Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора


Мнения: 1 009
Имам почти една кофа от тях. Днес правих панирани, но търся рецепта за нещо "по-завъртяно".
Цитирай


Мнения: 3 156
Ами панирани са си най-хубави. Вчера правих супа от сърнелки, но истината е, че са твърде сухи и жилави/дори когато са много млади/ за готвене на манджички. Майка ми ги слага в гювеч, в който има и месце - става разкошно.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 494
На кюфтета!  Laughing
Нарязваш ги на ситно (около 1/2 кг) и ги задушаваш с 1 глава лук, сол, черен пипер и малко мазнина, докато течността се изпари. След като сместа изстине, добавяш 4 с.л. галета и 1 яйце. Оформяш кюфтенца, които овалваш пак в галета и панираш с разбито яйце. Пържат се в сгорещена мазнина.
Да ти е сладко!  Very Happy
Цитирай

софия, но от скоро; иначе от перник

Мнения: 29
Здравейте!

Вкъщи доста се ядат гъби и баща ми бере, редовно. Преди няколко години с майка ми бяха набрали доста голямо количество малко сърнелки, много малко. Аз реших да направя нещо интересно с тях и ето какво излезе. Почистваш ги вадиш пънчетата и ги редиш с отвора нагоре в тавичка плътно една до друга. От сирене и масло си приготвяш паста и с един шприц пълниш всички сърнелки. Можеш и шунка да сложиш. Слагаш малко доматено пюре и черен пипер отгоре и стържеш кашкавал за запечатване. Слагаш вода и масло в тавичката и печеш. Трябва да се позлати кашкавала, но за да се сготвят добре гъбите, печи на 200 градуса с фолио. Успех и приятен апетит.
Цитирай


Мнения: 1 009
Момичета, благодаря ви за отговорите. Останаха само най-големите гъби, така че довечера ще пробвам рецептата за кюфтета.  bouquet
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
Ами задушени? Защо никой не каза, че могат да се задушават?
С масълце, ммм...
Миналата седмица пробвах, оказа се, че и в микровълновата могат да се задушават и си стават като в тенджера. Напълних йенската тенджерка до горе с наситнени гъбки, за 20 мин на max (800W) баха супер!

Ние също бяхме набрали много и затворих и в буркани. Ама дали са хубави ще дам отчет зимата като започнем да ги отваряме.
Цитирай


Мнения: 973
Ами задушени? Защо никой не каза, че могат да се задушават?
С масълце, ммм...


Така де  Very Happy и аз ги обичам най много така приготвени с масло и копър....стават страхотни Peace
А и на салата с чесън и малко чер пипер
Цитирай


Мнения: 1 909
мммда,  запечени/задушени с масълце и солчица...и на мен така са ми най-любими сърнелките.
Цитирай

София

Мнения: 975
И аз ги предпочитам панирани
Цитирай

В Изумрудения свят (без рубинени пантофи)!

Мнения: 3 322
На кюфтета!  Laughing
Нарязваш ги на ситно (около 1/2 кг) и ги задушаваш с 1 глава лук, сол, черен пипер и малко мазнина, докато течността се изпари. След като сместа изстине, добавяш 4 с.л. галета и 1 яйце. Оформяш кюфтенца, които овалваш пак в галета и панираш с разбито яйце. Пържат се в сгорещена мазнина.
Да ти е сладко!  Very Happy
Аз ги сварявам с няколко моркова и ги смилам с месомелачката , иначе същата рецепта!
Може и с пачи крак, или комбинирано.
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
За мен панирани са прекрасни, направо все едно е панирано някакво месце. А другата ми идея е на кюфтета. Стават на каша, с ориз, задушени с масло и копър. Опитай и да си изсушиш, после стават страхотна добавка и подправка за ястия и супи.
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
За мен панирани са прекрасни, направо все едно е панирано някакво месце. А другата ми идея е на кюфтета. Стават на каша, с ориз, задушени с масло и копър. Опитай и да си изсушиш, после стават страхотна добавка и подправка за ястия и супи.

А ти сушила ли си? Аз веднъж само пробвах да суша гъби като студентка, при което здраво омирисах стаята в общежитието, а гъбите червясаха. От тогава не смея.
П.П. Тогава май челядинки низах. Който ги знае може да си представи каква играчка беше. Wink
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 494
Що ви трябва да си играете да сушите?  newsm78
Бланширате и във фризера. Така винаги ще си имате гъбки, когато ви потрябват.  Laughing
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
Що ви трябва да си играете да сушите?  newsm78
Бланширате и във фризера. Така винаги ще си имате гъбки, когато ви потрябват.  Laughing

Миналата година прибрах Рижики във фризера. После на няколко пъти вадех и слагах като готвя гювеч, но се появяваше една поне за мен неприятна, леко остра миризма и накрая изхвърлих 1-2 торбички. Може рижиките да не са походящи за гювеч просто, но тази година не посмях да замразя. Друг е въпроса, че фризерът ми е така натъпкан с всякакви зеленчуци, че трудно отварям чекмеджетата вече.  Rolling Eyes

Освен това сушената гъба има по-наситен аромат.
Цитирай


Мнения: 973

А ти сушила ли си? Аз веднъж само пробвах да суша гъби като студентка, при което здраво омирисах стаята в общежитието, а гъбите червясаха. От тогава не смея.
П.П. Тогава май челядинки низах. Който ги знае може да си представи каква играчка беше. Wink

Сушила съм челадинки...страхотни гъбки са, и консервирани и сушени и пресни имат невероятен аромат.
Ако се решиш пак да сушиш, аз ги слагам на хартия или вестник на проветриво и сухо място, като подбирам по-малки гъбки да не са много големи и месести. Трябва да са абсолютно сухи.
Друг вариант е да пробваш да ги изсушиш във фурната на ниска температура около 50-60 С

Ето ти и един полезен линк гъби   Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора