Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Домашна зимнина
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора

Las Vegas

Мнения: 779
 Бях на гости и ядох страхотна туршия. Уж взех рецептата, но май не я помня много, та затова питам вас Blush
  Взех си карфиол и някакви чушки наподобяващи камби, ще сложа и моркови. Знам че в маринатата се слага оцет, лъжица сол, захар и гореща вода. Не се вари. Някой зннае ли подробности по тази рецепта? Колко време трябва да престои трушията за да е готова? Трябва ли да се обръща буркана? Има ли значение на какво място трябва да стои? А какви подправки се слагат?
  Туршията беше много хрупкава, а рецептата ми се видя лесна, та затова реших да се захвана. Много ще се радвам на вашата помощ. Благодаря ви! Love
« Последна редакция: ср, 11 окт 2006, 23:02 от smily_5q »
Цитирай
КНИГА ЗА ДОМАКИНЯТА - 1956 G.
Смесена туршия
Продукти:
- пиперки;
- зелени домати;
- бамя;
- зеле;
- моркови;
- целина;
- карфиол( цветно зеле);
- каквото от изброените има.

Саламура:
- 10 литра вода;
- 2 литра оцет;
- 800 грама сол.

Приготвяне:
Саламурата се сварява и се оставя да поизстине.
Зеленчукът се нарязва и нарежда в бидонче, гоялма тенджера или пластмасова кофа.
Залива се с хладката саламура.
Затиска се така че саламурата да покрива зарзавата, но НЕ използвайте тежест от метал или мрамор - най-добре е гранитно паве/ та или окръглен речен камък.
Готова е след десетина дни.
Ако не се сложи оцет трябва да се изчака да стане съвсем на вкус като киселина и да се стопира с калиев сорбат - безвреден промишлен консервант, който за разлика от по-масовия натриев бензоат не променя вкуса и цвета на саламурата.
Може да се сложи и малко захар за омекотяване на вкуса, а тя също е консервант.
Или да се използва аспирин  - на 10 литра саламура 10 таблетки байер, но аспиринът също се добавя когато е готова инак няма да ферментира докрай.
В другото бидонче я направих още по-мързеланската - не преварявах саламурата а просто залях зеленчука. Също е готова и също я стопирах с калиев сорбат.
Може да се сложи малко хардал( семенца от горчица) - подтискат гнилостните бактерии без да пречат на ферментацията, а така зеленчукът остава хрупкав.
Вместо оцет може да се използва винена киселина( климонтузу), но трудно се улучва киселото.

Мойта туршия вече стана и я подкарахме Mr. Green
Отначало трябва да е на топло място( 18-20) градуса).
После се премества на по-хладно( или се оставя на балкона).
Цитирай

там нейде .............

Мнения: 645
аз правя една такава "бърза" трушия-става бързо и е готова за два дни
продукти
кой каквото обича - аз слагам : камби, моркови, карфиол и целина
марината
500мл оцет
700 мл вода
100 гр сол 100гр захар
1 п (10 гр) черен пипер на зърна може и по-вече
дафинов лист (кой колкото обича- аз слагам 3-4 листа)

начин на приготвяне:
зеленчуци:
режа всичко на дребно и слагам в буркани , като най-отгоре слагам целината.

 марината:
  Всичко се слага в тенджера и се кипва на котлона(ври 3-4 минути). С още горещата марината се заливат зеленчуците. Затварят се бурканите и се обръщат с капачката надолу. след няколко часа се разклащат няколко пъти (аз ги обръщам бързо няколко пъти) след два дни трушията е готова за консумация .
Цитирай

там нейде .............

Мнения: 645
забравих да кажа , че тази марината е за 5-6 компотени буркана трушия.
Цитирай

Las Vegas

Мнения: 779
Irelena, точно това е рецептата която търсех, а и имам точно тези продукти. Много ти благодаря bouquet
  Само да те питам аспирин слага ли се?
Цитирай

там нейде .............

Мнения: 645
аз не слагам - с аспирин се разваля вкуса ( поне аз мисля така)
Цитирай

София

Мнения: 528
Ето това търсиш:

зеленчуци - камби, моркови, карфиол
подправки и мерудии: дафинов лист, черен пипер, чесън, кервиз

Слагаш нарязаните зеленчуци в буркани и на 1 буркан Омния пропорцията е следната: 7 с.л.оцет, 3 с.л.захар, 1 с.л. сол, 2 аспирина и доливаш с вода. Затваряш и обръщаш бурканите в продължение на 4-5 дни.

Забележки от опит - може и с 2 с.л. захар иначе става много захарта. Сложи и ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ, толкова хубави стават, че аз вече си правя тази туршия САМО от зелени домати Wink Wink Wink
Цитирай


Мнения: 3 350
yosif,

аз бих казала, че твоята "компотена туршия" е от лесна по-лесна Wink Smile, спретнала съм 2 буркана за проба и чакам след ден, два да стане.....
Обаче имам въпрос за калиевия сорбат: има ли някакво съотношение за неговото количество спрямо количеството на саламурата, т.е.  как се слага? Че не знам Blush - не съм ползвала такива консерванти.....
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 566
Да споделя и моята бърза туршия-става много вкусна и  е много лесна:
Нарязват се/като за салата/ зеле,моркови,камби/може и капия-зелени и червени чушки/,керевиз и карфиол/накъсан на розички/.Разбъркват се добре в голям съд и се пълнят в буркани/хубаво се натъпкват/ и се заливат със следната саламура-2ч.ч. вода,2ч.ч.винен оцет,1ч.ч. олио,5 с.л. захар,5 с.л.сол-всичко се слага на котлона да заври и още топла се излива в/у зарзавата,слагат се капаците  се обръщат бурканите....-а може и  в тенджера или в друг съд и  да се съхранява в хладилник/аз така правя,,щото бързо свършва и не си струва да си играя да затварям буркани/....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора