Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 652
Една баба обясняваше рецептата за дърпана баница в предаването на Звездев и крайният ефект изглеждаше много добре. Обаче като я потърсих в страницата на Звездев не я намерих.  Hug
Някой може ли да ми даде рецепта за дърпана баница, ако правите такава разбира се?   bouquet
Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 040
Продукти:
300 мл. вода
700гр брашно
сол
Замесва се тесто.Стопява се мас-около 1ч.чаша.Ако не обичаш мас,може и с масло + олио,но малко мас ще придаде пръхкавост на баницата.Тестото почива 1 час.Разделя се на 20 топки.В тавичка,намазана с масло,всяко топче се дърпа с избраната мазнина,докато  покрие диаметъра на тавичката.На 3-4 листа се ръси натрошено сирене.Отгоре се набучва с вилица и се пече в загрята фурна на 220 градуса.Вади се от фурната,напръсква се с вода и се завива с памучна кърпа.
Това е моята рецепта,сполучлива е ,става като купешките бюреци,но е по-вкусно Wink
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
А моята баба първо изпича всеки лист на печката поотделно, тогава сглобява баницата.
Цитирай


Мнения: 7 469
Веднъж ме учиха да дърпам такива листи, не е толкова лесно, колкото изглежда - много се късат Sad
Цитирай

Targovishte

Мнения: 262
Имам приятелка, която прави страхотна дърпана баница. Казва, че й е лесно, все иска да ме учи, но засега неуспешно.  Laughing Тя ги навива на рулца и почва да ги реди от средата на тава към края. Просто става чудесна Hug
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
А с разтопената мас мажеш всяка кора, нали?
Знаеш ли, нещо подобно на твоята рецепта беше и тази на бабата от предаването на Иван Звездев, но се зачудих защо и в твоята и в нейната рецепта няма мая, сода, яйца или изобщо някакъв набухвател/нещо, което да накара баницата да бухне малко/???!   Rolling Eyes   newsm78
Е! Може пък това да е рецептата  Smile Много ти благодаря
Лесно ли се раздърпват корите?

Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 040
Корите за баница имат ли мая?
Не се притеснявай при дърпането ,дори и някъде да се скъса,не е фатално Peace
Цитирай

Пловдив

Мнения: 257
Набухвател не се слага  Peace
Корите за баница имат ли мая?
Не се притеснявай при дърпането ,дори и някъде да се скъса,не е фатално Peace
Така е  smile3521
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Синя Розичке, аз зная същата рецепта от една баба. Правя я само с брашно, вода, олио и сирене само че всеки лист се поръсва със сирене. Става много вкусно, аз умишлено не я правя, че много ядем и после плачем над кантара  Laughing.
Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 040
И аз много се изкушавам от тестени храни,но...ще чакам Коледа Wink
Цитирай

София

Мнения: 399
Ето я рецептата на дърпаната баница - на бабата от с. Макариополско (Ив. Звездев я показа)

Дърпана макариополска баница  14/10/2006
Списък на необходимите продукти:
1 кг брашно
150-200 г сирене
50 г мас
300 мл вода
1 яйце
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
 
1. В брашното се прави "кладенче", в което се поръсва солта и постепенно се налива водата. Замесва се меко тесто, разделя се на 18-20 топки и се оставя да втаса за около 20 минути.
 
2. Всяко едно парче се разточва чрез дърпане (като при правенето на мекици), като топката се потапя леко в разтопена мас, така че да се получи фина тънка кора.

 3. Готовите кори се подреждат една върху друга в подмазана с мас тава, като през три кори се слага натрошено сирене. Последната кора се намазва с яйце. Може и върху сиренето да се поръсва с разбито яйце.
 
4. Баницата се пече в предварително загрята фурна при температура 180-200 градуса около 30 минути (докато се зачерви). При сервиране парчетата не се режат, а се късат.




Цитирай

София

Мнения: 3 387
В корите за баница не се слагат набухватели,само брашно,вода и сол. Hug  bouquet
Цитирай

Bristol

Мнения: 6 644
Късно се включвам, но да споделя опит  Mr. Green
Правих дърпана баница за НГ, но навита! Супер стана, въпреки, че до сега никога не съм се занимавала с такова нещо  Peace
Само да кажа, че пропорциите вода-брашно, които са дадени тук, при мен не се получиха  newsm78 Трябваше да добавя още вода, защото тестото беше ужасно твърдо!
И работата с мас не ми допадна, следващият път ще пробвам само с олио и малко масло накрая , за аромат.
Аз малко се престарах с дърпането  Embarassed и корите станах мноооого тънки! Едвам ги навих и преместих в тавичката накрая  ooooh!
Цитирай

Габрово

Мнения: 316
Да споделя и аз. Правя си тестото за баницата от вода, сол и брашно. Правя го на топки, големи почти колкото юмрук и задължително го оставям да почине около половин час. В топла, но не гореща мазнина нареждам топките. Раздърпвам (като мекици) на тънки кори направо в тавата, като между всяка кора слагам плънка като за обикновена баница. Това е. У нас много се харесва.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
  Моята майка дърпа тестото върху една голяма покривка.След като то е готово,тя слага пълнеж и навива тестото на руло,като вдига покривката от едната страна.Всъщност ,то само се навива.... Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.