Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 окт. 2006, 16:50 ч.

за детската кухня?

 • 558
 • 8
 •   1
Отговори
От няколко месеца съм записала дъщеря ми(на 1година)на детска кухня. Имам съмнения, че храната съдържа подправки, които не са подходящи за тази възраст (нещо като вълшебен вкус, ути микс и тем подобни).
Някой знае ли дали има законова разпоредба (наредба или др), която да съдържа регламент какво е забрането да се слага в храната, приготвяна в детската кухня и т.н.
Кой контролира съдържанието на хратата, приготвяна в детската кухня, респ. качеството на храната?

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 650
Има специален рецептурник за Детските кухни... Който е одобряван преди "нанайсе" години в Министерство на народното здраве... Тогава със сигурност е нямало универсални подправки от видовете, които изброяваш... И вероятно е лична приумица на някого да ги употреби... Ако е така наистина...
Що се отнася до контрола... Местната служба на РИОКОЗ го прави... Това са бившите ХЕИ... Ако имаш съмнения за качеството... Тях трябва да сезираш...

# 2
 • София
 • Мнения: 1 547
Ползвам услугите на детска кухня откакто Никола стана на годинка. Не съм забелязала да готвят с такива подправки - съвсем категорично почти не слагат сол. Наблягат на зелените подправки и храната е много вкусно приготвена. Спестява ми много време и все ден е налице. Познавам дори дамата, по чиято книга с рецепти приготвят храната - веднъж беше дошла да продава екземпляри от книгата си  Crazy Разглеждала съм я и никъде не фигурират изброените от теб подправки.  Naughty

# 3
 • София
 • Мнения: 3 995
И в нашата кухня не ползват изброеното от теб. И сол не слагат. Само магданоз и чубрица съм виждала.

# 4
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 659
И в нашата кухня не ползват изброеното от теб. И сол не слагат. Само магданоз и чубрица съм виждала.

И в нашата...

# 5
Направих запитване до РИОКОЗ и от там ми отговориха следното (пускам го за информация):


Във връзка със специфичните анатомо-морфологични и физиологични особенности на детския организъм се предявяват специфични изисквания към храненето на децата. Във връзка с това са приети специални наредби от МЗ, издадени съгласно чл.4 от от Закон за храните, обн.в ДВ бр.90/99г а именно:
1. Наредба за изисквания към състава, характеристиките и наименованието на храните (Приета с ПМС 149/2001г., обн.ДВ 57/26.06.01г.)
2. Наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца (Приета с ПМС 66/2003г., обн. ДВ 27/25.03.03г.)
3. Наредба за изискванията към храните със специално предназначение (Приета с ПМС 249/2002г., обн.ДВ 107/15.11.02г.)
С тези наредби се определят изискванията към производителите и търговците относно състава, характеристиките, етикетирането и представянето на храните, предназначени да задоволят специфичните хранителни потребности на кърмачетата и малките деца.
За организиране на правилното хранене на децата в ранна детска възраст (над 1 година) са разкрити детски млечни кухни, регистрирани съгласно Закон за храните. В тях храните се приготвят по одобрени от МЗ рецептури и технологии, съобразени с физиологичните норми за хранене, регламентирани с Наредба 23/19.07.2005г.
Контролът по изпълнение на изискванията на наредбите се осъществява от органите на държавния контрол по Закона за храните, на всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храните. Контролират се суровините, съставките, добавките и др. продукти, които се използват при производсвтвото на храните, технологичните процеси за производство, съхранение и реализация на храните, извършва се лабораторен контрол на храни.
При съмнения за несъответствия относно състава и качеството на храната следва да се обърнете към компетентните органи на държавния здравен контрол чрез подаване на съответния сигнал.


Ако някой се интересува от въпросните наредби, мога и тях да пусна или да пише на nej@abv.bg

# 6
Привет!
Във връзка с детските кухни искам да споделя за опита на мой познат с една частна детска кухня. Ето постинга му и накрая линк към форума, откъдето го взех:

"Пиша настоящето защото съм потресен от собствените си разкрития в едно детска млечна кухня. Мой дълг на родител и гражданин е да запозная всички и това да стигне до колкото е възможно повече хора.

Откакто синът ми навърши 8 месеца го записахме на детска кухня. Целтта беше да получава разнообразна и питателна храна. Пък и малко да отменим мама в и без това тежкото домакинство. Първоначално храната беше добра и на детето му харесваше. От няколко месеца насам обаче храната стана еднообразна и недостатъчна, а и не беше съобразена с възрастта на детето. От 03.01.2007г. се отказахме от услугите на държавната детска млечна кухня и се записахме в друга кухна, само че частна. Кухнята носи името "Junior menu" и има няколко раздавателни центъра на територията на гр.София, но храната се приготвя в сградата на ІІ-ска болница. На вторият ден забелязах, че детето се буди със страшна жажда и отказ от следообедната закуска. На следващият ден с ужас установявам, че храната, която ни дават от млечната кухня е с много високо съдържание на сол. За тези, които незнаят ще поясня, че до 3годшна възраст на децата е абсолютно забранено да се дава сол и каквито и да е остри и силни подправки. Единствените подправки, които са разрешени са: магданоз, копър, целина и сладък червен пипер и то пресни. Нищо друго! Посетих на мястото където се приготвя храната и установих, че същата кухня храни и възрастни хора и то със същата храна, която се дава и на децата. След като направих забележка на готвачката, че храната е много солена се почнаха оправданията и версиите от страна на персонала.

Версия 1: Постъпило оплакване, че храната е безсолна и безвкусна и за това слагали сол в яденето!
Отговорих им, че в храната на бебета и малки деца е абсолютно забранено слагането на сол. Тогава се появи,

Версия 2: Не били слагали сол, ами понеже работели с готова кайма и консервирани домати, та разбирате ли в тях имало сол и оттам и яденето било солено. След грандиозен скандал от моя страна се появи,

Версия 3: Пред мен застана човек, който твърдеше, че е човекът който изпробва храната. Същият този човек обясни, че храната е солена защото готвачката използва подправката "Пикантина", която подправка си имала сертификат. Изтръпнах!!! Честно ви казвам, че косата ми се изправи! "Пикантина" в храната на деца от 8м до 3год. възраст !!!! След направена от мен справка открих следното : Подправката "Пикантина" е с 30% съдържание на сол, както и наличието на глутамат, останалото са консерванти и оцветители.
Глутаматът е абсолютно забранен, защото се отлага директно в мозъка на човек и най-лошото е, че не се отделя от организма.

Справка: http://www.yosif.net/bg/med/index14.htm

Вече съм сигнализирал компетентните органи за този случай. Чувствам се длъжен настоящето да стане обществено достояние. Защото тези хора наистина тровят децата ни. В следващите дни ще направя стъпки и да сезирам прокуратурата. Тези хора заслужават решетки."

http://www.radioatlantic.net/forum/viewtopic.php?t=2166

# 7
 • София
 • Мнения: 116
Лятото бяхме в Бургас за по- дълъг период от време и там бях записала бебка на млечна кухня.Готвеха(по моя преценка) доста вкусно. Като се върнахме в София се записахме на частна по домовете.След две седмици я спрях-на мен не ми хареса еднообразния вкус, прекалено едрата консистенция(не че ми пречи да я пасирам), но намерих и загоряло фиде в супата и т.н. Предпочитам да знам как и какво слагам в яденето на детето си.Не говоря за всички кухни, знам че има такива в които се готви хубаво. Но за жалост до нас няма близка такава!

# 8
 • Лом,иначе Пловдив
 • Мнения: 179
Мислех към седми -осми месец да запиша малкия на детска кухня ,но започвам да се разубеждавам.Разбира се аз съм от Лом и се надявам тук да е различно.А за вас-оплачете се ,защото на мен ми се струва изключително безотговорна работа това с подправките.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт