Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 окт. 2006, 20:25 ч.

И аз имам проблем със свекървата, наистина имам нужда от помощ!

 • 18 592
 • 222
 •   1
Отговори
 • Мнения: 143
Ето я и моята история!
С мъжа ми ходихме 8 години, преди да се оженим, а от 2 години сме семейни. Когато бяхме гаджета се бяхме разделили за около 6 месеца и свекърва ми всеки ден идваше при мен и плачеше да се съберем отново, тогава се скара със сина си за пръв и последен път до сега.
Чак сега разбирам, защо е искала именно аз да съм й снаха, за да тормози, защото явно аз се поддавам на тормоз, не й отговарям, не се заяждам, държа се според мен нормално, въпреки нещата които прави тя. Просто съм такъв човек, така съм възпитана, добра съм, колкото и банално да звучи ТАКАВА СЪМ.
Свекървата ни подари апартамента, който със свекъра ми са купили преди 10 години и са давали под наем. Моите родители ни дадоха пари да го ремонтираме и обзаведем. Аз забременях. До тук добре. /за малките й номерца, които правеше докато бяхме гаджета с мъжа ми няма да разказвам/. Само да вметна, че свекърва ми е много икономична, дори бих казала че живее в мизерия от икономии, а със свекъра изкарват добри, бих казала много добри пари, често ни помагат, дори за покупки на големи неща, но тя все мърмои че нямат пари, че все е с последните 5 лв 21 ст и т.н Никога не е лишавала мъжа ми от нищо, той винаги е живял добре, каквото е поискал, това е имал. Дори си спомням, че преди искаше ланец и след ден и половина получи 40 гр златен ланец от свеки.
Искаше кола, получи я, искаше компютър получи го и т.н
Та аз забременях, родих и от тогава се почна. Тя почти живееше у нас, много е приказлива и понякога става досадна, наистина много досадна, но много ми помагаше, гледаше бебето, въпреки че аз исках да си го гледам, а и мойта беба беше много кротка, готвеше, чистеше, переше, а бе всичко. Добре, супер благодарна съм, въпреки че не съм я молила.
Както казах, когато става дума за мъжа й ВСИЧКО, когато става дума за мен НИЩО. Винаги съм знаела, че когато купя нещо, дори и за вкъщи, например прах за пране, препарати, също така когато си купя нещо лично за мен, дрехи, парфюм, когато купя нещо за малката, свеки прави физиономии, но до скоро не се обаждаше, само подхвърляше по нещичко. Аз не й обръщах внимание, не че го правех нарочно, просто наистина не го смятах за нещо кой знае какво.
От скоро започна да ми прави леки забележки, да се съобразявам колко хляб купувам, защото не сме можели да го изяждаме и съответно го хвърляме, кара ме да ям стара храна, която е останала, да се грижа по добре за сина й. Да купувам прах за пране Ехо савекс, "какъв е тоя Ариел, ти луда ли си".
Дава ми 20 лв и ми казва, дай ги на сина ми. За него може всичко, той може да излезе да си изхарчи 20 лв ей така, не е проблем, а аз като си купя душ гел, прави проблем.
"За какво ти тоя дезодорант, ти си майка, по цял ден си вкъщи, къде ходиш?"
"Защо купуваш АМ за малката, майка ти носи кисело мляко от работа?"/майка ми работи в завод и им се полага по 1 кисело мляко на ден/
Не дава да сменям памперсите на беба, само сутрин и вечер.
Аз не обичам да ям месо, а тя носи пържоли за сина си и вафличка, защото аз все съм била на диета. Естествено мъжа ми дава вафлата на мен.
"Много ток имате", аз съответно й казвам "Ами да, сина ти се къпи всеки ден след работа, както и аз" А тя казва" Той ходи на работа, трябва да се къпе, а ти защо?"
Задърпа ме в магазина за 1 лв да си купя шампоан, като преди това е купила за сина си Хед енд Шолдерс, щото си бръсне главата всяка седмица и му се лющела кожата.
Въпреки всичко това, аз не й обръщах много внимание и си продължавам да си живея както до сега. Но тя като видя, че не се "вслушвам в думите й", започна да ми прави на пук, чак се плаша.
Идва вкъщи и започва да ми мие чините, всички шкафове ми ги преподрежда, където на нея й хареса. Разбърква мястото на вилиците, лъжиците и ножовете. Когато видя, че аз си ги преподреждам на ново, се ядоса. И винаги когато дойде вкъщи издебва момент да премести ножовете на мястото на вилиците, веднъж се порязах като бръкнах в шкафа без да гледа да си извадя вилица, като видя, започна да слага ножовете с дръжките на вътре, за да може още по добре да не се вижда.

Сигурно ще се запитате, къде е ролята на мъжа ми в тази ситуация. Първо да спомена, че той е зодия Скорпион, незнам какви са ви впечатленията от тази зодия но моите са следните. Той не обръща внимание на дребните неща, не обича скандали, висок тон и т.н Никога не е бил дребнав, И МНОГО ОБИЧА МАЙКА СИ.
И аз обичам моята естестевно, но когато не е прави си й казвам, а той не дава и дума да се каже против майка му. Когато подхавна нещо да кажа за нея, дори още преди да съм довършила изречението и казва каквто толкова имаш против майка ми, а и как няма да я тачи, след всичко което прави за него и е правила през целия му живот, той просто така е възпитан, така е научен по точно. Със сигурност знам, че с него няма да мога да се разбера, а и не искам да се караме, той много често дава нощни смени и когато почива искам да си седим вкъщи и да си говорим, да гледаме любим филм, да си хапнем, да си пийнем, а не да се караме, а точно това ще стане като подхвана нещо за майка му и ще му се скапе настроението и ще ни отиде вечерта на кино.

Извинявам се за объркания постниг, но незнам какво да правя. Опитвала съм да говоря със свеки деликатно за това онова, тя ме гледа мазничко, винаги обръща в нейна полза, и накрая пак става на нейното. Тя е била цял живот такава, аз не мога да я променя.

# 1
 • Мнения: 11 362
Ами опитай да не си чак толкова деликатна - просто и кажи в прав текст, без да се караш, разбира се, / то като ти чета поста, си мисля, че май и не знаеш какво е това да повишиш тон на някой!/ че имаш семейство, домакинство, че сама можеш да се грижиш за тях  и не желаеш тя да ти прережда шкафовете, лъжиците, вилиците и т.н. Нека се радва на внучката си, но да те остави ти да решаваш какво ще правиш в ТВОЕТО  СЕМЕЙСТВО.

# 2
 • Sf
 • Мнения: 3 265
Кажи й, че не искаш да ти пипа нещата вкъщи, че не обичаш да ти се преподреждат нещата, кажи й, че не бива да ви държи сметка на парите, които харчите.Кажи й каквото мислиш.Какво толкова?!

# 3
 • Мнения: 6 167
виж, жената смята сигурно, че щом е толкова отдадена и приемате безрезервно
всякакъв вид помощ - апартамент, кола, ..  и тн, които явно тя
осигурява с лишения... както и помощ при отглеждането на детето, които каквото и да говориш за нея не си отказала....
сега май е време да си подчинавате бита и начина на живот според нейните  виждания Wink


в интерес на нещата, които е направила за вас, не може ли да преглътнеш
мястото на вилиците/ножовете, подредбата на шкафовете и  леките глезотии за сина й ?

за козметиката ще ти кажа, че можеш спокойно да й кажеш, че съпруга ти държи
да се къпеш всеки ден, и да използваш дезодорант.

моята свекърва много ни помага също.
едно от нещата, които купи беше най-нов космически модел пералня,  ютия, дъска за гладене, прах за пране и даже хапчета за варовик. от - до.
ама държеше да сложим пералнята в гаража!
аз съм градско чедо, не си представях как слизам до долу с кош дрехи.
но се 'вслушах в думите й' и не сбърках!!!
не ми пука къде е пералнята , стига да я има - сега съм си поръчала едни етажерки от ИКЕА, така че да стане истинско перално помещение в единия ъгъл на гаража, ще го направя супер!

компромиси трябват дар79. и като приемате с лека ръка всичко , което жената ви осигурява, ще трябва да се съобразявате по някакъв начин, а ти да си избираш внимателно битките!

# 4
 • Мнения: 3 612
Мъжът ти е страхотно раzглеzен  #Crazy Чак се чудя как успяваш да ги търпиш всичките теzи неща. Много кофти ситуация, все едно описваш майка ми, баща ми и неговата майка. Абсолютно 1 към 1, че и zодията на баща ми същата скорпион.
За съжаление нищо не можеш да промениш нито свеки, нито мъжът ти, нито ситуацията. Поне майка ми не успя. Докрай си беше едно и също, дори след като се иzнесохме на квартира... "Първо се иzяда студения хляб, тогава се почва от топлия (а майка ми като се наяжда с 1 филийка?"... примери бол, не ми се раzкаzват. Даже майка и син си пиеха ракийката в кухнята, а аz и майка ми седяхме в хола...
...ненормални отношения...

Съжалявам, не искам да те отчайвам... дано все пак малко с малко нещо се промени към по_ добро.

П.С. Баба ми умря, но баща ми си остана същия...

Кажи й, че не искаш да ти пипа нещата вкъщи, че не обичаш да ти се преподреждат нещата, кажи й, че не бива да ви държи сметка на парите, които харчите.Кажи й каквото мислиш.Какво толкова?!

Това не е правилният съвет определено, не може да се каже току така... едно че свеки ще се оzъби... а с мъжа определено ще има скандали... как така zа любимата му майчица ... която не е въzможно да не е права в нещо...
... дар79 няма подкрепата на мъжа си, и това е най_кофтито...
 един вид _ сама срещу двамата...
... остава й да търпи... което пък е най_ абсурдното... щото то търпи ли се такова положение?

# 5
 • Мнения: 6 167

 един вид _ сама срещу двамата...
... остава й да търпи... което пък е най_ абсурдното... щото то търпи ли се такова положение?

апартамент, кола, компютър, 40 гр.ланец, 20 лева, 1 кисело мляко на ден ( вредни на майка й),  помощ с детето в готвене, чистене и тн.

... това са споменатите в постинга позитиви, заради които сигурно си заслужава да потърпи малко и да се 'вслуша'. нищо няма да й стане, ако държи вилиците там, където свекърва й предлага и да внимава повече колко хляб купува.

# 6
 • Мнения: 143

в интерес на нещата, които е направила за вас, не може ли да преглътнеш
мястото на вилиците/ножовете, подредбата на шкафовете и  леките глезотии за сина й ?


компромиси трябват дар79. и като приемате с лека ръка всичко , което жената ви осигурява, ще трябва да се съобразявате по някакъв начин, а ти да си избираш внимателно битките!


Просто ме притеснява това, че тя видя че се порязвам с ножа, вече 2 пъти и това не й направи впечатление, а докъде ще стигне, не казвам че ще ме убие, но...
Когато пускам пералня, половин час търся, прах, омекотител и т.н Никак не е приятно, не се чувствам у дома си, не мога да си полегна, не мога да ям, брои ми хапките. И непрекъснато ми се оплаква как нямала пари и какво щяла да прави, а като влезе мъжа ми в стаята, казва викай майстора да взима размери за дограмата. Аз подхвърлям "Ама на дей, нали нямате пари, сега заради нас да даваш пари" А тя: "аааа аз за това имам спестени"

Моите родители също ни помагат, но не се месят. Колта която свеки купи, мъжа ми я блъсна, продаде я, а моите родителни ни купиха нова. И двете семейства помагат.
А аз съм много търпелива, дума не съм й казала за 10 години, винаги съм се отнасяла добре с нея, не пропускам празник да не честитя и поднеса подарък, правила съм много жестове, които мислех че се оценяват.

# 7
 • Мнения: 3 612

 един вид _ сама срещу двамата...
... остава й да търпи... което пък е най_ абсурдното... щото то търпи ли се такова положение?

апартамент, кола, компютър, 40 гр.ланец, 20 лева, 1 кисело мляко на ден ( вредни на майка й),  помощ с детето в готвене, чистене и тн.

... това са споменатите в постинга позитиви, заради които сигурно си заслужава да потърпи малко и да се 'вслуша'. нищо няма да й стане, ако държи вилиците там, където свекърва й предлага и да внимава повече колко хляб купува.Не става въпрос zа вилиците...  Stop
Помисли, че теzи неща свеки не ги е дала на нея, а на сина си. Тя (дар79 )е "полzвател", дори да се раzделят мислиш ли, че ще има нещо zа нея? Свекито се държи като господар, точно щото тя е "подарила къщата, колата и пр...", които всъщност не са чак толкова подарени... а са като zа временно полzване.
Ок, остави вилиците, но zащо жената да не си купи нещо zа себе си? Да не се къпела... чува ли се тая бабишкера какви ги говори?   #Crazy Ти това zа нормално ли го намираш?
Бтв помощта й zа детето не е била искана... в първия си постинг авторката на темата го писа.
Такива властни свекита хич не ги понасям...  Sick

# 8
 • Мнения: 143
Толкова много съм изтърпяла, но явно вече не издържам.

Може и да прозвучи смешно, но за мен направо е трагично.

С мъжа ми спим, усещам че вратата на спалнята се отваря, свеки влиза, аз се правя на заспала. Моят крак е върху крака на мъжа ми, тя ми хваща крака е го премества. Взима завивката от леглото и на ново ни завива, като по голямата част от завивката е върху мъжа ми, а омя кръст е гол.

И това съм изтърпяла

Изключване на зарядното от телефона ми, без да видя. Колко ток ще дърпа тва зарядно.

Отиваме й на гости, вечерята е пица. Чинията на мъжа ми 2 пъти по голяма от моята, а върху пицата му, половиния щанд от магазина, върху моята пица само доматен сок.

Тогава мъжа ми се ядоса и разряза негото парче и го даде на мен, а нейните думи бяха, че неговото парче се паднало от средата където при печеното се събрали продуктите.
Тя дори като готви, си прави сметака, кое ще е за него кое ще е за мен. Защо ме кани тогава?

# 9
 • Мнения: 6 167
много сте ги пуснали да ви 'помагат', затова се чустват овластени!
държите се като деца - приемате всяква помощ
( от апартемент, през ланци до кисело мляко),  
а от др. страна искаш независимост и да имаш глас в решения и тн.
ми не става.

а при по-прости хора, като майка му, която явно не разбира защо само
да дава , а не може и да 'възпитава' децата, може да се превърне в истински проблем.

извинявай, ако звуча грубо.
просто не виждам как освен в пряк текст ( разговор), можеш да промениш ситуацията. Peace

# 10
 • Мнения: 6 167
а това как влиза и ви завива направо  Crazy Crazy Crazy
ужас.

напомня ми един виц:

Първа брачна нощ, налага се младоженците да спят в апартамента на асвекървата.
в съседната стая. Правят каквото правят, свършили, булката става да отиде до банята.
той я моли да му донесе една чаша стдена вода, а през стената се чува майка му
"А! Сега , както си запотен, само една студена вода ти трябва!"

сега виждам, че това и се преживява.

вие заедно ли живеете? или тя има ключ??? защо има ключ?

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 3 155
Цитат
това са споменатите в постинга позитиви, заради които сигурно си заслужава...

Лени, извинявай, но един родител помага на децата си от желание да го направи, а не като средство за манипулация; моята майка, а не свеки, е от тоя тип хора дето като ти дадат нещо ще натякват цял живот; и тя ми пренареждаше шкафовете, докато не и казах някои неща; предполагам, обаче, с майка е по-различно, отколкото със свеки; свекърите са дали къща на девер ми в центъра на града и не им се месят; огромния апартамент, в който живеем с мъжа ми дори още  е на тяхно име и досега никога не са си позволили да ни правят забележки, за каквото и да било; това разбирам аз като желание да помогнеш, а не чрез помощта си да държиш децата си "на каишка".

# 12
 • Мнения: 1 818
Разбирам защо не се чувстваш добре - защото това не е собствения ти дом, в който ти си господарка и домакиня, ситуацията е нещо от сорта: "Чувствай се като у дома си, но не забравяй, че си на гости". Въпроса не е във вилиците, а е принципен. Хубаво - осигурила ви е много неща, вие сте й благодарни, но за мен това не е основание да се меси постоянно, защото по този начин нанася вреда в отношенията ви и ти се чувстваш зле. Всеки дава на децата си според възможностите - че за кого са всички тези спестявания, ако не за децата, нали така? Искала е да даде - дала е! Но тя нарушава границата, защото ти не си част от мебелировката, нито 6-годишно дете и трябва да се съобразява с твоя статут в семейството. Лошото е, че не знам какво да те посъветвам, защото не виждам изход от ситуацията, тъй като мъжът ти се чувства добре така и няма полза да променя нещата. Единият вариант е всичко да продължи както досега и да се примиряваш, но... какво ще ти струва всичко това, колко време ще можеш да издържиш, щастлива ли си така? Другия вариант още не съм го измислила...

# 13
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
..........А аз съм много търпелива, дума не съм й казала за 10 години, винаги съм се отнасяла добре с нея,........

  Е, време е вече да спреш да мълчиш! И пред нея и пред мъжа ти! Ти си в своята си къща, ще си нареждаш вилиците и лъжиците както искаш, ще се къпеш ако ти харесва по 10 пъти на ден и т.н. и НЕ дължиш обяснения на никого  Naughty


.......
С мъжа ми спим, усещам че вратата на спалнята се отваря, свеки влиза, аз се правя на заспала. Моят крак е върху крака на мъжа ми, тя ми хваща крака е го премества. Взима завивката от леглото и на ново ни завива, като по голямата част от завивката е върху мъжа ми, а омя кръст е гол.
.......

   #Crazy Еееееее, това вече е супер нагло!!!
  Чудя се как търпите и позволявате подобни неща  newsm78

# 14
 • Мнения: 143

извинявай, ако звуча грубо.
просто не виждам как освен в пряк текст ( разговор), можеш да промениш ситуацията. Peace


Не звучи грубо, моята майка също ми го каза.
Бих искала да поговоря с нея, но се притеснявам, че ще каже на мъжа ми, дори съм сигурна, че ако реши може да ни разведе, а аз не искам. Мъжа ми ме обича много както и аз него, но когато стане дума за свеки, аз не съществувам, май не ме обича достатъчно.

Аз не мога да откажа помоща й, ако аз откажа, мъжа ми приема.

Вчера майка ми ми купи ботуши, нарочно тя ги купи, за да не се сърди свеки. Но свеки пак се разсърди като намекна, че тия пари можело да се купи нещо за апартамента. Далеч съм от мисълта, че ако стане нещо с нас, апартамента е на нейно име и всичко остава за нея.

Усещам, че почвам да се крия от нея какво си купувам, обличам си нови неща само когато тя е на работа, но тя ми бърка в шкафовете и го прави много "незначително", уж прибира нещо. Гледам къщата да ми е изрядна, та като дойде да няма какво да прави, но тя е по цял ден у нас, все нещо ще се намери да свърши.  Ами аз съм на 26 г, като баба ли да ходя, малката е на годинка, ами тя?

Това направо не е живот

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт