Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 641
Под универсална подправка разбирам: морков, кервиз, чушка, магданоз (може да съм пропуснала нещо, подсетете ме) всичко нарязано на много ситно.
Предназначение: подправка за супи, някои манджи...
Така... на въпроса: вариант за съхранение - замразяване, единствен ли е? Може ли в бурканче, пък било и в хладилник, колко трае?
Изобщо споделете как приготвяте таквоз Laughing чудо и как го съхранявате!

Цитирай

София

Мнения: 718
Всичко смесено или по отделно в малки пликчета в камерата.
Цитирай

София

Мнения: 19 789
 Съхранявам  във фризера, но са ми поотделно. Настъргани на ситно/или  нарязани/
Цитирай

София

Мнения: 519
Аз си купувам готова универсална подправка и нямам проблеми със съхранението. В твоя случай се сещам само за замразяване  или изсушаване.
Цитирай

София

Мнения: 641
Някакъв вариант, осоляване например newsm78, ама то май отива "на кино" идеята да е по здравословно?
Цитирай

София

Мнения: 606
Леля ми правеше нещо подобно - съхраняваше го в бурканчета в хладилника, но слагаше м/у редовете подправки много сол и хубаво ги натъпкваше в буркана - да изкарат отгоре течност.
Цитирай


Мнения: 973
Тази подправка(вегета) е единственото, което което правя в домашни условия Very Happy
Моите мерки са следните ...за една доза всичко е смляно или нарязано на ситно с блендер най-добре
1 кг. домати
1 кг . чушки (червени)
1 кг . лук
1 кг . моркови
1 глава целина
1 връзка магданоз

Затваря се в малки бурканчета (бебешки) и се изварява 10 мин.
Ако не искаш да изваряваш се прибавя 1 кг. сол и бурканчетата се държат в хладилника.
Обикновено правя по 1/2 доза и пак са ми много около 10 бурканчета излизат. Ако предпочетеш варианта със солта после в ястието не се прибавя сол и по 1 суп. л. от вегетата е напълно достатъчна Hug


Успех
Цитирай


Мнения: 4 748
моята универсална подправка с всякакви зеленчуци

Солено е, но когато се слага в ядене  солта се пропуска, или опитва и добавя ако трябва. Колкото мога прибирам в хладилника, но останалите съхранявам в килера, толкова е солено, че не е задължително да е в хладилник. Издържа до пролетта

Цитирай

На края на вселената!

Мнения: 2 506
Свекърва ми прави нещо такова:
 по 1кг моркови, чушки, домати, 1кг сол. Държи го на студено и изкарва до пролетта.
Цитирай

Barcelona

Мнения: 330
Аз използвам готови универсални подправки, но открай време вкъщи държим в камерата нарязан на ситно магданоз и копър (отделно едно от друго), замразени с малко вода във формичка за кубчета лед. Когато ми трябва копър за таратор например си вземам едно кубче и си го слагам да си се разтопи в таратора. Същото е и за магданоза в супите.
Цитирай

София

Мнения: 399
Ето и моята рецепта:
1 кг. чушки
1 кг. моркови
1 кг. домати (така е по рецептата, но аз не слагам, добавям ги отделно в яденето, ако е нужно)
2 глави целина с листата
4 връзки магданоз
700 гр. сол
Всичко се смила (заедно с дръжките на целината и магданоза), разбърква се със солта и се слага в буркани. Съхранява се където искате - солта го запазва идеално. Изкарва до следващата есен.
Цитирай

Левият бряг на Арда

Мнения: 157
Повече от 10 години правя такава подправка. Досега не се е разваляла.
1 кг. моркови
1кг.лук
1 кг. червени чушки
1 кг. зелени чушки
2 връзки целина /кервиз/
2 връзки магданоз
1 кг. сол
Зеленчуците се смилат, магданоза и кервиза може само наситно да се нарежат, но аз ги меля и тух с дръжките. Всичко се разбърква със солта и се пълни в буркани. Нищо й няма на подправката цяла година. С нея соля супи, ястия с ориз, яхнии и тн.
Цитирай

София

Мнения: 641
Много благодаря, момичета Hug!

Ще опитам от солената, и от тази на Anim Very Happy, да видим кое повече ще им допадне на домашните.

Варианта със замразяването не ме устройва, защото любимия заплаши, че ще започне да хапе ако сложа още един зеленчук във фризера (той е пълен, а трябва и  броколи да слагам Mr. Green)
Цитирай


Мнения: 939
моята универсална подправка с всякакви зеленчуци

Солено е, но когато се слага в ядене  солта се пропуска, или опитва и добавя ако трябва. Колкото мога прибирам в хладилника, но останалите съхранявам в килера, толкова е солено, че не е задължително да е в хладилник. Издържа до пролетта


И аз правя такава само, че всичко минава през мелачката.
Цитирай

Vaudreuil Canada

Мнения: 2 531
Както с ти писали и момичетата преди мен - добавяш и домати и лук и меляш всичко - у нас се прави по пропорциите на Anim.
Накрая пълниш по големи формички за лед и замразяваш - вадиш от формичката слагаш в пликчета и после във фризера така е по-дозирано някак си и практично. Но всеки си изгражда навици та както ти е по-удобно - ако смяташ че от буркана ще ти е по-лесно - съхранявай подправката така.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.