Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
От няколко месеца съм записала дъщеря ми(на 1година)на детска кухня. Имам съмнения, че храната съдържа подправки, които не са подходящи за тази възраст (нещо като вълшебен вкус, ути микс и тем подобни).
Някой знае ли дали има законова разпоредба (наредба или др), която да съдържа регламент какво е забрането да се слага в храната, приготвяна в детската кухня и т.н.
Кой контролира съдържанието на хратата, приготвяна в детската кухня, респ. качеството на храната?
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 650
Има специален рецептурник за Детските кухни... Който е одобряван преди "нанайсе" години в Министерство на народното здраве... Тогава със сигурност е нямало универсални подправки от видовете, които изброяваш... И вероятно е лична приумица на някого да ги употреби... Ако е така наистина...
Що се отнася до контрола... Местната служба на РИОКОЗ го прави... Това са бившите ХЕИ... Ако имаш съмнения за качеството... Тях трябва да сезираш...
Цитирай

София

Мнения: 1 547
Ползвам услугите на детска кухня откакто Никола стана на годинка. Не съм забелязала да готвят с такива подправки - съвсем категорично почти не слагат сол. Наблягат на зелените подправки и храната е много вкусно приготвена. Спестява ми много време и все ден е налице. Познавам дори дамата, по чиято книга с рецепти приготвят храната - веднъж беше дошла да продава екземпляри от книгата си  Crazy Разглеждала съм я и никъде не фигурират изброените от теб подправки.  Naughty
Цитирай

София

Мнения: 3 909
И в нашата кухня не ползват изброеното от теб. И сол не слагат. Само магданоз и чубрица съм виждала.
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 19 207
И в нашата кухня не ползват изброеното от теб. И сол не слагат. Само магданоз и чубрица съм виждала.

И в нашата...
Цитирай
Направих запитване до РИОКОЗ и от там ми отговориха следното (пускам го за информация):


Във връзка със специфичните анатомо-морфологични и физиологични особенности на детския организъм се предявяват специфични изисквания към храненето на децата. Във връзка с това са приети специални наредби от МЗ, издадени съгласно чл.4 от от Закон за храните, обн.в ДВ бр.90/99г а именно:
1. Наредба за изисквания към състава, характеристиките и наименованието на храните (Приета с ПМС 149/2001г., обн.ДВ 57/26.06.01г.)
2. Наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца (Приета с ПМС 66/2003г., обн. ДВ 27/25.03.03г.)
3. Наредба за изискванията към храните със специално предназначение (Приета с ПМС 249/2002г., обн.ДВ 107/15.11.02г.)
С тези наредби се определят изискванията към производителите и търговците относно състава, характеристиките, етикетирането и представянето на храните, предназначени да задоволят специфичните хранителни потребности на кърмачетата и малките деца.
За организиране на правилното хранене на децата в ранна детска възраст (над 1 година) са разкрити детски млечни кухни, регистрирани съгласно Закон за храните. В тях храните се приготвят по одобрени от МЗ рецептури и технологии, съобразени с физиологичните норми за хранене, регламентирани с Наредба 23/19.07.2005г.
Контролът по изпълнение на изискванията на наредбите се осъществява от органите на държавния контрол по Закона за храните, на всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храните. Контролират се суровините, съставките, добавките и др. продукти, които се използват при производсвтвото на храните, технологичните процеси за производство, съхранение и реализация на храните, извършва се лабораторен контрол на храни.
При съмнения за несъответствия относно състава и качеството на храната следва да се обърнете към компетентните органи на държавния здравен контрол чрез подаване на съответния сигнал.


Ако някой се интересува от въпросните наредби, мога и тях да пусна или да пише на nej@abv.bg

Цитирай
Привет!
Във връзка с детските кухни искам да споделя за опита на мой познат с една частна детска кухня. Ето постинга му и накрая линк към форума, откъдето го взех:

"Пиша настоящето защото съм потресен от собствените си разкрития в едно детска млечна кухня. Мой дълг на родител и гражданин е да запозная всички и това да стигне до колкото е възможно повече хора.

Откакто синът ми навърши 8 месеца го записахме на детска кухня. Целтта беше да получава разнообразна и питателна храна. Пък и малко да отменим мама в и без това тежкото домакинство. Първоначално храната беше добра и на детето му харесваше. От няколко месеца насам обаче храната стана еднообразна и недостатъчна, а и не беше съобразена с възрастта на детето. От 03.01.2007г. се отказахме от услугите на държавната детска млечна кухня и се записахме в друга кухна, само че частна. Кухнята носи името "Junior menu" и има няколко раздавателни центъра на територията на гр.София, но храната се приготвя в сградата на ІІ-ска болница. На вторият ден забелязах, че детето се буди със страшна жажда и отказ от следообедната закуска. На следващият ден с ужас установявам, че храната, която ни дават от млечната кухня е с много високо съдържание на сол. За тези, които незнаят ще поясня, че до 3годшна възраст на децата е абсолютно забранено да се дава сол и каквито и да е остри и силни подправки. Единствените подправки, които са разрешени са: магданоз, копър, целина и сладък червен пипер и то пресни. Нищо друго! Посетих на мястото където се приготвя храната и установих, че същата кухня храни и възрастни хора и то със същата храна, която се дава и на децата. След като направих забележка на готвачката, че храната е много солена се почнаха оправданията и версиите от страна на персонала.

Версия 1: Постъпило оплакване, че храната е безсолна и безвкусна и за това слагали сол в яденето!
Отговорих им, че в храната на бебета и малки деца е абсолютно забранено слагането на сол. Тогава се появи,

Версия 2: Не били слагали сол, ами понеже работели с готова кайма и консервирани домати, та разбирате ли в тях имало сол и оттам и яденето било солено. След грандиозен скандал от моя страна се появи,

Версия 3: Пред мен застана човек, който твърдеше, че е човекът който изпробва храната. Същият този човек обясни, че храната е солена защото готвачката използва подправката "Пикантина", която подправка си имала сертификат. Изтръпнах!!! Честно ви казвам, че косата ми се изправи! "Пикантина" в храната на деца от 8м до 3год. възраст !!!! След направена от мен справка открих следното : Подправката "Пикантина" е с 30% съдържание на сол, както и наличието на глутамат, останалото са консерванти и оцветители.
Глутаматът е абсолютно забранен, защото се отлага директно в мозъка на човек и най-лошото е, че не се отделя от организма.

Справка: http://www.yosif.net/bg/med/index14.htm

Вече съм сигнализирал компетентните органи за този случай. Чувствам се длъжен настоящето да стане обществено достояние. Защото тези хора наистина тровят децата ни. В следващите дни ще направя стъпки и да сезирам прокуратурата. Тези хора заслужават решетки."

http://www.radioatlantic.net/forum/viewtopic.php?t=2166
Цитирай

София

Мнения: 116
Лятото бяхме в Бургас за по- дълъг период от време и там бях записала бебка на млечна кухня.Готвеха(по моя преценка) доста вкусно. Като се върнахме в София се записахме на частна по домовете.След две седмици я спрях-на мен не ми хареса еднообразния вкус, прекалено едрата консистенция(не че ми пречи да я пасирам), но намерих и загоряло фиде в супата и т.н. Предпочитам да знам как и какво слагам в яденето на детето си.Не говоря за всички кухни, знам че има такива в които се готви хубаво. Но за жалост до нас няма близка такава!
Цитирай

Лом,иначе Пловдив

Мнения: 179
Мислех към седми -осми месец да запиша малкия на детска кухня ,но започвам да се разубеждавам.Разбира се аз съм от Лом и се надявам тук да е различно.А за вас-оплачете се ,защото на мен ми се струва изключително безотговорна работа това с подправките.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.