Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 окт. 2006, 17:17 ч.

Трябва ли църковните ритуали да имат тарифи?!

 • 8 004
 • 116
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 581
Искам да си кръстя децата и поради тая причина направих тур из варненските църкви. Макар да не съм с особен религиозен плам в душата, питая уважение към храмове и ритуали, но що да видя...  Уважение към моето желание да присъединя още двама към вярата - никакво. Въпроси, свързани с религия - никакви. Навсякъде строг ценоразпис и мърдане няма! Къде официално обявени, къде определяни на око от попа, тарифите са първото, което се обсъжда.

Добре, богоугодно ли е в крайна сметка това? Ами ако нямам 10, 30 или 100 лева, тогава какво? Няма да благословят брака ми или няма да кръстят децата ми? Ще ме отпратят по живо, по здраво? Съгласна съм, че църквата също се нуждае от средства, но не трябва ли миряните сами да определят своята лепта... откога общуването с Бог има твърда цена?

Неприятно ми стана, защото се бях приготвила за нещо красиво, а то какво... отегченото отче с маратонки и звънящ мобилен под расото ме посъветва да ида при лелката на входа, да внеса таксата и да си взема списък с необходимите вещи. Без усмивка, без ентусиазъм. А, да... и ако искам снимки и песни, трябва да доплатя. Е, отказах се.

Само на мен ли ми се види дълбоко нередна тая цялата работа или има и други? Кажете как си представяте нещата, какво очаквате от църквата и какво срещате в нея - духовни лица или чисти търгаши? Уточнявам, че не е въпросът в парите, а в безпрекословното им искане...

# 1
 • Мнения: 6 167
ами това е крайно незаконно според моето скромно мирянско мнение.
църковните ритуали са църковни, а не бизнес  такива
църквата се издържа не от такси за сватби, кръщенета, погребения,
а от вярата на вярващите ( и техните дарения).

не помня да сме плащали такси за кръщенета ( аз съм 2 пъти кръстница в София)
това  безобразие сигурно е нещо ново измислено от администрацията на вярата.

виж искрено се възмутих, когато в град Венеция повече от половината църкви
искаха 'вход', тъй като освен храмове, били и паметници на културата,
тоест, хората с расо четат историята както им се хареса. класика.

вярата във валутата май се оказва най-.... издържлива.

не се ядосвай.
няма за какво.
може би децата ти ще имат свободния избор да решат в кого да вярват.

 Peace

# 2
 • Мнения: 1 134
Проблемът е сериозен и дългогодишен.
Наистина, казано е: "Даром взехте, даром давайте".
От една страна - Църквата е институция в Държавата. Борбата за църковните имоти през последните години е подчинена именно на това Църквата да може да се издържа сама. Но, това, естествено е неизгодно за Държавата и непрекъснато сменящите се управници.
От друга страна - навсякъде има и хора, и хора. Съжалявам, че си попаднала на такъв свещеник. Искрено се надявам да не те отблъсне от вярата, така както някой непрофесионален лекар не те спира да търсиш медицинска помощ, изобщо.
От трета страна - извън София, положението с храмовете и служещите там свещеници е трагично. Една форумска майка може да ви каже лично как оцеляваха с малко бебе, при условие, че заплатата на съпруга й,  му се изплащаше в свещи и календарчета - когато ги продаде, тогава може да си купи памперси на детето.
За справка - в католическите страни хората плащат църковен данък.
Нека не абсолютизираме! Peace

# 3
 • Мнения: 1 671
Мисля, че не е ненормално църковните ритуали да имат тарифи. Все пак и свещениците имат семейства...

# 4
 • София
 • Мнения: 2 561
Според мен пък е редно да има тарифи, но това да е последното нещо за което да се говори когато имаш нужда от Църквата. За мен е нужно тъй като много от свещенниците си позволяват да искат много повече от това, което се полага. Казвам го от личен опит. Взеха ми 5 пъти по-висока цена от установената - това редно ли е ? И до кога и лекари и свещенници ще ни преценяват на око и ще ни виждат не като хора, а като банкноти  Close

# 5
 • Мнения: 619
Ами това е доста дълбока темичка...аз не съм плащала нито за сватбата,нито за благословията на детето...
Според мен не трябва да имат тарифи-всеки се нуждае от Божията благословия независимо дали има или няма пари!

# 6
 • Мнения: 7 807
абе вие се тръшкате за по 20 лева, да не ви казвам тук колко струва и то по 2 за моите куклите  Rolling Eyes

# 7
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 588
За съжаление, това, че трябва да е само на дарения издържането на една църква, са много красиви приказки, но не за хората. Просто, защото няма да дадат дарение. Виждам го и по нашата църква в Хага, където ще предпочетат да я няма, но да не даряват / те и не ходят , освен на Великден, когато се надприказват едно хубаво по време на служба. /

И аз се надявам нещата, които стават в храмовете да не отблъснат съвсем хората, но да ги накарат да говорят за тези проблеми. Мисля, че само тогава ще се постиге някакво разрешение.
Определено е неприятно, когато нещата се свеждат до взимането на пари за духовни неща, но , за съжаление, животът е не само духовност. Трябва да се намери баланса и се надявам да стане в най-скоро време.

Между впрочем, това което е в душата ти е чисто изпитание. Ще кръстиш ли децата си или ще се оставиш на разочарованието. Казвам го от опит, след като православен отец преби майка ми. И все пак си останах вярваща.   

Последна редакция: пн, 16 окт 2006, 22:33 от Kalinka

# 8
 • Мнения: 7 807
че трябва да се издържа църквата е вярно. тук има църковен данък, което ми се вижда по-кофти вариант  Confused

# 9
 • Мнения: 619
За съжаление, това, че трябва да е само на дарения издържането на една църква, са много красиви приказки, но не за хората.
Има църкви,които така се издържат...

# 10
 • Мнения: 4 978
Има църкви,които така се издържат...

Сигурно са малко.
Веднага се сещам за манастир "Св. Мина" (по пътя за Локорско май се намира). Толкова пари са наляли в него, че вече е загубил очарованието си.

# 11
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 588
За съжаление, това, че трябва да е само на дарения издържането на една църква, са много красиви приказки, но не за хората.
Има църкви,които така се издържат...

Да, има, въпреки че не искам да коментирам в някои определени какво и как е. Прекрасен бизнес за свещеннника и жена му, барабар с благословията на Владиката. Всъщност е много тъжно.... Confused

# 12
 • Мнения: 5 540
Да, трябва да има тарифи, достъпни за всеки.
Но не мога да приема изнудването за пари, което се упражнява в края на ритуала. Ако се сещате какво точно имам предвид.

# 13
 • Мнения: 236
Мисля, че не е ненормално църковните ритуали да имат тарифи. Все пак и свещениците имат семейства...

Да не би да намекваш, че парите които хората дават в църквата трябва да отиват за издръжка на семействата на свещениците?
Това е направо абсурдно!
Работодател на свещениците е Св.Синод, от който те получават заплата. Доста неморално ми изглежда те да си правят отчисления от парите на хората.
А колкото до темата за твърдите тарифи за ритуали аз съм твърдо против. Българската църква и без това е една от най-богатите на недвижимо имущество институции. Имат даже твърде много, но им куца управлението на тези имоти. Всички владики, подобно на депутатите се движат с Мерцедеси и Беемвета.

Преди няколко дни мои близки кръстиха сина си в Руската църква във Виена. Една стотинка не им поискаха хората, а ритуала беше повече от тържествен.

Според мен всеки трябва да оставя в църквата каквото му е по сърце и каквото има в джоба.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 1 919
Мисля, че не е ненормално църковните ритуали да имат тарифи. Все пак и свещениците имат семейства...

Да не би да намекваш, че парите които хората дават в църквата трябва да отиват за издръжка на семействата на свещениците?
Това е направо абсурдно!
Работодател на свещениците е Св.Синод, от който те получават заплата. Доста неморално ми изглежда те да си правят отчисления от парите на хората.

А ти да не би да намекваш, че парите които хората дават отиват в Св.Синод?
За голямо съжаление както и ти по надолу си споменала църковните служители все повече заприличват на бизнесмени.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт