Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 окт. 2006, 07:37 ч.

Пак предизвикателство-сладкиш дзупе инглезе

  • 5 328
  • 13
  •   1
Отговори
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 041
С търсачката опитах,но по моето търсене няма намерени страници.
Моят син обожава този сладкиш-в хотел"Империя" на Лечков го предлагат,и все се опитвам за разбера как е направен,но ..има лек аромат на ликьор,няколко блата,слепени с крем ,отгоре е шоколад,но има и вкус на смлени ядки и портокалови корички.Не знам дали някоя от вас е опитвала,но още по-важно за мен е дали можем да намерим рецептата.

# 1
  • Вече на село
  • Мнения: 555
Ооооооооо, това и аз съм го яла и много го искам. Дано някой да го знае Praynig

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 666
Момичета запалихте ме с този сладкиш
Знаете ли, че съм опитвала 1 торта, казва се "КАЙЗЕР" в едно заведение в центъра на Пловдив. Има същия вкус като описания от вас сладкиш, НО не знам рецептата. Винаги си поръчвам от тази торта, когато съм в заведението.
Дано някой да знае рецептата  ooooh!

# 3
  • Мнения: 8 478
аз отворих наскоро тема за този сладкиш, но в момента търсачката е претоварена и не мога да я открия. пробвай пак да потърсиш на следните комбинации: дзупе инглезе и на zuppa inglese

# 4
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 041
А оттук кой ще го преведе?
http://www.buonissimo.org/ricette/1704_zuppainglese.asp
Хайде,момичета с италиански,къде сте? smile3547
Уриел,благодаря ти  bouquet

# 5
  • Somewhere over the rainbow
  • Мнения: 315
ето го и на английски:
http://www.buonissimo.org/ricette/1704_zuppainglese.asp

# 6
  • Варна
  • Мнения: 446
Ето превода, и аз се заинтересувах.

“Произходът на Дзупа Инглезе е много спорен. Според някои рецептата е била пренесена от Англия в средата на 19-ти век, в действителност в Англия съществува подобен сладкиш, който се нарича трифъл, име непреводимо на италиански. Според други е създадена от някой готвач, работещ за английско семейство във Флоренция.

За крема: четири жълтъка, 4 с.л. брашно, 4 с.л. захар, 4 чаши мляко, 50 гр какао, кората на един лимон.
За Дзупата: бишкоти, ликьор Аlchermes, мляко
Приготовление: 1. В тенджерка разбийте жълтъците със захарта и добавяйте при непрекъснато бъркане брашното и млякото, ароматизирайте с кората от лимон.
2. Загрейте крема при непрекъснато разбъркване до сгъстяването му. Дръпнете от огъня, извадете лимоновата кора, разделете крема на две части: едната отделете, а в другата добавете какаото.
3. Разрежете бишкотите наполовина, разредете ликьора с мляко на вкус /според това дали искате по-силно или по-слабо алкохолен десерт/
4. Потопете половинките бишкоти в ликьора и с тях облепете стените на формичка, сипете един слой от жълтия крем, след това покрийте с още напоени бишкоти, сипете от тъмния крем, и т.н. редувайте до изчерпване на съставките, като завършите с напоени бишкоти.
5. Оставете в хладилника за няколко часа, после сервирайте.”

Търсачката относно ликьора даде следните резултати: яркочервен на цвят флорентински специалитет, подправен с канела, карамфил, индийско орехче и ванилия и други подправки.
Впрочем същият сладкиш в "Пастарията" във Варна го сервират отгоре със запечени разбити белтъци.

# 7
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 525
Хи хи, наша приятелка тук яла с мъжа си такъв сладкиш някъде и като й се роди момиче го кръсти Инглес...

Леко озадачени го приехме.

Преди месец роди момче и познайте как се казва - ... Дзупа, разбира се  Joy

Сори за малко не-по-темата   bouquet

Ще трябва да го направя този сладкиш и да ги поканя  Grinning

# 8
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 041
Благодаря на всички,които помогнаха за рецептата.  bouquet
Утре ще го приготвя и ще ви споделя дали е сполучлив.DDBD виртуално ще почерпя теб за превода-само ликьора може да е друг,но с тези аромати смятам,че ще наподобява оригинален вкус.А при Лечков отгоре има настъргани лешници и вътре в сладкиша са добавени озахарени портокалови корички.Ще опитам да направя мелез от вкуса,който знам,че трябва да има и оригиналната рецепта.
Блонди,синът ми обожава този сладкиш.Дали да не съм след време подготвена за подобна изненада Joy

# 9
Синя Роза, какво стана? Получи ли се? Хареса ли ги семейството?

# 10
  • Мнения: 907
Ето я все пак и старата тема, момичета!
Поздрави!

# 11
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 041
Направих дзупе,но тази рецепта я използвах само за "основа".
Защото кой то е опитвал дзупе като прочете рецептата и му става ясно,че не е точно това.
Аз добавих ром,но задължително добавете в жълтия крем захаросани портокалови корички,а в какаовия половин щоколад  и натрошени лешници,отгоре го залях с течен шоколад и поръсих пак с лешник и малко портокалови корички за украса.
Вкусът на самия сладкиш идва от аромати,захаросани плодове,иначе си е бишкоти с яйчен крем.
Получи се,но според мен все още не съм улучила точната рецепта,затова в събота пак ще отидем да си го хапнем дзупето.Явно има някаква тънкост в ароматите,нещо много специфично и много приятно,но не ми е познато.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 545
Като отидете в събота пак да се наспадите на оригинала, опитай да уловиш каква подправка може да са сложили още - ще се радваме да споделиш.
И... Бон Апети!

# 13
  • България Сливен
  • Мнения: 224
По повод сладкиша. Познавам  г-жа Лечкова и съм говорила с нея за сладкиша. Тя ми обясни. че това не е на 100% оргиналната рецепта има и нейно творчество при приготвянето му. но не казва какво е. Така, че по добре да се прави по оргиналните рецепти.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт