Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Чудя се дали тук и е мястото на тази тема Thinking
Обаче все пак ще пробвам.Някой знае ли как се прави курбан за здраве след някакво премеждие,застрашаващо живота?По точно: след колко време, на каква дата,трябва ли да е празник, къде се прави, кой присъства и т. н.Ще ми бъде от полза всякаква информация по въпроса! Praynig

# 1
 • Мнения: 505
Преди година семейството ми преживя тежко премеждие, пострадаха мъжа ми и детето. Естествено в дните след това не ми беше до курбан, нито пък до други подобни неща. След седмица вече отидох в църквата, където ме посъветваха да занеса вино, олио, брашно и свещи за така наречения сух курбан. Освен това записах имената им в молебен за здраве, който се чете в определени часове в църквата. Жената ми каза, че курбана се нарича - в смисъл казваш си примерно, че десет години на тази дата ще правиш курбан, или пък го наричаш до живот, освен това ме посъветва, ако не искам да е точно на тази дата на която е станала катастрофата, да си избера някоя близка дата с църковен празник и тогава да правим курбана. Така се приемало, че и светеца на който е празника бди и закриля хората за които е курбана. Не съм много сведуща в тези неща и съм сигурна, че Дидка примерно би ги обяснила много по-добре, но това правя аз.

# 2
 • Мнения: 1 492
Аз имам познат, който прави курбан всяка година на датата на инцидента. Кани най-близките си роднини и приятели.
На масата има салати, мезета, вино,ракия. Сервират курбан чорба и някакво месо. Има и питка.
Не гарантирам, че това е начина, но това съм виждала.
Да са ти живи и здрави  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 4 813
а каква е идеята на курбана?
не е ли някакъв вид продължение на пра-старата традиция за жертвоприношение?
или бъркам newsm78 защото пък "курбан" като че ли е с турски произход...

# 4
 • Мнения: 505
Да, има го и това със жертвоприношението аз за това споменах, че направих сух или т.н. безкръвен курбан. Тази година ще купим животно и ще го заколим, само че пак трябва да питам в църквата, защото със сигурност ще има и други неща които да се спазят.

# 5
 • Мнения: 769
Преди 12 години катастрофирахме със сестра ми и мъжа и'. Всяка година около датата се събираме при майка ми на вечеря/обяд. Не правим нищо по-различно от другите вечери, просто си казваме "да сме живи и здрави". Майка ми обикновено ходи да запали някоя свещичка до църквата.
Ей сега в петък се събираме по тови повод, да хапнем и да се видим.

Според мен всеки прави каквото иска и каквото му допада. Няма строги правила. Баща ми на младини имял някакво подобно премеждие и баба ми всяка година носела олио и вино в църквата.

# 6
 • Мнения: 1 884
Точно така - курбана е жертвоприношение. Прави се на семейно тържество, ако е необходима "свръхестествена" помощ, в дома на даващия курбана. Курбан се нарича кръвната жертва. Символично се прави с агне, теле, яре, риба /ако се пости/ като жертвено животно и съпътсващата го трапеза  Simple Smile. Неприятната част е, че животното трябва да е живо, и да се принесе в жертва един вид. Животното се пече цяло. Естествено ако е теле - не. Rolling Eyes Може да се приготвят и зеле, ориз, картофи, сърми, леща ... Окадява се с тамян трапезата, желателно от свещеник или от най-стария член на семейството.
Моят мъж претърпя тежка катастрофа, и всяка година правим курбан по този повод.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 326
За освещаването на курбан за здраве аз знам това: прави се на деня на инцидента, обикновено се прави, докато човек е жив, и е добре при освещаването да има погача и ястие с месо, което не е свинско /принципно свинско не бива да се поднася и на панахида/ - пиле или риба. Също така знам, че е добре в този случай приготвеното да е цяло, с глава - примерно цяла риба, цяло пиле...макар че лично аз само за рибата го виждам да може да стане, поне в градски условия. Свекърва ми обаче го прави по друг начин - сварява и обезкостява цяло пиле и после с месото приготвя гозба, от която се носи за освещаване. После осветеното се прибавя към останалата у дома гозба и от нея се раздава за здраве на роднини, съседи - според възможностите. От осветената погача се оставя парченце в храма, а останалото пак се раздава за здраве.

Курбанът се освещава от свещеник. Прикадяването на храната у дома според мен не означава освещаване. Идеята е, докато го освещава, свещенослужителят да прочете и определени молитви за здравето и благополучието на човека, за когото се прави курбанът.

# 8
 • Мнения: 1 884
Курбанът се освещава от свещеник. Прикадяването на храната у дома според мен не означава освещаване. Идеята е, докато го освещава, свещенослужителят да прочете и определени молитви за здравето и благополучието на човека, за когото се прави курбанът.

Точно така.

# 9
 • Мнения: 612
Да добавя само, че не се казва предварително датата на курбана. Това в случай , че по някаква причина се наложи да се отложи. Курбан не се отлага. Това го разбрахме съвсем наскоро, когато мъжа ми си отложиха курбана на работното място. След това си счупи крака. Едно от момчетата, което работи при него ходило при една жена врачка / баячка по незнам си какъв поводи тя му казала "... защо отложихте курбана, курбан не се отлага, затова си счупи крака твоя шеф..." .
Носи се и сол в църквата, освещава се и после може да се ползва като готвите.
Може да се направи веднъж, три пъти, всяка година на една и съща дата - така съм чула, може и да греша.

# 10
Много благодаря!Знам, че се разминават традициите в различните краища на България.Опитвам се да реша как да го направим и не искам да отлагаме много.Притеснява ме ,че датата се пада все през седмицата,а тогава има работещи хора от семейството.Питах в църквата,но го нямаше попа.Казаха ми само да не отлагаме дълго,хубаво било да е на датата,но можело и на празник.И аз съвсвм се обърках.Затова събирам мнения-кой каквото е видяли преживял-няма значение, че се разминават традициите.

# 11
 • Мнения: 1 134
Жертвоприношенията са езически обичаи. В Православието кръвни жертви не се искат. Не случайно свещта се нарича "безкръвна жертва". Паленето на свещи, молитвите, освещаванията и пр. са само и единствено за "спомняне" на Бога, за обръщане към Него и изпросване на закрилата Му или, за да Му изкажем благодарност.
Курбанът е останал като обичай, но не в този му "кръвен" вид. Важното е да се нарече една дата, на която винаги да се ходи в църква, да се прочита молитва за здраве и  благодарствена молитва за това, че сме се спасили от преживяното препятствие, а не храната. Да, освещава се храна, но тя може да е всякаква - дори пакет сол, или един хляб.
Не е храната в основата, а молитвата към Бога!

# 12
 • Мнения: 505
Виж, за датата аз се водя от това наричане или обещание което правиш в църквата. Когато пострадаха близките ми за нас беше невъзможно да ходим в църква или да се допитваме въобще  до някого по тези въпроси, най-близките ми хора бяха между живота и смърта и дори за свещичка не се сетих, така че си реших  денят за курбан да е празника  на Св. Йоан Рилски и ще си спазвам тази дата.

# 13
Да-и на мен ми хареса точно този празник.Ще питам попа дали може-защото се различава от датата на премеждието.Ако-не ще видим...

# 14
 • Мнения: 769
И аз съм чувала, че деня за отбелязване ако не е датата на случката е хубаво да е на голям празник - Гергьовден, Димитровден и Богородица и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт