Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 окт. 2006, 15:01 ч.

малко проучване за ТЕЛК

 • 4 676
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 563
Здравейте, майки и татковци!

Правя малко проучване относно достъпността на информацията за ТЕЛК и наредбата за освидетелстване. Когато ходихте да подавате документите на детето си, беше ли окачена тази наредба  ( НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА) и/или всякаква друга информация за процедурата на освидетелстване?

Ако сте имали някакви унизителни или въобще абсурдни ситуации около ТЕЛК, можете да ги напишете.

Ще ползвам информацията за журналистически материал срещу промените в ЗИХУ, върху които Първанов наложи вето (в последствие отменено). Ще излезе следващия петък във в-к Гласове.

Много ви благодаря предварително!

# 1
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 393
Детето ми е родено с цепнатина на небцето.
Според нормативите на ТЕЛК за това се дават 80-100% увреждане до оперативната корекция.
За тези неща разбрах, когато бяхме в болница за операцията на детето ми, от екипа в болницата и от Асоциацията на децата с лицеви аномалии и техните родители.
Когато се явихме на ТЕЛК, се оказа, че след успешна операция не се дават проценти.
Детето ми е с изоставне в разитието и по тази диагноза има процент.
За жалост когато сме имали най-много нужда от помощи, веднага след раждане на детето и през всичкото време преди операцията, не сме имали информация за тези неща.
Сега по линия на тази Асоциация се стараем да даваме не само медицинска информация за вродените цепнатини на устната и небцето, а и за социалните помощи.
Не знам не е ли време социалните работници да намират децата (и не само) децата с увреждане, и да им дават тази информация. Примерно от родилното да се обаждат в социалните служби или да раздават брошурки, или ... знам ли как ще е най-изгодно и резултатно...

# 2
 • Мнения: 2 563
Благодаря, Firebird! Ще се радвам и други да се включат.   bouquet

# 3
 • Мнения: 4 554
   Ние се оправяхме сами от 5 до 12г без да сме чували изобщо за ТЕЛК и РЕЛК. Първата диагноза начален стадий на детски аутизъм ни поставиха на 4.5г.
    Веднъж срещнах един татко с дете с аутизъм на 18г, които се връщаха от донаборна комисия. Мисля, че не изисква кой знае какви усилия държавните институции да се стиковат помежду си.

# 4
 • Мнения: 2 242
В момента не бих могъл да съм ти полезен, ydomusch. Всичко по документацията подготвяше жена ми, а аз присъствах на самата "комисия". При нас проблема беше, че хората са ни изпращали известия 2 пъти да се явим, но пощата не са ни носели тези известия. Първото го върнали със забележка "няма такъв адрес"  #Crazy при положение, че има, а второто така и не се беше върнало. Това ни забави с половин година.
А за това дали е комисия или някакво подобие (и резултата е предварително ясен) предполагам не става дума...

# 5
 • Мнения: 2 563
В момента не бих могъл да съм ти полезен, ydomusch. Всичко по документацията подготвяше жена ми, а аз присъствах на самата "комисия". При нас проблема беше, че хората са ни изпращали известия 2 пъти да се явим, но пощата не са ни носели тези известия. Първото го върнали със забележка "няма такъв адрес"  #Crazy при положение, че има, а второто така и не се беше върнало. Това ни забави с половин година.
А за това дали е комисия или някакво подобие (и резултата е предварително ясен) предполагам не става дума...

Благодаря на всички отговорили. Садман, става дума и за липсата на обективност в ТЕЛК. Онзи ден една мама ми разказваше как на нечуващото и момченце са преценили степента на инвалидност като са го викали по име и гледали дали ще се обърне или не. Така преценили колко не чува и какво му се полага... Бабешки методи... Срещала съм се и с хора, които аудиолог от комисията ги е обвинявал, че чуват, но се правят на глухи. На друг са казвали "Ама вие можете да говорите, не сте толкова зле" след като човекът нито по телефон може да говори, нито телевизора да чуе, нито може да води разговор лесно...

# 6
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
А това, че подвикват на хора със загубата на слуха си им е практика, но не могат от това подвикване да определят процента, има си бумаги, в които срещу всяка диагноза си има точен процент. Но съм чувала за редица нередности, например на бебе на годинка с пълна загуба на слуха  (при неразвит говор или говор с дефекти се дава 80%, при развит говор се дава 70%) и му дават 70%, то чуващо да е детето няма да има развит говор на годинка... Или това "с чужда помощ", пишат си го кой когато реши...
Най-много ме дразни друго, масова практика е самата комисия да не каже на място колко процента дават (ако не се лъжа би трябвало да  кажат), чака се излизането на ТЕЛК около 14 дни, слагат ти печат само срещу подпис, че си съгласен и се оказва, че самият ТЕЛК ти е със задна дата отпреди 14 дни. Тоест 14-дневният срок, в които можеш да обжалваш, ако не си съгласен със становището си е загубен...
По принцип при дечица май по няма проблеми, при възрастните е доста по-зле. Ето сещам се и друга нередност, комисията мисля би трябвало да е от 3-ма човека, когато ние отидохме беше само една жена и при нея минахме и добре, че не чакахме "колегата", защото детето беше на годинка, беше студено, болница и т.н. И тя подвикваше "Илиянчо", на когото туку що бяхме сложили слуховите арпарати и представяш си как нищо още не чуваше с тях и детето не реагираше, а лелката продължи да подвиква... докато не и изкрещях, че не я чува и за да я чуе трябва да го каже високо и ясно до слуховия апарат... много се бях подразнила...
И още нещо, но то си е нормативно... Това, че на деца се издава ТЕЛК от 1 до 3г., уж да се следи развитието на увреждането или болестта. Но има диагнози, при които няма лечение и тези деца например с ТЕЛК 100% ги мъчат на две или три години да ходят по комисии, вместо да се издаде пожизнен... това го бяха коментирали майки в една тема тук от форума...
За това се сещам в момента...

# 7
 • Мнения: 4 366
На друг са казвали "Ама вие можете да говорите, не сте толкова зле" след като човекът нито по телефон може да говори, нито телевизора да чуе, нито може да води разговор лесно...
за мен ТЕЛК- комисиите на много места са просто начин за корупция. поне в Силистра е така със сигурност. баща ми е с 2 ампутирани крака до средата на бедрото. преди 3 години беше на поредния ТЕЛК. "лекарят" - шеф на комисията му казал: "за последен път ти давам 100% с придружител. следващият път се подготви да ходиш на работа!"  Shocked #Cussing out и това при положение, че е трябвало да му се дадат 100% без срок по закон. после момичетата тук ми намериха наредбата, за което много им благодаря  bouquet благодарение на този кретен, баща ми се явява пак тази година на ТЕЛК. комисията беше друга - хората се изумиха как може такова нещо!

# 8
 • Мнения: 2 327
Аз проблеми съм нямала, но Катя ме насочи към ТЕЛК и изобщо от хората в тоя форум научих че нещо се полага. След това като извадихме ТЕЛК-а и ходих в социалните, там случих на някаква свястна и тя и обясни след това какво се прави и какви помощи се полагат. Когато извадих и социална оценка обаче беше друга и тя нищо не ми обясни, пита ме за какво съм и какво искам и ако не знаех точно какво ми трябва... Общо взето си правят оглушки и там.
Но за ТЕЛК нали имаше една цяла тема където обсъждаха как се вземат парите със задна дата... Там можеш да погледнеш какво изписаха мамите и през какви премеждия минаха.

# 9
 • Мнения: 4 554
   Темата беше "Мили родители, търсете правата на децата си", но там ставаше въпрос за оглушките и некомпетентността на социалните.

# 10
 • Мнения: 2 242
Садман, става дума и за липсата на обективност в ТЕЛК.
Списъка със заболяванията и процентите го видях чак когато започнах да влизам тук. Не знам дали е обективно решението тъй като конкретна диагноза Синдром на Даун не съществува.
В нашето ЕР пише 60% със срок 2 години.

# 11
 • Мнения: 178
Искрено съчувствам на всички родители,които трябва да търпят безхаберието на всички "чиновници" от соц.подпомагане,ТЕЛК и други които като институции вместо да са полезни на хората ,те усложняват живота им още по-вече.Аз не съм се сблъсквала с телк,защото не съм имала информация за това че детето ми е имало право на това.Голямата ми дъщеря е асматик и когато разбрах,че може да минем на телк,алерголога,при който е диспансеризирана ми отговори"Ми късно е вече".Къде беше тя,джипито през годините когато детето беше много зле, месеци и години наред с пристъпи,години скъпо лечение без да ми споменат даже че имам право на телк.И когато научих - благодарение естествено на форума,имаха наглоста да ми кажат,че детето вече не е толкова зле  и няма да му дадат 50%,та нямало смисъл да подавам документи за телк.Бездушието и то по отношение на децата тотално ме отчайва!

# 12
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 997
Баща ми, когато се наложи да мине през ТЕЛК - дойдоха в къщи, не мога да се оплача.
Но имам близък, който гледаме с доста тежки диагнози, който си го гледаме в психиатрична клиника Курило - е като кажат доведете го за ТЕЛКА изпитвам ужас. Ми хайде, нашия му сложат инжекция и всички минава добре, ама млади момчета, които ги гледат в къщи, ама то жалка картинка, не могат да ги успокоят, не могат да ги накарат да застанат на едно място и се е случвало да чакаме сутринта от 9 докъм 13 часа, ами за такива хора просто е престъпление това чакане. А придружител нямат право - е сами ли да ги пуснем.

# 13
 • Мнения: 313
"Ми късно е вече"...няма да му дадат 50%

Аз тук 2 неща не разбирам...късно е = детето вече е здраво? Ако е така, искрено ще се зарадвам. Но от "50%" разбирам, че не е. РЕЛК(ТЕЛК) не е състезание "Кой ще вземе най-голям процент", въпреки че много хора го приемат за такова. Нито е пропуск към безплатно паркиране и безмитен внос на автомобили.

Щом детето ти е болно, то има право на някаква компенсация...колкото и нищожна да е тя. Има право и да бъде освидетелствано от ТЕЛК и не разбирам за какво късно и какво като дадат 50%.
Вие си знаете де...

# 14
 • Мнения: 178
Ами 50% означават помощ от социалните-112лв на месец +двойни детски и още нещо беше-не запомних.Ако телк даде под тези 50% тази помощ не се полага.Лечението е скъпо,знаят го всички родители на деца с тези проблеми. Ние си знаем как осигуряваме средствата за лекарства.Детето ми продължава да има проблеми с астмата,на антихистамини и инхалатори е и слава Богу е по-добре,но да ходя и да ме унижават,да си скъсам нервите по тия комисии,за да ми кажат,че едва ли не не сме за там и има много по-тежки случаи-мерси не искам.Години наред осигурявам средствата за лекарства на детето си, и да ни дава Господ сили да продължаваме.Това е държава на абсурдите...........................................

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт