Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 445
ТЕЗИ ДНИ СЕ ЧУДИХ ОТ КАКВО МОГА ДА ДАВАМ СОКЧЕТА ПО-НАТАТЪК (СЕГА СМЕ 4 М И СМЕ САМО НА КЪРМА) и затова искам да ви попитам кога е подходящо да се дава сок от червено цвекло?

# 1
 • Le 78
 • Мнения: 1 194
Има ли такъв? Shocked

# 2
 • Мнения: 4 137
Червеното цвекло акумулира в себе си много нитрати. Сред другите кореноплодни то е на едно от първите места по този признак. Дори да е домашно гледано, извлича вредните вещества от почвата, попаднали там от подпочвени води, дъждове и т.н.

Макар и много полезно, аз не бих дала на детето си. Освен ако няма някое готово сокче от реномирана фирма за детски храни. Но принципно дори и готови сокове давам много рядко... Rolling Eyes

# 3
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Не бих дала сок от червено цвекло , особено пък концентриран Stop

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 445
след като садържа толкова много нитрати,как тогава е полезно?
А за другите кореноплодни например морков и картоф по същата логика и от тях нетрябва да даваме.

Аз по принцип съм с мн тежка анемия и през цялата бременност си поддържах хемоглобина единствено и само с червено цвекло освен това съм чела доста неща по въпроса и хората (по-учените от мен) казват,че сока от цвекло лекува даже и рак.

Тогава, защо да не давам сок на бебка?

Струват ми се доста немотивирани вашите отговори (без разбирасе да искам да обидя някого)

# 5
 • Уелс
 • Мнения: 532
след като садържа толкова много нитрати,как тогава е полезно?
А за другите кореноплодни например морков и картоф по същата логика и от тях нетрябва да даваме.

Аз по принцип съм с мн тежка анемия и през цялата бременност си поддържах хемоглобина единствено и само с червено цвекло освен това съм чела доста неща по въпроса и хората (по-учените от мен) казват,че сока от цвекло лекува даже и рак.

Тогава, защо да не давам сок на бебка?

Струват ми се доста немотивирани вашите отговори (без разбирасе да искам да обидя някого)

Аз за съжаление не мога да отговоря на въпроса ти,но ме мотивира да споделя,че питаш,момичетата отговарят,а на теб отговорите не ти харесват...

# 6
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
А как точно се приготвя сок от червено цвекло? И как така концентриран?

# 7
 • София
 • Мнения: 3 550
Аз давах варено червено цвекло на по-зряла възраст, май беше поне на 9-10 месеца. От магазинчето за екологично чисти продукти на "Ситняково". Лелката там дълго време отказваше да ми продаде, въпреки, че имаше по рафтовете. Въпреки, че го беше проверила, твърдеше, че чистотата му става за нас, но не и за бебета. Дълго време беше търсила производител, чието цвекло да става и за деца/бебета. А на нея нали се сещаш, че всичко `и е за продан?
Ако ще даваш, трябва да си много сигурна в източника на цвеклото. Това масовото от сергиите - не!
Полезно е заради високото съдържание на желязо. Но ако ти е за това, избери по-подходящ източник - елда, например.

# 8
 • Морето
 • Мнения: 601
Сок от червено цвекло на 4 месечно кърмаче???
    Стига бе хора,нещо се бъзикате : Crazy

# 9
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
Според мен ви е много рано за сок от червено цвекло  Crossing Arms Аз сок не съм давала, дадох направо ДОМАШНО червено цвекло(добре киснато във вода) около 7-месечна възраст, защото Влади беше с много нисък хемоглобин. Но сокове не съм давала преди 6 месечна възраст. А какво значи САМО на кърма+ сокове? Според мен соковете са си захранване  Thinking

# 10
 • Мнения: 4 137
Elia, едно нещо може да носи ползи с едни свои качества, и негативи с други.

Понякога негативите надвишават полезностите за конкретен случай. За една дете, което е на вашата възраст, не страда от недостиг на желязо, на което засега му е напълно достатъчна кърмата, не е пораснало достатъчно за преработка на нитрати и т.н., не виждам причина да се рискува.

Обикновено, когато пиша мнение за нещо, то се базира на прочетена и придобита информация от няколко източника. Предоставих ти тази информация синтезирана и накратко. Ако пуснеш търсачка в Гугл на чужд език, ще ти излезнат много резултати относно нитратното съдържание на цвеклото.

Майка ми е онко-оперирана, но поради горните факти, дори тя не консумира червено цвекло.

А ако не ти се търси в Гугл, ето малко цитати от други теми:


Уфф, незнам дали са ти отговорили, да не се повтарям. Скоро гледах предаване по тв-то за нитратите. Понеже въпросното червено цвекло го дават противораково да се пие на сок на болните, жената специално каза, че продаващото се на пазара цвекло не само че не действа противораково, ами е толкова натъпкано с нитрати, че може чак обратно да подейства.
Изводите си ги правете сами. Надали някога ще купя такова, бих дала чисто - от село, но от пазара 
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=87491.msg1557636#msg1557636


Почему вредна свекла?
"В свёкле содержатся “вредные” азотистые органические соединения (25%)”Это амиды- биотрансформация которых происходит только в печени, медленно инактивируются”.
Амиды токсичны, особенно для детей, так как печень ребенка функционирует еще не на уровне взрослого здорового человека, у неё меньший кровоток.. Выводятся опять же с мочой, что детским почкам тоже не на пользу.. Дают нагрузку на почки еще и соли аммония и прочих нитратов и нитритов содержащихся в свёкле довольна в больших количествах, потому как свёкла даже лучше многих корнеплодов “тащит” их из земли. Да и потребность у свёклы в фосфатных и азотных удобрениях высокая. А вот для детей лишние азот не нужны. Они только напрягают печень и почки
К ним же относится и аминокислота бетаин-“Аминокислота бетаин(17% от всего белка). В принципе замечательная вроде бы…, но имеет ряд, особенно для ребенка, отрицательные свойства, а именно то, что у ребенка печень все еще формируется и вмешиваться в этот процесс из вне лучше не стоит. "Бетаин - триметилглицин, содержится в растительных и животных тканях, участвует в обмене метионина, способствует профилактике жирового перерождения печени. Снижает уровень холестерина в крови." У нормального, здорового ребенка нет жировой инфильтрации печени и вмешиваясь в жировой обмен, можно его как раз и нарушить, да и нечего еще ребенку "чистить" в печени, у него и так замечательная чистая печень, а чистка, даже время от времени, будит нарушать работу печени, в том числе и нарушать выработку печенью этой самой аминокислоты , особенно опасно это может быть аллергику или ребенку с заболеванием печени (желчного, панкреатитом)Да и то что свёкла способствует понижению давление, как и благодаря высокому содержанию бетаина, так и высокому содержанию определенных минералов, которые и для взрослого человека слишком в свёкле не сбалансированы, не говоря уже о детях. Давление у детей нормально пониженное по взрослым меркам, поэтому понижать его ну никак нельзя. Также благодаря вышеописанному свёкла имеет способность к понижению сахара в крови, ребенку вредит. Минеральный состав очень не удачен и сильно нагружает почки ребенка. Свёкла обладает мочегонным свойством и содержит соли кремния, кристаллы которого повреждают эпителий почек
прибавим к этому большое содержание "жёсткой" клетчатки,которая способствует в купе с выше описанным “чистке” организма чем самым отрицательным образом сказывается на содержании кальция и железа в крови. И от неблагоприятного влияния на печень не спасает даже большое содержания пектина, который в случае с варенной свёклой, вполне даже не плох для желудка.
Содержание таких минералов как йод, который в свёкле конечно есть, но его величина сильно зависит от содержания этого самого йoда в почве произрастания свёклы. Т.е. его ничуть не больше, чем в той же почве выращенной морковки или зелёном луке. Опять же в отличии от морковки в свёкле содержится щавелевая кислота, особенно в листьях. Эта самая кислота не даёт усваиваться кальцию,
переводя его в неусвояемую форму, так и блокирует всасывания железа, прежде всего из самой свёклы.."Кроме того, свёкла содержит еще сапонины, связывающие холестерин в кишечнике и превращающие его в трудноусвояемый комплекс, который выводится из кишечника с испражнениями" - А, ребенку нужен холестерин, в меру конечно, но обязательно нужен, и если ребенка кормить правильно, то лишнего холестерина у него не будет и значит выводить "лишний холестерин" ребенку НЕ страдающему ожирением очень не желательно.
Т.е. ДА, свёкла имеет неплохое количество железа, но оно практически не усвояемое! Единственно в чем свёкла может помочь, так это в пополнении запасов витамина В12, а и тот лучше пополнять из мяса, кисломолочной продукции и например из чечевицы. . Т.е. если ребенок совершенно здоровый скажем в 2 года, и раз в месяц поест борща, то конечно ничего страшного, если он в принципе переносит свёклу, Но, частое использование свёклы в рационе ребёнка, очень не желательно. И уж никак нельзя даже взрослому человеку увлекаться например "чисткой" печени с помощью свёклы, как минимум надо проконсультироваться как с нефрологом, так и с гепатологом.
 
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=82697.msg1424564#msg1424564

Аз пък още не съм давала червено цвекло поради причината, че то "извлича" нитратите от почвата и ги акумулира в себе си в много висока степен - няколко пъти в повече сравнение с други кореноплодни и листни зеленчуци.

Ако давате цвекло на деца, нека са над 6 месеца, защото стомахчето им ще образува вече киселините, които се борят с бактерията, подпомагаща образуването на нитратите в нитрити - те всъщност са опасни.

Съща така, ако варите цвеклото, не използвайте водата от него за пасиране или за пиене.

И давайте съвсем малко количество от цвеклото.

А сега намерих и тази преведена статия: http://www.bg-mamma.com/site/content/view/710/ - от която има цитат:
Средното съдържание на нитрати в някои зеленчуци (в милионни части) е:

Репички.................343ppm
Цвекло....................275ppm
Спанак..................121ppm
Бобени растения ............53ppm
Картофи.................23ppm
Моркови..................23ppm [/color]
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=52284.msg964939#msg964939

Прочети целите теми - дала съм линкове към тях, там има и мнения "ЗА" червеното цвекло. Преценката е твоя.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 445
Огромно благодаря за отговорите момичета, но нали знаете спора ражда истината.

Аз не съм тръгнала да давам какъвто и да е сок и смятам да захраня след 6м с каша просто ми хрумна идеята и ми беше интересно какво мислят по въпроса и другите освен мен.


Целувки от мен и бебка и още веднъж благодаря

# 12
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
А как точно се приготвя сок от червено цвекло? И как така концентриран?

Със сокоизтисквачка. По принцип се води "студен сок" - който охлажда организма. "Топъл" е лимонов сок с мед. Не бива да се допуска прекалено охлаждане на организма - говоря за възрастни хора, но същото би трябвало да важи и за децата. Затова сокът от червено цвекло се разрежда в съотношение 1:3 със сок от моркови или зеле.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт