Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5 470
Моите гърли направиха 2 г. на 03.10.2006. В бачкането ми не са наясно за целия месец октомври ли трябва да ми начисляват обезщетението и съответно да го теглят от НОИ или само за дните от 01 до 03 октомври.
Моля, дайте и нормативен акт, писмо и т.н. , че само с голи думи няма да мога да ги оборя, а не ми се връщат пари на НОИ.
Моето мнение е (следвайки пътя на логиката и на база предишния ми опит в тази сфера), че обезщетението се отпуска пропорционално на дните в месеца до датата на навършване на 2 г., а не за целия месец. т.е. 80 лв / 31 дни =  2.58 на ден * 3 дни =7,74 лв., а те ми твърдят, че ми се полагат 80 лв. за целия месец октомври.
Предварително благодаря на всички, включили се в темата.   bouquet

# 1
 • Мнения: 6 355
Май е само за 3 дни. Преди време при нас бяха върнали искане за инкасо от НОИ заради некоректно изчисляване на дни.
 bibi, малко ме изненада, че точно ти задаваш счетоводно-осигурителен въпрос.   bouquet

# 2
 • София
 • Мнения: 5 470
bibi, малко ме изненада, че точно ти задаваш счетоводно-осигурителен въпрос.   bouquet
Ми то мойто е лежане на стари лаври бе Рони, от има няма 5 г. се занимавам с коренно различна дейност и следя осигурителните неща по-скоро от интерес и като хоби, ма ми убягват детайлите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 3
 • Там някъде
 • Мнения: 1 113
Да не ви пратя в "трета глуха", но ми се върти из главата нещо такова - майчинството се изплаща цялото за първия месеца, ако детето е родено до 15-то число и тогава в месецът на навършване на 2 год. не се получават пари, и обратното - ако е родено след 15-то число, първият месец не се изплаща, а последния се изплаща целия.

# 4
 • Мнения: 5 373
bibi, малко ме изненада, че точно ти задаваш счетоводно-осигурителен въпрос.   bouquet
Ми то мойто е лежане на стари лаври бе Рони, от има няма 5 г. се занимавам с коренно различна дейност и следя осигурителните неща по-скоро от интерес и като хоби, ма ми убягват детайлите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Ше ти се наЧислят само дните, които са до навърШването на двете години.
Каzвам го, Шото и моя слуЧâй е такъв=Станислав е роден на 06.03.,Ше вzема март пропорционална сума до самта дата, дано да си ме раzбрала.
егати клавиатурата....сори.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 169
И аз мисля, че се изчисляват пропорционално на дните от месеца - тоест при теб за 3-те дни  Peace

# 6
 • Бг
 • Мнения: 494
Платеното майчинство се изплаща до навършване на две годишна възраст на детето, следователно при теб ще се изплати до 02 Октомври 2006 г. включително.
Виж това от КСО: "Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.


(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето .


(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г.) В случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 , ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а .

(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или за своя сметка за всички осигурени социални рискове, както и когато не е осигурено за трудова злополука, професионална болест и безработица.


(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Също и това: "Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) - Чл. 164. (1) от КТ -  След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.).

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
(4) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., изм., бр. 1 от 2002 г., в сила от 1.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване".

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Съгласна съм с alex_a. Ще ти се плати до 2-ри включително, защото първоначално са започнали да ти плащат от датата на раждане на детето, т.е. от 3-ти. Сега до 2-ри включително се изпълват 2-те години в платен отпуск за отглеждане на дете. Само да кажа, че се смята в работни дни или за октомври ще имаш само 1 раб.ден в обезщетение.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт