Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
Да ама е хубаво май да е близо до деня.Всъшност незнам.

# 16
 • на едно и също място
 • Мнения: 127
Избираш дата за курбана и за кой ще правиш курбан.Не се заричай да е агне--може да нямаш възможност всяка год да купуваш.Може и пиле.Всяка год попа трябва да го чете тоя курбан за здраве.Ако не можеш да носиш животното може сол и ориз да носиш да се четат-като после трябва да ги използваш при приготвянето на месото.Не е задължително да събираш хора в къщи всяка год.Може в чинии като сложиш и по една филия хляб и здравче да подадеш на съседи.Най-малко на 3 човека трябва да подадеш.

# 17
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Аз имам познат, който прави курбан всяка година на датата на инцидента. Кани най-близките си роднини и приятели.
На масата има салати, мезета, вино,ракия. Сервират курбан чорба и някакво месо. Има и питка.
Не гарантирам, че това е начина, но това съм виждала.
Да са ти живи и здрави  bouquet
Аз знам същото.

# 18
 • Germany
 • Мнения: 1 230
Само да допълня към това което са написали другите. Ако започнете да го правите, трябва всяка година да се прави и да не се прекъсва никога/или периода който сте си определили.
Другият вариант е да забравите за случилото се и да не правите нищо.

# 19
 • Шумен
 • Мнения: 702
Аз съм чувала, че трябва да отидеш на църква д запалиш три свещички, като на всяка една наречеш по един църковен празник, която свещичка първа изгори на този ден(празник) трябва да се направи курбана. Другото което е че повреме на пост не се правят курбани.

# 20
 • Бургаски вечери...
 • Мнения: 52
Аэ също в момента се интересувам от традициите по този повод, тъй като ми предстои другата седмица за първи път да правя курбан по повод инцидент на сина ми. Преди време се допитах до мой близък приятел, който е завършил богословие като той ми обясни, че не е необходимо непременно да се пренесе в жертва животно. Важното е всяка година в деня на злополуката човек да отиде в църква, да запали свещичка и да занесе и остави някаква храна в знак на благодарност за живота му. Ние мислим да занесем питка, мед и плодове в църквата, а вкъщи ще се съберем с родителите ни на обяд. Важното е както са подчертали и съфорумците, т.нар. "курбан" да се стбележи с добро чувство.

# 21
 • Мнения: 295
Страшно много езичество има в тоя курбан! MamaZ го е написала много точно! И какво от това, ако всяка година колиш агне или пиле, раздаваш най-малко на 3 души и не знам си какво още спазваш, ако пет пари не даваш за Бога, ако поне на този ден не Му кажеш с вяра "Благодаря ти, Господи!", ако изобщо дори не вярваш в Бога?! Аз бих посъветвала незабавно да се дадат имената в църквата - по време на литургията има определен момент, където се четат (т.е. по особен начин се споменават в молитвите на Църквата), в знак на благодарност бих занесла нещо в църквата за Богородица (но предварително бих се консултирала със свещеник каква е практиката), бих пристъпила към Причастие (като спазя предварителните условия за това, поставени от Църквата). Трапезата в къщи е на последно място - но с осветена храна или поне част от нея, както са го описали момичетата преди това.

# 22
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 880
... Преди време се допитах до мой близък приятел, който е завършил богословие като той ми обясни, че не е необходимо непременно да се пренесе в жертва животно. Важното е всяка година в деня на злополуката човек да отиде в църква, да запали свещичка и да занесе и остави някаква храна в знак на благодарност за живота му. Ние мислим да занесем питка, мед и плодове в църквата, а вкъщи ще се съберем с родителите ни на обяд. ...

Наистина не е необходимо да е животно. Ако ше носиш храна, която да оставиш в църквата, имай предвид, че в олтара се внася само хляб и вино. Всичко друго ще раздадат на миряните.
Жертвоприношенията са езически обичаи. В Православието кръвни жертви не се искат. Не случайно свещта се нарича "безкръвна жертва". Паленето на свещи, молитвите, освещаванията и пр. са само и единствено за "спомняне" на Бога, за обръщане към Него и изпросване на закрилата Му или, за да Му изкажем благодарност.
Курбанът е останал като обичай, но не в този му "кръвен" вид. Важното е да се нарече една дата, на която винаги да се ходи в църква, да се прочита молитва за здраве и  благодарствена молитва за това, че сме се спасили от преживяното препятствие, а не храната. Да, освещава се храна, но тя може да е всякаква - дори пакет сол, или един хляб.
Не е храната в основата, а молитвата към Бога!


