Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 окт. 2006, 18:19 ч.

Помагайте! Не яде достатъчно!

 • 471
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 091
Ситуацията е следната: Днес мерихме бебка и се оказа, че е наддала само 200 гр. за 2 седмици. Личната лекарка смята, че не си дояжда. Храним се на поискване, горе-долу през 3 ч. /и нощем си търси по веднъж/. Суче по 5-10 мин и после се отказва, имам чувството, че се е наяла /блъска зърното с езиче, усмихва се, доволна е, после спи по 2-3 часа/. От около седмица предлагам и двете гърди /преди давах само от едната на хранене и после я доизцеждах/, като се опитвам да я държа по 10 мин. на всяка гърда, но тя не суче през цялото време.
Та... след консултацията се притесних и на следващото хранене реших да видя колко кърма ще изцедя и да я дам с шише. Резултат: 80 гр. от едната гърда, допълних от другата до 120 гр. шишето и с голям зор /на почивки/ бебка ги изпи за около час и половина #Crazy. След като изцока 60 гр. вече изглеждаше доволна и щастлива, отказваше шишето и се хилеше. Досега си мислех, че приема достатъчно /колкото й е необходимо/, но все си мислех, че е повече като количество. Доколкото знам, на месец и половина трябва да приема от 170 гр /сутрин/ до 100 гр /вечер/. Моля ви, кажете ако греша! Rolling Eyes Първият месец  наддаде 700 гр. Роди се 3400 гр, изписаха ни 3200 гр., преди 2 седмици беше 3900 гр., сега е 4100 гр.
Моля ви, дайте съвет какво да правя! Явно и кърмата ми не е много, но мога да давам и двете гърди на хранене и ще докарам количеството. Обаче тя като не иска да го изпива?!? newsm78 Как да разбера, че е нахранена? Иначе, ака 3-4 пъти на ден/рядко по 1 път/, урината е прозрачна, бебето не плаче и е кротичко, затова все си мислех, че не е недохранено... Аз пия чай за лактация, хапвам сериозно, слагам я често на гърда, незнам как другояче да увелича кърмата.
Дано не е много объркано и да сте ме разбрали. Е, моля помагайте! Минава ми и мисълта да се цедя и да давам с шише, за да съм сигурна, че се храни достатъчни, и за добавка си мисля, а много искам да е само на кърма и то по-дълго време... Не се притеснявам от това, че малко кърма й стига, а от това, че не наддава добре, явно трябва да й накарам да яде повече. Как?

# 1
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
Всъщност наистина няма признаци на недохранване. Нощем яде ли?
Това, което можеш да направиш е да даваш по-често. Явно тя е от фините мацки и трудно ще изяде 100 мл. на хранене. Тогава ти не я изчаквай да поиска, а сама й предлагай примерно през час, час и половина - по малки порцийки на често.
Моята Сияна също не е от най-ящните. Когато беше на кърма не съм теглила никога, но сега, когато яде и друга храна мога да ти кажа, че предпочита да хапва на около 3 часа половин бурканче от кухнята или солети или бискивти.. Рядко сяда и изяжда цяло бурканче наведнъж. Просто детето не обича да се тъпче.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Роди се 3400 гр, изписаха ни 3200 гр., преди 2 седмици беше 3900 гр., сега е 4100 гр.

Значи за 6 седмици е наддала 900 грама Simple Smile Не е зле.
Можеш да опиташ да кърмиш, като използваш Компресия на гърдата, за да поема повече от по-калоричното задно мляко.
Добре си решила да я храниш и от двете гърди. Следи да изпразни добре първата, преди да предложиш втората.

Иначе, ака 3-4 пъти на ден/рядко по 1 път/, урината е прозрачна
Това значи, че яде добре - каквото излиза отдолу, трябва да е влязло отгоре, нали?  Grinning

Достатъчно е да ядеш количеството, което си яла преди бременността + още 500 калории в повече (грубо се равнява на чаша мляко и филия черен хляб това). Недей се тъпка като за двама, от това кърмата не знам дали ще се увеличи, но обиколката на ханша ти - със сигурност  Laughing
По-важно е да приемаш достатъчно течности - 2-2,5 литра на ден (вътре влизат всякакви чайове, сокове, супи и разбира се, бистра вода).
Но честото слагане на гърда си остава най-ефективният метод за увеличаване на кърмата, другите неща само го подпомагат.

Бебетата наддават на подскоци. Може след 1 (или 2 - зависи кога пак ще я теглиш) седмици да е качила изненадващо в повече от очакваното  Grinning

Можеш ли да пробваш да й въведеш още едно хранене през нощта, ако ще ти е удобно и възможно, как мислиш?

# 3
 • Мнения: 1 610
хмм не слуШай старо а патило...детето има данните на моето само дето тя искаШе да иzяде света. аz ядях zа 4етирима, едва имах колкото имаШ ти кърма и не ка4их и грам...Важното е да си спокойна, да правиШ секс zа да имаШ мляко.хехе...сигурна съм сега Ще ме zахапят много майки. Ако мога да върна времето наzад не бих се по4удила да дам адаптирано...това с кърмата как трябва на
всяка цена да се кърми ми е голяма глупост. моя съвет е  да се цедиШ един ден и да видиШ какво Ще стане.колко Ше и дадеШ. това с милилитрите е дажбата на моята 4 месе4на дъЩеря, която тежи 7 кг.
детето  трябва да яде в мл по следната формула ъ 100 или110 плус 10 пъти броя на месеците , тоест 4 месеца 140 150 мл на хранене.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 354
Цеденето винаги е по-неефективно от кърменето ще добавя че Цвети между 20тият и 35тият ден беше наддала 170гр но после за 1 месец качи 1,600кг. Не давай вода в коремчето да влиза само млекце, което ти със сигурност имаш в изобилие. Аз кърмя от двете гърди още от началото прецених че това е по-логичният вариант, а ти щом от 1та си изцедила 80гр. това прави общо поне 160 кърма в наличност за всяко хранене от което то да поеме колкото му се хапва.

# 5
 • Мнения: 1 091
Благодаря за съветите, момичета!
Бу, с удоволствие ще я храня още веднъж през нощта, ще опитам. Интересното е, че преди около седмица тя сама се отказа от едното нощно хранене. Ядеше към 1-2 часа през нощта, после се будеше към 4-5 часа втори път. От 5-6 дни се събужда направо около 3 часа и после чак към 7 сутринта. Извини ме за въпроса, а как да разбера, че добре е изпразнила първата гърда /в смисъл как мога да съм сигурна и това заради по-калоричното последно мляко ли е/?
st.g, вода не давам, нито чай.
а ти щом от 1та си изцедила 80гр. това прави общо поне 160 кърма в наличност за всяко хранене от което то да поеме колкото му се хапва.
Въпроса е, че не мога да разбера колко си хапва, а явно не е много.
моя съвет е  да се цедиШ един ден и да видиШ какво Ще стане.колко Ше и дадеШ.
Извинявай, не разбирам какво имаш предвид, как да се цедя 1 ден, на всяко хранене ли?

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Извини ме за въпроса, а как да разбера, че добре е изпразнила първата гърда /в смисъл как мога да съм сигурна и това заради по-калоричното последно мляко ли е/?
Като поомекне гърдата, да не я чувстваш напрегната, както преди хранене. Малко едно на око е работата Laughing но ти най-добре усещаш тялото си. Да, за да изяде по-каоричното мляко е. Ако гърдите се сменят начесто (да суче малко от едната и бърза смяна с другата), може да не успява да стигне до задното мляко. Ако прекара достатъчно време на първата, ще поеме от задното мляко; отделно рефлексът за потичане се е задействал едновременно и за двете и като суче от втората, поема директно смесено мляко (предно+задно), а не първо предно, после задно.

Ако има желание бебето, можеш да пробваш да даваш всяка от гърдите по два пъти на едно ядене - първата (добре изпразнена) - втора - пак първа - пак втора Simple Smile Кърмата се образува основно по време на кърмене и веднага след изпразване на гърдата, тъй че ще има мляко скоро в изпразнената гърда.

# 7
 • Мнения: 1 091
След няколко опита да предложа шише, за да видя колко ще изпие, установих, че се задоволява с малко количество /около 60 гр/ и после отказва да яде, но след 5-10 мин. като дам шишето не го иска, а като дам гърдата, започва да суче /съвсем за кратко, но все пак я приема/. Т. е. предпочита гърдата. След всички експерименти, които направих, се питам дали все пак не яде повече от гърдата, отколкото от шише? Thinking
Моля ви, кажете нали е вярно, че бебето суче по различен начин от гърдата и от шишето? От гърдата поема необходимото количество за 5-6 мин. ако суче добре, а от шишето не може за толкова кратко време да изпие нужната кърма. Така ли е или греша? newsm78 И въобще, според вас, има ли смисъл да се цедя и да давам от шишето, след като така или иначе не го изпива, или просто да предлагам и двете гърди по-често? Миля, мами с опит, кажете мнението си!

# 8
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Да, наистина суче различно от шишето.
Освен това докато суче от гърда, се образува още мляко по време на самото сукане. Докато цедиш с помпата не е съвсем същото, защото мозъкът ти знае, че това не е бебето.
Разбираш ли, дори самите мисли на умиление и обич към бебока предизвикват рефлекс на потичане на мляко. На мен ми се случваше ако бебето се разплаче, моментално да почне да тече.
Кърми по-често, ако подозираш, че яде малко.
Но за изцеждането - няма смисъл от тоя тормоз, помпа, шишета, стерилизации...
Една позната мама цеди и дава с шише, защото бебето има нещо на сърчицето и няма сили да суче хубаво. Ами то и от шише пие с 300 зора, а тя само се стресира, щото вижда - изпил само 40 мл на едно ядене. А все пак наддава, макар че яде  малко.

Моята дъщеря пък въобще малко си наддаваше, когато се отби, надддаваше още по-малко, тя си е такава, с "тънък кокал е" дето казват бабите.

Бъди спокойна и всичко ще си дойде на място!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 1 737
Приеми, че детето може просто да не иска да яде повече, дори и да имаш кърма. Моят син е такъв - от 2 месечен до сега (вече цяла година) все не ще да яде. Докато го кърмех с цедене и шише, имах 7 л замразена в камерата кърма, която ми беше в повече и той не искаше да я яде. По таблиците на педиатърката изобщо не можеше да се вписва. И ако кърмех нормално щяха да ми опяват, че не ми стига кърмата - да, ама не! Просто детето си е такова, задоволява се с малко.
Няма смисъл да се цедиш и да храниш с шише - сама си видяла, че не доизпива всичко. Приеми факта, че може да е от по-слабичките и да не наддава както на теб ти се иска, което не означава, например, че няма да е здраво!

# 10
 • Мнения: 1 610
на съЩото мнение съм не се  стресирай,колкото толкова...кърми си я , поне наддава....освен това има някакви нови таблици .....zа естесвеното хранение бебенца са понижени стойностите на килограмите
моята дъЩеря отна4ало не искаШе иzобЩо от ШиШе....оба4е ме полzваШе zа биберон...ако детето е спокойно не се мъ4и  каквото и да даваШ Щом детето не иска, няма да стане...я си представи някой да те накара да иzядеШ 3 кг салам, а ти да си наядена с 300грама.

# 11
 • Мнения: 1 091
Благодаря за мненията, момичета. Донесохте ми голямо успокоение. И аз мисля като вас, но като му дойде на човек до главата, малко или много се притеснява. Засега си я кърмя, само я държа по-дълго време на гърдтите и предлагам и двете на всяко кърмене. През седмицата ще я водя да я теглим и ще пиша.
А и май в притесненията си за килограмите, забравих да ви кажа, че за въпросните 2 седмици госпожицата е пораснала с цели 2 см. Все по-често се замислям не е ли странно - за 2 седмици само 200 гр. и цели 2 см.? newsm78 Изкараха ми я манекенка в консултацията Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт