Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 окт. 2006, 16:37 ч.

Към майките с по-големи деца

 • 1 496
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 579
Вашите деца самостоятелно ли се справят с подготовката на уроците и писане на домашните? Умеят ли да си организират правилно свободното време? Да отсяват важните неща и да се концентрират върху тях? Разсеяни ли са?
Големият ми син е в 6-ти клас. Аз все се надявах, че с течение на времето ще стане  по-самостоятелен, по-организиран при подготовката на уроците. Обаче никакъв напредък Mr. Green! Ако не го проверя, само ще напише набързо домашните и до там! Не учи така, както на мен ми се струва, че трябва да бъде! Проблемът в мен ли е, че не съм му помогнала да си изгради система на учене? До детето ли си е? Говорим, говорим т.е. аз "наливам акъл наготово"/както беше казала скоро една майка/, той ме гледа разбиращо и се съгласява с мен. После старата песен - аз да го слушам как разказва уроците/ за да разказва добре, някой трябвало да го слуша и т.н./, аз да проверявам домашните, защото той не си откривал грешките/защото не знае, че са грешки Mr. Green/! Умно дете е, но явно му липсва амбиция за нещо повече! Просто се ядосвам, че си пропилява времето и не се концентрира достатъчно, за да свърши по-бързо и да се занимава с това, за което си мисли, докато учи. Не го насилвам да е отличник, но поне да се научи да си цени времето, да е по-организиран. Дайте съвети!
Скоро пак тръгвам на работа и се страхувам, че съвсем ще я закъса без надзор Embarassed!

# 1
 • Мнения: 15 125
Ох, същата работа е и вкъщи!  ooooh!
Има изградени навици да учи, сам, без подканяне сяда, пише домашни, чете уроци, но резултат накрая - никакъв. Сам ме кара да го изпитвам и почти никога не е научил така, както на мене ми харесва - т.е. да е запомнил най-важното и същественото. В по-сложните уроци даже ме кара да му подчертавам важните моменти - сам не може да ги определи.  Shocked И учи уж много, но усещам, че се разсейва, разконцентрира се много лесно... Абе като в лафа - "Седя и мисля, седя и мисля, по едно време гледам - само седя". Че и нашата е такава...  Rolling Eyes
Че не е умен, колкото на мене ми се иска, не е, но и определено не е глупав, даже много го хвалят учителите, но не е това, което трябва да бъде. Далече е от нивото, на което бяхме ние навремето. Нас ни учеха да мислим, да откриваме същественото в потока информация, а днешните - да зубрят наготово неща, които някой друг им е сдъвкал и поднесъл. Май целта на цялото образование е да ги отучат да мислят самостоятелно...  Thinking А и материалът им е един... Още от началното училище започват да преписват на контролни, в прогимназията 99% от децата го правят. Аз съм му забранила - по-добре честна тройка, отколкото шестица от преписване. В края на краищата е по-важно какво ще му остане в главата, а не в бележника.
Поне аз така виждам нещата. Но понеже сега е в седми клас и оценките са важни за кандидатстване, сериозно се замислям дали не греша...  newsm78

# 2
 • Мнения: 579
Виждам, че не се справя, а не знам как да му помогна/не за момента, а в общ аспект/. Хем гледам да не го натоварвам с допълнителни уроци, за да не му "гръмне" главата, но явно без уроци по български и английски език няма да се размине. С другите предмети успяваме да се справим някак, но по езиците аз взех да закъсвам Embarassed! Струва ми се много странно  дете на 12 год. да пише с правописни грешки. Може би вече съм закъсняла с търсенето на помощ Embarassed! Мен също ме притеснява това, че с тестовото изпитване, оценките не винаги показват реалните знания. Обаче за кандидатстването точно оценките ще са важни!
Майки на негови съученички са ми казвали, че дори не знаят какъв материал учат децата им, а децата са отличнички!
Че учи без желание, това го виждам! Но как да го мотивирам? След 2-3 години вече ще е съвсем късно да осъзнае какво е пропуснал!

# 3
 • вече и в други градове
 • Мнения: 145
големият ми син е 8-ми клас и от малък е много организиран. с него не съм имала такъв проблем / с малкия ...не ми се мисли/. много бях впечатлена, когато преди 1-2 години големия ми каза, че в къщи той си преговарял уроците/новите/ , а ги учел още в клас. може би ако успее да разбере още в клас кое е най-важното от урока ще му е по-лесно в къщи. много е трудно да намерим начина как да ги мотивираме точно в 6-7 клас  да учат.
не мисля, че всички проблеми в училище се решават с частни уроци - може би госпожите не им обясняват достатъчно. защо не говориш първо с тях?

# 4
 • Мнения: 2 161
Голямата ми дъщеря е самостоятелна.Повече отколкото е нужно дори.Аз не работя и въпреки това до сега един път не съм й проверила домашните.Тя си има отделна от сестра си стая и как учи,какво прави-за мен си остава загадка.Справя се отлично до този момент.Държането й е като на голям човек-отговорна,сериозна.Аз не бях такава на нейната възръст.Мисля,че е до детето,но й също така аз винаги съм поощрявала нейната индивидуалност и самостоятелност.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 5 229
Не ща да отчайвам никой ама... Георги до 7ми, даже до 8ми клас вкл. учеше сам и добре, в 7ми помагах чат пат по математика и си беше отличник. Какво му стана на това дете после, не знам. Т.е. знам - мързел страшен го мори, не му е лесно хич завалията ooooh!
Тия дни ми обясняваше, как трябвало да сяда и да учи и помни, че до преди 2-3 години можел, пък сега някак не става...на него книгите му действат приспивателно. Tired

Как'Сийка, по принцип за оценките си права. Права си и че в 7ми клас трябва да се понабледне на оценките...

# 6
 • usa
 • Мнения: 2 113
аз си мисля, че е до дете и ако не му идва от вътре самостоятелността и организираността, не мож` го научи. моята албена, на 11г., е в състояние цял следобед да си пише домашното и на другия ден пак да е без домашно на училище. ако не и вися на главата да повтарям "пиши! пиши! пиши!", седи и дреме над книгите. не че и е трудно, всичко разбира и научава в училище, ама нали пустото домашно трябва да се напише, а нея я мързиииииии, че едвам гледа. а още по-удивително е, че дори да си напише домашните, току забравя да ги предаде или вземе и ги загубва. а част от оценките им е върху тях и въпреки, че много знаела и била много умна и имала много оригинална мисъл и било удоволствие да се работи с нея и винаги задавала много интересни въпроси и не знам още какво, на последната родителска среща учителите ме посрещнаха с двойки и тройки... келфайда, че е умна и прочие. ей я и сега седи на канапето в полулегнала поза(не можела да мисли и пише седнала на маса или бюро  #Cussing out) и дреме от два часа над бумажките... и не е само с домашните това - за всичко трябва да върви някой подире и. онзи ден нямаха училище, сестра и отиде на гости при приятелка и албена остана сама в къщи. прибирам се от работа към три и половина - гладна като вълк. не яла цял ден, щото не знаела какво да яде... ако сутрин не и казвам да се среши, ще заприлича на вещица в главата. от три дни вали дъжд, навън е десетина градуса, обаче тя ходи по джапанки, щото не и казвам да си смени обувките.
за разлика от нея сестра и, която е с две години по-малка от нея, кога си пише домашните дори не знам, не си спомням някога да съм и напомняла или да съм я подканяла да си ги напише. част от тях ги прави още в училище. като се наложи си приготвя сама да яде, дори чат-пат си подрежда стаята по собствена инициатива. уж са и двете мои, уж по един и същи начин ги възпитавам, стимулирам самостоятелност и организираност, обаче разлика огромна.
съвет не ти дадох, ама поне и аз си споделих мъката.

# 7
 • Мнения: 3 405
Сам си подготвя домашните и уроците, но е разсеян колкото си иска Joy
Не минава съвсем без надзор, но разчитам на него, защото ако му иззема функциите ще трябва винаги заедно да пишем и учим.

# 8
 • Мнения: 619
до миналата година и помагах ,но сега вече не!
Самостоятелна е!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Сам си подготвя домашните и уроците, но е разсеян колкото си иска Joy
Не минава съвсем без надзор, но разчитам на него, защото ако му иззема функциите ще трябва винаги заедно да пишем и учим.
Точно! И при нас е така. Залагам много на собствената му отговорност.

# 10
Сам си подготвя домашните и уроците, но е разсеян колкото си иска Joy
Не минава съвсем без надзор, но разчитам на него, защото ако му иззема функциите ще трябва винаги заедно да пишем и учим.
Точно! И при нас е така. Залагам много на собствената му отговорност.

много ми се иска и аз да заложа на собствената му отговорност, но тогава просто ще се напишат домашните, ще бъдат тук-таме с грешки и толкова. на мен ми се иска от сега (3-ти клас е) да започне да се натоварва малко повече с допълнителни упражнения, за да не му бъде тежко после. по цял ден съм на работа и вечер към 8 е просто нелепо да искам от него да ми разкава уроци или да решава задачи. много е трудно и често се чувствам като в безизходица, защото мисля, че е моя отговорността да го амбицирам, да го натоваря, за да успява по-нагоре, без това да е свързано с огромно натоварване.

# 11
 • Мнения: 4 393
Големият ми син е в шести клас, а малкият е първолак! Налага се да помагам, но почти нямам време. Последните две години големият се справяше сам и малко си развали успеха (за него ученето е писане на домашни). Мисля, че трябва да се оправят сами, но не трябва да ги изпускаме от очи, а да наблягаме на допълнителна информация. С тези компютри съвсем изостави четенето на книжки и ако сега не се намесим, после пък съвсем ще е невъзможно!
Едно време, когато баща ми ме свареше с книга в ръка, казваше: "Чети, сега му е времето, после няма да имаш време за това!" Колко е бил прав!

# 12
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 018
До голяма степен е въпрос на характер. Моята дъщеря е много организирана, дори сега се ядосва как в новото училище организацията никаква я нямало...
Само че имаше един период, в който ме молеше за помощ от чист мързел, щото е по-лесно да й го поднеса наготово. Като я гледах как разсеяно гледа докато й обяснявам и как чака да й реша някоя задача, я отрязах, тя ми беше сърдита известно време, но се взе в ръце и започна да търси помощта ми само ако наистина не можеше да се справи.

# 13
 • Мнения: 127
http://forum.alteragate.net/viewtopic.php?t=1430
Мойте до 7 клас бяха отличници-после ги удари хормона иииии WinkСега единия е студент,а другия вече в 10 клас и продължава да ми пука нервата Laughing
всичко ще си дойде на мястото ми ние много бързаме newsm78

# 14
 • под жаркото слънце
 • Мнения: 2 557
Мисля, че е до самото дете. Моята дъщеря е в 7ми клас, отличничка. Учи добре уроците си, пише хубави домашни, даже и доклади по желание, но откъм подреденост в стаята и отговорност към вещите хич я няма. Постоянно се губят шапки, анцузи и гуменки. Мотивирах я в 1ви клас, като й казах, че винаги много съм обичала да чета и уча, показах й грамотите и наградите си - това много й подейства като стимул да ми се докаже  Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт