Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 окт. 2006, 14:21 ч.

Има ли собственици на хранителни магазини?

 • 1 895
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Помолиха ме да потърся информация в мрежата относно изискванията към търговците на хранителни продукти, да въвеждат системи за управление на безопасността на храните. Намерих нещичко, но не знам дали е регламентирано законово това.

Та въпроса ми е към собствениците на магазинчета за храни - да сте чували такова нещо?

# 1
 • Мнения: 7 651
Виж аз какво намерих .....незнам дали това търсиш:

http://www.ads-consult.com/pagebg.php?P=28&SP=34

http://www.mh.government.bg/evrointegracia1.php#1

# 2
 • Мнения: 4 321
Първият линк го знам. За нещо такова става въпрос. Обаче дали е регламентирано някъде в българското законодателство, че собствениците на минимаркети трябва да внедрят тези стандарти (или поне единият от тях)?
Ако това което си мисля е вярно, тежко им и горко им на собствениците на магазинчетата за хранителни стоки. Те големите вриги ще се справят, ама малките ...........

# 3
 • Ямбол
 • Мнения: 23 070
Ние имаме хранителен магазин, но мъжът ми се занимава с управлението му и не съм много в час с най-новите изисквания. За тези изисквания, които ти споменаваш чувам за първи път. Разгледах линковете, които secretgarden е дала, но останах с впечатлението, че това е за производители. Като се замисля, те производителите не ги спазват тези неща, пък какво остава за търговците. Нали на опаковката на всяка храна е редно да пише, че е под еди какъв си контрол и че е безопасна за консумация. Търговците са само посредници. Довечера като се прибере мъжОто ще го разпитам и ако е необходимо пак ще пиша.

# 4
 • Мнения: 4 321
Lilqna и аз като теб като чух, веднага реагирах че това е за прозиводителите не за търговците Simple Smile Wink защото системите наистина са тежички и иска човек да се занимава смао с тях Simple Smile

Отворих аз Закона за храните и гледай ся к'во пише Wink

Цитат
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) (1) Производителите и търговците на храни внедряват, прилагат и поддържат система за управление на безопасността на храните или система за анализ на опасностите и критични контролни точки, а когато цялостното внедряване на система е неприложимо - процедури в съответствие с принципите на системата за анализ на опасностите и критични контролни точки.


В сйта на министерството на здравеоопазването ми разясниха, че нямало собственик на мини хранителен магазин, всички били търговци

Пък гледай какво пише за "Търговец"

Цитат
60. "Търговия" е процес на внос, износ, съхранение, транспорт, продажба и представяне за продажба на храни, предлагане на храни в места за обществено хранене, както и предоставяне на потребителите на безплатни мостри от храни.
61. "Търговец на храни" е всяко физическо или юридическо лице, което се занимава с търговия с храни по смисъла на т. 60.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 23 070
И сега какво? newsm78 Това означава ли, че трябва да си я внедряваме тази система за безопасност на храните. Даже не мога да си я представя какво представлява. Оф чудят се вече какво да измислят. моето мнение е, че всичко това трябва да го правят производителите, но кой ме пита. Е затова няма да гласувам, 'щото никой не ме пита.

# 6
 • Мнения: 4 321
Уфффф не знам, ама проучвам въпроса.

Ще докладвам Simple Smile

# 7
 • sofia
 • Мнения: 5
Да трябвада имат внедрена система.

# 8
 • Мнения: 4 321
По изискванията на стандарта ISO 22000 или HACCP?

# 9
 • София
 • Мнения: 2 746
http://209.85.129.104/search?q=cache:DvZ8o95RztIJ:www.novinar.ne … =2&lr=lang_bg
ХЕИ ще затваря ресторанти, ако не работят по европейски
До 10 000 лв. плаща фирмата, за да предлага само качествена храна
[ 2006-06-02 ] Десислава Янкова
 
ХЕИ ще затваря ресторанти, ако не работят по европейски Стр. 5 
   Всички производители и търговци на храни, заведенията, включително и хотелските ресторанти, които до 1 януари 2007 г. не са въвели европейската система за безопасност на храната (ХАСП), ще бъдат затворени. Това стана ясно вчера по време на дискусия за финансиране на малки и средни предприятия в Пловдив.
    ХАСП е система от процедури, с които се премахват рисковете от замърсяване на продуктите. Въвеждането на ХАСП е изискване на Европейския съюз.
    Повечето собственици на хотели и ресторанти не са запознати с изискванията на системата и още не са започнали да я въвеждат, оплакаха се хотелиери и ресторантьори пред "Новинар". Според тях държавата е трябвало да ги уведоми, че системата е задължителна.
    Инспектори от ХЕИ вече правят проверки кои заведения работят по европейски, но предпочитат да изчакат 1 януари, за да започнат да затварят обектите. Все още не е ясно дали заведенията ще спират да работят само временно.
    В България има 12 000 места за хранене и е невъзможно всички да спазят срока, смятат експерти. Само 1% от ресторантите извън хотелите са въвели задължителната система за контрол ХАСП, малко над 30% са започнали нейното внедряване, показват резултати от допитвания в сектора, проведени от Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК). Най-големи трудности ще изпитат малките ресторанти, барове и кръчми.
    Цената за въвеждането на европейските изисквания зависи от броя на служителите и вида на продукцията. Между 5000 и 10 000 лв. са необходими за предприятие с около сто души персонал.
    Предприемачите, които искат да въведат ХАСП, могат да наемат частен консултант, който да обучи служителите в заведението или предприятието как да се спазват евроизискванията. В някои големи производства отдавна са въведени системите за контрол на храните. Малките фирми обаче нямат ресурс за това.
    Според системата след 1 януари готвачите у нас няма да имат право да работят с лак и маникюр и не трябва да носят бижута с изключение на брачната халка. Мивките в заведенията трябва да са разделени на три сектора - за измиване, за изплакване и за дезинфекциране. Приборите не трябва да се бършат с кърпа, за да не се замърсяват.

http://209.85.129.104/search?q=cache:zZlC4a8mkRAJ:www.infotouris … 10&lr=lang_bg

Масово ще затварят малките кръчми заради ЕС


1 януари 2007 г. е крайният срок, до който всички ресторанти, кетъринг компании, хотели и ведомствени столове трябва да въведат европейската система за анализ на храната.


12.04.2006 - 15:24


"1 януари 2007 г. е крайният срок, до който всички ресторанти, кетъринг компании, хотели и ведомствени столове трябва да въведат европейската система за анализ на храната", обяви председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов. Това е задължително според последните поправки в закона за храните от миналата година. При неизпълнение са предвидени глоби от 200 до 3000 лв., а при системни нарушения може да се стигне и до затваряне на заведенията.
По думите на Иванов внедряването отнема от 6 до 8 месеца и е невъзможно всички 12 000 места за хранене в България да спазят срока. Очаква се най-големи проблеми да срещнат малките ресторанти, барове и кръчми.
И по-големи обаче също не знаят за изискването. От столичната пицария "Дон Домат" не са чували за системата. "Кой трябва да ни каже за нея, ХЕИ идват доста често да ни инспектират и не са ни съобщили?", попитаха от заведението. Ресторант "Жасмин" е в процес на въвеждане, във веригата "Пица Хът", както и в ресторант "Чепишев" в столицата вече работят по международния стандарт.
Целта на системата от процедури, която трябва да се въведе в ресторантите, е да се елиминират възможните биологични, химически и други опасности за човешкия организъм. Тя изисква преоборудване на кухните и допълнително обучение на персонала. Освен подходящо облекло служителите в кухните например трябва да са с изрязани и без лак нокти, както и да отстранят всичките си бижута без венчалната халка. Мивките в заведенията трябва да са с три сектора - за измиване, изплакване и дезинфекциране, приборите не трябва да се бършат с кърпа. Замразените продукти трябва да се размразяват в студена течаща вода, без да се нарушава опаковката им.
Евросистемата са нарича ХАСП и може да бъде внедрена от собствен, но обучен служител или от външни консултанти. У нас те са около 50 и вземат от 8000 до 10 000 лв. за средно по големина заведение.
"В Румъния има хиляда хотела, около 3500 селски къщи и над 5000 ресторанта, като само 150 от тях работят по европейския стандарт", съобщиха от румънската хотелиерска асоциация на конференция за екоизискванията в туризма в София.


# 10
# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 23 070
_mira_, Много благодаря за ценната информация  bouquet
В първия момент обаче останах с впечатление, че това се отнася само за заведения, но явно не само.
Някой да знае или да има представа, каква е тази система, какво включва и много ли е скъпа, например за магазин с 4-членен персонал?

# 12
 • Мнения: 4 321
Лиляна, аз се занимавам със системи по качество, но по други стандарти, не точно тези. Сложничко е, но се надявам системите за магазините да са по-улеснени.

Четох някъде, че собствениците сами мигат да си ги разработят (в смисъл без консултанти), ако имат нужната информация - т.е. стандарта и др. помощи материали. Иначе може би да струва около 1000 лв.

Ще продължа да се интересувам, може пък да помогна с повече информация

# 13
 • Мнения: 1 113
ХАСП не са ли Добрите производствени практики?
И аз съм на такава вълна, но в друг отрасъл. Утре имам среща с човек, който се занимава с изготвянето на такива, само че на мен ми искат доста повече от 1000 лв.

# 14
 • Мнения: 4 321
Да, HACCP е система за откриване на критичните точки в производството които биха довели до лош краен продукт.

Сафо, ако работиш в производствено предприятие (а не магазин) ще ти искат много повече наистина. И това само за внедряванео на системата, а после за сертифицирането, ще плащате в евро Wink

Разходите са големи. До сега тези стандарти бяха по желание, но вече започват да ги налагат явно.

Сафо - имате ли ISO 9001, така  HACCP ще се внедри по - лесно

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт