Министерството на здравеопазването направи промени в имунизационния календар на страната. От следващата година децата в България ще бъдат имунизирани с убита, вместо с жива ваксина срещу полиомиелит.

В страните от Европейския съюз от 10 години се прилага само такава ваксина, защото при нея на практика няма странични ефекти, твърдят епидемиолозите във ведомството. Пречка за въвеждането й в България е била 5-6 пъти по-високата цена. Сега обаче необходимите средства са заложени в проектобюджета на здравното министерство за 2007 г.

Предвижда се до 1-2 години децата да се имунизират с комбинирани ваксини срещу дифтерит, тетанус, коклюш и хепатит В. Те също са по-скъпи, но са по-удобни за употреба, защото с едно убождане се получава имунитет срещу няколко заболявания. От четири седмици на шест месеца ще се вдигне възрастта, до която се забранява използването на ваксини, които съдържат живачен консервант, допълниха експертите.

От 2008 г. в регионалните инспекции за контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) ще бъде изградена информационна система на имунизациите. По такъв проект вече се работи от година в Стара Загора съвместно с европейския офис на Световната здравна организация.

Последна редакция: пт, 06 окт 2006, 10:52 от eliger