Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

в крайния квартал

Мнения: 241
Къде е границата между трите?
И какво има човек при внезапно подуване на корем (успешно приличащ на корем на бременна в 5 месец), газове и силни болки в цялата коремна област, които след известно време преминават от само себе си.
Мезим форте и ентерол подходящи ли са за успокояване? Или пък нош-па?
Цитирай


Мнения: 1 943
На колит прилича.
Цитирай

до морето

Мнения: 46
Това ми се случи скоро-колит е при мен.Аз се оправих със Сопрал,Хуск/за регулиране функцията на стомаха и червата/ и Ле диечи ербе/прахообразни и пресовани билки за подобряване на физиологичния чревен пасаж/.Сутрин и вечер ги взимам -тази комбинация не само премахва болката,а и лекувала
Цитирай

Все някъде

Мнения: 599
Иди на гастроентеролог, той ще каже на какво прилича!!
Цитирай


Мнения: 6 461
Това ми прилича на колит ,ама по добре консулт. с лекар.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 640
По-скоро на колит прилича; при гастрит или язва оплакванията са в областта на стомаха, а не на червата.
Ох, и аз имам такива оплаквания от време на време, особено като преям или пия кафе на гладно, и се почва Sad
Но иди на лекар, той най-добре ще ти каже, макар изследванията за такива проблеми да са супер противни.
Цитирай


Мнения: 1 943
Иди на гастроентеролог, той ще каже на какво прилича!!

Ако гастроентеролога ти кажа, че ПРИЛИЧА на нещо, веданага бегом марш при друг дето ще ЗНАЕ що е то  35
Цитирай

на пистата

Мнения: 3 057
еспумизан за колита,че на мен точно на това ми прелича пък аз имам и колит и язва на стомаха.еспумизана може и при бременни.
Цитирай

София

Мнения: 1 058
Прилича на колит. Аз пия мезим форте, а съм чувала и за дуспаталин. Не трябва да ядеш храни, които дразнят. При мен това са ябълки на гладно и много други, но те са основен вредител.
Цитирай

София

Мнения: 1 745
По описание прилича на колит, но се консултирай с лекар. При жените този пробелм се среща доста често, защото има много голяма връзка между емоциите, стреса, стила на живот и...храносмилателната система. Успех!
Цитирай


Мнения: 152
Мамчета и при мен има такива симптоми (газове в червата, подуване и много неприятна болка). Намерих диета, която помага при такива оплаквания и ще я пусна, но и аз си мисля, че най-добър вариант е да се отиде на лекар. Ето я и диетата:

Тя да не съдържа вещества, дразнещи по механичен път лигавицата на дебелото черво.
Да бъде богата на белтъчини, витамини и соли и да съдържа ограничено количество въглехидрати.
Месото, което се консумира, трябва да не е тлъсто и да бъде варено или печено -за рибата се отнасят същите изисквания.
Супите трябва да са предимно във вид на бульони или слизести.
Полезни са овесените ядки, диетичната извара, сиренето, цитрусовите плодове и соковете от тях, сухарът и юфката, пюретата от моркови, картофи, карфиол.
Трябва да се избягват плодовете, съдържащи много целулоза, рибните консерви, солените ястия, пикантните подправки, чесъна и лука, яйцата, туршиите, прясното мляко, черния хляб.
Добре е веднъж седмично да се правят разтоварващи дни - на плодове, плодови сокове и билкови чайове.

Ето няколко рецепти, подходящи за страдащите от хроничен колит:

Оризова супа

Продукти:

 100г ориз
 1л студена вода
 500мл месен бульон
 100мл сок от моркови
 30г краве масло
 лимонов сок
 сол

Начин на приготвяне:
Почиствате и измивате ориза.
Заливате с водата и го слагате да се вари, докато си пусне слузта.
Затопляте бульона, прехвърляте топлия ориз в гевгир и внимателно го пасирате над бульона като бъркате непрекъснато.
Оставяте да кипне и тогава я свалете от котлона.
Посолете, подправете с морковения сок и като бъркате непрекъснато, прибавяте настърганото на люспи масло.
При поднасяне я подправете с лимоновия сок.


--------------------------------------------------------------------------------

Отвара от шипки

Продукти:

 350мл вода
 40г шипкови люспи

Начин на приготвяне:
След като заври водата, я оставяте на котлона в отворен съд 5 минути.
Прибавяте шипковите люспи, захлупвате с капак и варите още 20-30 минути.
Сваляте тенджерата от котлона и я оставяте за няколко часа на хладно.
Прецеждате отварата.
Съдът, в който се вари отварата трябва да бъде емайлиран.


--------------------------------------------------------------------------------

Задушен карфиол

Продукти:

 1кг карфиол
 40гр краве масло
 40гр галета
 сол

Начин на приготвяне:
Изчистете карфиола, накъсайте го на розички и го измийте.
Пускате го в 500мл вряща, леко подсолена вода и го варите, докато омекне.
Вадите розите с решетеста лъжица и ги заливате с разтопено масло, в което сте запържили галетата.


--------------------------------------------------------------------------------

Кюфтета на пара

Продукти:

 600г кайма
 40г сухари
 1/2 пакетче краве масло

Начин на приготвяне:
Накисвате сухарите и щом набъбнат, ги измесвате с каймата.
Оформяте с мокри ръце кюфтенца, във всяко от които слагате по парченце масло.
Слагате ги в специален съд за готвене под пара или ако нямате в тенджера под налягане наливате 1 ч. ч. вода, слагате решетката и върху нея редите кюфтенцата.
Затваряте тенджерата с капака и я оставяте на силен котлон.
Щом започне да излиза пара от вентила, намалявате котлона и варите не повече от 20 минути.
Изваждате готовите кюфтета и ги заливате с останалото разтопено масло.


--------------------------------------------------------------------------------

Месно руло на пара

Продукти:

 600г кайма
 40г сухар
 150г картофи
 сол
 1/2 масло

Начин на приготвяне:
Накисвате сухара, щом набъбне, го прибавяте към каймата и го омесвате добре.
Разстилате я на пласт върху тензух и върху него разпределяте картофите, предварително обелени, нарязани на кубчета и задушени в малко масло.
С помощта на тензуха навивате руло, завързвате краищата на плата и прехвърляте рулото в тенджера под налягане, на чието дъно сте налели 200мл вода и сте сложили скара.
Затваряте тенджерата и я слагате на силен котлон, щом започне да излиза пара от вентила, намалявате огъня и варите 25 минути.
Отваряте тенджерата, изваждате рулото, освобождавате го от тензуха и го прехвърляте в намаслена тавичка.
Заливате рулото с останалото разтопено масло и го печете, докато хване коричка.
Сервирате го на филийки с гарнитура от задушен ориз.

Взех я от друг сайт. Мисля да опитам. Няма да ми навреди. Вие какво мислите? Hug
Цитирай

Варна

Мнения: 145
Много ще ти бъда благодарна ако ми кажеш сайта , че сега съм на диета, защото ми откриха проблемна жлъчка  а  доста ми харесаха рецептите ти .
Цитирай


Мнения: 152
Сайтът е: Rozali.com
А ето и линк:

http://rozali.com/diet1.php?l=a&p=22

Надявам се да съм го поставила правилно.

 Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.