 Peace

# 23
Абсолютно съм съгласна с вас!!!
Въпроса за вярата не го поставих, защото той мисля се подразбира!Не е редно без вяра да прибягваш до църквата!Но се интересувам от обичая, защото досега не съм имала досег с него.Днес ходих в църквата и питах свещенника.Определихме за 18.10-св.Йоан Рилски.Каза да нося
хляб, вино и риба(защото ако е агне-трябва да е цяло с главата и за случая да се заколи).Провежда се ритуала и храната се носи вкъщи.Костите се събират и се заравят там, където не се тъпче.Това е.Може и да се раздаде в църквата-ако е по време на общата служба.Както си решиш.Не бива да се чака да мине 1 година.Може да е на датата, но може и след нея-не бива обаче да е преди нея(предполагам в рамките на всеки отделен месец).
Със сигурност, обаче трябва да се подходи с вяра и благодарност за избавянето от бедата!
Това е ,момичета ,казвайте ако знаете още нещо!

# 24
 • sofia
 • Мнения: 157
Аз правих курбан на дъщеря ми,защото като се роди не беше добре и беше в болница 1 месец с риск за живота си.Говорих със свещеник,тъй като исках да и го направя на рождения ден,та той ми каза,4е не трябвало да е на тази дата,защото тя е празник на детето,а трябва да се направи в първата събота преди датата.ТРябваше да донесемпечено агне.питка направена от човек със живи родители и друго каквото си поискаме.Направихме курбана в "Свети Мина",четаха молитви за здраве,прекадиха храната,оставихме храна и за служащите в манастира и останахме там да ядеме.Курабана се прави толкова години колкото искаш,само да е на нечетно число т.е.1,3,5 .......години,но колкото кажеш толкова трябва да направиш.

# 25
Е,нека и аз да пиша нещо по въпроса.Всяка година правя курбан на съпруга си.Правя го един ден преди Георгьовден.Първите три години купувах агне,но тази година не беше цяло агнето.Важното в този случай е,че нося няколко дни по-рано един пакет сол в църквата и попа го опява.После със същата тази сол приготвям всичко,което слагам на масата.В къщи сме доста хора и се събираме на обяд.Раздавам и на поне трима други наши близки.Ами това е  chef

# 26
Забравих още да пиша,че прекадявам не само всичко приготвено за ядене,но и цялата къща.

# 27
 • Мнения: 1 494
А оставя ли се нещо в църквата-сладки, вино, питка...?

# 28
 • Мнения: 6 461
Чудя се дали тук и е мястото на тази тема Thinking
Обаче все пак ще пробвам.Някой знае ли как се прави курбан за здраве след някакво премеждие,застрашаващо живота?По точно: след колко време, на каква дата,трябва ли да е празник, къде се прави, кой присъства и т. н.Ще ми бъде от полза всякаква информация по въпроса! Praynig
До колкото знам курбана се приготвя така : Месото се нарязва на парчета и се слага да се вари в подсолена вода като през това време се отпенва.Мисля че се слага и черен пипер на зърна .
Курбанът трябва да е осветен от свещеник.Прави се на датата когато е станал инцидента.И се канят близки и приятели да се хапне за здраве.
Така мисля аз.

# 29
 • София
 • Мнения: 3 268
Преди 3 месеца правихме курбан заради сестра ми.Оцеля в тежка катастрофа,а приятелят й загина.Един надрусан таксиметров шофьор ги помля. #Cussing outТа за курбана тя отиде и говори със свещеник,той всичко й обясни.Знам,че занесе месо едно парче в църквата и попа го освети.После се вари чорба и се канят гости.Ние бяхме в тесен семеен кръг.Питай в коя да е църква,ще ти кажат .Не трябва да е по време на пости.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт