавата,за да изстине и после да полееш веднага врялата баклава.Хубаво е ако имаш по-хладно помещение да я оставиш там ,а не веднага като изстине в хладилника.Така поема по-добре сиропа и става супер!Ние обаче сме на парно и я бутнах в хладилника,но пак стана много со4на.Направи я,няма да съжаляваш!!!Добър апетит!
Цитирай

на път...

Мнения: 1 283
Цитат на: belalim
Баба ми прави страхотна баклава!! Утре ще я питам каква е рецептата, знам само, че е с най-обикновени кори (май на Стамболийски), а не с "Белла"- тях не ги харесва.

Корите за баклава трябва да са фини,а не точените които са за баница!!!
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 116
Ето и моята баклава :

 Arrow 1 пакет кори "Бела"
 Arrow 3/4 пак. масло ( 250 гр )
 Arrow 2 ч.ч. орехи ( нарязани на ситно , но не много )
 Arrow канела( около 3/4 пакетче )
 Arrow  2-3 с. л. грис

сиропа :
 Arrow 1 и 1/2 ч.ч. захар
 Arrow 3 ч.ч. вода
 Arrow настъргана на ситно лим. кора
 Arrow лимонов сок

В намазнена тава редя 4 кори  Arrow поръсвм с канела и грис Arrow  и с орехи . 4 кори Arrow канела, грис  Arrow  орехи....... Нарязвам на ромбове , заливам с маслото и пека до порозовяване.

Докато варя сиропа слагам и лим. корички . Когато е готов добавям и лим. сок .

 Exclamation  Exclamation  Exclamation  Залива се:
гореща баклава със студен сироп  или
студена баклава с горещ сироп
Цитирай

Пазарджик

Мнения: 72
Holy, с тая чаша захар между корите, плюс захарния сироп, няма ли да стане прекалено сладко?
Аз правя баклавата като Морена, но по средата слагам малко тестена плънка, за да се надуе повече.
Цитирай

на път...

Мнения: 1 283
Цитат на: Steffanie
Holy, с тая чаша захар между корите, плюс захарния сироп, няма ли да стане прекалено сладко?
Аз правя баклавата като Морена, но по средата слагам малко тестена плънка, за да се надуе повече.
Ми такава е рецептата.Но на мен не ми се стори много сладка!Който не обича толкова сладко да не слага захар в плънката.Абе бакалавата е убиец!Аз за сладко 4овек убивам! Wink
Цитирай


Мнения: 4 358
Ето и моята баклава:

1 пакет точени кори
125 гр масло

за плънката:
1 чч смлени орехи
2 сл захар
1/2 чл канела

за сиропа:
1 чч захар
3 чч вода
1 ванилия
канела
кора и сок от лимон

На котлона се слагат захарта и водата до разтапяне на захарта. Добавят се ванилията, канелата и парчета кора от лимон (само жълтата кора, без бяло). След като се сгъсти се маха от котлона, вадят се парчетата кора и се добавя сока на половин лимон.

Разтапя се маслото. Точените кори се сгъват на две (по средата на късата страна) и се намазват с масло. Слага се плънка и се завива на стегнато руло.
Рулцата се редят в тавичка, заливат се с останалото масло и по желание може да се нарежат - снимка

Пекат се до зачервяване.
Горещите баклавички се заливат със студения сироп. Хубаво е да престоят поне 24 часа - снимка
Цитирай

София

Мнения: 69
Благодаря ви Holy, Morena и Tedi_b.  Very Happy  
Всички рецепти изглеждат много апетитни!
Holy, ама вярно ли се пече цели 3 часа (проверих - 250 гр. по Фаренхайт е 120 гр. по Целзий). Това е доста ниска температура, ама 3 часа печене, пък и на вдигната скара Rolling Eyes !?!?
Да не сгафя нещо! Rolling Eyes
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 116
Мамче Миле , аз я пека като баницата , но за по - кратко време , демек на 180 - 200 грдуса С.  Smile
Цитирай


Мнения: 4 358
И аз като Моренка
Цитирай


Мнения: 1 002
Цитат на: tedi_b
И аз като Моренка

само да ти кажа , че баклавата ти е супер ..
не ми стана ясно като срежеш корите по средата, взимаш една по една и слагаш плънка и завиваш , така ли е ?
че нещо не разбрах Smile
Цитирай


Мнения: 4 358
Цитат на: white_r
не ми стана ясно като срежеш корите по средата, взимаш една по една и слагаш плънка и завиваш , така ли е ?

Първо прегъвам кората по средата на малката страна. Така се получава правоъгълник с една късичка и една много дълга страна.
Мажа с масло целия правоъгълник и слагам от плънката в единия му край (по цялата късичка страна). Навивам и редя в тавата.

Когато наредя всички кори, срязавам с нож по средата и така от всяка навита кора се получават две баклавички.
Може да се среже и на две места - така балкавичките ще станат още по-малки, като за една-две хапки.

Не ме бива много в обясненията, дано съм се справила по-добре този път  Embarassed
Ако не съм - питай, баклавата си заслужава  Wink
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Баклава

Продукти:
5 ч.ч. накълцани орехи
2 пакета фини кори
250 гр масло
1 ч.ч. олио
1 1/2 - 2 ч.л. канела
грис

сироп:
3 1/2 ч.ч. вода
1 кг захар
сок от 2 лимона
1/2 ч.л. лимонтозу

Приготвяне:
В ненамазана правоъгълна (по възможност) тава се нареждат корите. На всеки 2-3 се поръсва мъничко грис - около щипка-две. Корите грубо се разделят на 3. След първата 1/3 се слагат половината орехи, омесени с канелата. Под и над орехите - 2-3 щипки грис се поръсват. Пак 1/3 кори, пак орехи, накрая - последната третина кори. Нарязва се с остър нож на парчета, каквито ви харесват. За по-лесно ножът може да се топи в топла вода преди всяко рязане.
Маслото и олиото се завират на котлона. Когато се разтопят, се залива баклавата - по рязаното най-напред.
В предварително загрята фурна се пече на 180 градуса. Като започне да розовее, е добре фурната да се намали на 150-140 градуса. Пече се около час или малко повече, докато корите хубаво се зачервят (да не кафенеят, разбира се - тогава вече върви на изгоряло).
Вади се и изстива.
Сварява се сиропа - щом заври водата, се добавя захарта. Като поври малко - 5-6 минути, се добавят лимоновия сок и лимонтозуто. Ври още мъничко с тях. Оставя се "да почине" 2-4 минути и се залива баклавата. Добре е да се захлупи с друга тава отгоре - дори да не прилепва плътно отгоре. Ако няма тава, поне вестник - да се задуши.

Това е изпитана рецепта - на мама. Многото орехи са чудесни, винаги е жънала успех! Тази година за първи път я правих сама, стана прекрасна. Едвам удържам до утре да я отпочнем.
Цитирай

София

Мнения: 5 810
Боо, 2п какви кори? От старите малки пакетчета или от тези тип Белла? А корите намачкваш ли ги леко или просто ги разстилаш?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора