Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 окт. 2006, 17:11 ч.

За агресивните деца в градината

 • 1 198
 • 27
 •   1
Отговори
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 781
Дъщеря ми е от близо месец в нова градина. Не че й е приятно, но стиска зъби и ходи, няма как. По принцип е чувствително и кротко дете, същевременно много лъчезарна.

Вчера я прибрах хълцаща и нещастна от ДГ. Едно момче я беше сритало  в бъбреците. По-късно вечерта ми разказа за друго, което хвърлило маса върху нея #Cussing out. Междувременно ми разказва и други потресаващи случки, за ритнато в лицето момиченце, хващане за врата и разстрисане, и подобни ....

Сутринта, докато търсех правилните думи, за да говоря с учителката, една майка вече ме беше изпреварила. Оказа се, че в групата има трима агресори, от които са пропищяли всички. Обяснението на учителката беше, че "тези неща стават за секунди" и те "не могат да обърнат внимание на толкова много деца". Което, за съжаление, е факт. Невъзможно е две жени да се справят с 30-40 деца. От друга страна, никой не иска детето му да е малтретирано и подтиснато.

Не мога да кажа на дъщеря си да се бие, защото не искам да подклаждам агресия, а и дори и да й кажа,  тя няма да го направи. 

Засега съм й казала да се пази от лошите деца и да ги игнорира. Но тя май ще се окаже "нарочена" от по-агресивните деца, защото  те усещат по-беззащитните.

Не знам как да я предпазя.

# 1
 • Мнения: 397
На твое място, ако агресията продължи, бих потърсила за разговор родителите на въпросните деца, които проявяват агресията или пък нека този разговор го проведат учителките щом се знаят кои са агресорите и щом "всички са пропищели" Thinking...!?

# 2
 • София
 • Мнения: 1 878
Колкото и да им е тежко на госпожите те затова са там и това им е работата, бих им го напомнила тактично, защото залога е здравето на нашите деца, освен това бих настоявала и за общ разговор с родителите на пострадалите и на агресорите в присъствието на госпожите и директора  Crossing Arms, за да се обърне внимание навреме преди да е станала някоя по-голяма беля  Naughty

# 3
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Тук май някой не си върши работата и си измива ръцете с децата! Дори и да има агресори, то педагозите са длъжни да реагират. какво имам в предвид? В групата на сина ми има действително агресвно дете, което блъска хвърля... и т.н. Учителките като за начало проведоха сериозен разговор с родителите и съответно дадоха насоки за възпитението му. Но явно не е помогнало, на род. среща тази година ги посъветваха да потърсят специалист да им помогне! Агресията не е нормалното поведение - детето реагира така/ ако не е болно от нещо , но до колкото разбрах говоримм за здрави деца/ в резултат от нещо- липса на внимание в къщи или др. причина.  Това обаче едни педагог не би трябвало да толерира и да си измива ръцете с факат че били много... и т.н. Явно липсва и респект от педагога - иначе не би могло да се случи!

# 4
 • София
 • Мнения: 1 876
родителска среща с присъствието на всички родители, на учителките + директора на градината  Naughty

# 5
 • Мнения: 4 320
На моя съседка дъщерята беше изгонена от детската градина-родителите бяха направили подписка да се махне от групата им, защото псувала наред и се държала агресивно с децата. Кой знае какво слуша вкъщи, а баща й е полицай newsm78

# 6
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 781
С родителите е говорено. Резултат явно - 0.

Директорката минаваше случайно, докато разговаряхме с "госпожата" и само вметна "Аааа, пак ли те" и това беше. Трябва да приемаме положението като свършен факт  #Cussing out
А едно от момчетата  е било преместено от друга група в нашата точно поради агресивното си поведение Close.

Ако нещата продължават в същия дух, задължително ще предизвикам среща с родителите на агресивните деца, възпитателките и директорката. Но при тази настройка от тяхна страна ...... не знам ще има ли ефект.

# 7
 • Мнения: 13 834
родителска среща с присъствието на всички родители, на учителките + директора на градината  Naughty

# 8
 • ....
 • Мнения: 1 220
Айяла, не зная какви са порядките във вашата градина, но ако децата следобяд са навън, има ли възможност като отидеш за дъщеря си да постоиш там?!  Аз бих постъпила така, бих останала на пейката до госпожата и наблюдавала играта на децата. Много често по-палавите деца, са проблем, а и ако в къщи ги попляскват (което все още е традиционнен метод на възпитание), нормално да пренасят агресията си върху други, по-беззащитни деца.  Има един % родители, които след подобен разговор биха понапляскали децата си, което естественно няма да има никакъв положителен ефект, а точно обратното. Ако на мен всеки ден ми разправят колко съм лоша и проклета, аз така ще се вживея в тази си роля, че ми е жал за околните. Опитай се да се сприятелиш с тези деца, има ли възможност родител да ходи като доброволец в детската градина, да помога, ако има възползвай се! Ние имахме такъв проблем със сина ми, беше нов и имаше едно хлапе, което не му даваше да играе и го подръпваше и побутваше, сега са първи приятели!  Не се настройвай негативно, все пак това не са деца на 15 години, в див пубертет, мисля че малчовците лесно се манипулират (в добрия смисъл на думата) и това помага!

# 9
 • ....
 • Мнения: 1 220
родителска среща с присъствието на всички родители, на учителките + директора на градината  Naughty

Това е малко като "другарски съд"! Rolling Eyes

# 10
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 781
Nadq, абсолютно си права за методите на възпитание и за техните последствия.

А относно препоръката ти,  родител да ходи да наблюдава и помага в ДГ - не мисля, че би помогнало. В крайна сметка никой не би могъл да превъзпита чуждо дете за половин или един час, а и ми се струва, че по скоро родителите се нуждаят от превъзпитание. Друг е въпроса, че аз съм на работа до 18.00 ч. , иначе много би ми се искало да имам шапка-невидимка и да погледам  и послушам децата, без да ме забелязват.

# 11
 • Мнения: 4 966
Според мен проблемът за агресията в градината е основно по вина на госпожите.
Вярно е, че не могат да обръщат постоянно внимание на всички деца, но те най-добре знаят кои са по-буйни и наистина имат нужда някой да ги наблюдава. Тяхна е ролята през деня да следят как се държат тези деца, да им говорят, да ги учат кое е правилно и кое не е. Много е лесно само да си измият ръцете с това, че не можело да ги наблюдават. Ами, ако (не дай, Боже) някоя тяхна пакост има по-тежки последици?! Какво ще реши казването на родителите? Аз виждам 2 възможни варианта: 1. по-агресивните родители или направо ще си похвалят отрочето, че "си отстоява позициите", или ще му извъртят 2 шамара - резултатът ще е на другия ден, когато детето си го върне на по-слебите от него; 2. спокойните родители с по-буйни деца - ще обяснят, че това не е хубаво, но всичко ще е постфактум и детето ще забрави до следващия ден за разговора и пак ще лудее. Ролята на педагозите в градината е точно тази - да реагират в момента и адекватно (дори да не разберат какво става точно в момента, ще видят последиците и тогава е времето да "възпитават").
 Thinking

# 12
 • София
 • Мнения: 3 082
На мен това ми е болната тема от 3 дни. SadХодим на градина от пролетта и на Михаела й харесеваше, не е плакала, макара че тихичко си страдаше, и от вторник започна да плаче като я оставям сутрин.За да не ви занимавам повече- оказа се че имат момиченце в групата , което се блъска , дори я блъсна пред мен.Аз направих забележка- то пак я бутна нарочно, аз споделих с г-жата и се оказа че тя знае за поведението на детето.Кажа че са говорили с родителите, но майката "възпитавала" детето като не му правела никакви забележки, всичко му било позволено.Аз не можах да реагирам, говорих и с директорката, засега следят по изкъсо детето, но то явно не ги слуша много.Не знам какво да правя.
Изплаках си мъката поне.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 140
Аз бих говорила може би пряко с агресорите. Първо с добро, после, ако трябва и с лошо. Явно родителите им и учителите не могат да се справят, а за момиченцето ти това ще е трудна задача. Оставаш ти, ако нещата продължат така.
Айяла, доколкото си спомням преди бяхте в ЧДГ "Рай". Там имало ли е такива случаи? Питам, защото съм склонна от собствените си наблюдения да абсолютизирам, че агресия в частните градини няма /поради по-малкия брой деца, по-силната мотивация на учителите и т.н./,  докато в държавните май е масова практика.

# 14
 • Мнения: 13 834
В процеса на възпитание трябва да участват и родителите. Няма спор, че и госпожите трябва да реагират веднага на подобни ситуации и да се опитват да убедят въпросното агресивно дете, че така не трябва да се държи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт