Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Мразя кърменето – сега накъде?

Размишления преди да спрете

Кое е най-важното нещо, което ще направите през живота си? Ако бебето в скута ви е показател, тогава може би бихте отговорили – да съм добър родител и да отгледам здраво дете. Ако ви натисна още и попитам как смятате да го направите, дали отговорът ще е лесен?

Малко хора оспорват важността на кърменето – за детето И за майката. Науката е категорична. Човешките майки правят мляко за бебетата си. Очевидно човешките бебета трябва да пият човешко мляко. Но този простичък факт не съвпада практически с мнозинство кърмени бебета, и със сигурност не гарантира, че всички човешки майки се наслаждават на това преживяване.

Мелиса Н. От Кейти, Тексас, е една от тези майки. „Усещах големината на гърдите си като голяма пречка”, казва тя. „Никога не успях да застана в удобна позиция и гърбът постоянно ме болеше или от тежестта на гърдите ми, или от изчанчените позиции, в които трябваше да застана, така че на бебето да му е удобно. Трябваше да го храня във футболната позиция, така че не можех да го виждам, докато се храни. Нежната връзка, която се надявах да усетя, беше заменена от раздразнение”.

За други майки кърменето не върви по предварително начертания план и усещането, че не успяват да задоволят нуждите на бебето само увеличава несигурността от началото на родителството.

„Одри не искаше да захване гърдата”, казва Мисти Албърт от Сайпръс, Тексас. „Направих няколко опита със специалист по кърмене, но Одри просто не искаше да се задържи дълго. Първите 36ч тя само плачеше и плачеше”.

И така – какво да правите, ако срещате трудности или просто мразите да кърмите?

Ако спрете
След като потърсила помощ от консултант по кърмене и доброволците от Ла Лече Лига, Мелиса спряла да кърми. „Според тях правех всичко както трябва и просто трябваше да мисля за това колко е важно кърменето  за моето бебе”, казва тя.

Но психическото равновесие на Мелиса се превръща в проблем и тя избира да спре кърменето, когато бебето й е на 4 седмици. Почти не получава болки в гърдите от спирането и усеща пълно облекчение от болките в гърба, които е имала. „Синът ми и аз най-сетне успяхме да иградим връзката помежду си и едва дочаквах да стане време да го храня”, казва тя. „Можех да го виждам и да не се притеснявам дали няма да го удуша с гърдата си. Бебето дори не мигна от промяната и стана много по-малко ревливо. Изглежда наистина му харесваше да ме гледа в очите, докато се храни”.

Ако сериозно обмисляте да спрете кърменето, трябва първо да премислите няколко неща.

Според Ан Каландро, консултант по кърмене, сертифициран от Международния борд на консултантите по кърмене и експерт към портала iParenting.com, може да очаквате да се случат някои или всичките тези неща:

При вас – ако не сте давали шишета с добавка и кърмата ви е в нормално количество, гърдите ви ще се препълват за няколко дни. „Със студени компреси и компреси със зелеви листа вероятно ще установите, че кърмата ви е спряла за седмица-две”, казва Каландро. „Много майки могат да изцедят няколко капки кърма в продължение на доста време след това, но гърдите им не се усещат напрегнати”. Ако менструацията ви не се е възстановила още, сигурно ще се появи скоро след отбиването. Промяната на хормоните може да се отрази също и на начина, по който се грижите за бебето. „Хормонално погледнато, вероятно няма да сте толкова отпочинала и търпелива с бебето си, защото няма да усещате вече благоприятния ефект на пролактина, който струи в тялото ви при всяко кърмене”, казва Каландро.

При бебето – макар че със сигурност ще чуете истории като тази на Мелиса, в които бебето дори не мигва от промяната, всъщност преминаването от кърма на адаптирано мляко може да доведе до проблеми при някои бебета.

„Вашето бебе ще трябва да се приспособи към различна храна, в която има недостиг на много хранителни вещества и е много по-трудно смилаема”, казва Каландро. „Бебетата, хранени с адаптирано мляко, миришат на адаптирано мляко, срещат повече проблеми с обриви, алергии и запек. Много майки споделят, че около две седмици след спиране на кърменето бебетата започват поредица от ушни инфекции, простуди и вирусни заболявания. Те не получават вече защитата от антителата в майчиното мляко”.

Ако звучи сякаш Каландро се опитва да ви накара да продължите да кърмите, то е защото тя наистина се опитва – и не смята да се извинява за това. Макар че може да не харесвате кърменето, истинският въпрос е можете ли да го понесете – временно?

„Аз лично бих се чувствала виновна да спра, защото не харесвам кърменето, след като знам, че здравето на бебето ми зависи от моето мляко”, казва Каландро. „Да спреш поради истински недостиг на кърма е съвсем различно. Може да не ти харесва и да си бременна. Но – не отиваш да извадят бебето по-рано поради тази причина. Това просто не е добре за здравето му. Някои майки успяват да убедят лекарите си да го направят и раждат бебета, които срещат много по-големи трудности през първите седмици. Най-здравите бебета прекарват 9 месеца в утробата и 12 или повече месеца на гърдата”.

Като казваме това, все пак само вие знаете обстоятелствата около вашето решение да спрете кърменето. Нито Мелиса, нито Албърт, която спира да кърми още в болницата, съжаляват за решението си. „Чувствах се по-добре в кожата си и наистина можех да установя връзката си с Одри, защото тя вече не плачеше постоянно”, казва Албърт.

Ако продължите
Много майки ще ви кажат, че не са били особено щастливи през първите седмици на кърмене. Макар че Лорън Дийл от Нютон, Канзас, била само на 23г, когато родила първото си бебе, тя била решена да кърми. Но въпреки това, решимостта й не я била подготвила за реалността. „... плачех всеки път, когато бебето сучеше”, казва Дийл. „Зърната ми бяха напукани и кървяха, гърдите ми бяха плашещо препълнени и нямах подкрепата, от която се нуждаех”.

Дийл получава малко помощ и подкрепа от семейството си и от местните специалисти по кърмене, затова се обръща за съвет към книгите. Въпреки болките и неприятните усещания, тя продължава да кърми. „... След 6-тата седмица и двете бяхме щастливи и най-сетне се чувствах комфортно”, казва тя. „Продължих да я кърмя, докато стана на 18 месеца”.

Дали ще откриете удоволствието от кърменето, ако продължите? „Не бях луда по кърменето, когато започнах”, казва Каландро. „Имах проблеми като препълване, мастит, тотална промяна в начина на живот и нова структура на семейството, с които трябваше да се справя. Продължих, защото знаех, че е най-доброто за бебето ми. Но след около 6 седмици всичко се промени. Научих се да обичам да кърмя дъщеря си. А начинът да заобичам кърменето беше да получа подкрепа чрез посещението на сбирките на Ла Лече Лига. Също така имах късмета да попадна на педиатър, който беше истински поддръжник и ме поздравяваше за красотата, интелигентността и здравето на бебето ми всеки път, когато отидехме на косултация”.

Други възможности

Ако проблемът е по-дълбок от това просто да не харесвате кърменето, може да обмислите по-различен модел на кърмене.

Според Каландро може да изберете да се изцеждате и да храните бебето с шише. „Кърмата е най-добрата храна и по двата начина”, казва тя. „Но изцеждането с помпа е много по-трудоемко, отнема повече време и далеч не е толкова приятно и любвеобилно като кърменето. Познавам много майки, които направиха този избор и никога не са съжалявали за времето и енергията, които са изразходвали за изцеждане на кърма за бебетата си. Майките, които познавам и взеха това решение, го павеха основно защото бебетата имаха трудности със сученето на гърдата”.

Жените, които се връщат на работа след раждането, често се сблъскват съ ситуации, които са далеч от подкрепа за кърменето. Но не е нужно да заемате позицията „всичко или нищо”; може да храните с адаптирано мляко, докато сте на работа и да кърмите, когато сте у дома. „Да кърмиш, когато си у дома, е прекрасен подарък за вас самите”, казва Каландро. „Голяма радост е да се прибереш у дома и да завариш бебето да те чака, очаровано от възможността да подновите връзката си по този любящ начин. Първият час след връщането от работа е времето да се разтопите на стола с бебето на гърдите си и да оставите стреса от работния ден да се оттече”.

Никой не е обещавал, че да си родител е лесно. Ако се борите с решението дали да продължавате да кърмите или да спрете, помнете, че това не е последния път, когато няма да можете да спите, загрижени за доброто на детето ви. Следващите 18 години – и дори повече – всичко, което можете да направите, е да събирате информация, да говорите с хора, които са минали през същото и да вземате най-добрите решения на които сте способни, водени от любовта си. Ако го направите, ще прекарате повече време в удоволствие от майчинството и по-малко време в съжаления.

преведе hedra от http://www.iparenting.com

# 1
 • София
 • Мнения: 2 979
Всъщност майките, които познавам и спират да кърмят с лека ръка, не стигат до подобни статии, което е много жалко.... Rolling Eyes Може би, ако ги прочетат, вероятността да спрат ще намалее...
Благодаря за статията, Хедра!  bouquet
Искам да тръгна на работа юни месец догодина и една от мечтите ми е:
да завариш бебето да те чака, очаровано от възможността да подновите връзката си по този любящ начин. Първият час след връщането от работа е времето да се разтопите на стола с бебето на гърдите си и да оставите стреса от работния ден да се оттече”.


# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Много хубава статия Simple Smile Благодаря, Хедра!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 942
Страхотна статия  bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 11
 newsm74

# 5
 • София
 • Мнения: 1 547
Чудесна статия!

Съвсем наскоро преживях някои от описаните неща, включително казах, че да си родител не е лесно.

Много мило ми стана като я четох сега.

Благодаря, Хедра!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 750
Благодаря за хубавата статия, Хедра!

Аз също не бях очарована от кърменето в началото и плачех всеки път щом Ени доближеше гърдите ми, от болка. Обещах си, че ще издържа само до 40-я ден и после спирам с кърменето. После обаче си казах айде още една седмица, и още една... и така вече повече от 4 месеца. С помощта на този форум и на всички вас (без да преувеличавам), постепенно кърменето от болка се превърна в приятно изживяване. Намерих най-удобната позиция за мен и Ени и сега вече кърменето е миг на единение и почивка.

Благодаря ви!   bouquet

# 7
 • Габрово
 • Мнения: 559
Наистина чудесна статия newsm51 Аз нито за миг не съм имала съмнения относно кърменето. Още се кърмим доста сериозно и то благодарение на този фрум Hug  bouquet

# 8
 • София
 • Мнения: 3 090
Тъкмо преди няколко дни бях в състояние на истерия от честото и постоянно желание на дъщеря ми да суче като новородено....определено се нуждаех от подкрепа и насърчение да продължа...е дадох си сама кураж и продължих , защото само като си представих другата алтернатива детето ми да мине на Ам,а аз да мога да го кърмя и  да го лиша от себе си и близостта си ми стана безкрайно мъчно.Не мога.Оказа се че навикът и желанието да кърмя са станали по-силни дори от умората и седенето "на цица" по цял ден. Laughing
Благодаря за статията Хедра  bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 289
Странно какви ли толкова негативни емоции предизвиква у някои жени кърменето, че чувстват такова облекчение, когато го спрат??! Дори за момент не ме е затруднявало, и то без някой да ми е обяснявал, и да ми е показвал как. Просто природата се е погрижила за всичко - бебето ми ми показа как Simple Smile

Освен това, откакто започнахме да се храним с пюрета и каши, все повече се убеждавам, че това приготвяне на храна е много по-голям "героизъм" от кърменето, поне за мен.. кърменето спестява всичките истории с преваряване, почистване, топлене-съответно претопляне, после изстудяване, подходящи биберони, задавяне и т.н.

Чудесна статия, Хедра, накара ме да се замисля Simple Smile

# 10
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Странно какви ли толкова негативни емоции предизвиква у някои жени кърменето, че чувстват такова облекчение, когато го спрат??! Дори за момент не ме е затруднявало, и то без някой да ми е обяснявал, и да ми е показвал как. Просто природата се е погрижила за всичко - бебето ми ми показа как Simple SmileРадвай се, че не си ги изпитала! От собствен опит мога да ти кажа, че емоциите могат да бъдат много отрицателни. До такава степен, че да изпитваш не само ужас че следващото хранене наближава, ами откровена враждебност към гладното бебе, което иначе обичаш безкрайно. Като прибавиш към това и болките в гърба, в зърната и чувството че не си човек а някаква машина за млеконадой, картинката се завършва. Така го усещах аз и при мен нищо не се промени с времето. И колкото и да знаеш че е добре за бебето, идва момент в който трябва да поставиш себе си на първо място за да се съхраниш и да можеш да продължиш да се грижиш за детето. За себе си мога да кажа, че връзката ми с детето качествено се промени след като го отбих (преди около 1 месец). Сега съм в състояние да му дам много повече от гърди и мляко. Аз самата се промених и станах човекът който бях преди да се сблъскам с кърменето.
Не съм съгласна с това, че пролактинът ме е направил търпелива или отпочинала. Напротив, мисля че именно на него се дължаха всичките ми негативни емоции, избухливливост и едва ли не агресия защото те бяха най-силно изразени в периода на най-усиленото кърмене. СЕга отново съм пълна с енергия и търпение. Иначе като цяло статията е интересна и поне разбрах, че не съм единствената в която кърменето е предизвикало отрицателни чувства.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 072
Статията е много добра и задължителна да се прочете от всички бъдещи майки!
Колкото и да четох библиотеката преди да родя, не бях подготвена за кошмара на кърменето през първия месец. Добре, че просто не ми мина мисълта да спра - бях си убедена, че ще кърмя дълго и щастливо. Но болката, разранените зърна, 40градуса температура, препълнени огромни твърди гърди и т.н. целия първи месец... не го пожелавам на никой, но сега вече го отбелязвам като факт, нямам спомен за тези болезнени емоции, само щастливо здраво кърмено дете Grinning

# 12
 • под жаркото слънце
 • Мнения: 2 557
Много хубава статия. Мислех да кърмя само 6месеца, но все повече ми харесва връзката ми с бебо  Heart Eyes Не знам кога ще спра, но удоволствието е страхотно. Дъщеря ми е кърмена половин година, след това трябваше да работя. Но и при нейното кърмене имах само положителни емоции.

# 13
 • пазарджик
 • Мнения: 186
Чудесна статия! Вече повече от година кърмя третото си дете и се чувствам добре, улеснена и горда.Вярно има хора, които ме питат кога ще спрем, но аз не знам отговора, зависи от Емчо.Виждам колко го успокоява кърменето и през деня, и нощем.Добре, че навреме попаднах на сайта.   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт