Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2006, 13:33 ч.

Събеседване с психолог

 • 1 239
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 843
Привет на всички мами, настоящи и бъдещи!

Благодаря за хубавия форум и ценната информация, която давате с постингите си!

В края на юни подадох документите в Агенцията и средата на юли ме повикаха на първа среща със социалния работник. Вече минаха трите срещи и посещението в дома, разговора с препоръчителите, включая почти едномесечното прекъсване заради августовките отпуски.

Въпросът ми е следния: На първата среща с психолога (социалната каза, че ще имаме 5 срещи), се оказа, че се касае за 7 такива, но не концентрирани като тези със социалната служителка, а разредени максимално - в добрия случай по една седмично! Както и да е, вече и на това се вижда края, остават само две. Това, което не разбирам е защо не срещнах никъде в коментарите ви, споменаване на подобни срещи? Това нова практика ли е или аз не съм чела добре?

Разбира се, бих приела всичко, което би помогнало не само на мен и желанието ми, но и на бъдещето ми дете, но наистина се озадачих защо никой не споменава за тези беседи.

Някои от тях са ползотворни, други наистина подлагат на крайно изпитание мотивацията на кандидат осиновителите. Излишно е да обяснявам как се съчетават тези излизания от работното място всяка седмица, в продължение на най-малко седем! Така или иначе колегите и шефовете проявяват разбиране само до едно време...Но това са "бели" кахъри!

Питането ми е, наистина, от скоро ли е приета тази практика и има ли и други кандидат осиновители вече минали по този път или минаващи в момента?

Сърдечни поздрави


 

# 1
 • Мнения: 171
Когато започваха нашето проучване, соц. работник спомена за срещи с психолог, но впоследствие ни каза,че такива срещи няма да има и минахме без тях.

# 2
 • Мнения: 3 672
На нас ни казаха, че ще имаме само срещи със социален работник

# 3
 • София
 • Мнения: 1 843
Е, вие съвсем ме смаяхте! Извинете за любопитсвото, но вие в момента ли кандидатствате за осиновяване? Започвам да си мисля, че си правят някакъв луд експеримент с мен!!! Наистина ли никой не е минавал през такива срещи?!

Моля да ме разберете, вече и без това ядох достатъчно "пердах" заради доверчивостта ми. Искам да знам дали това е нормалната процедура или ме хванаха за опитно зайче!

# 4
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 073
И ние нямахме срещи с психолог.....а кандидатствахме по новият закон:(
А би било така полезно.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 843
ilang-ilang, всъщност само донякъде е полезно. Съвсем реалистично и в духа на "търсим родители за детето, а не дете за родителите", искам да ти кажа, че в по-голямата си част, срещите са провокативни, изпитващи търпимостта ни, подлагащи ни на всякакъв род ровичкане в интимното и т.н.

Рядко говорим за децата, освен непрекъснатото повтаряне, че те НЕ СА КАТО ДРУГИТЕ ДЕЦА, че да отгледаш осиновено дете не е като да отгледаш свое, че аз няма да заместя никога биологичната майка и подобен род, за жалост болезнени, но истини. Но когато задам въпрос свързан с проблемите в отглеждането на такова дете, отговора е: Дам, ще поговорим другия път, времето изтече! А другият път...все забравяме...

Така че добави удължаването на очакването с около два месеца заради тези срещи, назначаването им в работно за служителите време без да ги интересува дали имаш възможност да излизаш всеки път от работа, внезапното отменяне на срещите за друг ден и час, когато вече си се организирал...а после, когато влезеш задъхан, прекосил половината град в бесен трафик и още главата ти бръмчи от служебни задачи и проблеми, да седнеш, да се усмихнеш...и да чуеш за пореден път, че си тооооолкова маловажен и глупав в желанието си да дадеш дом и любов на едно дете!

Полезни могат да бъдат други беседи, литература и най-вече опита на хора в сходни ситуации.

# 6
 • Мнения: 3 672
А ти от къде си? Къде са тези противни социални работници?

# 7
 • София
 • Мнения: 1 843
Честно казано не бих използвала чак думата 'противни', просто прекалено вживяни, може би в новото си амплоа на "търсещи родители за детето, а не дете за родителя" и "стремящи се да откажат кандидат осиновителите от осиновяване". При вас не са ли използвали такива реплики?

Но не пуснах темата да се оплаквам. Така или иначе няма да ме откажат! Въпроса ми беше, има ли други хора, посещавали подобни срещи с психолог? От досега получените отговори, явно не.

Иначе съм от София.

# 8
 • София
 • Мнения: 533
DarZaMen,

В различните отдели практикуват по различен начин. Всеки отдел си има определан схема, по която работи - въпреки че стандартите са спуснати от Агенцията за Социално Подпомагане. Матрицата с въпросника е даден от там - а начина, по който се провежда интервюто и срещите, се определят от шефовете и самите социални работници.

До скоро в много от отделите нямаше психолози, затова и при много от мамите във форума не е имало подобна среща с психолог.

В София има еди-два отдела, където наистиан подлагат на прекалено много срещи кандидат-осиновителите. Принципно практиката е от 3 до 5 срещи, но чак 7 - наистина се изненадвам. Както и формата - веднъж седмично... Обикновено срещите са разтеглени в периода от трите месеца - не са така интензивни.

Ако имаш някакви притеснения и по-конкретни въпроси, пиши ми на лични Simple Smile

# 9
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 073
Аз съм много доволна от отношението на социалните.Те подчертаваха,че търсят родители за децата,но винаги с готовност отговаряха на всички наши въпроси.Бяха в любезни и обясняваха за възможните трудности при отглеждането на детето.След самото осиновяване също бяха на разположение.С цялото си поведение ни накарах да се чувстваме по-специални(има двойки,които не се решават на тази стъпка) и сигурни,че рано или късно ще имаме дете.Много съм доволна от отношението им!!!
Но явно не навсякъде е така Confused

# 10
Ние имахме само 3 срещи и за съжаление не успяхме да се срещнем с психолога:(
( Беше в болнични по майчинство.... Познайте кой:)

Според мен тези срещи са изключително полезни. Особено ако наистина хората от другата страна се опитват наистина да ви подготвят за промяната.

# 11
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
да седнеш, да се усмихнеш...и да чуеш за пореден път, че си тооооолкова маловажен и глупав в желанието си да дадеш дом и любов на едно дете!

Полезни могат да бъдат други беседи, литература и най-вече опита на хора в сходни ситуации.
Подкрепям твоето мнение,не всяка личност става за психолог!ilang-ilang е попаднала на истински професионалисти,както трябва да е навсякъде.В този важен и труден момент е много важна подкрепата и правилният подход към кандидат осиновителите.Понякога разговора с хора минали по пътя на осиновяването се оказва по-полезен от разговорите с психолози,особено такива дето си мислят,че знаят всичко,но едно е наученото друго изживяното,изстраданото и споделеното.

# 12
Скъпа DarZaMen,
Заинтригува ме историята ти и тъй като ние тепърва тръгваме по пътя на осиновяването, всяка информация ми е от полза Grinning.
Би ли споделила къде и в кой отдел на Агенцията сте подали документите си?
Благодаря предварително  bouquet.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт