Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 окт. 2006, 10:06 ч.

До тези, чийто деца ги гледат бабите им (на децата бабите)

 • 1 647
 • 37
 •   1
Отговори
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Как се отплащате на родителите или свекървите си, които ви гледат бебетата докато вие ходите на работа или правите нещо друго. Като знам къв зор е покрай едно бебе и че една млада майка едва се оправя, тия баби трябва да изнемогват. Да ти гледа някой детето е голяма помощ, не е дребна услуга. Нашите български баби са много всеотдайни, но дали техните дъщери и синове оценяват помощта им както подобава и се отплащат по някакъв начин, или просто си хвърлят децата на отглеждане. Аз лично не бих могла да постъпя по този начин.  Naughty

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 403
Отплащам се с много любов.  Heart Eyes

# 2
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Отплащам се с много любов.  Heart Eyes

Наистина хитър начин да използваш някой  Peace

# 3
 • Мнения: 4 806
освен с дължимото внимание и любов, предоставяме и всякаква друга помощ. Определено не е малко, ако се говори в цифри, но това е най-доброто за детето и за цялото семейство.

# 4
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Извинявам се ако е прозвучала грубо темата, но съм възмутена от наглостта на някои родители, които пращат децата си да ги гледат бабите, а благодарността им е само на думи, но не и на дела. Като че ли другите им са длъжни и се задоволяват само с похвали. Но когато на бабата и се наложи помощ от родителите на детето се опитват да се измъкнат - тактично разбира се.
Има и такива, които непрекъснато говорят, че искат да си гледат децата сами и никога не биха обременили бабите с тях, докато в същото време децата са при бабата, а мамата си движи живота, ходи си на работа... 
Съгласна съм, че за всички е по-добре бабата да гледа детето отколкото детегледачка или някакви външни хора. Но именно заради това според мен тази баба трябва да си получи отплатата, която да отговаря не на една запалта за детегледачка, ами доста повече. Не става въпрос за пари. Старите хора в БГ винаги имат нужда от нещо - я помощ за ремонт по къщата, я нещо друго се повредило - винаги можеш да се поинтересуваш от какво има нужда и да и се отблагодариш под формата на подарък, в добавка към любовта и доброто отношение.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 756
Ние всички сме  тясно свързани един с друг емоционално. Отношенията ни са много приятелски, много неща правим заедно. Грижим се един зад друг, а и много внимавам да не злоупотребявам с гледането на децата - във всеки момент когато не работим те са с нас.

# 6
 • Мнения: 3 633
...в същото време децата са при бабата, а мамата си движи живота, ходи си на работа... 
А кое те кара да мислиш, че си "гледам живота", докато ходя на работа? Не всички имат избор дали да ходят на работа или да си гледат детето вкъщи.
По темата-отплащаме се с определена сума /всъщност почти колкото за детегледачка, но предпочитам детето да се гледа от близък/. А другата помощ-за ремонти и услуги сме я давали и преди да се наложи да го гледа. Да поясня-от известно време детето има здравословни проблеми и препоръката на лекарите е да се гледа у дома, за да не се хронифицират.

Допълвам: Всъщност плащаме на свекърва ми, тъй като в момента няма доходи, защото очаква пенсия. Но дори да не гледаше детето, пак бихме им помагали финансово, така както и те са ни помагали, когато са имали възможност.

Последна редакция: сб, 14 окт 2006, 19:40 от kati_v

# 7
 • Мнения: 1 347
Безценни са родителите ни и възпитанието , което дават на децата - Благодарна съм на майка ми, че гледа неотлъчно дъщеря ми и се грижи за нея с любов, внимание и всеотдайност, на които са способни само майки и баби преки на детето!
В този смисъл тази помощ не може да се оцени в пари -  те никога не биха стигнали!
Та детето ми е 5 дни в седмицата по 9часа при баба си - винаги естествено след работа и събота и неделя детето си е при нас и гледаме в никакъв случай да не натоварваме излишно родителите си.
Заплащане би накърнило достойнството на майка ми - тя смята че човешките взаимоотношения не могат да се мерят в пари и така ме е учила и мен  - дори когато съм искала да давам пари за храна на детето, тя се обижда и казва - какво, не можем да изхраним внучето си ли?
Опитваме се да се отблагодаряваме по всякакъв друг човешки начин - помагаме им винаги когато и както можем, с най-различни неща, от каквото имат нужда - ремонти, пренасяне на нещо, всичко - и подаряваме при всеки възможен повод подаръци - гледаме от какво имат нужда - в домакинството, интериора и подаряваме подходящи подаръци. Така лека полека се обновяват и те и къщата им.
отблагодаряваме им се с вниманието си и се интересуваме от живота им , така както и те от нашия - това са нашите най-близки хора.
Много искам, когато стана баба някой ден, да бъда като майка ми - дължа й възпитанието на дъщеря ми, и се гордея, че имам възможност мама да я учи на толкова хубави неща!
Ходенето на работа е необходимост, а не прищявка, а гледането на детето от баба й, е възможно най-добрия вариант и за двете в момента - догодина ще тръгне на детска градина

Но всеки ден осъзнавам, колко е важно ежедневното внимание и възпитание на детето, и все повече се убеждавам че най-близките хора, са най-всеотдайни към малкото дете - и това с нищо не може да се замени или плати

Има някои неща, които не се заплащат и за които парите нямат стойност. Възпитанието и гледането на дете мисля, че е едно от тях Simple Smile

Това, за което съжалявам, е че не го казвам с думи достатъчно често на майка ми.... когато говоря за нея, аз изказвам цялото си възхищение и любов - иска ми се да отида и да й кажа всички тези думи лично - сигурно ще им се зарадва..... защо ли никога не остава време да похвалим с най-прости думички тези които най-много заслужават!! още утре ще го направя! ...а защо не още днес?!:))

# 8
 • софия
 • Мнения: 7 282
освен безграничната благодарност и признателност, гледам да ги подпомагам и финансово- по-едър пазар, някои сметки, лекарства.

Всичко става с фокуси, з-то те не искат и да чуят.

# 9
 • Мнения: 143
Може да не му е тука мястото, но да разкажа.
Свекърва ми гледа племенника ми 3 месеца тук в България, зълва ми е омъжена в Англия и понеже градината там е много скъпа, искаха с мъжа си да спестят пари там за нещо, не си спомням за какво, та оставиха малкия тук при баба си. Свекърва ми напусна работа /продавачка хр.стоки/, за да може да го гледа /свекър ми беше с непостоянна работа и дори когато свеки работеше, едвам свързваха двата края/. Зълва ми обеща да праща пари на свеки, а и зълвата много добре знаеше какво е положението на родителите й. Според мен тя трябваше да изпраща пари за отглеждането на детето и съответно за свеки- и тя е човек. А какво направи зълвето, като оставиха малкия даде на майка си 200 лв и каза, че като си отиде в Ангиля ще прати още. Остави 3 пакета пампреси и 1 корнфрейкс, малкия беше на 1,6 г. и всяка сутрин и вечер пие прясно мляко. След месец и половина, зълва ми пита дали имат още от тия 200-тата лв и свеки побесня, но нали й е щерка и деликатно и каза, че дори е взела на заем, защото не стигат- то е ясно. Тогава зълвата изпрати 150 лв и товя бяха парите за 3 месеца гледане на детето й. Въпреки това, свеки не го лишаваше от нищо, просто незнам как стана това. Купуваше ми задължително всеки ден плод, бананче, крушка и т.н Млякото си го пиеше всеки ден, сокчета и т.н
Много пъти казвах на свеки тогава, като се обади зълвата, кажи й да ти прати пари, а тя А не, неудобно ми е. Е, как може такова нещо незнам.

Майка ми много често взима бебка да я гледа, когато почива. Аз съответно приготвям багажа на малката, вкл храна, пампреси и т.н Но майка не иска да ги вземе, купува си за у тях пампреси, мокри кърпи, храна и т.н, дори са си купили кошара, корито, но наистина нашите имат възможност за това и го правят с удоволствие, но ако нямаха........задължително щях да давам пари.
Скоро майка се пенсионира и по нейните изчисления живот и здраве, ще вземе добра пенсия и ми каза, че ще гледа малката, а аз да работя, и съм сигулна и че 1 лв няма да иска да вземе от мен.

# 10
 • Самоков
 • Мнения: 1 818
Дължа безкрайна благодарност на бабите, че ми помогнаха (и все още ми помагат) да отгледам децата си, защото трябва да ходя на работа! Пари не биха приели в никакъв случай. Стараем се да им помагаме колкото можем! В продължение на 1 година бяхме далеч от родния си град и там децата ни ги гледа детегледачка - е, не беше лошо, но не е същото като да ги гледа бабата. Любовта на бабите към внучетата е огромна, бабите се подмладяват покрай децата - играят си , пеят песнички, танцуват, разказват им приказки или истории за нас самите какви сме били като деца - не мислят за старостта и болестите си. Има приемственост между поколенията, което аз лично ценя много високо. Мисля, че това общуване е полезно и за двете страни - и за бабите, и за внучетата. Никога няма чужд човек така да обича детето ти, както собствената му баба, независимо дали е детегледачка или лелката в ДГ. А за детето най-важното нещо е да се чувства обичано. Още веднъж - огромно благодаря на нашите баби!!! Страхотни са!

# 11
 • Мнения: 1 347
тази тема толкова ме разчувства, към милите ми родители.... че наистина току що им написах писмо /имейл/ да им кажа това, което всеки ден не успявам да им кажа като се виждаме все набързо и за по - малко!
Благодаря за провокацията!

А иначе, ние това което успяваме да пробутаме без да протестират наште е - памперси, кърпички, пюрета, мляко, нещата които винаги ние сме осигурявали.

Майка ми й готви разни супи, оризче, картофки, плодове купува, кисело мляко - такива работи.
Иначе дрехи и основните хигиенни неща, млека, прибори, приспособления - винаги са били осигурени от нас - така ги свикнахме още откакто се роди и добре че поне това направихме.... ако трябваше да купуват и памперсите .... направо щях да се чувствам ужасно

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 3 155
Изключително съм благодарна на родителите си и родителите на баща ми, че отгледаха малкия- буквално. Когато баща му си грабна шапката и реши, че не е за семейство, детенце беше на 1 годинка, аз - студентка на квартира и работех за 200лв. Какво им е коствало-само те си знаят. Сега гледаме да помогнем с каквото можем, но с хиляди уговорки, че те не искат да ни натоварват. Пари никога не биха взели, но правим всичко възможно да се отблагодарим подобаващо; е, разбира се, възможностите ни сега са други, но преди изпитвах огромно чувство на вина и на неудовлетвореност, че съм финансово и физически зависима от тях. Огромно благодаря за родителите ми и баба ми и дядо ми!  bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 3 416
 В нашето семейство винаги бабите са помагали за гледането на внучетата. Баба ми е помагала за нас, майка ми и баща ми ми помагат безкрайно много.Надявам се живот и здраве и аз да мога да помагам за отглеждането на внуци.
 Не виждам нищо лошо и не мога да разбера защо някой толкова се впряга - "никой не е длъжен да Ви гледа децата".
 Според мен въобще не става въпрос за задължение, а за обич и за силно-емоционални отношения в семейството. Жалко за тези, които не знаят за какво става дума.
 

# 14
 • Варна.
 • Мнения: 812
и мен ме разчувства темата  Heart Eyes
мама много ми помага, а от януари живот и здраве тръгвам на работа и тя ще ми гледа Калина, обичат се и се забавляват много, още повече че майка ми цял живот е била детска учителка и е неизчерпаема.
аз вчера й купих сутиен Триумф, зарадвах я, защото с нейната пенсия - НИкогда.
да ми е жива и здрава!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт